This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, April 26, 2012

Lendir banyak

Kejadian adalah terjadi hari Selasa lepas.
Berlaku pulak kat adik lelaki aku yg biasa aku panggil En.Toyota tu.
Last Sunday tengok ok jer kot.
Siap korek2 isi kelapa muda kat umah mak.
tu blom layan kete sepanjang hari tu.

Dan2 pagi selasa tu, bini dia yang Aleeya panggil Untie Zila, sms aku kat opis.
Cakap yang laki dia, adik aku tu kena masuk spital.
mungkin warded petang. Masuk Johor Specialist katernyer.
and mungkin jugak kena buat minor operation sikit.
Errkkk..sakit apa tu??
teruk sangat ker sampai kena operate2 bagai..mistik tol..

Then Zila mention yang dia tak boleh teman laki dia tu.
Sebab anak dia si Harith yg dompot tu takder orang nak jaga.
Adehh...sobak den dongar ehh.
So, kenalah adik aku tu pegi sorang2 uruskan diri sendiri.
sedih betul aku dengar.

So, balik keje tu terus cakap ngan Papa nak kena pegi spital.
Papa lak tanya macam2 sampai aku pening kepala.

Tunggu Aleeya balik sekolah sampai umah pukul 7pm.
Tunggu dia mandi and siap2 ngan makan sekali.
Sempat jugak anto dia pegi ngaji kejap.
Dalam pukul 7.45pm macam tu terus gerak pi spital.

Jejak Johor Specialist dekat2 8.30pm gitu.
sampai2 jer nampak abah yang dah dok tercegat kat situ.
Si Encik Toyota pon tengah tido.
Tapi aku tau ler..dia bukan tido lena pon.
Biasalah orang baru lepas operate.
kepala still ala bengong2.
Pening2 lalat..mabuk nak muntah bagai.
ubat bius punyer pasal la tu.
Emm..aku dah rasa semua tu masa kena warded taon lepas.
serik betul bila pikir bila masuk spital ni.

Bila member dah sedor,
mulalah aku ngan Papa dah macam pegawai polis tanya macam2.

Emm..rupa2nyer adik aku nie terlebih lendir dalam kepala dia.
asalnyer konon2 selsema jer.
tapi setiap kali selsema ngan batuk susah bebeno nak baik.
pastu kerap sakit kepala ngan demam.
sampai tahap telinga dah berdengung ngan tak dengar.
so, terpaksalah kena scan ngan x ray satu badan.
Tu yg doktor diagnose banyak lendir tu.
kalau ala2 penyakit trasitional tu, resdung la namanya.

So, doktor decide wat minor operation.
masuk tiub ngan camera ikut hidung for sedut semua lendir2 tu.
jawabnyer kena bius la kasi pengsan itu orang kan..haaahahha..

Tak lamalah kat spital tu.
Since adik aku tu pon nampak weak lagi.
Adalah bagus bior dia tido and rehat jer..
kesian pulak bila tengok.
So, kitorang gerak balik pukul 9.30pm.
Emm..tinggal la dia sorang2 kat spital.

Hopefully semua kembali normal la.
Since doktor pon kata yang actually benda tu bila2 pon boleh datang balik.
If aku la..lepas ni adik aku should monitor and do some traditional medication  pulak.
No need to do surgery anymore kat spital.
itu kalau aku la kann..ngeeee..

Pssstt..dengar cerita ada member nanges tak dapat jaga orang tu kat spital. Nak buat macam mana kan..ada anak kecik memang macam tu..sabor jer la..

Muker orang sakit yg tengah tido..baju masa operate tadi pon tak tukor lagi..huhuuu...



2 comments:

  1. oo sinus ek.. adik aku pun pernah kena.. doktor sedut lendir kat bahagian dahi di antara kening kan.. tu yang selalu pening kepala..

    ReplyDelete
  2. aahh..betul tu si sinus..kalau tengok diagram kepala yg org berpenyakit mcm nie..memang ngeri jugak..lendir sana sini kat setiap ruang..memang kena buat treatment berkala macam tu..

    ReplyDelete