This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, April 15, 2012

Universal Studios Singapore - Part 1

Giler happening!!!!
Sangat suker..sangat gumbira sampai macam nak lompat2 katak.
ada 2 sebab kenapa aku happy terlampau.
satu, sebab planning aku yg manjang tak jadi nak gi USS before2 ni, menjadik sudah!
dua, sebab sepanjang hari berjimba tu tak hujan okeh..Ohhh..speechless bebeh!

Mana taknyer..dah straight seminggu dua ni cuaca tak menentu.
2/3 hari lepas pon hujan tak berenti.
kalau pagi tak hujan.
petang lak hujan. Macam gitulah tukor2.
Tapi hujan tu rezeki kan..kuasa Allah.
Mana boleh merungut2..tak bagus okeh.

Masa cop passport kat kastam Spore,
Dia bacalah arah tujuan kitorang,
officer tu pon cakap..kat s'pore asal pukul 3pm jer musti hujan.
alaalololooo...sentap okeh..(dalam hati..janganlah hujannnnn...)
so, bila hujan ada rumit sikitlah kalau kat USS tu.
ok, takper..tawakal jer la.

Plan asal nak pegi book ngan Odissey tu.
Tapi nasib tak baik pulak.
Boleh pulak fully book.
Mentang2lah Mesia Public Holiday.
tinggal second trip jer pukul 10pm.
Giler aper nak pegi kol 10pm.
Dengan jem bagai pukul berapa nak sampai USS tu.
bodolah tu kalau aku follow jugak.Then cancelled.

Terus call Kak Long nak tanya pasal USS tu (dulu dia dah pernah pegi ngan budak2 HSBC)
konon nak tanya no agent pegi USS tu.
Tetiba dia kata dia pon nak join, bawak budak2.
Ohh..baguss!!
So, aku lepas tangan jer la kann and terus cakap.
"Kak..ko jer la gi book ticket tu.." heheeeeee...
Kak Long kata ok..then terus gi book,
untuk aku 3 orang anak beranak ngan untuk family dia 4 orang.

Then pepagi 5.30am aku dah bangun *wink*
Giler punyer excited kann.
Kalau pegi keje..pukul 6am baru terhegeh2 nak bangun.
itupon beli bila henpon alarm Papa dah meletop2 bebunyik.
tu belom dok tertonggeng atas katil lagi.
konon2 tunggu lagi 5 minit la lelap mata sikit.
bengong kann.

Ni gara2 USS..jangan kata 5.30am,
pukul 3.00am pagi pon aku sanggup bangun.
Cuba soh solat tahajud..dapatlah pulak kann..astaghfirullah..

Night before, Kak Long sms aku kena arrive Tune before 7.30am.
mak ok jerr.
Sebab yg lain2 pon akan berkumpul kat situ.
Yer la..mungkin sebab nak isi white card bagai kan.
tapi aku malam2 dah siap2 dah, isi semua form.
kata excitedddd....ngkoooo poonnn..

Arrive Tune 7.10am gitu.
Tengok orang dah ramai jugaklah..
adalah 2/3 bijik bas dah tunggu.
Tu semua nak mengangkot orang2 gie USS la tu.

                                               
Sampai2 jer teros parking..then breakfast ala kadar dulu..tak sempat kott nak breakfast kat kedai mamak..since Kak Long pon ader tapau kueh mueh beli kat tepi jalan tadi...so, tumpang sekaki ler makann..nak keje senang kannn.... 

Caca..budak hyper yang nakal..pagi2 buter nie, rambut elok jer poney tail..sat lagi ntah mana2 ntah getah rambut dier..rambut mengerbang dah macam nenek lampir..

Bas kaler ijau yang ada ala2 bunga orang india tergantong tu adalah shuttle bus aku..
awal2 lagi dah tersadai kat situnak mengangkot orang2 pi berjimba kat USS..

Senang naik shuttle ni.
Tak payahlah nak susah2 drive masuk saner.
Tapi pada aku drive ok lagi kot.
tapi bila mikir nak kena bayor parking kat USS tu..
adehh..tak sanggup bebeno..
baik wit tu buat shopping beli souvinier bagai kat sana. 
Tau2 jerla..kalau dah parking area2 Sentosa tu.
mahal gaban kannn..dah terang2 tempat tourist.
tempah nak meninggal maknanya tuhh.

Ticket nie dapat before naik bas...ticket dia biasa2 jer, tapi value dia..erkkk...but, 
still tak boleh kalahkan ticket Trans Studio Bandung yang ala2 credit card gitueww...

Bila semua dah ada.
Itu wakil agent bagi briefing sikit before bas gerak.

"Ok semua..nanti masa nak cop passport kat CIQ, turun bawak passport jer yer..
sampai kat kastam Spore baru bawak semua beg untuk scan..
makesure jangan tinggal beg dalam bas."

Sambung lagi.."Masa balik adalah pukul 7.30pm. Tolong tunggu di tempat yang u all diturunkan.
bas akan tunggu di situ. Tolong punctual. Kalau boleh, sila tunggu 7.15pm...okeh..enjoyy!!!"

Bas teruk gerak punctually 7.30am.
Bila dah kat bandar surelah ikot CIQ Causway kan.
dapat pulak nak ikot Tuas Highway.
Dalam hati..pitamlah, sure jem kat causway.

Aleeya and her cousin, Kak Long Eryn (anak Kak Long aku lerr)
Since Aleeya dok ngan Eryn, dapatlah aku merendek dok berdua ngan Papa..ngeeee...

Sampai kat CIQ turun cop passport.
Masa nak turun eskalator kepala pening pulak.
Ada 2 eskalator dowh.
Nak turun mana satu nie?
kang salah turun, sesat tempat lain plak.
pening sket kalau kat CIQ ni.
advance sesangat segala benda kat dalam nie.
fitam mak u'olls.
nasib baiklah aku turun eskalator yg betul.
turun bawah terus nampak bas..alhamdulillah.
ingatkan salah turun eskalator tadi..ngeeee..
Dah lepas CIQ..masuk kastam Spore pulak.
Cop pasport bagai..scan beg barulah lega sikit.
Tapi serious, aku kalau masuk Spore,
bila time kastam dier jekk musti aku ada takot sikit..
tak tahulah kenapa..ada menggigil sikit la..
macam orang buat salah dowhh..
sebenornyer takder apa ponnn..perasaan jer lebih..
Dan siap semua, terus naik bas gerak pi Sentosa.
Kat Causway tak jem.
Kat Woodlands ni boleh jem pulak.
adeh..bas jalan dah macam sipot babi.
jarang jem kat Woodlands nie..
Kalau jem tu, memang luar biasa sikit la.
Dalam moving2 tu,
sekali jer..ada accident daaaa..patot ponn..
mati pulak tu orang tu.
dah siap bebungkus plastik itam lagi.
kesiann..yang penting jangan sedara mare aku sudahh.
Jejak Sentosa dalam 9.50am mcm tu.
Tak ramai orang kottt..(tak ramailah sangatt..*tangan dua2 di bahu*)
pegi amek gambo dulu kat tempat wajib before masuk dalam.
dalam hati, tak sabor ni nak masuk.
kepala hotak dah asik pikir transformers jekk.
skip amek gambo bole tak?
takmo cakap..nanti kepala kena hempokk.


 First time sampai kannn..sure kena amek gambo dulu kat tempat wajib nie, menandakan aku dah sampai sini....:p


 Budak dua orang nie sibok kejor asap2 dari glob tu..bukan asap pon, tapi macam air yang spray2 tu..entah aku pon tak tau nak panggil aper...sengal kannn..

 Me and the only one my Kak Long..love u Kak Long!!!

Main entrance before ticketing area. 

Sempat pose kannn..hahhaaaa...
So..bila dah masuk dalam ni,
apa lagi nak cerita?
berjimba2 la kannnnn…me loikeee okehhh!!! weeeeeeeeeeeeee........^___^


Continue to Part 2..........>>>>>>








No comments:

Post a Comment