This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, April 15, 2012

Universal Studios Singapore - Part 2


weehoooo...dapat pose sorang2 kat sini tanpa ada saper2 interprem..seksa kott nak tunggu clear macam nie...^___^

Aku pernah dengar ngan baca blog.
Kalau nasib tak baik, 
nak masuk entrance pon kena beratur panjang.
Tu belum lagi yg beratur nak beli ticket kat kaunter.
Tapi rata2 ramai dah pandai.
beli tru online jek.
Senang kann.
bayor jer pakai credit card. Settled.
tak payah nak basah2 ketiak beratur panjang.
Kang kena pulak ticket habis, hah..dok berguling2 nanges kat situ...T__T



Tirulah macam i..booking ticket awal2 (itupon kak long buat..hahahaa) then, weekdays lagi..
tak payah nak beratur panjang2 sebab orang adalah tak ramai..hulur ticket, scan and masok terosss..sempat pose lagi tauu...=)

Benda pertama yang kena buat is amek map dulu.
Pastu show punyer schedule.
Kalau korang tak amek schedule tu sure banyak benda korang terlepas nanti.
Rugi kottt.
Dahlah bayor mahal2.

Bila kat dalam nie, semua benda nak kena buat cepat.
consider merempit tak hengatlah senang cer.
Kalau terhegeh2..jawabnyer melepaslah nak wat aktiviti2 super fun kat dalam tu.
So, semua musti cargassss!!!




 Masuk2 jer terjumpa ini katun feveret aku masa kecik2 dulu2..Woody Woodpecker...suker sangat2!!!..rempitan pertama dah menjadi..weeehooooo!!!!




 Macam biasa Papa meroyan amek gambo sampai muker dia pon susah nak jumpa dalam camera tu..kesiannnn...


Hollywood la sangatttt!!!!!

Kalau datang sini rasa nak bersantai2..
baik korang gie tepi pantai jerr.
takpon pilah nengok wayang jerr.
tak yah susah2 nak datang sini.
ngan currencynyer lagi..untung SGD..bukan USD takpon EURO.
SGD2 pon pitam jugak bila time nak mengira.
Rasa nak cerit beret jer time nak kuor duit tuuu..sobbsss..

Tak best arr.. cakap banyak2 nieh..jom kita layan gambo jerr..
berjuta gambor.
tapi sempat edit sikit jer.
Gambor2 kali nie tak sempat nak letak watermark.
Banyak tuu. Tak koser okeh!
Patah jari2 mak yang gebus ni u'ollss.
Saper nak rembat2 gambo2 nie..rembatlah..
tapi aku tak ikhlas tau..dosa korang nanti..muahahahaaa..



 beli dulu rain coat..perghhh..sunggoh tak cantek tangan aku yang cacat itu..






 Tejumpa topi ni kat tepi jalan..tengok orang2 semua pakai wat amek gambor..takkan aku nak nengok jer kann..bajet bagus jer pakai topi US..
Ehhh Maria..bukan ker ko skarang memang keje ngan US....eh ye kerrrr...erkkk..:p


 Masa tengah sibok beratur nak naik rides 3D transformers



 Gigih beratur okehh..
Ramai kan orang beratur nak layan 3D Transformers nieh..
Nasib baik aku datang weekdays..beratur 15 minit jer..ada tu aku baca blog, dorang beratur nak layan Transformers nie sampai dekat 2 jam..tapi berbaloilah beratur lelama tu, sebab 3D rides tu memang giler best..tu diorang cakap laa..
Tapi pada aku, SERIOUS kentang...memang best giler itu 3D...jerit2 nak rak sampai batok2..
Ingatkan before balik nak repeat, tapi tak sempat..sobbsss..T__T


Naik benda nieh..terpusing2 tak boleh blahhh..giler2 perang real punyer ngan Autobots tuh...BESTTT!!!!



 I'm deeply in love with Transformersss..




Beratur panjang tau nak amek gambo kat sini...



 The sexiest Bumblebee in front of my eyes...omaiGod!!!

Lepas pening2 berputar2 ngan rides Transformer,
layan rides biru merah nie pulak..
BATTLESTAR GALACTICA..ada berani???
aku pon tak tahu kenapa aku berani sangat nak naik benda nieh.
yang kat Trans Studio hari tu pon aku tak berani main.
Tu pon mild jer kott, pon aku tak berani.
Tapi yang benda alah nie, boleh pulak aku layan.
Mungkin pasal anak aku kot.
Dia berani naik..takkan aku nak kalah ngan dia pulak kann.
Cehhh...sebonarnyer penakot tak boleh blahhh...muahahahaaaa..




Amek ngkooo!!!
lepas dah berpusing2 separoh nyawa kat atas, pucat lesi muka memasing.
nyawa dah tertinggal kat atas dah.
Rasa roh dah terbang di awang2 awangannn..
Perrghhhh!!!..tobat aku nak naik lagi..
Suara sampai dah takder, terjerit2 kat atas tadi.
yang paling tak boleh blah..
Anak aku siap request.."Ma..nanti boleh naik lagi???"...ohhh..tidakkk!!!!



Nak hilangkan rasa takot separoh nyawa tu, pilah layan amek gambo ngan pari2 niehh...


 kepoh siottt Kak Long aku niehh..



Dah masuk area Revenge Of MUMMY nieh...kak Long cakap,
"That day akak masuk sini, mamat yg akak begambo tu badan dia ketak2 kental..sasa gitu..nie mamat yang ko gambor nie...adehh..body failed..."
perghh..boring siott dengor dia cakap macam tu..agaknyer mamat badan ketak2 tu, demam kott..sebab tu ganti ngan mamat badan kerempeng niehhh...




Pening ngan mabuk main Galactica tu tak abis lagi. layan main rides Mummy nie pulak..adehhh..longlai badann...jerit2 manjang sebab terkujat2 ngan benda2 kat dalam tu..dahlah gelap gulita kat dalam tu... 



 Layan rides Jurassic Park pulak..



  Wajib okeh pakai rain coat nie..kalau tak basah kuyuplah korang..



Nie rides Jurassic Park tu...Sepanjang sungai tu macam2 dinosour korang boleh nampak..


Sian jeep nie terbongkang gara2 dinosur tu lerr..kononnn...
nie jer gambor yg sempat amek..tu pon pakai camera kecik jer sebab asik kena simbah ngan air jer...

Help us!!!!!!!!





Far Far Away....


Gigih beratur nak nengok 4D Shrek..



Tempat wajib lagi amek gambor..


 Lunch kat sini jer..sebelah Madagascar..perut dah lapor gilerr..








Makan untuk 3 set meals + 1 orange juice = $50
conver wit Mesia RM120..
Arghhhhh...fitam makkk u'ollsss...
 Lepas makan terus terjah Madagascar..





masuk dalam nie kitorang siap joget2 lagi...besttt!!!


BAOBAB Tree..ingat tak pokok nie masa belajor zaman sekolah menengah dulu..


Masa nak merempit gie Waterworld terserempak ngan PussybootsCats..tapi tak sempat nak amek gambor sesama sebab ramai dah orang beratur..sure tak sempat...sobbssss..


Waterworld show 2 kali sehari jer..aku dapat nengok yang last show pukul 4.30pm..



Muka nak mintak pelempang...masa nie dah penat giler dowhh..

One of the Waterworlds's actors


Ramai giler kannn..
Nie consider separuh orang yg dtang USS..separuh lagi kat luar tak masuk sebab buat aktiviti lain..
so, boleh imagine tak berapa ramai manusia yang masuk USS that time..tu weekdays tu..kalau weekends??? ya ampunnnn!!!!


Before show start, diorang nie main simbah2 air kat audiences..basah kuyup diorang..
nasib aku dok kat atas..selamattt..



Gantung sana..gantung sini..

tetiba, kapal terbang nie terjun ke depan..terkejut mak u'olsss..


meletop2 bagai..

Show waterworld tu 1/2 jam jer..
Tapi pada kau consider puas hatilah.
sebab dapat tengok oangputeh berlakon real punyer depan mata.
Lagi2 ngan sound system ngan action effect bagai.
eksaited gituewww..

On the way keluar dari waterworld ternampak benda nieh. Nielah menatang pusing2 yang buat aku nak tercabut nyawa tuhh..Gambor nie Papa snap dari jauh..

Masa tengah on the way nak keluar,
kebetulan Happy Feet ngan geng Madagascar tengah wat show.
Adehhh..comel2 siott.
rasa nak pelok2 gigit2 jerr..




Happy Feet In Da house..




jangan luper singgah and shopping souviner kat sini..


Last kopek terjumpa Woody Woodpecker version gigirl..



Kung Fu Panda yang gebu dan montok..sedap tau pelok dierr...


Meh citer tips sikit untuk saper2 yang nak pegi saner.


  • Ticket nak bagus beli online jek..takpon beli ngan travel agent. Kalau kat JB nie kebanyakan travel agent ada jual ticket USS. Ada tu jual ticket ngan transport sekali, pakej la tu. Untuk yg dok luar JB..Muor ker..Segamat ker..Penang ker..Perak ker..better dok hotel kat area JB, pastu naik teksi pegi Tune Hotel. 
  • Nak lagi senang dok terus kat Tune tu pon boleh, dekat2 Tune tu ada lagi satu hotel yang nama dia KOZI Hotel (buleh bukak web check). Try call no nie untuk booking ticket ngan transport. Transport adalah pegi balik okeh.
  • Odissey Shuttle - 07 2323092 - Shuttle RM25/person - Ticket pay in SGD.
  • Rajawali Shuttle - 07 2235989 - yang ni aku amek pakej tiket+shuttle = RM185/adult, RM150/child
  • Makanan minuman boleh bawak masuk..kalau saper2 under buget travelling, bolehlah bawak bekal dari rumah instead of beli kat saner..but no worries, kat sana banyak restaurant HALAL..korang takkan kebulur punyer..ngeeee...
  • Pakailah pakaian yang selesa yer...pakai tshirt jer pon dah okeh..yg penting serap peluh ngan korang rasa comfortable. Kat sana korang akan berlari2 dan merempit sebab nak mengejar masa show dan main rides, tu belum lagi berlari nak beratur amek gambor ngan Shrek, Madagaskar bagai... Pakai sandal or sport shoes, more better.
  • Kalau ternampak kartun2 karekter tengah berlegar2, cepat2 beratur..kalau lambat sure korang nanges sebab tak sempat bergambor..rugi tau..bukan sepanjang hari kartun2 tu merayap2 ke sana ke mari..
  • Bawak baju hujan sendiri..kalau nak beli kat saner pon oke jugak, buat kenangan. Ada certain games korang akan bermain ngan air..kuyup okeh.
  • Bawak spare tshirt or baju, takut2 kalau korang lencun masa kat sana nanti.
  • Make sure before balik beli souvenir sikit..standby ler wit SGD tu..kalau setakat FM tu, yang SGD5.90 pon ader..tapi, so far yang aku perasan, FM dia semua cantek2..rugi kalau  tak beli.
Kalau shuttle korang dah janji nak amek kol 7.30pm,
apa kata korang keluarlah la awal..
pukul 6pm or 6.30pm.
kat luar USS tu pon banyak tempat yg korang boleh jenjalan.
shopping2 pon boleh jugak.

Aku even dah sakit kaki and penat tak  hengat.
Gigih jugak tawaf area2 luar USS tu.
eemmm...tak rugi kott even sakit kaki.
sebab boleh jugak coci mata sikit2 kat luar tuh.

 Geram tengok candy2 yang gantong2 atas pokok nie.Nampak cantek sangat.

Jangan lupa singgah Hard Rock beli tshirt.

Tak payah kott masuk dalam nieh..tak best ponnn..

Ada berani masok dalam sini???? muahahahhaaa...

Muker orang penat..ada hati lagi nak buat peacee...choyyyy..

Last kopek gambor before turun tunggu shuttle..masa nie dah pukul 7pm..Universal Studios tu dah kuor lampu..cantek kannn??

Shuttle bus pick up kitorang sharp2 7.30pm.
nasib tak baik on the way nak ke kastam Woodlands tu, jem teruk jugak.
1 jam jugak nak jejak situ.
Siap cop pasport bagai sampai Tune hotel pukul 9.00pm.
Singgah jap makan satay kat Warung Wak Radol.
Huhuuu...sorga tekak. Laporr kottt.
Then jejak lantai umah kol 11.00pm.
penat???
Tak lahh..seronok gilerr siottt.
Even besok keje, ada aku kesahh??
Dah lama tak buat keje giler macam nieh..

So, lepas nie nak terjah mana pulak?
Krabi mungkin???
Hishhhh...sabor lerr..tunggu next trip tahun depannnn...






     




2 comments:

  1. tq..good tips and toes... kalo akk pegi ngan budak2 ni tatau ler cane rope heeeeeeeee

    ReplyDelete
  2. akak, nak tanya, kat sana ada tempat solat tak?

    ReplyDelete