This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, May 7, 2012

Cik Kiah Farewell Last Kopek.





Cik Kiah Dearest.


Last kopek farewell ngan Cik Kiah.
Consider last day la Cik Kiah hari nie..sobsss..
So, semua pakat seafood farewell.
Salam2 sedih2 bagai memang takder lagi la.
since semua dah sibuk simpan perut ngan tekak.
kat opis lagi dah dok sibuk pikir nak makan apa petang nie.
so, simpan dulu perasaan nak menyedih tu.
ken a layan dulu perasaan membuak nak makan sedap2  jer.
Sorilah Cik Kiah..lepas makan baru kita sedih2 ok.
Since that day adalah bukan waktu baru dapat gaji.
masa adalah waktu puncak poket kering..ngeee..
so, restaurant yg biasa kitorang makan tu agak lengang la.
orang tak berapa ramai.
so, rasa selesa. Nice.
pemandangan pon cantek tak kacau bilau ngan orang ramai.
Sampai2 jer terus tuju pilih hot2 item yg nak dimasak.
aku memang giler eksaited time nak pilih2 ni.
suker tau u'olls.
pilih2 udang..ikan..sotong..ketam bagai..emmm..best.
dah pilih2 and request nak masak apa,
then barulah carik tempat duduk.





Kalau nak makan lobster nie, sekilo RM160..ada berani???

ketam nie dah naik harga..biasa RM40-RM50 jer sekilo..ni dah jadik RM60...cittt..




Amek udang nie wat masak butter prawn..sekilo RM140...mahal kannnnnn?????


siput gonggong..tak order nie..sebab tak pernah makan and tak tahu makan dan takkan makan...kihkihkihhh...



Aku tak tahulah kenapa restaurant nie setiap kali datang jer,
harga musti naik mantol2.
tak pernahnya turun sikit ke.
maintain harga ke.
ni manjang mencanak naik.
taulah femes kan.
ramai orang suka datang makan.
lagi2 singaporean.
tapi bila kena local mcm kitorang nie,
rasa macam kena tipu ngan warga sendiri je.
sedih kan macam tu??
Nasib baiklah hanya special occasion jer datang sini.
setakat nak suka suki datang, tak kott.
kempis poket aku kang.
sekali hadap makan jer,
dah sama macam belanja dapur aku sebulan..phewwww..


Otak2 Kempas..takkan jumpa otak2 yang sedap macam nie kalau kat tempat lain..

Kailan ikan masin


Siakap 3 rasa

Butter prawn..

Sotong goreng tepung

sup ekor nie sedapp....kalau kat indonesia panggil sup buntut..auwww...

Chilli egg crab..aku suker nieh..makan sampai batuk datang balik..huwaaa....


Siakap steam limau..dish wajib order kalau datang sini

Ada jer tangan nak interfrem tau..sapa punyer tangan yang gebu tu???

Mak aiii..member mengongkang ikan2 sampai terlontang tinggal tulang...

Member duduk borak2 pon sampai boleh lelap mata..kahkahkahkahhhhhh...


Cik Kiah and Kak Anne

Cik Kiah, aku ngan Eyda

Cik Kiah, Kak Anne, Mr Soo, Wee Kiong, Abg Pezal, Aku, Eyda.
Cik Kiah ngan Eyda ada hati feeling hawaii minum air kelapa tepi laut...choyyy...




Amboi..suker yerrr...


So, lepas dah hadap tekak ngan makanan2 sorga macam ni,
baiklah semua beredar yer.
so tugas abg pezal anto kitorang sorang2 balik umah.
dah keje dia, nak buat macam mana kan?
acara membuli bermula. Kahkahkahhhhh..
Mula2 anto Kak Anne dulu balik umah.
Pastu anto Cik Kiah.
Masa nie baru salam2 ngan Cik  Kiah.
rasa sedih gak. Tapi takderlah sampai tahap nak nanges.
tapi aku rasa kalau bepisah kat opis,
sure hujan petir puting beliung kott.
nie, semua cool and calm jer.
me loike ok. Tak payah nak rasa ketat2 dada nie.
yer la..nak tahan sebak punyer pasal.


Lepas anto Cik Kiah baru anto Eyda.
Aku macam biasa orang terakhir sampai umah,
sebab umah aku dekat ngan umah orang tukang anto..huhuhu..
takperlah..yg penting ada orang sudi nak anto balik umah.
terima kaseh yek abg pezal...ngeeeeee....


So, Cik Kiah..
jaga diri baik2 yer..
ingat2lah kitorang kat sini.
kalau rajin, datang2lah lawat kitorang.
Best of luck okey..
happy mothers day to you!!!!







Cupcake Untuk Cik Kiah




Kepala aku sebenornya dok ligat mikir,
apa agaknya nak bagi Cik Kiah nieh.
last2 terpikir nak buat kek.
tapi kek tu mcm dah terbiasalah pulok.
then, terus terpikir nak wat cupcake.
emm..ok jugak kott wat cupcake.
Tengok barang banyak yg mcm tak cukup.
lagi2 paper cup tu.
adehh…rasa macam nak hangen kejap.
tapi bila kira2 ngan test2 dlm bekas plastik tu.
alhamdulillah.
cukuplah utk 9 bijik..tu jer kot yg ader..huhuu
Pandai2lah ko Kiah nak makan cupcake tu.
Jangan berebut makan ngan anak2 yer.
9 biji jer kott..sobbbsss...
So buat cupcake tu start dari petang.
Nak tunggu sejuk  bagai.
malam baru bole wat deco.
aku nie bukannya reti sangat buat keje2 nieh.
tapi semangat nak bagi Cik Kiah tu ader.
teruskan jer la..


    9 ketol jer boleh buat since paper cup tu ada 9 jerr....huwaaaa




Lebih adunan tepung kek tu,
aku masukkan dalam bekas lain.
then terus bako dlm oven.
buat kek untuk diri sendiri yg aku sendiri pon tak makan.


Yang tukang perabih adalah hantu kerawang dalam umah tu.
mengerawang dlm umeh jer mengongkang peti sejuk.
Carik2 makanan yang boleh ditelan.
Bila dah ada kek tu, menjadi2lah rasukannya. 
walaupon terang2 dia dah nampak kat atas kek tu adalah sah2 nama aku..
since aku pon bukan pemakan sangat kek2 nieh.
lagilah dia suka dan bergumbira ria.
Sapa tu???
my lovely bucuk hubby la...


    kek untuk diri sendiri...sobbsss..













Bungkus Doorgifts.


Semalam mengerjakan barang2 doorgift kawen utk Untie Chik Aleeya.
sakit pinggang dok membungkus benda tu.
Tu baru seratus jer.
Aku tak boleh imagine kalau 1000 bungkus.
mati idup balik aku tak nak buat.
baik beli yg dah siap.
tak pon anto kat orang.
bayor upah soh orang buat macam kak anne buat utk adik dia.


teringat beli benda ni kat Bandung hari tu..puas hati giler...murah bangat downk...

budak nie wat keje tak siap2..manjang main sms ngan 3G bagai ngan tunang dia...kejap2 treettttt...kejap2 treeeeettt...choyyy...


Start buat dlm pukul 8pm mcm tu.
nak buat kotak plastik tu yang seksa.
rasa macam nak hempas2 jer.
bila kotak plastik tu dah ready.
nak sumbat barang kat dalam tu baru best sikit.
gulung2 benda alah tu,
pastu sumbat jer kat dalam plastik tu.
Siap sudah.


gigih ikat reben nieh..huhuuu..


Bila dah siap dalam 10 bungkus,
rasa macam dah eksaited giler.
sebab nampak benda tu macam lawo jer.
bila dah siap banyak2 pastu susun dalam kotak,
lagilah eksaited double2.
rasa nak nyanyi2 lagu industan. Nak guling2 kesukaan gitu.
tetiba teringat lagu industan shah rukh khan semalam kat tv3...gaggagaaa.


Ngam2 kol 5pm semua siap.
aku ngan Untie Chik Aleeya tu dah senyum manjang.
suker tau tengok semua dah complete.




 sebenornya masa ni blom siap..tapi dah gatal2 nak susun dalam kotak..
konon2 nampak banyak adalah semangat sikit...hehheee..

nie bila dah siap..comel kann??

Ok. Sekarang tinggal nak buat hantaran jer.
Nasib baik la kek kawen aku tak jadi buat.
Kalau buat mahu pitam tak bangun2 doploh hari...sobbsss..







Saturday, May 5, 2012

Tips Bercuti atau Melancong ke Jakarta atau Bandung



Hoyee..Sabtu sudah..

masa untuk jimba2 kat umah..
golek2 depan tv..baca2 fesbuk..
update2 blog..
empphh..memang best quality time utk diri sendiri macam ni.
takder saper nak kacau..ngeeee..

Ok..hari ni aku rasa aku nak wat special entry tips untuk melancong ler.

takderlah coti2 satu donia.
cukuplah entry kali nie aku pegi buat untuk ke Jakarta ngan Bandung.
Next aku wat tips untuk Bali pulak (kalau aku rajin ler..;p)

Ok. Tips aku buat nie consider utk buget traveller yer.

Kalau korang banyak duit, tak payah baca entry nie.
sebab kalau banyak duit, semua keje senang nak buat.
Tak payah susah2 nak menggugel  bagai.
Hire agent sudah..pastu doklah follow bontot agent ke sana sini.
Yang tu..sedia duit jer la..

Yg aku punyer tips, tak banyak pakai duit.

Mudah dan selamat. Insya Allah.
Yang nie, aku bagi serampang 2 mata punyer. 2 in 1.
Pegi Jakarta dan Bandung sekali.

Jom start.



1.  Booking Ticket.


Apa-apa hal, musti nak book ticket dulu yer. Kalau buget nyer pastikan book Air Asia. Nak lagi murah, book ticket masa ada promo gila2 punyer. Book lagi awal lagi murah.

Book ticket pegi Jakarta dulu : LCCT-Jakarta, then baru book return Bandung-LCCT.
Ticket paling murah aku pernah dapat masa promo flight return ticket all in LCCT-Jakarta, Bandung-LCCT hanya RM50.00 sahaja. Murah kann??..

2. Booking Hotel.


Once ticket dah book, korang gugel carik hotel pulak. Aku suka book via Agoda, Booking.com, Asiaroom..bla..bla..boleh dikatakan semua aku dah pernah cuba. So far, takder masalah.

Kalau tak confident, boleh book via email jer ngan hotel2 yg korang suka.

Kalau nak book hotel, makesure hotel tu musti berhampiran2 dengan tempat2 interest yg korang nak pegi.

Janganlah main hentam book jer. Merana ko nanti kalau segala2 jauh.

Aku bagi contoh Jakarta.


Aku book hotel MaxOne, Sabang.


Sebabnya ;

a) Murah, RM125/night
b) Keliling hotel banyak restaurant halal and kedai2 macam 7E tu. senang nak beli barang.
c) Jalan kaki pegi Lotus ngan Sarinah Mall.
d) Senang dapat teksi or bajaj depan hotel.
e) Dekat ngan Station Gambir kalau korang nak gie Bandung naik Train.
f) Dekat ngan Monas.

Aku book hotel Kenangan Bandung.


Sebabnya;

a) Murah, RM90/night
b) Interest utama, dekat ngan Pasar Baru. Boleh jalan kaki.
c) Senang dapat teksi ngan Angkutan kalau nak jenjalan.
d) hotel tu tak sesak sangat. Area yang cozy sikit.

3. Booking Tour Guide.


Kalau kat Jakarta, aku tak rekomen korang amek guide. Sebab semua korang boleh buat sendiri tanpa was-was. Amek guide kat Jakarta pada aku adalah rugi sebab ;


a) Tour Guide Jakarta rata2 rate adalah RPH500k/day = RM170.00, pada aku agak mahal.

b) Semua tempat kat Jakarta, korang boleh pegi sendiri samada jalan kaki, naik bajaj atau naik teksi. Kos pon tak mahal mana. Jom aku tunjuk calculation aku masa gerak sendiri pegi sana.

Kos perjalanan untuk satu hari.



Teksi dari hotel ke Monas Rph11,000
Bajaj dari Monas ke Tanah Abang Rph15,000
Teksi dari Tanah Abang ke Mangga 2 Rph28,000
Teksi dari Mangga 2 ke Grand Indonesia Rph30,000
Grand Indonesia ke Hotel - Jalan Kaki Free..hahaha
Total Rph84,000

                                                                             
So, korang rasa murah tak??..cuba compare ngan kalau korang bayo RPH500k untuk sehari tu?? Berapa keuntungan yang korang boleh dapat?

c) Kat Bandung adalah perlu untuk booking Tour Guide. Especially kalau nak berjalan jauh macam pegi Kawah Puteh ngan Tangkuban Perahu. Perjalanan tu semua jenis makan masa yang panjang. Kalau naik teksi takut terkencing kang bila nak bayor. 


b) Kalau setakat nak shopping2 kat Jalan Riau, Dago, Setiabudi,  Pasar Baru takpon jimba2 gi Trans Studio, adalah sangat tak rekomen amek tour guide. Pi naik teksi or angkutan lagi berbaloi2.


4) International Plug


Ini adalah penting okeh. Makesure korang beli dulu International plug. kang ada yang menanges pulak tak boleh charge henpon kat saner. Pastu meroyan guling2 sebab tak boleh charge laptop ngan ipad sebab nak main fesbuk...sobbsss...


5) Perjalanan dari Jakarta ke Bandung.


a) Bila dah sampai Airport Jakarta, korang boleh naik bas ke Station Gambir, lepas tu naik teksi ke hotel. Kos lebih murah. Kalau korang jenis pemalas nak turun naik bas, terus jer amek teksi pegi terus hotel. 


b) Ok. Untuk ke Bandung dari Jakarta, ada 3 cara. Satu, amek transportation ngan guide terus ke Bandung. Dua, naik train dari station Gambir. Tiga, naik bas pon boleh pegi Bandung.


c) Kalau naik van or kereta, korang boleh singgah gi Punchak. Cost sekitar RPH700K-RPH1.0M. Mahal kann??..Kalau kena jem, lagi masak dok dalam kete tu.


d) Tapi kalau cara aku, naik train lagi senang. Perjalanan 3 jam. Selesa ngan pemandangan yang cantek2. Murah pon murah..korang boleh beli ticket Argo Parayangan kat station Gambir untuk ke Bandung.


6) Makan


a) Bab makan adalah tak jadi masalah kalau kat Jakarta ngan Bandung. Tak macam kat Bali. Cuma, tolong elakkan makan di gerai2. Makanlah di foodcourt atau restauran2 yg korang boleh tengok sendiri tahap kebersihannya. Penting okeh. Kalau korang dah cerry berry and sakit bagai. Adalah sangat tak bermakna percotian tu..sobbsss..


b) Bawalah sos cili sendiri. Kalau korang rajin take away MCD, kumpullah banyak2 sos peket2 kecik tu. Pada aku sos kat sana tak berapa kena ngan tekak aku. Lagi2 sos kat Pizza Hut..adehh..


7) Ubat-ubatan.


Jangan lupa bawak ubat demam, selsema , sakit perut yer..lagi2 saper yang ada anak kecik, ubat2 nie sangat penting. Minyak2 pon jangan lupa. Minyak angin ngan minyak urut yg sesuai utk korang sapu kat kaki kalau sakit. Almaklom..kat saner banyak berjalan..sakit kaki tu memang tak dapat dielakkan..huhuu...


8. Airport Tax/Excess baggage


a) Jangan lupa asingkan airport Tax. Kang syok sangat soping2 sampai takder wit nak bayor airport tax. Dah kena tinggal jadi bibik kat saner plak.


b) Duit utk excess baggage pon jangan lupa. Nie untuk orang yg senang lupa daratan kalau dah soping2. Dah terlebih timbang masa check in, mampos kang guling2 takder wit nak bayor utk berat yang terlebih...haru kann..??


9) Fee yang korang kena amek tahu


Ent. Fee Tangkuban perahu Rph50k/person
Rph15k/Mobil

Ent. Fee Kawah Puteh Rph15k/person 
Rph150k/Mobil            
Ent. Fee Trans Studio Rph150k/person 


Bandung Airport Tax                            Rph75k/person



10) Tour Guide/Bandung Supir

Pada korang yang nak book Tour Guide or Supir boleh call/sms/whatsapp no. kat bawah nie yer..Runding elok2..baik2 sampai korang puas hati.

1. Angga     +62 818 0923 3777 / +62 858 6135 3478
2. Pak Kos   +62 852 2213 3707 / +62 819 3120 4671

Untuk rate sekarang kalau minyak tak naik (Approx):

a) Avanza/Serena : 2-4 orang rate Rph400k-Rph500k/per day
b) Innova : 4-6 orang rate Rph550k-Rph650k/per day
c) Pregio : 6-10 orang rate Rph700-Rph1m/per day
d) Mini Bus : 12-20 orang..rate tak tau tanya sendiri..kuikuikuiiii..

Tu semua anggaran yer..jangan salahkan aku kalau tak tepat. Yang penting korang contact sendiri. Discuss or rundinglah baik-baik untuk dapat rate yang best..nak diingatkan aku tak amek komisyen okeh..sekadar nak menyenangkan korang kalau korang nak guide kat sana.


11) Entry yang korang kena baca :


jom-naik-keretapi-argo-parahyangan

maxone-hotel-sabang-jakarta

hotel-kenangan-bandung


Tu jer kot yang aku teringat buat masa nie..
kalau aku teringat apa2 tips yang lain, nanti aku edit jer la..
moga2 bermanfaat la eh..
yang paling penting, semoga setiap percotian tu meninggalkan pengalaman dan
kenangan paling indah untuk dimemorikan ...

Okeh..pada saper nak tanya boleh email kat sini ehhh..meyahoney@gmail.com
Insya allah..mana yang aku boleh tolong jawab, aku jawablah..




Ok till then..babai..




Tuesday, May 1, 2012

Labour Day - Jadilah pekerja berwawasan macam aku!

Hari nie besday aku..
erkk..bukan dah lepas ker?


Hello..hari nie labour day ok.
aku ni kan employee cum worker cum pekerja cum buruh cum kuli cum bla..bla..bla..
tapi sebak kot, sebab tak bole celebrate besday aku nie.
Patotnyer hari nie hari jimba2.
Tapi aku kena jimba kat opis derr.
jimba ngan berguling2 ngan paper work.
tulah sadisnya keje ngan accounts dept ni.
Bila kala kena close account mati2 kena close jugak.
takdernyer dia pikir aku kena jadi ibu mitholi kat umah ker..
isteri muslimah yg maha taat pada soaminyer ker.
takkan deme pikir langsung ok.


Yang deme tau semua report kena keluar.
On the dot.
Puctual.
Meet the dateline.


Maka dengan itu, aku tak boleh derhaka ngan dept aku sendiri.
nie semua tempat aku carik rezeki.
walaopon aku hanyalah seorang kuli yang makan gaji.
hari dapat gaji, hari ni jugak gaji aku habes.
wat bayo utang aset2 yang jota2 tu.
wat bayo duit kutu.
wat bayo tusen anak aku.
wat bayo bas skola bagai.
huhh!!..semua jenis term bayo2 yg mistikal.


Last2 apa yg tinggal?
tinggal la keringat ngan tenaga yang tak seberapa ni untuk bekerja jadi kuli lagi untuk dapat lagi gaji bulan depan..
begitulah pusing2 cenggitu.
namanya makan gaji kann??


Tunggulah nanti kot time aku dah tak jadi kuli lagi.
Jadi tokey tak pon jadi mem yg buleh dok goyang kaki kat umah.
Tu baru aku tak kompelin sebab tak dapat celebrate labour day nieh.
tapi, atas dasar pekerja berwawasan dan bertanggungjawab.
aku redho jer.
yang penting encik papa aku paham keje aku pastu tiap bulan aku dapat gaji.
doa2 semua halal dan berkat jer la kannnnnn...


Okeh..sambung keje balik...sobsss...


Lunch makan McD jer boss aku belanja..oklah..rezeki tekak untuk tengah hari nie..




Pssttttt...
Balik solat zuhur ternampak servis bertukor tangan..
ngeee.....


**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

**

Camry bertukor wajah ke Hybrid...berlindung di bawah bumbung sherwin...kwengg..kwenggg...kwengg...





Ok dah..sambung keje lagi...;P