This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, June 21, 2012

Bersanding



Okeh, last entry utk wedding day my SIL.
Hari nie hari besor dia.
Takpon hari sanding la.
entry masak2 makan damai dah abis.
nak cerita pasal hal sanding.
apa yang nak cerita ek?
sebab yg aku tahu aku manjang dok melepak ngan my MIL.

Nak buat apa lagi kann.
dah semua keje orang kg. yang buat.
dok kelebet2 perangai orang2 kg yg datang situ…hehheee..

Taulah kan..Kampung Lukut..
biasa Lukut kat Negeri Sembilan.
Nie kat Kota Tinggi.
rata2 orang sini cakap Negeri.
Jadinya syioklah telinga nie dok mendengar orang berbual loghat negeri.
rasa macam ada yg kelakor didengor tu,
aku senyum sorang2 jerrr..ngeee..
Eh jom layan gambo sanding SIL aku.
husband dia adalah orang Pontian. 
abang askar u'olls..auwww…







Lepas sanding2 bagai.
Tiba acara yg semua budak2 suka.
temasuklah aku yang mak budak ni...heheee..
apalagi baling duit ngan gula2 la kann.
semua orang tunggu jer duit tu.
walaupon duit syiling semata..hahahaa..




 Sesi mencampak duit ngan gula2..Perhatikan yg tukang kutip tu semua..adakah di kalangan kanak2..emmmm...

 Amek ngkooo..

 sambung balik posing..

 Here my family in laws..ooppss..obah den pakai kaiiin pelikat hahh..

Dah posing bagai.
masa tu dah pukul 4.30pm.
orang yang datang dah makin kurang.
Last yg aku entertain adik aku.
Si encik toyota ngan wife and anak dia si debot tu.
Borak2 kejap.
Pastu member pon blah. Tak makan pon.
Alasan sebab dah makan kat 2/3 tempat org kawen sebelum dia datang situ..suka hati ngko la dik..

Bila adik aku tu balik, Papa terus ajak teman dia.
Aku tanya pegi mana?
Dia kata teman dia teman perantin pegi outdoor photoshoot.
adeh..malas dowhhh..
member dah merayu2 soh teman.
nak tak nak terpaksalah kann..

So, kitorang pon merayap pegi bandar Kota carik tempat shoot.
Mula2 kat taman.
Pastu pegi kat umah berantu buruk.
last sekali pegi kat benteng kat tepi sungai Kota tu.
Suka hatilah labu..ahkak ikut jerr...










Session amek gambo abes pukul 7.30pm..boleh??
Actually memasing dah ngeri jugak.
Takut kena marah ngan mak.
Sebab lambat sangat balik.
Kenapa takut sangat??
sebab kitorang skip and tak join satu adat kat kg tu.


Apa adat tu?
Tulah adat orang Negeri Sembilan yg ada kat Kg Lukut tu.
Adat lepas abis majlis.
Adat serah2 apa ntah. 
Ada ketua, buapak bagai macam yg kita belajar sejarah masa sekolah dulu.


Jadinya semua kecut perut bila dah sampai umah...hahhaaa..
Memasing bila dah jejak lantai umah semua diam jer.
Mak pon takder.
Masa tu dia tengah solat maghrib.
Memasing tunggu jer kena marah.
termasuklah aku.
Masa terus berjalan.


Tunggu punya tunggu nak kena marah..
Last2 semua selamat.
Takder yang kena bancuh ponn.
So, semua ada senyum.
Dalam hati..mak lupa kottt..hahahaa.


Takperlah yang penting semua dah selamat.
Papa dah tukor baju pegi kemas2 basoh periok kenduri bagai.


Aku buat apa?
dok dalam umah..lepak2..makan2..
buat tak tahu dan buat bodo..kihkihkihh..


Sampai masa, pukul 11pm..aku anak beranak pon pulang ke rumah.
Tak dapat coti dowhh..
timing adalah tak ngam.
Closing account. LOL. Syabas.


Sampai umah memasing terus pengsan kepenatan.
Tido tak hengat donia.
Sambil pala hotak pikir besok nak pegi keje..
nak pegi keje..nak pegi keje..
nak pegi keje..nak pegi keje..
nak pegi keje...zzzzz...















No comments:

Post a Comment