This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, July 23, 2012

Day 1 puasa.

Jadi baik kejap dua hari ni.
Since day one posa lagi.
Dok umah diam2 buat jer apa2 yang patut.
especially tido.
Dah lama tak rasa tido nyaman macam ni.
Tak pyah pikir nak buat breakfast.
nak masak lunch.
Semua rasa aman damai jer.
bangun pukul 11am pon takder orang nak marah..suker kan??


Day one buka posa kat umah mak Kempas.
mak masak nasik himpit makan ngan lodeh ngan ayam masak merah.
feveret kitorang adik beradik.
makan syok sangat sampai huru hara.
Belum berebut makan lagi,
Biasalah..kalau semua ada dapat berkumpul memang macam perang donia.
semua nak bercakap..pastu semua nak menang.
tak tahulah saper yang nak mengkalah..T__T


Bila dah sibok2 nak mengemas tu, baru teringat..
alamak..aku tak amek gambo nak masok blog!!
perghh..rasa nak nanges.
betul2 durhaka.
mak masak yang paling sedap kat donia pon ko tak nak advertise.
matiklah kena panah petir..arghhh!!


Malam tu tak tido pon kat umah mak.
Since kat umah banyak benda lagi nak setel.
Novel aku yang 2000 pages tu pon aku cadang aku nak katamkan.
Tinggal 20-30 helai jek lagi nak abis.
lagi tinggal sikit, lagi terhegeh2 aku aku nak habiskan.
Tobat..aku tak nak lagi beli novel tebal-tebal.
penat nak katam.


Sampai umah layan dulu cerekarama.
Bosan giler citer nieh.
Takder ker citer2 best sempena ramadhan nieh?
layan jap novel sebab mata tak ngantuk lagi.
entah kenapa masa nak baca perenggan kedua,
muka surat pertama tu.
aku sedar2 aku dah tersembam kat situ.
kenapa tersembam?
ooo..habit aku adalah buruks.
suka sangat membaca sambil meniarap.
huduh kan?
meniarap sambil angkat2 kaki.
kalau orang2 dulu sure marah.
heyy!!! jangan angkat kaki la..
tak baik tau..nanti mak ko mati cepat!!
adoi..memang la..
kalau anak dara dulu tu kan pakai kain batik.
huduhlah rupanya kalau meniarap sambil angkat2 kaki.
sure terselak kain tu.
kalau betis bunting padi ok jugak.
kalau rupa bunting gajah, nak cakap aper?..
tak semenggah tau u'olls.
tapi ahkak meniarap tak pakai kain.
bukan meniarap bogel.
tapi pakai suor panjanglah.
ahkak tak reti pakai kain batik dik.
last ahkak pakai 8 tahun dulu.
tu pon masa pantang beranak..erkk..lama siotttt..


Oklah selamat beramadhan semua yer..
banyakkan bersedekah dan beramal.
Semoga semuanya dipermudahkan..aminn..


p/s - penutup adalah sangat membuhsankannn..:p
















  

No comments:

Post a Comment