This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, July 20, 2012

Matta Fair 2012 Danga City Mall

2 weeks before the day.
Dapat perkabaran dari Sue R&D yg matta fair will be in JB.
Wuuuuuu..sukanya hati.
asalnya Sue kata matta fair tu kat Persada Johor.
Then 2/3 days before the date, aku puas menggoogle.
Kononnya nak carik info pasal matta fair JB tu.
Carik punya carik tak jumpa.
Info yg aku dapat kat Persada tu ada deco fair pulak.
adehhh..biarrr benerrr..mana itu matta fair donkk??..


Tetiba Sue datang.
"Kak Maria..Kak Maria....
matta fair tu bukan kat Persada Jb la..
diorang buat kat Danga City Mall.....bla..blaa...blaa...."


Hampeh tau ko Sue.
Ahkak dah beria nie.
nasib baik ahkak tak jejak lantai Persada lagi.
Mau guling2 aku kat sana nanti...cittt...


So, once the time comes accidentally aku kena keje pulak hari tu.
replace untuk raya nanti.
tapi takper..nak senang ,aku half day jer.
so by noon after balik keje boleh terjah itu matta.


Cuaca adalah sangat mendung.
jejak itu Danga Mall around 2.00pm.
perut lapor tahap dewa.
terus ajak Papa ngan Aleeya makan kat food court.
cakap ngan Papa.
Apa nak kejor2..since dah sampai kan.
makanlah dulu kalau ya pon. Semua dah lapo kann.
yang aku kelakor,
member muka mcm org gelojoh nak masuk matta fair..hahahaa..


Lepas makan terus heading itu hall yg tempat matta fair tu. 
sekali jer masuk nak kena bayar.
heee..bongok jer rasa.
RM3 hengget pulak tu.
nasib baik anak aku free.
Nak masuk dalam punya pasal.
nak tak nak kenalah bayor.
dalam hati terbakar berasap2.


Tapi aku perasan, ada jugak orang yg macam tak puas hati kena bayar RM3.
yer la..aku rasa before2 ni mcm tak pernah bayor.
Eh ye kerr..aku pon tak ingat.




Booth kat belah kanan tu adalah kaunter ticket..kena pakai tag kat tangan.saper tak pakai tak boleh masuk..macam nak masuk Sunway Lagoon pulak..hohh!!

Kat dalam tu aku perasan overall yg amek booth, company besor2 jekk.
yg kecik2 toet or yg sedang2 aku tak nampak pulak.
Pastu kebanyakkannya KL punya agent.
perghh..gila jauh kann..
pada aku, patutnya dia kena lebihkan kat travel agent JB.
Yerla..senang sikit nak berurusan kannn.
Tapi aku syak, must sewa booth mahal.
sebab tu banyak travel agent JB tak join.
kannnss..

Rata2 pon aku tengok harga takderlah discount sangat.
discount ala manja2 jek.
lagi2 yang jenis travel oberseas.
Lagilah kedekut mat arip diorang nak bagi.
Aku tak koser nak tanya2.
jeling sebelah mata jer kott.
Bayanglah..ada satu travel agent tu offer Beijing.
5 days 4 nights, RM2500 exclusive flight ticket.
Mahal babas kottt.
Aku boleh dapat kat travel agent dlm fesbuk,
6 days 5 nights, RM2000 all in..
kan banyak beza tu kann.
moral of the story,
matta nie tak berapa nak discount laa..
macam tertipu jer rasa..huhuu..

Yang local pulak adalah aku nampak sikit2.
Langkawi la..Sabah la..
tapi pada aku kalau local nak jenjalan amek package adalah rugi.
lainlah kalau pegi pulau nak snorkelling bagai.
Setakat local, bawak kereta jalan sendiri sudah.
kalau sesat barat tanyalah orang ye tak??

Aku ada jugak survey2 package utk next trip aku.
hampeh..
semua mahal.
baik aku booking kat fesbuk takpon kat mudah.com.
murah lagi kott.
macam useless jer aku rasa matta fair nie..

Before nak keluar tu, tersinggah booth Sabah.
terberbual pulak ngan sorang mamat yg englishnya sangat sedap didengar.
English Sabahan..dah macam cakap ngan orang Filipina pulak..hehhee
Dressing pon ala2 macam budak VIP tu, geng si Adam.
rambut hensem ala2 k-pop.
Dia tunjuk aku pamplet Pulau Sipadan.
OmaiGod..my dream island..
Sangat cantek dan eksaited aku dengar.
Knowing kan..Sipadan very the costing one.
Nak masuk kena ada permit you.
RM40 kalau tak salah.
Aku pernah dengar sekali masuk Sipadan,
orang yang dibenarkan hanya 200 orang sahaja.
adehh..sure special kann.
Tu belum Kapalai lagi.
Room rate in USD u'olls..takut mak.

Amek info sikit2.
dengar jer la apa budak tu cakap.
Dalam hati..takper, nanti aku google sendirik kat rumah.
Tapi memang berangan tak sudah la lepas tu.
Mabul-Sipadan-Kapalai..we will see someday..ngeeee..
  
lepas dah penat putar kat dalam tu.
Ajak Papa keluar.
kaki dah sakit tawaf2 dalam tu.
Papa ajak minum kat luar sambil jeling2 pamplet yg kitorang kumpul.
Mak ok jerr.. 

Masa dah masuk dalam mall.
ternampak secret recipe.
tetiba tekak nak makan coklat indulgence.
nampak tiramisu pon nak makan jugak.
cheesecake pon nak.
brownies pon nak..
adehh..banyaknya nak makannnnn... 

Last2 amek indulgence, tiramisu ngan oreo cheese jekk..makan sampai tak pandang kanan kiri.


Sambil makan sambil katamkan pamplet Sabah...sangat eksaited u'olss..Sabah sangat cantek.Very nature.

Dan ini...taraaaaa....Sipadan-Mabul..Simply awesome..
nampak tak yang package 3 days 2 nights RM885/pax tu..tu adalah promo rate. Actual rate dia adalah RM1,670/pax..kalau compare, giler murah kann yg rate promo tu????..hahahahaaa...ketawa dewa jin..
Papa kata dia nak pikir dulu..sambil2 tu soh aku google jugak kat umah nanti..
Tapi serious..sangat eksaited ahkak tau..


Lepas dah membaham kek2 tu..
jalan2 jap kat dalam mall tu.
giler ngko..baju raya banyak cantek2.
tapi regenya..Ya Allah mahal babas ngkoo.
ada satu baju kurung ada sulam handmade.
memang cantek la..
tak pernah aku tengok.
kalah sulam kain bandung tu.
regenya..RM860..mak aaiiii..
tak tahulah..harga menipu ker hapa.
aku pon tak tahu.
intan berlian kot sulamnya.

Dah penat pusing2.
Papa ajak pegi KSL pulak.
adeh..penat lagi kaki aku...sobs..T__T.













No comments:

Post a Comment