This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, August 6, 2012

Semua nak makan..macam mana nieh??

Iftar day 14.

Semalam dah makan steamboat.
hari ni pulak rasa tahap pemalas tu nak datang lagi.
konon2 balik berbuka ni, nak masak ayam masak lemak.
tetiba rasa malas melampau nak masak pulak.
terus sms papa konon2 balik keje nak buka kat Tesco.

Biasa papa okeh jer.
tak pernah pulak dia kata 'tak boleh'.
haaaa..tu yg aku double2 okeh..ngeeeee..

Balik keje pukul 5pm terus turun bawah.
macam biasa duduk kat tembok depan opis tercinta nieh.
buat gossip2 sket  bab2  masak memasak di bulan posa.
Biasa papa sampai 5.30pm.
so aku ada masa 1/2 jam nak buat gossip mesyuarat tembok kat situ.

Papa sampai jer, terus gerak pi sekolah amik Aleeya.
sampai tesco dalam pukul 6pm gitu.
Sampai jer terus book kat Restaurant Kampungku.
Papa belum apa2 lagi dah sambar ikan merah masak cili api.
eemm..nampak menarik.
letak dlm mangkuk then terus letak atas meje.
Aku order nasik ayam penyet.
Aleeya order nasik goreng pattaya ngan sotong goreng tepung.
tetiba jerr..

Papa : Ma..mama makan nasik ayam penyet ker?
Aku : Iyalah..taknaklah makan lauk2 nie.
Papa : Alaaa..papa pon nak ayam penyet jugak.
Aku : Kan papa dah amek ikan lemak tu??
Papa : Tulah..semua nak makan..macam mana niehh??
Aku : Apa susah..order jer la.
Papa : boleh ker?
Aku : Apasal pulak tak boleh..nak makan kan??

After that, laju giler papa gie order.

Papa : kak!!! order ayam penyet lagi satu!!

Aku buat apa?
geleng kepala jeww...isshhh papa nieh..

Lepas dah oder, terus masuk tesco kejap.
konon2 nak jalan buangkan masa jew.
sekali jer naik penoh troli tu aku kejekan.
macam2 pulak yg aku sumbat dalam tu.
kuih raya laa..air raya la..
ikan siakap ngan udang yg giler murahh..
tahu2 jer dlm 45 minit penoh sudah troli.
*pengsan*

Dekat2 pukul 7 terus gie kaunter nak bayor.
Tak boleh jadi ni.
lagi lambat kuor lagi mcm2 kang aku beli.
sampai restaurant dah 7pm lebih.
Orang pon dah ramai.
adehhh..bertembung pulak ngan budak2 sekolahh.
apahal ramei2 nieh?
cikgu deme belanja makan kaa??

Dah sudah..buang karen pikir pasal diorang.
Baik aku tunggu makanan aku.
Bila semua dah sampai.
amek ko..
melimpah ruah lagi macam semalam makan kat steamboat.
dalam hati..adehh..boleh habis ke nieh??
*pengsan lagi*


nasik ayam penyet 2 set. satu aku punyer..satu lagi papa punyer. sambal dia adalah best.
aku sangat suker..

nasik goreng pattaya Aleeya.

Sawi pendek goreng..ye ker nama dia macam tu??

Ikan merah masak lemak nenas cili api. Ikan ni besau..4 hengget jer sepotong.
yang paling tak boleh blah..sedap melampau nak nanges masa makan!!

Sotong goreng tepung Aleeya..

Bubur lambuk nie dapat free. Tuan tanah restaurant buat amal jariah di bulan Ramadhan..:)
Tapi tak makan ponn..sebab kenyang sangat. So, bawak balik besok pagi boleh panaskan boleh buat sahur..ngeeeeee...

Lepas makan jalan2 jap.
konon2 nak exercise sebab dah banyak sangat makan.
tapi tetiba rasa penat pulak.
then, terus ajak papa balik umah jer terus.

Emmm..dah 2 hari tak masak nie.
bagus jugak genapkan 4 hari sesi coti memasak.
nanti bolehlah aku declare coti memasak sedonia..muahahahaaaaa..
besok sabtu, planning macam nak gi bazaar kat Smart.
nak carik kambing panggang yg sedap tu.
Ahad pulak...emmm..jap pikir dulu...:p






No comments:

Post a Comment