This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Wednesday, September 26, 2012

Mini Pavlova Lagi




Jom layan pavlova lagi.
takmo buat beso2. 
buat comel2 jek.
cepat masak sikit.
kalau nak buat beso2, kang kena tunggu 1 jam.
kalau buat comey2 dlm 1/2 jam dah masak.
kan best kalau macam tu.
dahlah oven aku ni pelik sikit.
manjang nak jaga ngan control panas dia.
takut kang terlebih masak.
sentap kang jiwa raga aku.
This time round, perfectly baked.
just nice jek.
takderlah huduh serupa dayang senandung.
still mata tak sakit nak memandang.
oklah kan macam tu.
sonok sikit nak kemam2 dlm mulut.
dahlah sedap guling2.
serious puas hati.
Jom nengok resepi.
Mana2 blog pon ader.
tapi ni aku punyer blog aku punyer suka.
sori…aku ada tukar sikit resepi tu.
ikut sukalah, aku yg nak buat kan..
yang penting still jadik pavlova tu.
boleh makan punyeeee…




Bahan2.
4 biji puteh telur (aku dah try semua gred..A, B, C..hentam jer..)
1 cawan gula castor (aku pakai 1/2 cwn jer..itu pon tak penoh sangat)
2 sudu kecik esen vanilla
1 sudu beso cuka
2 sudu beso tepung jagung  ( aku boh 3 sudu beso)
1 1/2 cawan whipping cream brand RICH (tak semua whipping cream boleh pakai eh..)
Cara Buat.
1. Pukul puteh telur dr low speed and change sampai mid speed, lebih kurang 2/3 minit
sampai telur tu kembang sikit.
2. Masukkan gula sikit2 sambil mix puteh telur tu. Jangan gelojoh..tak jadi kang nanti.
3. Masuk esen vanilla.
4. Masuk tepung jagung sikit2 and mix sampai telur tu jadi tanduk2. bukan tanduk jin 
atau tanduk yg seumpamanya. Tanduk tu konon2 kalau korang angkat mix tu dia cantik 
jer melekat and ada special rupa2 tanduk. Nak lagi paham, kalau korang tebalikkan
mangkuk tu dia tak tumpah la..aisshhh..senang sket ceita.
5. Stop kat mix and masuk cuka and terus kaup balik pelan2 sampai rata.
6. Dah siap, letak baking paper atas tray then terus tepek telur tu kat atas baking paper 
tu. Kalau ada piping beg lagi senang. Sumbat dlm tu then terus pancit jer ikut suka korang.
Kalau buat kecik2 nampak cantik and kemas, cepat masak pon yer. Tapi suka korang ler.
Yang penting jaga api bior tak angus. Kengkadang kalau panas sangat oven dia cepat gelap.
tapi yg tak bestnya, dalam tak masak…pandai2 korang ler..

1 comment:

  1. wahhh keren dachhh tuchhh
    mnatap klo di coba
    hehe

    ReplyDelete