This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, October 25, 2012

Alhamdulillah dah jumpa dah..dia pon selamat..

Sambungan cerita dari kes eksiden minggu lepas.
kete aku eksiden hari rabu.
Khamis tu aku coti hap day nak setel hal insurance bagai.
Lepas tu jejak kaki kat hospital.
Konon2 nak carik mangsa moto yang senasib eksiden hari tu.
Tapi yang sedihnya hospital tak dapat trace pulak.
hospital nak tau jugak nama mangsa yang cedera tu.
Manalah kitorang tau kan.
masa eksiden tu semua kelam kabut.
sampai ambulan amek mangsa eksiden tu pon tak sedor.
Nak dijadikan cerita dalam masa beberapa hari tu,
gigihlah aku laki bini mikir cara nak carik nama mangsa tu.
konon2 bolehlah pegi return hospital balik kann.
nak harap ada gambo moto ngan no plat moto jer,
apa jer yang boleh dibuat…haisshhh..
Entah macam mana,
tetiba Papa terpikir nak check ngan JPJ.
guna no plat yang ada,
gigihlah mengecheck data.
kebetulan ada kawan yang keje kat sana.
Alhamdulillah..dia dapat tolong.
So, pagi2 semalam member tu sms aku.
alahai..legenya dada nie.
member sms nama ngan alamat sekali.
Alhamdulillah. Allah permudahkan.
dengan gelojohnya terus forward sms tu kat Papa.
Then Papa reply "malam nanti kita cari".
Balik keje terus singgah restaurant depan umah.
Nak masak nanti tak sempat sebab malam ni Aleeya tusen.
Lepas tu aku nak joe jambul mangsa motor tu pulak.
So, decide makan luar and tapau untuk Aleeya jek.
Bali, mandi2 ngan solat..dah siap2 semua tunggu Aleeya balik sekolah.
Tunggu dia mandi makan bagai.
terus keluar anto dia gie tusen.
Masa nak keluar and lalu tempat eksiden tu seriau jugak.
yerlah..benda tu berlaku minggu lepas.
Hari dan waktu yang sama.
mau tak kecut perut semua.
tu consider traumalah kann??
Okeh..lepas Aleeya dah selamat gi tusen.
Aku ngan Papa terus joe jambul carik mangsa motor tu.
pusing punya pusing jumpalah jugak umahnya.
nasib baik dekat jugak ngan umah aku.
Sampai sana..punyalah hello2 depan gate.
tetiba kena sergah ngan anjing.
perghh..gila ganasss.
terperanjat boboi.
kalau kena keronyok, boleh mati terbarai.
terkeluar semua usus2 sebab kena gigit.
haissshhh...simpanggg....puiiiii...
Bila dah hello2..keluarlah sorang2 dari dalam umah.
semua kenalkan diri.
jadila mesyuarat pagor depan umah.
bla..bla..bla..ceita balik pasal hal eksiden tu.
report..polis..hospital..van..amek ko..semua ceita keluor.
Tapi serious, lega betul bila dah jumpa family mangsa tu.
nampak diorang semua ok.
since mangsa tu adalah anak bongsu lelaki , umur 19 tahun.
tengah praktikal automotif.
Kebetulan budak yang eksiden tu pon dah balik umah.
Alhamdulillah..tak payah pegi hospital.
Then kitorang masuk dalam umah tengok keadaan dia.
Benda pertama yang jadi kat aku masa tengok dia.
pergghhh..tersayat2 hati nie.
kesiannya dia..masa tu tengah jalan sambil seret kerusi.
tak boleh jalan betul walaupon kaki tak patah.
tapi serious..sedih..sebak sangat tengok dia.
badan penoh luka2 jangan cakaplah.
mana yang kulit dah terkopek.
nampak daging2.
telinga luka.
dahi berjahit.
lebam sana lebam sini.
mata merah macam berdarah.
memang sebaklah tengok dia.
Borak2 ngan mak dia.
boleh rasa hati dan perasaan dia macam mana.
macam dah nak tumpah air mata.
itulah ibu..cekal betul layan kerenah anak yang sakit.
Paling tak boleh tahan bila tengok punggung budak tu.
yang penoh luka2 daging hancur kesan terseret atas jalan tar.
palaing tragis, dekat dada ada kesan tayar van.
rupa2nya tayar van tu sempat melenyek dada dia.
nyaris terkena jantung.
kalau tak……emmmmm…..:(
Organ dalaman budak tu banyak luka.
Paru2 pecah sikit. Kesannya tak boleh bernafas ngan betul.
usus2 pon luka.
tulang2 dada ada yang crack.
Pinggang even worst.
sampai susah nak duduk atau baring.
Tapi alhamdulillah tak kacau tulang belakang yang boleh sebabkan lumpuh.
Yang lagi kesian..sampai sekarang dia tak boleh makan.
minum air jer.
kalau makanan masuk even yang lembut pon.
Dia akan rasa sakit sangat kat dalamm..sob..T__T
Then..lepas dah borak2.
Aku terus balik umah jap.
pegi amek minyak gamat ngan air gamat.
then hantar balik kat umah budak tu.
hopefully dia minum air gamat tu.
Aku dah cakap..insya allah memang akan baik mana yang luka2 tu.
doa yang terbaik.
Aku percaya.
setiap yang berlaku memang banyak hikmahnya.
timbangrasa sesama manusia.
tak payah kira agama atau warna kulit.
still manusia yang ada nyawa ada perasaan.
semua kita nak kena jaga.
Aku percaya yang aku dan adik tu adalah mangsa yang teraniaya.
dan aku sangat2 percaya Allah akan makbulkan doa orang2 yang teraniaya.
lebih2 aku hambanya yang sangat kerdil.
yang sentiasa harap belas kasihan dan pengampunan.
Semoga semuanya dijadikan iktibar.
Dan aku harap jugak adik tu akan sembuh dan sihat macam biasa.
hilangkan rasa gundah dan resah ibunya yang gigih menjaga.
Dan harap jugak Allah permudahkan semau urusan aku.
lebih2 lagi dalam usaha membaik pulih kereta aku.
Insya Allah..
Ok..panjang sunggoh yer menaip hari nie..hahahaa..
Since besok nak raya..nak wish sikitlah.
Selamat menyambut Hari Raya Aidiladha.
Pada yang balik kampung tu, berhati2 di jalan raya.
Ingatlah orang2 yang kita sayang disekeliling kita.
Semoga selamat pergi dan selamat kembali okeh!
Jumpa lagi. Babai.



Wednesday, October 24, 2012

Sumpahan Red Velvet ke Green Velvet


Ampunkan saya penunggu gua..
ampunkan saya penunggu gua..
Ampun banyak2 sebab dah derhaka sangat nieh.
jangan kata sesumpah jer boleh tukar kaler.
red velvet pon boleh tukar kaler jugak tauu...



sila abaikan tahap ketebalan kek..
Sumpah memang aku tak sengaja nak sumpah2 kek nieh.
sumpah lagi sebab aku yang memang syok sendiri tukar kaler.
Rata2 kengawan Fb dah panggil kek incredible hulk.
huuuhuu..mak redho jer.
memang kaler seghopa itu makhluk hulk..apa nak di kata.
nak sedapkan hati, 
konon2 nak menyahut seruan cintai alam sekitar.
penuh kehijauan gitueww.
I kan memang pencinta alam sekitar...
puiiii banyak2.…
Well..macam biasa.
kek ini hanya bertahan satu hari setengah.
peminat setia dah ramai dok tunggu nak ngapp.
tak dapek nak bawak opis.
dah langsai kat umah.
Bila dah try buat berkali2 nie.
terasa macam expert lak…(lempang diri sendiri)..
serious sedap.
jarang betol aku makan kek buat sendiri. 
biasa aku hadap tanpa perasaan jer bila dah buat and siap.
tapi bila red velvet nie (bukan nama sebenar)
memang hawa aku tak boleh tahan.
aku boleh baham tanpa ingat orang kanan kiri.
bila pikir2, terasa mistiklah ini kek.
apekah???
Dan macam biasa jugak.
aku tak bagi resepi.
korang google sendirik kat blog lain.
rata2 resepi semua sama.
outcome jek tak sama, 
sebab tengoklah tangan yg membuatnyer..hahaa..
Tapi I okeh jer.
sebab nak makan sendiri kan.
kalau nak berjual tak sanggup kot.
bahan adalah mahal..aku rasa org berduit jer kot boleh tempah.
Untuk aku yang kurang duitnya,
pandai2lah nak belajor membuatnyer yerrr…
Ok tu jer nak cerita.
See you. Babai.

Friday, October 19, 2012

Malang Tu Memang Tak Berbau..

Kejadian pukul 7.30pm hari Rabu 17/10/12.
Tengah kelebet2 henpon depan tv tetiba dapat call dari Papa.

Papa : Ma!! Call uncle van cakap Aleeya tak tusen. Kitorang eksiden nieh!!
Aku : Haaaa!!!!!! kat mana!!
Papa : Kat depan nie..call dulu uncle takut dia tunggu.
Aku : Abih..oke tak?
Papa : Papa ngan Yaya okeh. Kete jer teruk.
Aku : Ok, jap. Mama call uncle dulu!!

Aku nie blur2 terus call pusat tusen Aleeya.
Bagitau yang Aleeya tak tusen 2 hari.

Then, lepas call kepala otak teringat balik apa yang Papa cakap tadi.
Tetiba menggigil satu badan.
nak nanges tapi tak boleh nanges.
Tangan terus tekan no Pozie.

Aku : Pozie..pegi tengok abang ngan Yaya. Dia eksiden! Akak kat umah nie, tak tau apa2.
Ko carilah dia kat area depan2 tu..dekat ngan traffic light.
Pozie : Huisshh..macam mana tu??
Aku : Amek Yaya bawak balik. Kesian dia. Abang kata dia tak apa2.
Pozie : Ok2. Pozie call abang dulu tanya dia kat mana.
Aku : Cepat sikit tau!!

Aku tambah blur.
Dalam hati, mintak2 takder apalah yang serius.
Giler ngko.
Aku kat umah, macam2 aku pikir.
Selagi aku tak nampak..memang aku tak puas hati.
Habis satu rumah aku tawaf lapan puluh kali.

Aku rasa lama sangat masa berjalan.
Then call pulak ofismate aku Abang pesal.
Since umah dia dekat sangat ngan tempat kejadian.
Call abang pesal soh nengok Papa ngan bawak balik Aleeya.
macam biasa..Abang Pesalmemang sangat2 terperanjat...sobb..T__T

15 minit later aku nampak Waja depan umah.
berlari aku bukak gate.
Aleeya muka poyo terus masuk dalam umah nanges2.
Aku tanya Abng pesal apa cer.
Dia pon tak boleh jawab.
Dia kata kat tempat tu ramai sangat orang.
Tak boleh nak tanya apa2 kat orang2 kat situ.

Emm..tak apalah. Say thanks kat Abang pesal.
Then dia terus balik.

Masuk umah tengok Aleeya nanges.
Aku terus pelok dia kuat2.
Tak boleh nak express perasaan masa tu.
Takut ada. Sedih ada. Bersyukur ada.
Macam2 perasaan.
Tak apalah..yang penting aku dapat pelok dia.
Syukur Alhamdulillah...Syukur Ya Allah!!

Aku bagi air soh dia selawat then minum.
Bila dah reda sikit, dia pon mula cerita.
Ada certain cerita aku paham.
Ada yang aku tak paham.
sebab ambil cerita tu pon dia still nanges.
Then aku soh dia stop cerita then terus pelok dia jer..sobb..T__T

Kejadian tu berlaku terlalu cepat.
Aleeya kata dia perasan ada satu van sekolah yang laju sangat baru keluar dari traffic light.
tiba-tiba van tu langgar motor yang dok depan dia.
Moto tu tercampak.
orang moto tu pulak jatuh tergolek2.
Then terus diseret van sekolah tu.

Dah berapa secon kena seret, orang moto tu terpelanting ke tepi.
Tapi van tu tak break langsung.
Dia terus tekan minyak dan tuju terus kat kereta myv.
Papa dah nampak, terus tekan minyal.
tapi still tak sempat.
Van tu terus langgar side Papa.

Papa sengetkan badan ke tepi sebab nak elak van yang rempuh.
Same time nak pelok Aleeya yang duduk kat sebelah.
kereta berpusing2 sampai Papa tekan break.
Keluarkan Aleeya dari dalam kete yang masih lagi terkejut.
Nanges2 sebab takut dan terperanjat.
Papa bagi air dan terus pelok.
Masa tu orang dah makin ramai.
Mana yang datang tengok. Mana yang datang tolong.

Van sekolah tu pulak, bila dah langgar Papa,
terus terbabas naik atas divider.
langgar setiap pokok ngan pasu2 yang ada kat situ.
Kalau pokok2 tu tak ada, sure dia dah rempuh rumah orang.

Even worst, dalam van sekolah tu ada budak2 sekolah.
Semua menjerit2 ketakutan.
Sedih pulak bila aku dengar.

Tapi serious, aku geram betul ngan driver van tu.
Ko tu dahlah bawak banyak nyawa.
kenapa mesti nak bawak ikut perasaan.
Bawak laju2 merempit tak ingat donia.
Tak pikir nyawa2 yang ada kat keliling. 
memang gila ngan bangang betul.


Nie motor orang india yang kena langgar tu. Masa ni orang india tu ambulan dah amek bawak pegi hospital. Semalam pergi hospital ingatkan nak melawat. Tapi tak dapat trace pulak nama mangsa india tu. Takper nanti aku check report polis..Sabtu nanti aku cuba pegi hospital lagi..Dengarnya mangsa tu selamat tapi patah kaki. Sedih aku dengar...bukan salah dia pon...T__T

Im so sad..my cutest Myv damaged already!!...huwaaaaaaaaa...T__T

 Pompuan driver ni meroyan menages kat belakang van. Takut ngan terkejutlah tu..sendiri yang buat perangai.
Bawak van macam pelesit tak ingat nyawa orang lain.

Owner dia orang Taman Cahaya Masai..

Dalam pukul 9.00pm macam tu Papa balik.
Papa terus park kete dalam umah.
Dia keluar aku terus pelok dia kuat2....T__T
Ya Allah!!..Alhamdulillah..
aku dapat pelok dia dan aku rasa syukur sangat2.
Tak tahulah entah berapa lama aku nanges sambil pelok Papa.
Allah jer yang tahu perasaan aku masa tu...T__T

 Luckily kete still boleh gerak. Sebab van tu tak hentam engin kan. Then Papa terus bawak balik umah. Keluarkan barang2 penting dalam kete sebab nak bawak pegi bengkel.

 Emmmm...takperlah..dugaan Allah..betulkan apa yang patut dulu. Orang2 yang aku sayang selamat dan dah ada depan mata aku lagi penting dari harta dunia nieh..

Lori tarik kete datang. Masa nie rasa sebak sangat dada nie...tak terucap..

Masuk hari ni cosider dah lebih 24 jam dari incident tu.
Semua macam trauma ngan fobia lagi, especially Aleeya.
Kesian kat dia.
Sakit2 satu badan sampai demam2.
Mungkin pasal tekanan masa eksiden tu.
Lagi satu mungkin pasal still terkejut lagi.
Sebab semua yang berlaku tu dia nampak depan mata.
Pity to her..

Papa pulak, nampak ok. Tapi badan2 sama jugak sakit macam Aleeya.
Just makan ubat tahan sakit then aku sapu minyak panas kat badan.
Hopefully dia oklah.
Papa tak cuti keje sebab kat ofis tak ada orang.
Aleeya pon tak cuti sekolah sebab dia tengah sibuk exam.
Perasaan aku pulak yang berperang.
Tak abis2 pikir pasal diorang.
Kesian sebab diorang still kena lunaskan tanggungjawab even mental ngan fizikal tak mengizinkan.
Dalam masa yang sama aku bangga sebab Papa ngan Aleeya sangat kuat.
Dan aku pon kena kuat macam diorang.
Syukur aku tak apa2.
Sekurang2nya aku ada untuk jaga dan uruskan diorang sebaik2nya.

Moral of the story.
malang tu memang sangat2 tak berbau.
bila2 dan kat mana2 pon boleh berlaku.
Senang cer..berhati2 dan extra alert la walau kat mana2 pon kita berada.
Nyawa nie satu jer bukan ada sepuluh.
Kalau satu mati, tinggal lagi sembilan.
nanti kang tak pasal2 kena nyanyi lagu sepuloh budak itam kang.

Aku pulak biasanya holiday memang kat tempat jauh.
Ada certain tempat tu negeri yang orang ingat ramai pemberontak.
Sampai keluar pertanyaan "tak takut ker pegi sana?"
Emm..pada aku, malang atau musibah tu kat mana2 pon ada.
jangan kata pegi jalan jauh2 nak kena.

Macam kes aku ni, eksiden hanya berapa ratus meter jer dari rumah.
Tak keluar lagi pon dari taman perumahan.
So..what to say?
Senang cerita, berhati2 lebih sikit.
Dan berdoalah agar dipermudahkan perjalanan.
Tu lebih baik dari kita yang sentiasa berpikir perkara yg tidak baik.

Semoga semuanya berjalan lancar.
Pada sapa yang tak ada insurans tu,
cuba2lah fikirkan kebaikannya.
insurans ni penting. 
Macam kita sediakan payung sebelum hujan.

Ok tu jek nak cerita..babai.








Thursday, October 11, 2012

KC Chang adalah penajanyer.

Yeahh..seperti yang dijanjikan.
Walaupon dah lambat sebenornya.
Tapi we'olls sanggup tunggu okeh..kihkihkihh.

Kejadian malam tadi.
Sesi dinner tak boleh blah ngan orang yang dah janji nak belanja.
lagi tak boleh blah bila aku sendiri terlupa event dinner tu.
serious luper okeh.
jadinya aku pon tak bawak baju spare.
natijahnya pakailah uniform keje..huwaaaaaa.
tak suka sangat!!
Konon2 nak buat muka ketat ngan uniform biru.
tapi bila pikir apa ada dengan baju tu..?
perut aku lagi penting tau.
sanggup skip lunch ngan tea break semata2 nak melahap malam tu.

Ehhh..lupa nak cakap.
Dinner tu kat senibong.
bagi bintang banyak2 kat KC sebab nak belanja makan.
bukan senang KC nak belanja makan…heehehee..
bila dia offer..well..senibong jer la kan.
standby jer la wit ringgit guni2.

Balik keje 5.30pm semua dah lesap.
naik kete abg pezal la.
menjemput datin sri zukiah dulu kat opis dia.
bila semua dah ada dlm kete,
hazablah kan..nak dengor sorang2 bercakap.
belum lagi si zukiah tu yang sibuk nak cerita tempat keje baru dia.

Meriah kott..bukan senang nak jumpa borak2 macam gini.
Sampai sana..tunggu Mr Soo, KC ngan Wee Kiong datang.
6.30pm masing2 dah tonjol muka. Nice.
So, macam biasa..aku ngan kak anne gie order.
Tak order benda yang extraordinary pon.
Dish yang sama yang biasa kitorang makan.

Eh jom nengok gambo.
Panjang dah kot aku type nieh.
Ooopsss bagi credit kat kak anne.
sebab gambo2 nie semua dia punyer..kihkihkihhh.


Yesss..we reunite..accounts team..weehooo!!


 Fried baby kailan.

 Simply awesome..butter prawn

 Blackpaper crab

 Chili egg crab

 Feveret dish..siakap steam limau.

 This is marbeles..sotong goreng tepung

 kerabu mangga..sedap!!

 Meriah giler pinggan kak anne...sessi photoshoot jer okeh..

 Eyda and Zue..

 Wee Kiong and Abg Pesal

 Me and Kak Anne

 Mr Soo and penaja dinner malam tu, KC.


We're ladies in accounts department....puiii....:p

Okeh. Great.
Semua makan sampai licin.
takder yang tertinggal pon.
Aku percaya, perut masing2 dah ketat.
Dan aku percaya jugak yang abg pezal sure boring.
Sebab kejap lagi dia kena anto kitorang semua balik umah..kwang..kwangg..kwangg..

 Menggila licin semua..xdek yang tinggal.

Emmm.....


Wuuu..puas hati giler.
serious sedap nenek kebayan.
kalau makan kat senibong ni adalah wajib untuk langsaikan semua.
kalau tak membazir jer wit yang keluar tu.
dahlah mahal babas.
kalau aku, mahu tobat nak belanja orang makan kat sini.
statement sesuai dari aku yang memang dasar kedekut,
"kitew goreng meehoon makan ramai2 jer la yerr..kukuikukuiii.."








Monday, October 8, 2012

Mesyuarat Tingkap…Syurgalah Tempatmu..

Dalam pukul 9.30am pagi macam tu.
Kejadian hari Sabtu lepas.
Ketang ketung..ketang ketung..
aku sibuk dok cuci pinggan mangkok kat sink.
Macam biasa..sudut sink tu mesti location kat tingkap dapur kan?
Tingkap tu biasa tempat keluar masuk asap2 masak dlm umah.
Tingkap tu jugak tempat aku skodeng jiran2 kanan kiri ngan belakang aku..hehheee..
Pagi tu, kat tingkap tu jugak aku nampak kelibat makcik sebelah umah.
nampak dia terbongkok2 tengah nak amek daun pandan.
dalam hati..nak buat kuih kot oang tua nie??
tetiba lepas dah dapat daun pandan dia terus tuju kat tingkap aku.
Terjadilah mesyuarat tingkap yang selalunya jarang2 berlaku. 
Makcik : maria!!
Aku : Ye Cik..(sambil jenguk2 kat celah tingkap)
Makcik : Ada dengar tak pasal anak Halim?
Aku : cerita apa tuuu..(muncung trend mesyuarat tingkap)
Makcik : Anak dia yang kecik tu meninggal 2/3 hari lepas!!
Aku : Haishhh..tak dengor apa2 pon? Ye ker..??
Makcik : Kita pon tak tahu..serba salah rasanyalah.. Nie kita tahu pon sebab 
ada orang kerajaan datang carik Halim.
Aku : Mana cik tau orang kerajaan?
Makcik : Kat baju dia ada name tag. Tu yang tau tuu.
Aku : Ooo..
Gitueww kan mesyuarat tingkap.
memang kat tingkap tulah aku biasa berborak ngan makcik sebelah.
kalau nak berborak balik keje,
memang tak dan.
asal balik keje jer aku dah berdesup masuk dalam umah.
dah bersilat kungtau bagai nak masak.
setakat nak anyam ketupat ngan gossip remang2 senja balik keje tu,
takder maknernyerlahhhh!!
Okeh, sambung balik hal mesyuarat tadi.
Serious tekujat aku bila makcik cakap anak Halim meninggal.
Halim tu jiran sebelah kiri umah aku.
betul2 ketat2 sebelah umah.
Makcik sibuk soh aku carik Halim.
Soh tanya betul ker kabor yang dia dapat tu.
Kalau betul..alahai..tak senonohnya jiran2 zaman sekarang.
Sampai berlaku kematian pon tak tahu.
sedih kann???
Lepas berborak ngan makcik.
aku terus gi carik Papa.
Soh Papa call Halim, tanya apa ceritanya.
sohihkan cerita yang kitorang dengor.
Nak dijadikan cerita.
Malam tu..masa kitorang nak keluar umah gie dinner.
terserempak pulak ngan Halim kat depan umah.
Dia pon masa tu tengah nampak sibuk.
Ooo..dia nak gi Penang.
Ada keje katanya.
Dan terbukaklah cerita kesohihan hal kematian anaknya tu.
Halim kata betul..memang anak dia meninggal.
Pagi Khamis lepas..4/10/12.
Dia kata, masa tu pon dia tak ada kat umah.
Outstation kat Penang.
Dia received call dari Rosni, wife dia pagi tu.
"Banggg..anak dah meninggal!!"
dalam keadaan menangis..mengigil2…
Then aku cuba imagine situasi tu…T__T
Halim kebetulan masatu kat tengah laut dlm bot.
On the way ke Pulau Jerejak.
Nasib baik ada line masa tu.
Kalau tak pengsan keras Rosni kat rumah.
Kebetulan jugak Halim boleh tertinggal semua no2  hp jiran2 kat umah.
no2 tu semua dalam buku diary kecik.
dan tak disimpan dalam hp.
Ooo..sangat tragisss...
Dan akhirnya, hanya seorang jiran saja yang dapat dihubungi.
Dan jiran itu kebetulan juga tak bekerja hari tu.
Jiran tu merupakan jiran yang tinggal di lorong yang lain.
Sepantas kilat jiran tu terus ke rumah Halim.
kemas2 apa yang patut.
Dalam keadaan kelam kabut,
Rosni dan 2 orang anak lelaki beserta jenazah anak terus ke hospital,
tanpa diketahui jiran2 sebelah menyebelah.
Baby yang meninggal tu umur dia dalam 6 bulan.
Dia memang ada komplikasi jantung since dilahirkan lagi.
Tapi semua tu dah ok. 
Sebab semua operation ngan treatment dia dah buat.
dan baby tu sangat sihat dan keletah.
Halim cerita lagi.
Lepas pegi post mortem buat report bagai.
terus mandi dan kapan kat hospital.
Petang tu jugak bawak balik jenazah ke Kedah.
Mereka berhasrat nak kebumi kat kampung.
Since semua ahli keluarga dah tunggu kat sana.
Emm….
Mungkin tu yang terbaik.
Biarlah di sini beralah.
Hanya satu kereta saja untuk ke utara.
Daripada 20 kereta yang nak menghala ke selatan.
Rosni pegang jenazah baby di sepanjang perjalanan.
kebetulan ada adik yang bekerja di hospital yang boleh menolong.
Dialah yang memandu tanpa henti hingga sampai ke kampung.
Pukul 12.30am sampai ke kedah.
Pukul 1.30am selamat dikebumikan.
Hati seorang ibu ketika itu…
hanya Allah saja yang maha mengetahui…
Anak yang dikendong sepanjang perjalanan tadi,
dah berada jauh di bawah perot bumi..T__T
Halim yang pada masa tu kerja kat Penang.
Terus straight ke Kedah tunggu jenazah kat sana.
hibanya hati.. kerana malam tadi sebelum gerak ke Penang,
semuanya elok2 belaka.
tapi hari ni, sekelip mata seorang anak dah diambil kembali.
Takdir Allah….T__T
Aku yang dengar Halim bercerita masa tu., 
rasa sebak sangat.
Buat masa ni Rosni dan anak2 tak ada kat umah.
Tunggu sampai 40 hari kat kampung utk setelkan semua tahlil.
ya..itu yang terbaik, since anak2 pon belum bersekolah lagi.
berehat dan tenangkan diri saja.
Halim pon ada bagitau.
Setiap hari Rosni akan berjalan kaki ke kubur utk ziarah si kecil itu…T__T
Yang aku tahu, baby meninggal mungkin disebabkan susu.
kebetulan baby tu ada masalah jantung.
mungkin tersedak, mungkin lemas dan sesak nafas..
Hanya Allah saja yang tahu.
Yang pastinya anak kecil tu meninggal sewaktu tidur.
Emm….
terkilan dalam diri aku ni pon tak abis2 lagi.
menyesal sebab rasa diri sangat tak bertanggungjawab sebagai seorang jiran.
sampai berlaku kematian pon, sorang jiran pon tak tahu.
termasuklah aku.
dahlah dok sebelah umah jer..huwaaaaaaaa…
Sekarang ni pon Rosni ngan anak2 dah takder.
semua kat kampung lagi.
comfom guling2 la takder sesi melawat dan bertanya kabar.
rasa kejammnyerrr…T__T
Betul2 iktibar buat aku dan family.
Sangat terkesan.
Harapan aku..
Moga Halim dan Rosni tabah dan kuat dengan ujian Allah.
Bila dipikir kembali..
Hati kembali sejuk bila mengingatkan janji Allah.
Anak sekecil itu yang bersih dari noda dan dosa.
Tiada tempat lain baginya selain dari taman2 syurga yang menanti di sana…
Orang yang beriman kepada Allah Swt dan hari kiamat ialah mereka yang memuliakan jiran tetangganya. Sesiapa yang tidak menjaga hak jiran dan tidak pula berbuat baik kepada jiran mereka, maka ia sebenarnya bukanlah orang yang benar-benar beriman. 
Rasulullah Saw bersabda :
Bermaksud ; " Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka ia hendaklah berkata akan perkataan yang baik atau ia diam. Dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan jirannya. Dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat hendaklah ia memuliakan tetamunya ".
Menurut Imam Nawawi, jiran ialah mereka yang tinggal berdekatan dengan rumah kita dalam lingkungan jarak 40 buah rumah, samada dari kiri atau sebelah kanan, depan mahupun dari sebelah belakang. Dalam menghayati hak-hak jiran, Islam membahagikan jiran itu kepada tiga bahagian berdasarkan hadis Nabi Saw yang bermaksud :
" Jiran itu ada tiga macam. Jiran yang mempunyai satu hak, jiran yang mempunyai dua hak dan jiran yang mempunyai tiga hak. Jiran yang mempunyai tiga hak ialah jiran yang muslim yang berkerabat, maka baginya hak jiran, hak muslim dan hak kerabatnya. Adapun jiran yang mempunyai dua hak ialah jiran muslim, di mana haknya ialah hak jiran dan sebagai orang muslim. Manakala jiran yang mempunyai satu hak ialah jiran yang musyrik atau kafir