This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, October 2, 2012

Asparagus Goreng Campur2 Suka Hati Aku.


Lauk jenis sayur campur2 ni memang feveret family aku.
lagi2lah asparagus nieh.
kalau pegi jusco ngan tesco,
memang asparagus nie kitorang carik dulu.
Tapi serious..memang best giler kalau dapat makan lauk nie.

Pada aku kalau makan satu lauk ni pon dah cukup.
sebab segala bagai dah ada kat dalam tu.
serupa gak macam tomyam kan..all in gitueww.

Ada orang tanya aku dapat resepi mana.
entahh..aku biasa kalau dah dok memasak.
ikut suka aku jerlah nak masak apa..nak letak apa..
yang penting sedap nad takder orang komplen.
pstt..tak berani kot nak komplen, nanti kang ada harapan dapur tak berasap..kuikuikuii...



Bahan-bahan.

4 biji bawang puteh (tumbuk)
1 tangkai cili merah (buat lawa kaler2 jer..ngeee..)
2 sudu besor sos tiram
garam/gula
1 ikat asparagus 
sepokok kecik brokoli
2 bungkus tauhu telur (potong2 and goreng)
200gm udang

Cara masak.

Macam biasalah, tumis dulu bawang puteh - jangan sampai hangus okeh. Then masuk udang. Gaul2 kejap then masukkan sos tiram, garam ngan gula(sikit jer buat syarat). Then masukkan brokoli. Biar sampai brokoli separuh masak then masukkan asparagus ngan tauhu telur. Kacau sampai betul2 rata. Kalau kering masuk air sikit. Then biar sekejap baru tutup api. Jangan overcooked asparagus tu,  nanti lemau tak best.



No comments:

Post a Comment