This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, October 5, 2012

Meehoon Goreng Ala Bodo..



Mee hoon goreng.
Feveret anak beranak.
Tapi meehoon ni ala2 bodo jek.
Kalau version tak bodo ada udang sotong bagai.
Yang version bodo ni just letak fish ball ngan fish cake jek..sodehh..
Ok. Jom review recipe meehoon goreng version meyahoney.






Bahan- Bahan.
1 bungkus meehon
3 senduk cili blender
3 biji bawang merah
3 biji bawang puteh
50gm ikan bilis/udang kering
fish ball
fish cake
2 biji telur
seikat daun kucai
taugeh
garam/gula
Cara masak.
Tumis cili, segala bawang ngan ikan bilis yang dah diblender.
biar sampai pecah minyak, masukkan fish cake ngan fish ball.
masuk garam and gula secukupnya (ikut tekak korang) then gaul sebati.
Lepas tu letak telur. Bila telur dan hancor2 (mak aii….) masukkan air then
terus lebur mee hoon tu. Biar meehon tu lecur ngan kering sendiri ngan air 
yg dah bercampur ngan rencah tu. Biasa org dah rendam siap2 mee tu, takpon dah celur 
ngan air panas. Tapi style aku, mee kering2 tu dr dlm plastik aku lebur terus dlm kuali.
Ganass kann…hahahaa..Gaul rata2 mee tu..agak2 dah kering and mee dah lembut jangan lupa masukkan tougeh ngan daun kucai. Kacau ala kadar jek.
Lepas tu, bolehlah diangkat..ngeeee…:)

No comments:

Post a Comment