This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, October 2, 2012

Sambal Petai Ikan Bilis


Last saturday gie pasar malam,
ternampak orang jual petai.
tetiba terasa macam nak makan petai pulak.
tapi bila pikir2..entah bila pulak aku nak masak benda ni.
tapi hati kata,
beli jer..balik umah siang siap2 then simpan dalam esbok.
bila2 nak masak kan senang.
Aahh..betul la tu.
itu adalah kata nafsu yg tak abis2 nak soh aku masak dan makan.
entah bila la nak start program diet nieh..aishhhhh.. 

Biasa aku akan asing sikit sambal ni sebab anak aku tak makan petai. Busuk katanya..budak kann..samalah macam aku dulu-dulu...

Bahan-Bahan.

2 senduk cili kering
2 biji bawang merah
2 biji bawang puteh
1 inci belacan
air asam
garam/gula
ikan bilis yg digoreng secukupnya
petai yg dah siap dibersihkan ikut suka hati banyaknya.

Cara Masak.

Blender semua cili, segala bawang ngan belacan. Then tumis sampai betul2 pecah minyak. Masukkan garam ngan air asam. Biar sekejap then baru masuk gula. Kalau patern aku buat sambal, sambal tu musti betul2 garing dan bergentel. Kaler pun dah berubah dark red. Minyak kalau nampak dah berlinang tu pilah buang. Lepas semua dah ok masukkan petai, gaul kejap then masuk ikan bilis goreng. Gaul lebih kurang then dah boleh angkat. Dah siap..=)





No comments:

Post a Comment