This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, November 15, 2012

Jom naik keretapi - ARGO PARAHYANGAN



Sedih betol.
berkuak dah Argo Parahyangan ni dalam draft.
nasib baik tak ada fungus.
kalau tak dah kena hukum 'nyah ko dari sini'.
matikla tetiba nak buat unsur dramatik di situ.
Kenapa buat entry ni??
Ehh..sukalah blog aku kan.
Waima cerita itik pulang petang pon aku boleh post.
lagilah entry2 yang menggugat jiwa dan perasaan.
sukalah kann..:p
Okeh. Jom cerita apa Argo Parahyangan nieh.
Argo ni nama keretapi laaa…kweng..kwengg..kwengg..
Pada saper2 nak pegi ke bandung dari Jakarta.
Takpon dari Bandung ke Jakarta.
Bolehlah naik ketapi nieh.
Pada saper2 yang nak beli ticket ketapi nie,
boleh pegi station Gambir, Jakarta Central.
Station tu location dia kat sebelah Monas jer.
lepas korang beli ticket.
Bolehlah korang jimba2 kat Monas tu.
Nak tertiarap amek gambo ker.
Nak telentang ker..lompat katak ker.
semua boleh.
Takder orang nak marah.



Oke sambung cerita pasal Argo tu.
Argo tu punya schedule adalah bermacam2.
pilih jer la korang nak naik subuh buta..subuh gajah.
tengah hari berdengkang..semua ada..
ala..senang cer, sesuaikanlah ngan perjalanan korang.
tak yah kelam kabut.
Sebab semua korang yg plan kann.
lagi nak pening..hohh!!




 

Sila2...pilih what time yang korang nak..:)

Untuk ticket Eksekutif ni harganya Rph80,000 = RM28+-
Ticket atas tu consider untuk 3 orang sebab tu totalnya Rph240,000..okeh?..paham kannn.. 
Biasanya perjalanan tu tak bosan la.
3 jam jer kott.
better 3 jam dalam ketapi dari dalam flight.
tetiba teringat 3 jam perjalanan pegi Bali.
bapak bosan.
Tu blom lagi nak pegi shanghai ker beijing ker yg 7 jam tu..
boleh tetonggeng sondol bucu kerusi nak tahan feeling bosan tuh.






Oke. Sambung lagi.
Banyak nao merepek kann.
Kalau dah 3 jam kat dalam tu,
pandai2lah buat aktiviti.
baca novel ker (macam ahkak uolls)
aktiviti tido ker…gossip ker.
takpon coci jerlah mata.
pemandangan adalah sangat lawa okeh.
gunung ganang.
kampung2 tradisional.
sawah padi..jeram2..
perghh..memang lawo ler kalau nak compare ngan kat Mesia.






Pada aku kann..aku bapak sukalah naik ketapi tu.
Future comfom ketat2 kalau aku gi Jakarta,
memang aku naik lagi Argo tu kalau gie Bandung.
So pada saper2 nak cuba…dipersilakanlah yer.
takder susah manernyer.
Kalau aku pon boleh jadikan ketapi tu transport utama ke Bandung.
Korang pon boleh kannnnn??

Oooppppsss..bila dah sampai station Bandung, makesure jangan keluar ikut salah pintu..makesure tanya ngan orang2 situ   pintu keluar utama yer...:)

Ok, babai..moga bermanfaat =)






31 comments:

  1. kalau nak pergi hotel kenangan tu keluar pintu mana? Nak pergi hotel tu kena naik teksi ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Make sure pegi kat pintu masuk utama/besar. Sampai kat depan belok ke kanan dan jalan terus sampai jumpa hotel.
      Tak yah naik teksi jalan kaki jer pegi hotel tu.

      Delete
  2. as'salam kak maria, suka sgt your review about jkt bandung trip. sy ngn kwn (ktorg bdua je) plan nk g sna, for the first time, tp cm risau kalau nk backpackers cm akak.. any additional tips? ow, lagi 1, airport tax tu nk bayor bile ye? selalu dlm bpe RM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... saya pun nak tanya soalan yg sama? pegi 18feb ni.. 1st time!!!

      Delete
    2. mgt, u dh g ea? g semula la, teman ktorg g skali ms bln 9 ni... :) jommm~~

      Delete
    3. Adik2 semua...kalau korang baca entry akak yang super detail tu, then take note..insya allah semua ok nanti..jangan risau kalau setakat nak pegi indonesia tu..sebab bahasa kita hampir sama..lainlah kalau pegi jepun korea bagai..yang itu harus takut menggigil2..hahahaaa..
      rasa2 nak sesat, tak confirm sesuatu..sila2 lah bertanya dengan orang2 di sana..mereka sangat2 peramah dan humble...
      yang penting mesti study dulu carik idea dan pengalaman dari blog2 yg banyak membantu..peace!!!

      Delete
  3. Tq for the tips.. kitorg follow all ur suggestion.. no regret..aman.. plg best we save a lot!!!..tqvm

    ReplyDelete
  4. terpaksa print segala2nya... thanks a lot...

    ReplyDelete
  5. Salam kak maria..tq sgt psl info jkarta-bandung ni..nk tnye pdpat akk la..sya 1fmily akn ke sne pd mei nnt..dgn 3org ank yg pling kecil umo setaun lebi..better dr jakarta ke bndung naik kretapi atau teksi?dan bile tiba di bndung nnt perlu ke nk amek tourguide sbb sya plan 1ari abiskn mse di trans studio dn ari ke 2 pergi ke tengkuban perahu n shoping..ape pndangan akk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan naik teksi kalau nak ke bandung..better naik train atau hire supir dari jakarta..kalau naik supir boleh singgah ke Punchak..Kalau nak habiskan satu hari ke Trans Studio tak perlu amek supir..sangat2 membazir. Pegi naik teksi jer.
      Kalau nak pegi Tangkuban perahu baru boleh amek Supir..:)

      Delete
  6. tq blog yang cukup membantu padat dgn info

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. ye ker...moga bermanfaat utk semua :)

      Delete
  8. Assalamualaikum. timo kasih byk2 utk info ni. Sonok baca. just nak tanya ckit, saya dan kwn2 first time akan ke sana awal Jun ni. masalahnya flight kami kol 7 dari lcct ke jakarta. sampai sana dah kol 8 mlm. Masa tu masih ada lg ke perkhidmatan bas atau train ke bandung? nak naik teksi tp takut kena tipu... kamipun menginap kat hotel kenangan Bandung. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya macam dah takder..sebab dah malam kan..kecuali kalau amek supir la yg boleh hantar ker bandung..is better lepak dulu kat jakarta satu malam..then besok paginya boleh gerak naik train ke bandung..:)

      Delete
  9. Assalamualaikum akk.
    Nk tny sket..brape ye taxi fare dr airport jakarta ke gambir train station? Sy sesorg ni..member sume trn direct bndung..jauh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak rasa kan kalo sorang, baik naik bas..kat airport tu ada shuttle bas direct to gambir station..murah and senang.
      kalo naik teksi pakai coupon yg airport provide.

      Delete
  10. Terima kasih ye, makin jelas pandangan. Alhamdulillah

    ReplyDelete
  11. Salam kak..saya nk tanya la...boleh ke klau nk g bandung dr jakarta naik train balik hari..maksudnya pegi pagi balik ptg@mlm..bbaloi x mcm tu..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole jer...takder hal..yang penting tau apa yang nak dibuat..ngeee

      Delete
  12. Salam kak,lg satu nk tanya..airport tax anak2 bwh 2thn kene byr tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalkan ada passport sendiri dia kena bayar even umur dia baru 2 bulan lepas pantang..hehehee

      Delete
  13. Slm kak, nk tnya la.. Klu nk book tiket ketapi online blh x? Sy nk p awl bln 10 ni. Klu blh mmg nk naik tren g bndung dr jakarta. Help me kak 😣

    ReplyDelete
  14. Slm kak, nk tnya la.. Klu nk book tiket ketapi online blh x? Sy nk p awl bln 10 ni. Klu blh mmg nk naik tren g bndung dr jakarta. Help me kak 😣

    ReplyDelete
  15. Slm kak, nk tnya la.. Klu nk book tiket ketapi online blh x? Sy nk p awl bln 10 ni. Klu blh mmg nk naik tren g bndung dr jakarta. Help me kak 😣

    ReplyDelete
  16. Nnt dari airport jakarta tu, better amik bus ke train nk ke bandung tu? Sbb bwk org tua (parents)?
    Sbb diberitahu dari airport tu ade bus direct ke bandung...tp xtahu la harganya dan conditions bus tu cmne?

    ReplyDelete