This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, January 14, 2013

Mahkota Hotel, Melaka

Okeh uolss..jom review sikit pasal Hotel Mahkota nie.
Mana tau korang nak jimba2 Melaka kan?
Aku tunjuk skit la tempat nieh..

Mahkota Hotel ada 2 patern.
Korang boleh pilih superior room or apartment 1/2/3 bedroom.
Biasa aku amek apartment 1 bedroom la.
Sesuai la utk aku 3 beranak.

Rate dia tercekik sikit eh.
tapi kalau nak murah boleh amek tru online.
That day aku dapat rate RM300 tru Agoda.
Before ni aku pernah dapat rate RM150.
Tengok nasiblah kann..kalau ada rezeki dapatlah murah.
masa aku pegi tu Chritsmas time, so rate dia mmg tersedak laa.

Mahkota location boleh tahan la.
Dia dok sebelah Holiday Inn Hotel.
Opposite dia Mahkota plaza.
Tapi boleh jer kalau nak walking distance tempat2 lain kat sana.
Macam Taming sari ker..Jonker Street ker..Dataran Pahlawan ker.
Semua boleh jalan kaki.
Tapi patern aku kalau dah masuk dalam tu, aku tak keluar2 la.
malas dowh.
Bila dah bayor mahal2 baik aku guna semua facilities yg ada kat dalam tu kan.
especially aktiviti berendam laaa..muahahahaa..

Kat sini paling tak best, wi fi kena bayo ehh.
kalau jenis kedekut mcm aku, 
bawak jer la wireless wifi korang takpon berokband tuh..

Jom nengok gambo yang tak berapa banyak nieh.
Paling tak boleh blah..gambo bilik, aku boleh tak snap pulak..adehhh..

 Simple living room

 Bathroom

 Kitchen - abaikan orang yg jadik model kat situ.

 First swimming pool

 Second swimming pool


Selit lagi gambo anak dugong...tu namanya patern berenang luncur senapang...kukikukikikikiiiii

Friday, January 11, 2013

Harus Ke Melaka Jua (Part 2)

Pagi2 tu bangun pon dah lambat.
kemas2 mandi2 terus check out.
Simpan beg dalam kete then terus gi carik tempat nak breakfast.
Singgah lah kat restaurant hampeh nieh.
Selera Kampung kot nama dia kalau tak salah.
Aku tau makan kat situ memang mahal.
Tapi bile pikir bukannya nak lunch.
Nak breakfast jer kot.

Tapi serious hangen aku breakfast kat situ.
Dah lambap nak mampos.
berejam kena tunggu roti canai.
Org takder la ramai  mana ponn.
pastu teh tarik yg aku mintak lagi enam jahanam.
aku siap belek2 air tu.
naper lak teh aku nie kaler puteh.
mamposlah kannnn..letak susu banyak.
cair hebeh lak.
nyesal lak tak amek gambo.
kalau tak bole aku paste kat sini.
geram tol.
kalau nak kaya cepat pon.
takyahlah nak niaya customer mcm tu.
abis makan tu terus kluor ngan dada yg berapi2.

Pastu semua tak tahu nak pegi mana.
Kebanyakan tempat semua dah seribu kali pegi..hahaa
Then aku cakap.
Jalan jer la mana2. Kata tema chill kann.
So decide gi Jonker Street jer la..

nak cieta apa ek kat Jonker nie.
tak ada apa2 kot.
sama jer ceita ngan entry yang sudah2.
layan gambo jer la yerr.

 Sampai sini musti nak amek gambo. Aku pon tak tahu kenapa..hahahaa



 Sian naga nieh..bertahun dah dok tergantong kat sini..

 Kedai kopi nieh macam biasa..memang ler ramai peminatnyer..
sangguplah semua dok berator..berpanas berhujam..power sangat makan minum dalam tuh..

 Belikan topi sat..muker pon ada sunyumm..

Nie pon sama..orang berator panjang jugakkk..

Cuaca hari tu tersangatlah best.
Yer la..kebetulan masa kau pegi tu memang musim hujan.
Jb ke Melaka ker sama jer..
everyday hujan.
Tapi nasib baik sunggoh hari tu.
Rezeki nak berjalan katernyerrr.
Panas pon panaslah..redah jer.
dari hujan kannnnn??

Tak beli apa pon kat Jonker Street tuh.
coci2 mata ngan penatkan kaki jer.
Kalau beli pon beli gula tarik Aleeya.
Tapi serious..gula tarik tu tak best.
Gula tarik kat johor lagi best.

Budak yang ketamakan. Makan sampai dua gula tarik tuh..choii..



 Last2..satu gula tarik dah jadi rezeki tanahhh....muker sangat sedih sebab gula tu dah tinggal satu.
Pastu soh aku return balik tempat nyonya tuh belikan gula tu lagi..Ohhh..tidaklah aku kannnn...

Tengok tuhhhh...geram kannn!!! Pastu abis semua tangan baju semua kena gula tu..melekit2..

Dah penat jalan2 kat Jonker Street ngan Bangunan Merah tu,
terus ajak Papa balik.
Makin panas cuaca. Jadi tak selesa lak.

Nak check in Mahkota macam lama lagi.
baru pukul 11am kott.
So decide gi Jusco jap.
nanti return balik Bandar Hilir nak check in Mahkota tuh.

Gie jusco pusing2.
beli apa2 yg patot wat makan kat Hotel nanti.
Kononnya malam nanti nak makan ikan bakar kat Alai.
Soh haruslah dikosongkan perotnya kann.

Konon skip lunch. 
Tapi beli benda2 merepek yang kononya wat alas perot.
Beli ayam panggang la. Pizza la.
Roti la.
Ehh..tu namernyer skip lunch keww???..gagagagagaaa..

Dah penat berpusing dalam Jusco tu,
terus patah balik gi Bandar Hilir.
Nasib baik jalan tak jem sangat.
Sebab Papa ikot jalan lain.

Tengok jam. Just nice la pukul 3pm nak check in.
Pi lobby kat Mahkota nak check in.
Sekali jekk.
Ya ampunnn..datang dari mana manusia ramai2 nieh.
Imaginelah nak check in pon sampai kena beratur almost satu jam.
Tak gila kerrr!!!

Amek card, teros parking kete.
Sampai kat bilik, rasa nak berangin lagi.
Helloooo..dah pukul 4.00pm okeh!!
Naper bilik aku tak siap lagi niehh!!!!
Membebel tak sudah aku kat depan pintu.

Kebetulan Supervisor housekeeping ada kat situ.
Bernanah telinga dia aku kejekan.
Kelam kabut buat keje.

Sakit betul hati bilik aku tak sipa2 lagi..memang aku check out lambat besok. Nasib la ngko mahkota.

4.30pm baru semua siap.
Perghhhh..giler berangin aku.
Memang aku komplen nanti.
Jagalah ngko.

Yang buat aku sakit hati lagi,
Hotel yg mahal2 macam ni boleh tak provide Wifi free.
Kalau nak kena bayor okeh.
Gila hangen aku.
Aku siap sound.
Aku dok budget hotel RM80 hengget pon ader free wifi okeh.
ko ni RM300 hengget pon boleh kedekot. Hampeh tol!!!

Kakak supervisor tu bengang ngan aku.
Dia nak amek hati aku dia bagi aku lebih air mineral.
Blanket pon kasik lebih.
tau ponnnnn..komplen kat boss ko kanggggggg..baru tau!!

Lepas sesi mengalas perot yg 10x sendawa tuh.
semua siap2 nak terjun tiruk.
Mahkota swimming pool adalah superb.
Tu jer la yang aku suker kat sini.

Eh lupa nak cakap yang aku masuk ni dah 4 kali lepak kat sini sebenornyer.
Tapi kali nie servis dia paling worst laaaaa..


Budak nie aku tak sempat toleh kiri kanan dia dah terjon masuk dlm pool.

syoknyer bermandi manda..lama giler kot tak berendam dlm pool.

 lepak kat jacuzzi jap.

 Dan akhirnya..budak pompuan ni cakap..tempat ni tak trill..asik duduk jerr..last2 dia manjat teros lompat dlm pool balik...tak sempat aku nak jerit...haishhhh


 Last2..feeling sorang2...hahahahaa

Nie anak dugong yang tak berapa dugong...

Pukul 7pm ngam2 kitorang balik bilik…hahahaa.
Nie kalau  mak aku tau..mamposs tau kena pelangkong.
Dah senja sangat baru nak balik..kuikuikuiii.
Malam tu siap2.
Mohlah kiter ke Alai untuk santapam malam..muahahaaa.
perot lapor, lagi2 baru lepas kuak lentang.
Terbaeklah kan nak makan2 nieh.
Dan banyak kalori terbako tadi.hahahaaa..
Gambor kat Alai takder.
Sebab malas nak amek.
Tau masa tu nak makan jer.
Lagipon entry before2 nie aku pernah cieta pasal Alai nie.
Macam biasa makan kat gerai Ala Kassim.
makan sini best sebab murah.
standard aku makan sini walaupon macam2 baru RM60.
Sesuai ngan konsep dan tema "kedekut" holiday kitorang utk hari tu..ngeeeee..
Giler murah kannn. Makan seafood tu.
Siakap udang sotong sepahat bagai.
Makan sampai lebam. Balik nanti teros tido jer…hahahaaa
Best giler kan kalau bab2 perabis duit nieh.
Dah hujung2 tahun pon sempat lagi nak jalan2. 
Aku bukannya aper.
sajer jer nak bawak anak jalan2.
Coti sekolah tak bawak dia pegi mana2 pon.
lagipon aku nak fresh air jugak.
penatlah dok PG nie.
Sekali sekala layan perabis poket yg dah ujung2 ni kan.
kalau ada bonus sedap sikit.
so..jalan ala kadar jer la.
yang penting dapat keluar dari tanah jajahan PG nie.
Ok!! Mission chill and kedekut accomplish!! Wooohaaaa…



Harus Ke Melaka Jua (Part 1)

Moh kiter ke Melaka.

Weehooo..
woohoaaaa..
Jom kita main ceita2 lagi.
Lama siot tak berpenglipur lara kat dalam nieh :p
Nie cieta tahun lepas eh.
Lepas pon tak berapa lepas la.
Bulan december jer kottt..kweng..kwengg..kwengg
Penutup 2012.
Pi berjalan mengabiskan duit kat Melaka.
nak jalan jauh2 buget ciput.
So kita jalan yg kilometernyer ciput2 jer laaa.
duit pon tak banyak abis.
Macam biasa. Tema percotian adalah 'chill & kedekut'.
dasar kannn..


Hotel macam biasa, book kat agoda.
Betul2 kawan baik ngan apek agoda nie.
kebetulan rate tu best. Teruslah book.
Decide lepak 2 malam jer.
Bila nak apply konsep kedekut, haruslah carik hotel murah jer.
Tapi takderlah lepak dua2 mlm kat situ.
Satu malam lepak kat Sunsui Hotel.
Satu malam lagi kat Mahkota Hotel.
Berpindah randahlah kiter yer..

Sunsui Hotel nie location memang superb..depan dia Pelangi Hotel, tepi dia Seri Costa..
Nampak tak Taming Sari tu..dekat giler kan..tu yg aku choose lepak kat sini..
Boleh masuk dalam ni - sunsuihotel
Hari tu main sambong2 coti masa krismas tu.
Dapatlah 4 hari coti.Terbaek kann?
amek annual leave sehari jek yg ahri isnin tuh.
oklah..wat geli2 clear leave jer.
Kebetulan Kak Long aku pon holiday Melaka gak.
Tapi dia pegi ngan opismate dia.
sebagai anak mitholi dia bawak mak sekali.
konon nak ajak mak jalan2 la..
ok good! Kete ko pon kosong kannnn.
begadohlah mak ko ngan anak ko yg suka jadi tarzan tu :p
Aku sampai Susu Sunsui Hotel tu dlm pukul 3.30pm.
macam biasa Melaka adalah jem melampau.
Nasib baik Papa pandai cilok2 jalan.
tapi tu pon kete banyak jugak. Mencikk.
Aku macam biasa, tido manjang.
Aleeya pon tido membongkang kat belakang.
Papa jer tak tido.
Kalau Papa tido, sendiri mau ingat laaa..hahahaa

Lepas check in lepak2 dulu.
malas nak kuor sebab kat luor panas.
Papa pon kata dia nak tido kejap.
Ok. Tak kisah pon.
Aku layan blog jap.
Aleeya ngadap tv.

Nielah keje anak beranak nie..haishhh...

Dalam pukul 5.00pm mcm tu gerak Papa.
ajak jalan gie Dataran Pahlawan since kat luor pon dah tak panas.
Siap2 teros keluor.
Sunsui Hotel tu strategik giler.
Dekat jer pon ngan semua tempat.
Nanti aku buat special entry eh pasal Sunsui tu.
So on the way ke Dataran Pahlawan tu,
lalu susur2 kedai2.
tetiba tenampak satu kete itam yg macam aku kenal.
Aleeya : Eh mama. Kete Untie Long laa..
Aku : Yer la..manalah dia pegi nie.
Aleeya : Ma..teponlah Untie Long kat mana.
Papa : Cuba tengok tanyar kete Untie Long tu!
Aleeya : Wooiii..tayar Untie Long kemek!!!
Aku : Lok olohh..pompuan tu tahu tak ke tayor kete dia dah kempis?
Papa : pegila wassap dia kat mana.
Aku terus amek gambo then wassap kat dier.
Pastu adik aku reply.
Cehh..bukan dia yg reply.
Adik : Ngah!! Kakak ko menggigil kete dia pancit.
Aku : Giler ko..penyek giler kot tayor dier..hahahaaa
Adik : Dia tak tau siot tayar kete dia pancit.Aku ler tu kena betulkan nanti.
Aku : Of coslah kannn.
Adik : Benciii!!


Amek ngkooo...kemek sudaa tayorr..
Then kitorang sambung perjalanan gie Dataran Pahlawan tu.
Kete pancit belakang cerita.
Aku nak jalan dulu. Bukan kete aku ponn..hahahaa
derhaka punyer adik!!
Pusing2 kat Mall Dataran Pahalwan tu sampai sakit kaki.
Tak beli apa2 pon.
Konsep 'chill & kedekut' kann..
memang la tak beli apa2.
coci mata..penatkan kaki sudahhhh!!
Dekat2 nak gelap pukul 7pm tu gerak balik hotel.
ronda jap kat pasar malam kat hotel tu.
carik makanan yg best.
mata drooling, jiwa tersenyum.
tetiba tenampak kebab ayam yg mcm selalu makan kat KL tu.
memang kena beli.
Sedap giler kot.
Malam tu before tido aku return balik pasar malam tu eli lagi..hahaha.
Papa dah lapor.
Dia takmo naik hotel lagi. Dia kata dia nak makan kat kedai.
kat pasar malam takder yg menarik kat tekak dia.
sesungguhnya dia sangat cerewet hal makan2 nieh.choii.
Jadinya singgah café kat tepi2 hotel2 tu.
Café tu cantek ala2 western gitu.
Nama menu pon semua ada ala2 'reggae'.
boleh la..terus order sebab memasing dah lapor.

Serious sedap kott nasik goreng niehhh...puas hati tol..banyak2 macam nie baru RM4.50 jekk..

Nie pon sedap..siap ada fried salmon lagi..


Dah siap makan terus balik hotel.
lepak kepenatan.
Jalan setakat berapa jam jer pon dah nak pitam..citt.
Biasalah. Faktor usia. Berat pon dah bertambah.
beban banyak tu..haishhh..
Tengah lepak2 tetiba Kak Long call.
emm..taulah tu.
Nak soh Papa tukor tayor la tu.
Ya. Comfom ketat2.
memang itulah tujuannya.
So, Papa dengan lagak hero dan otromennya pegi wat misi kemanusiaan.
Aku ngan Aleeya lepak baring2 tengok tibi jek.
Dekat2 kol 9pm tu. Adik call.
Dia kata nak lepak kat hotel aku.
Yerla..suka hati la. Takkan nak kata tak boleh pulak.
Since dia memang ngam ngan rapat ngan Papa,
memanglah dia nak follow aku kan.
Sementara nak tunggu adik datang,
aku merayau lagi kat pasar malam tu ngan Papa.
Aleeya tinggal kat hotel sebab dia penat.
Mals nak ikot. Katernyerrrr.
Dia cakap nak tunggu Pokcu a.k.a adik aku tu laa..
Ok then, mama ngan papa jimba berdua kejap yer kat luor.
Awak tinggal baik2 kat bilik tunggu pokcu datang.
Aleeya kata "saye ok jerrrr.."
haii la budakk....
Balik bilik dekat2 pukul 11pm.
Adik pon dah sampai dah masa tu.
dah siap mandi bagai.
ingatkan Aleeya dah tido. Hampeh.
sibuk bergurau terkekek2 ngan pokcu dier.
Borak2 jap sampai tak sedor dah tetido..hahahaaa..


Dari tingkap bilik hotel tu nampak Hotel Seri Costa
Masa nie dah pukul 12.00am..tapi jalan still busy lagi..hebat tol penangan Melaka nier kannn.



Okehlah..nanti aku sambung part 2 pulak.
panjang pulak dah aku menaip nieh..ngeeee..
Jumpa lagi daaaaaaa…
















Wednesday, January 2, 2013

My Blessed 2013!!


Woottt..woott...
Dah 2013 ker???
Lama kot tak masok blog.
Almaklom kan i nie bini wakil rakyat.
Sibuk program pecah tanah sana sini.
bizilah kan.
Yerlah..tulang belakang. Backbone. Hahahahaa..
Giler vavi ngkoo..
kalau bini wakil rakyat takyahlah aku dok keje makan gaji ni.
choiii..

Ehh..wish dululah yer even aku tak celebrate pon new year nieh..hahaa
Happy New Year 2013 yer kawan2 semua.
Moga tahun baru nie lebih best dan best dan best dari tahun2 lepas.
Azam tu takmo cietalah.
Nyampah dengar. Sana sini soklan azam jer.
Dari zaman aku kecik2. Sampai zaman remaja nieh.
Ehh..remaja lagi kewww..:p

Tapi aku nak bagitau korang semua.
last year aku takder azam.
tapi aku ada impian.
Alhamdulillah..impian tu aku dapat.
Setelah berbagai2 bencana..malapetaka..dugaan..rintangan.
Aku dapat juga akhirnya.
Betul kata Fadzillah Kamsah.
kalau dapat dugaan jangan berkeluh kesah.
Dugaan tu datang sekali, tapi rahmatnya datang berkali2..Alhamdulillah.

Cieta tahun lepas aku tak boleh lepas.
orang kata jadikan sejarah.
tapi aku takmo jadikan benda tu sejarah dalam arkib otak aku nie.
Pada aku benda yang lepas2 tu lah yg jadi pengalaman idop aku.
Yang mungkin aku boleh kongsi2...sebahagiannya la..
yg lagi separoh tu biarlah aku simpan dalam hati sendiri..sob..

Ehh..korang.
Entry basi yg lepas2 tu aku still akan kuorkan nanti hokey.
Kalau korang takmo baca, aku tak  kisah.
yg penting aku buat utk diri aku sendiri.
banyak giler kott cieta yg tak abis edit ngan publish tu.
kadang2 bila malas jadi 'lantak ko lah..'hahahaa..
best kan?
sebab blog ni aku punyer bukan korang punyer.
suka hati aku la kan..gagagagaaaa...

Eh okeh..dah masuk keje.
Closing tak abis lagi.

Nak wish lagi..

Selamat Berazam Baru Bersemangat Baru!!
Moga 2013 ni lebih keberkatannya...Amennnn..:)

Babai.