This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, January 11, 2013

Harus Ke Melaka Jua (Part 1)

Moh kiter ke Melaka.

Weehooo..
woohoaaaa..
Jom kita main ceita2 lagi.
Lama siot tak berpenglipur lara kat dalam nieh :p
Nie cieta tahun lepas eh.
Lepas pon tak berapa lepas la.
Bulan december jer kottt..kweng..kwengg..kwengg
Penutup 2012.
Pi berjalan mengabiskan duit kat Melaka.
nak jalan jauh2 buget ciput.
So kita jalan yg kilometernyer ciput2 jer laaa.
duit pon tak banyak abis.
Macam biasa. Tema percotian adalah 'chill & kedekut'.
dasar kannn..


Hotel macam biasa, book kat agoda.
Betul2 kawan baik ngan apek agoda nie.
kebetulan rate tu best. Teruslah book.
Decide lepak 2 malam jer.
Bila nak apply konsep kedekut, haruslah carik hotel murah jer.
Tapi takderlah lepak dua2 mlm kat situ.
Satu malam lepak kat Sunsui Hotel.
Satu malam lagi kat Mahkota Hotel.
Berpindah randahlah kiter yer..

Sunsui Hotel nie location memang superb..depan dia Pelangi Hotel, tepi dia Seri Costa..
Nampak tak Taming Sari tu..dekat giler kan..tu yg aku choose lepak kat sini..
Boleh masuk dalam ni - sunsuihotel
Hari tu main sambong2 coti masa krismas tu.
Dapatlah 4 hari coti.Terbaek kann?
amek annual leave sehari jek yg ahri isnin tuh.
oklah..wat geli2 clear leave jer.
Kebetulan Kak Long aku pon holiday Melaka gak.
Tapi dia pegi ngan opismate dia.
sebagai anak mitholi dia bawak mak sekali.
konon nak ajak mak jalan2 la..
ok good! Kete ko pon kosong kannnn.
begadohlah mak ko ngan anak ko yg suka jadi tarzan tu :p
Aku sampai Susu Sunsui Hotel tu dlm pukul 3.30pm.
macam biasa Melaka adalah jem melampau.
Nasib baik Papa pandai cilok2 jalan.
tapi tu pon kete banyak jugak. Mencikk.
Aku macam biasa, tido manjang.
Aleeya pon tido membongkang kat belakang.
Papa jer tak tido.
Kalau Papa tido, sendiri mau ingat laaa..hahahaa

Lepas check in lepak2 dulu.
malas nak kuor sebab kat luor panas.
Papa pon kata dia nak tido kejap.
Ok. Tak kisah pon.
Aku layan blog jap.
Aleeya ngadap tv.

Nielah keje anak beranak nie..haishhh...

Dalam pukul 5.00pm mcm tu gerak Papa.
ajak jalan gie Dataran Pahlawan since kat luor pon dah tak panas.
Siap2 teros keluor.
Sunsui Hotel tu strategik giler.
Dekat jer pon ngan semua tempat.
Nanti aku buat special entry eh pasal Sunsui tu.
So on the way ke Dataran Pahlawan tu,
lalu susur2 kedai2.
tetiba tenampak satu kete itam yg macam aku kenal.
Aleeya : Eh mama. Kete Untie Long laa..
Aku : Yer la..manalah dia pegi nie.
Aleeya : Ma..teponlah Untie Long kat mana.
Papa : Cuba tengok tanyar kete Untie Long tu!
Aleeya : Wooiii..tayar Untie Long kemek!!!
Aku : Lok olohh..pompuan tu tahu tak ke tayor kete dia dah kempis?
Papa : pegila wassap dia kat mana.
Aku terus amek gambo then wassap kat dier.
Pastu adik aku reply.
Cehh..bukan dia yg reply.
Adik : Ngah!! Kakak ko menggigil kete dia pancit.
Aku : Giler ko..penyek giler kot tayor dier..hahahaaa
Adik : Dia tak tau siot tayar kete dia pancit.Aku ler tu kena betulkan nanti.
Aku : Of coslah kannn.
Adik : Benciii!!


Amek ngkooo...kemek sudaa tayorr..
Then kitorang sambung perjalanan gie Dataran Pahlawan tu.
Kete pancit belakang cerita.
Aku nak jalan dulu. Bukan kete aku ponn..hahahaa
derhaka punyer adik!!
Pusing2 kat Mall Dataran Pahalwan tu sampai sakit kaki.
Tak beli apa2 pon.
Konsep 'chill & kedekut' kann..
memang la tak beli apa2.
coci mata..penatkan kaki sudahhhh!!
Dekat2 nak gelap pukul 7pm tu gerak balik hotel.
ronda jap kat pasar malam kat hotel tu.
carik makanan yg best.
mata drooling, jiwa tersenyum.
tetiba tenampak kebab ayam yg mcm selalu makan kat KL tu.
memang kena beli.
Sedap giler kot.
Malam tu before tido aku return balik pasar malam tu eli lagi..hahaha.
Papa dah lapor.
Dia takmo naik hotel lagi. Dia kata dia nak makan kat kedai.
kat pasar malam takder yg menarik kat tekak dia.
sesungguhnya dia sangat cerewet hal makan2 nieh.choii.
Jadinya singgah café kat tepi2 hotel2 tu.
Café tu cantek ala2 western gitu.
Nama menu pon semua ada ala2 'reggae'.
boleh la..terus order sebab memasing dah lapor.

Serious sedap kott nasik goreng niehhh...puas hati tol..banyak2 macam nie baru RM4.50 jekk..

Nie pon sedap..siap ada fried salmon lagi..


Dah siap makan terus balik hotel.
lepak kepenatan.
Jalan setakat berapa jam jer pon dah nak pitam..citt.
Biasalah. Faktor usia. Berat pon dah bertambah.
beban banyak tu..haishhh..
Tengah lepak2 tetiba Kak Long call.
emm..taulah tu.
Nak soh Papa tukor tayor la tu.
Ya. Comfom ketat2.
memang itulah tujuannya.
So, Papa dengan lagak hero dan otromennya pegi wat misi kemanusiaan.
Aku ngan Aleeya lepak baring2 tengok tibi jek.
Dekat2 kol 9pm tu. Adik call.
Dia kata nak lepak kat hotel aku.
Yerla..suka hati la. Takkan nak kata tak boleh pulak.
Since dia memang ngam ngan rapat ngan Papa,
memanglah dia nak follow aku kan.
Sementara nak tunggu adik datang,
aku merayau lagi kat pasar malam tu ngan Papa.
Aleeya tinggal kat hotel sebab dia penat.
Mals nak ikot. Katernyerrrr.
Dia cakap nak tunggu Pokcu a.k.a adik aku tu laa..
Ok then, mama ngan papa jimba berdua kejap yer kat luor.
Awak tinggal baik2 kat bilik tunggu pokcu datang.
Aleeya kata "saye ok jerrrr.."
haii la budakk....
Balik bilik dekat2 pukul 11pm.
Adik pon dah sampai dah masa tu.
dah siap mandi bagai.
ingatkan Aleeya dah tido. Hampeh.
sibuk bergurau terkekek2 ngan pokcu dier.
Borak2 jap sampai tak sedor dah tetido..hahahaaa..


Dari tingkap bilik hotel tu nampak Hotel Seri Costa
Masa nie dah pukul 12.00am..tapi jalan still busy lagi..hebat tol penangan Melaka nier kannn.



Okehlah..nanti aku sambung part 2 pulak.
panjang pulak dah aku menaip nieh..ngeeee..
Jumpa lagi daaaaaaa…
















No comments:

Post a Comment