This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, February 28, 2013

Special request...auwwww...


Bila dah rancang2 nak perabiskan duit yg tak seberapa nieh.
Rasa macam nak dok hotel orang2 kaya.
Tak dapat dok lama..satu malam pon boleh la.
Jangan kempunan..hahaaa..
konon2 edisi percotian orang2 vip.
sila hempas diri sendiri doploh kali :p

Papa kata, amek satu malam jer.
kalau amek bermalam2 takot kang bulan depannya,
aku tak boleh nak bayor installment umah ngan kete kang.
baru betol2 makan pasir..
sulam lak ngan makan daon2 pokok mangga yang banyak depan umah tuh..huhuu..

Eh korang,
nengok email attached dulu eh.
nak ceita banyak tunggu aku balik dari tempat tu dulu...gagagagaaaa..



Aku request bilik nie..dapat kolam kecik ngan kolam besor..2 in 1 gituee..agak2 dapat tak??

Tapi orang hotel dah reply sepantas kilat email aku.
Rasa hati bermunge-munge...


V



V



V



V



V




V




Reply from hotel :)


Doa banyak2...mintak2 dapat bilik nie.
berdebar2 pulak.
macam nak tunggu malam pertama..auwww..

Eehhh...budak tecik tu ko bawak kann??
Laaa...ye kerr....terlupa sekejap...T__T

Doa lagi...doa lagi...doa lagi...doa lagi...dan lagi..dan lagi..dan lagi.....:)








Ok. Semua Dah Siap.


Dah siap.
Dah boleh senyum.
Budget pon dah ready.
Itenery pon dah siap.
semua dah complete.Yeehaaa!! Angree..angreee..

Kalau saper2 yg follow percotian aku,
korang musti tau kan, semua segala bapak ticket,
memang aku book awal giler.
ada jejak setahon pon ader.
aku bukan macam org2 kaya lain.
dan2 nak pegi holiday besok, malam tu baru nak book.
Ohh..itu bukan patern aku.
Aku adalah aku.
Setiap doit yg keluar comfom aku kira.
Even satu sen pon aku akan kira giler2 punyer.
Im finance minister..that is my truly job..muuuhahahaaa.

Macam biasa, semua buat dari awal.
Study jangan cakap.
sampai dah nak muntah hijau keluor.
setiap ceruk tempat tu aku study.
berbekalkan pengalaman percotian yang lepas2.
rasa sangat2 membantu.

Tempat percotian dekat2 saja.
budget tak diluluskan untuk ke tempat2 jauh.
atau dalam erti kata lain..duit tak cukop sebenornyer.
lain kali mungkin.
tapi kemungkinan lain kali tu macam takdek..hahahaa

Jadi, semua planning yg nak dibuat, memang giler ketat2 la.
schedule comfom dibuat berdasarkan tema dan keperluan.
lebih2 lagi keperluan doitnyer..
tak boleh ober buget.
nanti remos aku kena libas.

Itenery memang sohih untuk 3 beranak sajer.
masih belom mampoo nak taja2 orang lain.
Saper2 nak ikot, sila taja diri sendiri.
pegi dan balik boleh sama2.
sampai sana, sila buat hal masing2 yer..hahaha..
yerla..mana tau ada pulak kot yg nak pakai bikini.
buat2 tak nampak sudehh.
kita bukan retis pon nak kompang satu donia nak bagitau kita pakai bikini kaler haper kannn??
kalau ala2 pasha sendat bebikini kat bali,
haroslah ko kentongkan jer..
macam kentong kat surau nak panggil solat subuh tu.


 Arrive tempat lain.....

Departure tempat lain....:)


Cargass..cargasss..
Ada dua tempat aku nak pi wat lawatan pecah tanah.
YB pon dah approved.
So jadinya, dalam masa seminggu lepak 3 hotel.
takper, aku redho kena heret beg ke sana sini..T__T

Papa serah bulat2 pada aku buat keputusan.
Baik pada aku baiklah kat dia.
buruk pada aku buruk jugaklah pada dia.
jahanam pada aku jahanam jugaklah pada dia.
natijahnya padan muka aku ngan dia :D

Tapi serious, dia memang percaya bulat2 pada aku untuk buat semua.
Booking ticket..booking hotel..prepare itenery.
Lagilah bab2 budget kann.
memang serah bulat2 persegi2 lonjong2 kat aku.
Yess..rasa sangat dikagumi dan dipercayai..:)

Setelah perbandingan dibuat kat sumber2 hotel online,
aku rasa aku book kat agoda jek.
ada sedikit keuntungan disitu.
Cakap pada hati..helloo..jangan jadi malas untuk buat perbandingan ok.
Kalau dapat save lima puluh hengget pon dah seribu rahmat.
boleh wat makan2 takpon boleh wat beli subenier.

Agoda ni macam AA, macam bursa saham.
Sama gak macam booking.com, asiaroom, travel.com, hostel.com..blaa..blaa...
harga turun naik.
So kena jadi rajin macam aku.
Kalau korang rajin korang akan dapat harga yg superb murah macam aku.
Berapa murahnyer???
haaa..nanti tu aku cieta kat lain entry yer..ngeee....







Tak bestlah nak cieta banyak2.
warming up jek.
Nanti kita share sama2 eh.
Aku tahu ramai yg tunggu update aku untuk tempat percotian awal tahun nie.

Yer..aku akan buat segala tips segala kaedah yg terbaik utk kongsi ngan korang.
bagus untuk peringatan aku, juga untuk peringatan korang2 semua.

Tema tahun nie??
Sempena anniversary 10 tahon nie,
I rasa2 macam nak pilih tema "Love Never Dies" laaa.
Boleh ker uollsssssss????...auwwwww....

*Bila dah gedik lempang diri sendiri laju2.





Tuesday, February 19, 2013

Tips Bercuti atau Melancong ke Bali

Amboi..mentang2 AA tengah menggiler offer2 nie,
kemain korang eh.
Tapi aku nak pesan.
masa korang nak book to makesurelah pakai wit laki korang,
Takpon wit boipren.
Baru booking dan percotian tu lebih bermakna.
duit korang tu watlah shopping2 heaven.
lengkapkan sesi berjimba dengan fitroh yg sebenar.
Hahahaaa…kelass kan pesanan tuh..:)
Kalau tak pon,
cuba jadi macam kakak ko nieh,
maintain jer juling2..
tapi juling ada makna jugak taww..
juling sambil jeling gitu..hahahaa
I jeling2 jugak okeh AA tu.
Giler ko tak main jeling2.
rugi tau tak perabihkan wit laki aku.
Hello..tu konsider berhemah jugak nak perabih duit laki.
sebab I carik yg ala2 promo jer.
I tak amek regular rate.
I bukan patern macam tu tau..
I nie isteri mitholi…kweng..kweng..kweng….:D
Hok oloh mung.
Aku dah merepek sangat.
Aku ni nak wat spesial entry BALI.
Tips macam Jakarta Bandung aku buat tu.
Tu ko boleh check kat SINI.
Ok dah berkobar2 nieh nak mula..hahahaa
Heyy..kenapa tanya I soklan macam tu???
Kecik hati I tauu…
Oke..i Jawab.
Ada reader request nak tips Bali tu.
So akak ni berbesar hatilah nak berkongsi ngan korang.
Korang tak suker ke?
Tak suker boleh blah.
Aku buat untuk orang yang nak baca and yang nak carik idea jekk.
Lagi2 untuk orang yg kaw2 nak save budget.
Ataupon orang yg kedekut atau bakhil atau kemut atau yang sewaktu dengannya..


Okeyy..nie estimated buget aku 3 beranak..sila baca dan pahamkan betol2..
Tapi kannn..ada tang tercicir kat situ..aku tak masukkan Tanah Lot..kihkihkhhh..
pandai2 korang lerrr...

Orait peeps…
1. Benda pertama korang kena buat macam biasa..carik ticket yang
    paling murah sekali.
    Contoh kat bawah nieh…hehehee..

Suker tak kalau murah macam nie??
Nie sebenornya tak murah sangat..cuba bayangkan kalau AA waive yang tang ticket tu..
sure lagi murah kann?? haa..yg tu lah aku suruh korang carik..ada paham??
2. Pastu korang kena google2..carik2 blog yg banyak kongsi2 pasal Bali Trip.
    Bacalah sampai korang muak ngan muntah darah.
    Tapi bila aku dah wat entry nie sure korang tak muntah darah kannn....
    Sukerlah tuh..citt..
3. Boleh cuba2 carik or book tourguide or supir untuk jalan2 kat Bali tu. 
    Kat Bali well known banyak.Tempat sighseeing ngan aktiviti okeh. 
    Antara yang best yang aku sukalah macam kat bawah nieh :

    a) Enjoy watching Barongan
    b) Ubud - oil painting, craft dll.
    c) Scenery padi bukit Tegalalang
    d) Agro Kopi - try kopi luwak.
    e) Kintamani area - Gunung berapi aktif Mt. Batur
    f) Ulun Danu
    g) Uluwatu - Sunset and Kecak Dance
    h) Tanah Lot
    i) Turtle Island
    j) GWK
    k) Real doplhin @ Lovina.
    l) Yang lain korang google sendiri.

Nie no tourguide yang korang boleh contact. 
Rate masa aku pegi tu Rph350k/per day via avanza.
tapi la ni aku tak tahu..korang tanya sendiri yekk.

1) Yantohood - FB Avriel Yantohood : call/sms +62 815 5828 9999
2) Sandi - FB Sandi Bali : call/sms/whatssap +62 813 3746 4723 
    

 4. Pastu korang boleh book hotel lak. Terpulanglah nak kat area mana.
     Kuta, Legian, Ubud, Seminyak, Lovina...bla..bla..
     Hotel adalah bersepah2 yer. Dont worry. Macam biasa, kalau aku carik tempat
     yang best, murah dan dekat ngan semua tempat. Walking distance gitu.
     Kat sana aku lepak kat hotel ni Bali Sorgawi Hotel, Legian
     ngan hotel nieh Wina Holiday Villa, Kuta
     Kalau korang tak suker..cer carik hotel lain yer. Nak best carik area Kuta Poppies Lane.
     Situ semua dekat2 kalau nak jalan2 coti mata or beli barang.

5. Okeh. Macam biasa, international plug or adapter adalah penting. 
    Bawak sekali extention wire yg ringan yang ada 2/3 ketul tempat cucuk tu.
    Then bolehlah cucuk gajet2 canggih korang tuh kan.

6. Ubat2 jangan lupa bawak. Pada yang ada anak tu, ubat demam anak, 
    ubat batuk, ubat selsema, ubat sakit pewot, minyak cap limau, vicks,
    minyak urut zaman-berzaman, minyak senyonyong..haaaa..semua tu bawak.

7. Duit tukor siap2 kat Mesia yer. Rate kat sini lebih bagus. Jangan lupa standby
    foreign currency sikit macam SGD ker USD ker wat emergency.

8. Bab makan adalah payah sikit. Tapi jangan takot, korang takkan kebulurnyer.
    McD kat sana halal yer boleh makan. Cuma berjaga2 ngan Kedai Nasi Padang.
    Ada certain tak halal. Cuba tanya dulu yer kalau nak makan halal ke idok.
    Mulot tu cuba jangan malas sangat nak bertanya. Kalau soh menggedik, kemain
    korang yer..tak payah nak diajor :p
    Eh tapi korang boleh try makan kat sini Mangengking Restaurant
    Best giler okeh. Boleh pegi naik teksi or suruh Pak Supir ko bawakkan.

9. Spa woiiii..jangan luper..makesure korang gie yer...cara terbaik,
    pi jalan2 dulu area Kuta ngan Legian tu, survey2 harga spa..
    then baru decide and buat booking.
    Experience aku korang boleh baca kat sini Spa at Legian

10. Other Tips :
    a) Jangan beli painting kat Ubud. Harga mencekik darah. Korang belilah kat Pasar Sukawati or kat Tanah Lot. Situ lebih murah. Boleh tawar giler2 punyer.

    b) Makesure camera semua cukup bateri yek. Aku kalau berjalan siap bawak extra battery untuk dslr aku. Tu blom digital compact Lumix as extra camera...penting sesangatt. Power bank jangan lupa, mana tau boleh charge kalau battery terkucil. Camera adalah penting yer..jangan nanges kalau takder gambo boleh snap. Pemandangan adalah super cantekkkkkkk...wawawawaaa..

    c) Turtle island tu takderlah island mana ponn. Kalau nak skip..skip la..dia macam zoo mini.Ada banyak turtle kat situ..nak pegi pn mahal. consider kena chatered satu boat okeh. Nak tau citer lebih baca i punyer detail entry okeh.

    d) Kalau nak nengok Kecak Dance, makesure sampai awal yer kat Uluwatu. So korang boleh selesa sikit nak amek2 gambo ngan carik tempat duduk yg best masa nak nengok Kecak Dance tuh.

    e) Setiap tempat kat Bali tu semua berbayar yer. So sediakan entrance fee siap2.

    f) Seafood at Jimbaran. Aku tak suker sebab mahal giler vavi. Kalau korang nak try..silakan yer.

11. Untuk detail sila baca betul2 kat entry nie yer..ngehh..ngehh..ngehh..









Kat Bali korang akan nampak banyak decoration bunga2 segar macam nieh.
I sangat2 suker...:)

My memorable journey @ Paddy Field ,Tanah Lot
  


Aku dah tak ingat lagi lah..
nanti kalau ada apa2 aku edit untuk korang yer.
Semoga semua bermanfaat yer kawan2 :)









Thursday, February 14, 2013

Gong Xi Fa Chai...Gift for WC & KC

Bulan nie jek dah lebih 10 kali aku gi Jusco Tebrau.
Entah apa yg aku carik pon tak tahu laa.
Tapi benda wajib bila pegi sana sure la masuk Harris kan.
Tak beli buku dapat tengok jer pon okehh...hahaa

Memandangkan nak sambut raya nie.
Belilah sikit gift untuk boss.
Kejernya asik melilau dalam jusco jer.
cubalah carik something kan.
kongsi2 la bayor.
nak buat sorang2 giler la kan.
Tau jer la..gift2 CNY ni semua mahal2 belaka.
Boleh teberak kalau nak sponsor sorang2..huhuuu..

Selalu beli satu gift jer.
Tapi tahun ni kena beli 2 sebab ada 2 boss.
Emm..ok jer..
kongsi2 kan..takderlah berat sangat ponnn..


Nie untuk Wan Ching...:)

Nie pulak untuk KC Chang...:)



Happy New Year yer boss!!!
And untuk kitorang semua..happy holiday...hahahaa...
suker tauu...:)







Papa sangat comel...


Hari ni hari jubli perak ker.
Oh tak..jubli emas kot.
Ehhh..hari ni valentines la.
Apa ada dengan hari valentines tu?
Pada aku hari yang menyesatkan adalah..hohh...

Papa dah berapa hari ada kat umah.
Since company dia still off sempena CNY holiday.
sangat suka hati yer..

Tapi hari ni Papa berbesar hati nak masak untuk satu kelorga.
Dan dia masak Ayam Masak Kicap okeh.
Upon request.
Feveret aku ever after.
Tak sabar nak balik nak makan masakan Papa.

Dah 10 tahun kawen, inilah masakan heavy Papa yang kedua,
selepas telur masak sambal 2/3 tahun lepas.
perghh giler lama kan.

Tapi hari ni betul2 terkagum and bangga ngan Papa.
Sebab Papa berjaya masak hari nie...hoyeahhh!!!

Saya rasa my lovey dovey papa sangat comel..
sangat2 sayang kat diaaaaa....:)




Ayam masak kicap yang best sangat!!! 
Aleeya whatsapp tadi..:)




Wednesday, February 13, 2013

Official Matter. Pindah Sekolah.

Citer nie dah basi.
Tapi takderlah basi mana.
Baru lebih kurang seminggu jer kot.
Tapi nak citerlah jugak kat dalam nieh.

Hujung2 January tu...aku kena kemurungan terok jugak.
tak lena tido.
mandi tak basah.
makan pon serupa tak makan.
nak bercakap pon macam tak nak cakap.
kalau bercakap mesti aku ingat orang nak carik gado.Gila lawak.

Semua tu pasal pening kepala mikir hal sekolah anak aku.
Biasalah oang pompuan.
Bila mikir, mendalam sangat.
tu yg macam huru hara tu...hahahaaa..

Okehlah citer sikit.
Pada saper yang tak tahu,
nak bagitau nieh.
mungkin wat pengalaman aku,
and mungkin pengalaman korang juga.

Pada sapa2 yang tak tahu,
anak dara sunti aku tu adalah pelajar tegar sekolah cina.
Aku dah masukkan dia sekolah cina since umo 5 tahun.
So, sekarang dah 10 tahun.
Dia dah bergelumang ngan sekolah tu lebih kurang 5 tahun la.
Permulaan sekolah agak susah dan menakutkan.
but most of sesi belajar tu dia usaha sendiri.
Aku bantu sikit2 jer. 0.05% jer kottt...hahaaa..giler kejam.

Dah lama2 tu jadi kebiasaan..nampak improvement dalam banyak hal.
percakapan pon dah bagus.
penulisan dan pembacaan pon bagus.
Tak tahulah aku macam mana dia belajar.
Tapi aku percaya dia memang gila struggle.
Kesian anak mama...sobb...

Kenapa aku masukkan dia sekolah tu?
Selain dari aku nak dia belajar bahasa mandarin.
Aku nak dia belajar nilai2 yang baik yang ada dalam diri pelajar2 cina.
especially bab disiplin. Yes, memang nampak semua tu.
Then aspect kuat belajar. Yes double2, nampak sangat.
Kalau dia pandai cakap, membaca, menulis.
consider advantage la pada dia.
Omg..jadi bangga sekejap kat anak aku tuh.

Tapi,tibalah satu hari,
Well, everybody well known.
start masuk darjah 4, dah kena start aktif.
Persatuan..club..uniform..extra class.
Adoiii..banyak giler.
Anak aku pon tak terkecuali.
semua aktiviti dijalankan lepas waktu sekolah.
Oppsss...lepas waktu sekolah??
Yaa..sekolah cina adalah tak sama ngan sekolah melayu.
all aktiviti adalah selepas waktu sekolah.
Kalau sekolah biasa atau sekolah melayu, 
aktiviti adalah hari sabtu atau ahad.

Emmmm..
jadinya, bila perlu aktif,
anak aku kenalah banyak ponteng sekolah agama.
Ohhh..benda yang paling aku pantang dalam hidup adalah ponteng sekolah.
Lagipun, pada aku sekolah agama juga sangat penting.
Aku bukanlah seorang yang pakar dan sangat bagus nak mengajar semua bab2 agama.
secara asasnya, ya..aku boleh ajar.
Tapi secara detail aku mengaku aku tak mampu.

Jadi, setelah berlaku beberapa pertelingkahan,
perbincangan, gaduh2 manja, tanya2 orang yg sepatutnya,
dan last sekali aku muhasabah diri.
pikir baik dan buruk dalam2....emmmm...

Dan aku laki bini decide tukarkan dia.
cukuplah kot dia belajar kat sekolah tu.
since dia pon dah lancar mandarin.
banyak benda baik aku nampak dalam diri dia yang dia dapat kat sana.
aku pon puas hati.
papa pon puas hati.
Dan aku ngan papa pon sebulat suara tukarkan dia sekolah.

Mulanya anak aku susah nak terima.
tapi bila dah cakap baik2..pujuk baik2.
dia pon agree...giler jadi saiko aku niehh.
Dan aku terus moving forward. 
Buat cepat2 takut kang dia berubah hati.
lagi susah keje aku kang.

Kat ofis, aku tepon dulu segala pejabat pendidikan nak tanya procedure.
Bila dah cukup paham, terus kumpul document.
and tak pandang belakang terus pegi sekolah utk mintak surat pertukaran aliran.
doa dalam hati..moga semua dipermudahkan.

Yes....bila semua dah siap dalam masa seminggu tu,
Aku ngan Papa terus amek coti sehari untuk uruskan hal pertukaran tu.

Benda pertama buat pegi sekolah amek surat and fail pelajar.
masa nak melangkah keluar dari sekolah, aku T___T.
sebak, sendu, sedih..macam2 perasaan.
nak sedapkan hati...cakap ngan diri sendiri,
Mungkin rezeki belajar kat sini setakat ni jerrr.
Rasa sayang sangat kat sekolah tu...T___T

Tinggal kenangan. Sekarang dah berpindah tangan ke admin SK Nusa Damai.

Dalam kereta nak heading to Jabatan Pelajaran Negeri,
memasing diam..senyap...
semua layan perasaan...:(

Sampai sana, foward segala surat yang tersedia.
Alhamdulillah..cepat jer siap.
dapat dah surat kebenaran tukaran aliran.

Moving to Pejabat Pendidikan pulak.
Alhamdulillah lagi.
tak ada masalah.
Semua pegawai bertugas ada untuk settle keluarkan surat kebenaran...:)

Mungkin ni hikmahnya.
Setelah makan hati berhari2..keluh kesah.
Alhamdulillah semua dipermudahkan.
Allah dengar doa dan bisikan aku.
Dan aku percaya, mungkin ini yang terbaik untuk anak aku..
Syukur Ya Allah.

Semua urusan rasmi berakhir pukul 12.30pm.
eem...rasa lapang..rasa lega sangat2.
Ada lagi setengah hari nak dihabiskan.

So, aku gunakan setengah hari tu untuk abiskan ngan papa.
Ya..kami berdua dah melalui hari2 yg sangat sukar.
perbincangan..pendapat..keputusan..
semua sangat tegang dan merimaskan.
So, nilah masa yang terbaik untuk menjernihkan semua kekusutan sama2.

Tengah hari tu lunch sama2.
muka masing2 dah ada senyum.
dah start bergurau balik..dah takder stress2 sangat.
tulah kehidupan kann...sedangkan lidah lagi tergigit.
Nie pulak laki bini yang sama2 berfikir untuk kebaikan dan masa depan anak sendiri.

Sempat lagi layan citer ni kat TGV...best wooo...

Okeh..semua dah settle.
dah kembali tenang.
Aleeya pon dah seminggu kat sekolah baru.
She looks so happy.
Dengan kawan baru..cikgu baru.
No problem with all that new surroundings.
Ya..mama and papa will always pray for you...always...:)

   























Happy 10th Anniversary To Us!!



Pejam celik..pejam celik dah 10 tahun dah yer...
01.02.03 - 01.02.13 
pantasnya masa berlalu.
Macam maraton pulak..kihkihkiihhh..

Banyak yang aku planning untuk sepanjang tahun 2013 nie.
Semua gara2 nak celebrate jubli emas 10 tahun usia perkahwinan kitorang laaa...hahaaa..
Bunyinya macam best kannn???

Moga2 semua dipermudahkanlah yer.
Tetap happy walau sambut bertiga jer.

Doa2lah yang terbaik untuk kitorang.
Aku terima seadanya dan bersyukur atas setiap doa tu.
Semoga yang baik2 tu untuk kita semua yer.
Biar semua terus dilimpahi keberkatan dan rezeki yang melimpah ruah..aminn..

Honeymoon ke mana tahun nie??
Emmmmm..nanti kita kongsi sama2 yer tempat romantik tu.
macam biasa..even honeymoon pon still kena bawak anak dara sunti ku yang sorang tu.
Tak sampai hati pulak nak tinggal.
Sorang jer ponnn..heret jer laa..tak nyusahkan pon.
Biorlah kita kongsi semua sama2 sebagai satu kelorga.
Lebih bermakna dan meninggalkan kenangan terindah...:)


Budak busuk cinta hati Mama and Papa.