This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, February 19, 2013

Tips Bercuti atau Melancong ke Bali

Amboi..mentang2 AA tengah menggiler offer2 nie,
kemain korang eh.
Tapi aku nak pesan.
masa korang nak book to makesurelah pakai wit laki korang,
Takpon wit boipren.
Baru booking dan percotian tu lebih bermakna.
duit korang tu watlah shopping2 heaven.
lengkapkan sesi berjimba dengan fitroh yg sebenar.
Hahahaaa…kelass kan pesanan tuh..:)
Kalau tak pon,
cuba jadi macam kakak ko nieh,
maintain jer juling2..
tapi juling ada makna jugak taww..
juling sambil jeling gitu..hahahaa
I jeling2 jugak okeh AA tu.
Giler ko tak main jeling2.
rugi tau tak perabihkan wit laki aku.
Hello..tu konsider berhemah jugak nak perabih duit laki.
sebab I carik yg ala2 promo jer.
I tak amek regular rate.
I bukan patern macam tu tau..
I nie isteri mitholi…kweng..kweng..kweng….:D
Hok oloh mung.
Aku dah merepek sangat.
Aku ni nak wat spesial entry BALI.
Tips macam Jakarta Bandung aku buat tu.
Tu ko boleh check kat SINI.
Ok dah berkobar2 nieh nak mula..hahahaa
Heyy..kenapa tanya I soklan macam tu???
Kecik hati I tauu…
Oke..i Jawab.
Ada reader request nak tips Bali tu.
So akak ni berbesar hatilah nak berkongsi ngan korang.
Korang tak suker ke?
Tak suker boleh blah.
Aku buat untuk orang yang nak baca and yang nak carik idea jekk.
Lagi2 untuk orang yg kaw2 nak save budget.
Ataupon orang yg kedekut atau bakhil atau kemut atau yang sewaktu dengannya..


Okeyy..nie estimated buget aku 3 beranak..sila baca dan pahamkan betol2..
Tapi kannn..ada tang tercicir kat situ..aku tak masukkan Tanah Lot..kihkihkhhh..
pandai2 korang lerrr...

Orait peeps…
1. Benda pertama korang kena buat macam biasa..carik ticket yang
    paling murah sekali.
    Contoh kat bawah nieh…hehehee..

Suker tak kalau murah macam nie??
Nie sebenornya tak murah sangat..cuba bayangkan kalau AA waive yang tang ticket tu..
sure lagi murah kann?? haa..yg tu lah aku suruh korang carik..ada paham??
2. Pastu korang kena google2..carik2 blog yg banyak kongsi2 pasal Bali Trip.
    Bacalah sampai korang muak ngan muntah darah.
    Tapi bila aku dah wat entry nie sure korang tak muntah darah kannn....
    Sukerlah tuh..citt..
3. Boleh cuba2 carik or book tourguide or supir untuk jalan2 kat Bali tu. 
    Kat Bali well known banyak.Tempat sighseeing ngan aktiviti okeh. 
    Antara yang best yang aku sukalah macam kat bawah nieh :

    a) Enjoy watching Barongan
    b) Ubud - oil painting, craft dll.
    c) Scenery padi bukit Tegalalang
    d) Agro Kopi - try kopi luwak.
    e) Kintamani area - Gunung berapi aktif Mt. Batur
    f) Ulun Danu
    g) Uluwatu - Sunset and Kecak Dance
    h) Tanah Lot
    i) Turtle Island
    j) GWK
    k) Real doplhin @ Lovina.
    l) Yang lain korang google sendiri.

Nie no tourguide yang korang boleh contact. 
Rate masa aku pegi tu Rph350k/per day via avanza.
tapi la ni aku tak tahu..korang tanya sendiri yekk.

1) Yantohood - FB Avriel Yantohood : call/sms +62 815 5828 9999
2) Sandi - FB Sandi Bali : call/sms/whatssap +62 813 3746 4723 
    

 4. Pastu korang boleh book hotel lak. Terpulanglah nak kat area mana.
     Kuta, Legian, Ubud, Seminyak, Lovina...bla..bla..
     Hotel adalah bersepah2 yer. Dont worry. Macam biasa, kalau aku carik tempat
     yang best, murah dan dekat ngan semua tempat. Walking distance gitu.
     Kat sana aku lepak kat hotel ni Bali Sorgawi Hotel, Legian
     ngan hotel nieh Wina Holiday Villa, Kuta
     Kalau korang tak suker..cer carik hotel lain yer. Nak best carik area Kuta Poppies Lane.
     Situ semua dekat2 kalau nak jalan2 coti mata or beli barang.

5. Okeh. Macam biasa, international plug or adapter adalah penting. 
    Bawak sekali extention wire yg ringan yang ada 2/3 ketul tempat cucuk tu.
    Then bolehlah cucuk gajet2 canggih korang tuh kan.

6. Ubat2 jangan lupa bawak. Pada yang ada anak tu, ubat demam anak, 
    ubat batuk, ubat selsema, ubat sakit pewot, minyak cap limau, vicks,
    minyak urut zaman-berzaman, minyak senyonyong..haaaa..semua tu bawak.

7. Duit tukor siap2 kat Mesia yer. Rate kat sini lebih bagus. Jangan lupa standby
    foreign currency sikit macam SGD ker USD ker wat emergency.

8. Bab makan adalah payah sikit. Tapi jangan takot, korang takkan kebulurnyer.
    McD kat sana halal yer boleh makan. Cuma berjaga2 ngan Kedai Nasi Padang.
    Ada certain tak halal. Cuba tanya dulu yer kalau nak makan halal ke idok.
    Mulot tu cuba jangan malas sangat nak bertanya. Kalau soh menggedik, kemain
    korang yer..tak payah nak diajor :p
    Eh tapi korang boleh try makan kat sini Mangengking Restaurant
    Best giler okeh. Boleh pegi naik teksi or suruh Pak Supir ko bawakkan.

9. Spa woiiii..jangan luper..makesure korang gie yer...cara terbaik,
    pi jalan2 dulu area Kuta ngan Legian tu, survey2 harga spa..
    then baru decide and buat booking.
    Experience aku korang boleh baca kat sini Spa at Legian

10. Other Tips :
    a) Jangan beli painting kat Ubud. Harga mencekik darah. Korang belilah kat Pasar Sukawati or kat Tanah Lot. Situ lebih murah. Boleh tawar giler2 punyer.

    b) Makesure camera semua cukup bateri yek. Aku kalau berjalan siap bawak extra battery untuk dslr aku. Tu blom digital compact Lumix as extra camera...penting sesangatt. Power bank jangan lupa, mana tau boleh charge kalau battery terkucil. Camera adalah penting yer..jangan nanges kalau takder gambo boleh snap. Pemandangan adalah super cantekkkkkkk...wawawawaaa..

    c) Turtle island tu takderlah island mana ponn. Kalau nak skip..skip la..dia macam zoo mini.Ada banyak turtle kat situ..nak pegi pn mahal. consider kena chatered satu boat okeh. Nak tau citer lebih baca i punyer detail entry okeh.

    d) Kalau nak nengok Kecak Dance, makesure sampai awal yer kat Uluwatu. So korang boleh selesa sikit nak amek2 gambo ngan carik tempat duduk yg best masa nak nengok Kecak Dance tuh.

    e) Setiap tempat kat Bali tu semua berbayar yer. So sediakan entrance fee siap2.

    f) Seafood at Jimbaran. Aku tak suker sebab mahal giler vavi. Kalau korang nak try..silakan yer.

11. Untuk detail sila baca betul2 kat entry nie yer..ngehh..ngehh..ngehh..









Kat Bali korang akan nampak banyak decoration bunga2 segar macam nieh.
I sangat2 suker...:)

My memorable journey @ Paddy Field ,Tanah Lot
  


Aku dah tak ingat lagi lah..
nanti kalau ada apa2 aku edit untuk korang yer.
Semoga semua bermanfaat yer kawan2 :)









24 comments:

  1. aku memang plan nak gi bali.. tunggu baby aku besar sikit kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..baby besor sikit baru best..sebab dah cerdik kan..:)

      Delete
  2. Insya-Allah, next year nak celebrate anniversary kat sini..
    By that time, kiteorang akan " serang " blog Sis.. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jer kasih..akak buat entry nie pon memang untuk sharing2..:)

      Delete
  3. salam..best dapat tips ke bali dari sis..sekarang tgh survey2 pak supir..klau pak yanto tu, harga dia sekali provide makan n tiket ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairul..tak dik..tu rate utk transport jer yer..yang lain2 sendiri bayor :)

      Delete
  4. salam, nak tanya. akak ke sana cash di tangan seeloknya bawak berapa ye? sebeb nk ke sana bulan march 2014 dgn kawan2. dan luggage kena amek lebih tak? sbb kitorg pg 4org tp sorang je amek luggage 20kg sbb ingt nk share je. mintak nasihat akak nak kena tambah ke dh ok. hehe tq for your info. :)

    ni email saya: radiance.tiqa@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. email akak boleh..or wechat..nanti bole sembang2 lagi..:)

      Delete
  5. salam kak..nak tanya camana nak contact pak yanto tu ye?walaupun tahun depan nak gi, kene book awal2 dia kang terlepas..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. dik..kat atas tu ada contact number yanto..tru facebook pon bole

      Delete
    2. follow my 2nd blog
      http://everybodylovetoseeme.blogspot.com

      Delete
  6. salam sis..
    kat sana ada branch maybank tk..
    nk pegi sana end of this month..
    thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak..tak berapa perasan la..tapi macam ada..antara cimb ngan maybank..

      Delete
  7. Thank you kepada akak yg buat blog ni :) sy baru balik dari BALI, bersama rakan-rakan seramai 8orang semuanya!! im sooo happy.. percutian yang sangat awesome!!! dengan tour guide yang sy jumpa melalui blog ini.... sandi bali, oleh kerana kami terlalu banyak shopping, terpaksa ambik dua kereta... sandi bali n his friend. mereka sangat baik sehingga sy rasa masih berhutang!! terasa ingin bayar lebih lg... tp sudah kehabisan rupiah dan ringgit pada hari last d sana... atm kad pun x diaktifkan, pengajarannya bawa duit lebih dan aktifkan atm kad, huhuhu... terasa ingin buat blog macam ni juga, menceritakan semua pengalaman percutian.. tengoklah kalau rajin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaa...syoknyer akak dengar...senyum lebor akak ok..hahahaaa

      Delete
  8. tengkiyu.... tengkiyu.... ni buat rasa rindu kat Baki neh!!!

    ReplyDelete
  9. Salam kak..sebaik ada blog ke bali akk nie sonang sya nk pilih2 destinasi honeymoon ke sna pda 13hb jan 2014 nnt..nk tnya akk soklan sket hihi..
    1.sya dh contact dgn sandi tu jd tour guide sya..utk 4hari termasuk ambil di airport dan hntar balik ke airport semuanya dlm kos rp1.5juta kos nya..akk rsa mahal x? -.-
    2.kt sna shopin2 baju mna ehh murah kak?
    3.ada sbarang tips x nnt bila smpai sna?
    Tqqq kak :)

    ReplyDelete
  10. Salam.sesiapa nak ke perth,australia?. Cuba visit www.mahiraholidayhomes.com Holiday homes kepunyaan org islam malaysia.mereka ada car rental. Boleh call 0123360098 Saya da try 2x. Memang servis terbaikkk dan penginapan yg sgt selesa dan bersih. harga memang berbaloi.mereka ada fullboard muslim pakej juga.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  12. pembetulan mcd atau kfc dibali TIDAK HALAL. 85% penduduk bali hindu. Muka je mcm melayu. Klu tanya kat mana2 restoren samada halal tau tidak, pastilah semuanya akan ckp halal. Caranya hendaklah tanya dlm bahasa jawa. Klu org itupun jawab dlm bahasa jawa, halallah restoren itu. sbb org itu pendatang dari tanah jawa. klu anda tak tau ckp jawa. Mkn lah gerai2 yg ada ditepi jln, sbb rata2 pengusahanya pendatang dari jawa.

    ReplyDelete
  13. salam....saya saya sharekan link tentang web awak kat blog saya yer...terima kasih. good info utk saya :) bln disember ni nak pi bali

    ReplyDelete