This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, April 18, 2013

Ananta Burin Resort, Krabi, Thailand



At last..habis jugak kan entry thailand tu?
rasa nak muntah darah plus kencing manis tak?
aku rasa kan…nielah trip yang paling banyak telan entry.
pening okeh nak buat.
nak ingat balik citer..nak resize gambo bagai.
korang ingat tu benda senang ke nak buat.
kalau tak kerana aku ni manosia yang rajin dan gigih.
tak jadi tau semua tu.
doklah diam2 dalam draf sampai keluor fungus sawang bagai.
terpaksa jugak buat dowh.
later2 untuk review aku jugak.
mana tau nak pergi lagi..:p




Masa aku study pasal hotel2 kat Aonang nie,
aku dapat tahu ada satu area honeymoon hotel yg provide pool excess room.
so, of cozlah teruja kan.
nak tahu jugak harganya berapa.
study punya study.
semua pool excess nie harga dia memang mahal cipan.
lagi2 la kalau peak period macam date yang aku pegi nieh.
tapi rata2 aku tengok pool excess nie rate dia around RM350-RM1000.
mahal kan?
tapi kalau time low period dari june - october
harga dia boleh jatuh sampai RM250.00
tapi time low period aku tak advise korang pegilah.
nama pon low period kan.
haaa..tu time cuaca tak cantek kat sana.
musim hujan gituh.
so, bila musim hujan, banyak aktiviti tak berapa nak jalan la kan.
especially yang aktiviti pulau tuu.
nanges kang kalau tak dapat pegi…huhuuu..T__T



Publish rate via Ananta web itself.
Kalau aku nak pegi on peak period that time using publish rate, aku kena bayor 7500bhat = RM750 exclusive tax okeh...phewww!!

 
Agoda rate 07/02/13 07.48am
Terus aku book laju2...yesss!!! success..plus tax total RM360.00/night



 Tangan pagi2 tergatal nak bukak lagi. Tengok rate dah jadi lain.
Agoda rate 08/02/13 07.50am
kalau aku amek yang nie plus tax dah jadi RM465.66..huhuhuuu...mahal!!

kotak kuning tu location Ananta Burin Resort


Tapi since memang aku berkobar2 nakkan bilik patern gitu.
everyday aku gigihlah buat survey online.
Sekurangnya2 dapatlah merasa 1 malam kan?..hahahaa..
Before aku book Ananta nie, aku dah book dulu Mercure Krabi Deevana.
Tapi kad aku problem lak.
terpaksa cancel. Poyo betol.
Mercure Krabi Deevana tu memang super awesome.
Tapi nak buat macam mana kan.
Takder rezeki.
Then aku try book Ananta Burin nie after dpt offer best tu.
Ehh…kenapa boleh pulak?
hampeh tol.
that time harga both hotel lebih kurang jer.
yang aku nie, mati2 ingat kat aku decline ke haper..haishhhh.
Kat area Ananta ni ada jugak hotel2 yg provide pool excess room jugak.
antaranya Aree Tara, Aonang Buri, Red Ginger, Apasari , Buri Tara, Small Hotel....
ehh… banyaklah..cer korang google sendiri.
Area sini  bukan untuk jimba2 eh.
macam yang aku cakap sini utk honeymoon and relax2 jer.
So, aku lepak sini last night sebab nak relax2 la.
kena pulak dapat check in seawal pukul 10am.
memang rezeki la.
rasa berbaloi duit yang bayor tu..
bila kira2 aku dapat dok kat hotel ni lebih 24 jam..ngehh..ngehh..
Dari segi location tak superb sangat.
yerlah…tempat nie consider utk rehat2 kan.
bukan untuk jimba2 sangat.
jauh dari tempat2 shopping, massage , makan bagai.
kalau nak berjalan kaki dalam 10 minit gitu la.
kalau nak ke sana korang kena naik tuk2 motor yang bersepah kat sana.

Eh..korang, jomlah nengok gambor.
banyak dah aku dok bebel nieh.


Lobby and reception area. Sini ada wifi free. Kalau dalam bilik sila bayor yer.
1 jam 100bhat = RM10

My deluxe room. King size bed provided.








Air mineral and coffee facilities tu free. Yang lain tu bayor yer.
kalau nak mabok2 tonggak yang kaler kuning tu..haishhh..nauzubillah..


hotel ni provide mineral dalam botol kaca..cantek kannn?
free jer..papa bawak balik sebotol and aku sempat membebel sebab beratkan beg jer.




Toilet quite spacious. Bathtub takder. I okeh. Sebab i tak berendam dlm bathtub i berendam dalam pool jekk..ngehhhh
Shower flower best. Air laju giler. 2/3 minit mandi dah siap..muuuhahahahaa


Muker propa buat2 terkejut gegirl..

 
best kann?? tipulah kalau korang kata tak excited bila tengok pool lompat dari bilik nieh.
dalam okeh..kalau Aleeya masuk paras leher. Aku masuk paras dada...simply awesome!!



 


 

Pic taken during pagi. Sunyi sepi jer. Mat2 saleh akan keluar mandi manda masa matahari pacak atas kepala..around 11am-3pm..lepas tu semua dah hilang. Mereka semua adalah pencinta matahari.
Yang kita orang asia adalah penakut matahari..tak boleh lelama kulit yang hitam nie akan bertambah legam jadinyer..

 
kat tepi pool nie ada tempat spa ngan massage..sila sedia duit.


Nie caffe untuk korang makan2.


Depan hotel ada jugak budget hotel. Kedai2 runcit pon ader, tour counter, money changer pon ader. Kat sini mahal jugak barang2 dia compare ngan Aonang area.


Depan nie jugak korang boleh sewa motor/scuter 250bhat-300bhat sehari.

Conclusion, aku still happy lepak kat sini.
even dia jauh dr tempat2 shopping tu.
aku tak  kisah.
since niat aku pon memang nak  mandi2 pool.
consider kalau dah masuk tak keluar la.
haruslah manfaatkan apa yang ada ngan duit yang dah labur kat dalam tu..ngeeee
So..plan la percotian korang baik2 yer.
sendiri punyer duit sendiri punyer suker.
Kalau agak2 terlebih duit tu ,
tak salah nak lepak lama2 kat hotel best macam nieh..muuuhahahaa
Happy bercoti uollss!!


#Nota kaki : Hotel area Mcdonald and Starbuck adalah yang terbaik dari segi location or kemudahan. But dont worry, kat situ pon banyak budget hotel ngan bintang2 hotel. Sendiri google okeh..gagagagaa...:)

                   
            







Wednesday, April 17, 2013

Krabi Trip - Finale

Boring betol.
sampai kesudah aku kat thailand nie.
tak dapat nak bangun lambat2.
asal pukul 5.30am jer  mata aku dah celik..huhuuu

hari nie takder plan aper2.
habiskan masa kat dalam bilik jer.
teksi dah book pukul 12.00pm.
so kitorang cadang nak check out tajam2 pukul 11.45am.
konon2 lagi 15 minit tu kitorang nak bergambo2 kat lobby tu nanti...hehehee

Okeh..kerana rasa dah lama sangat bangun tido.
kat luor pon dah terang benderang.
teros ajak anak beranak tu pi breakfast.

maleh nak carik breakfast kat luor.
so, kita makan kat caffee jer la.
makanlah apa2 yang patot.

Ok well known.
Caffee adalah tak provide makanan halal.
so, pandai2 la eh..


makan nie jek...insya allah halal..jangan ragu2..kalau rasa tak sedap hati jangan telan teros..


7.30am pagi orang dah ramai dah makan breakfast..mungkin tak nak kelam kabut kan..sebab for sure kejap lagi semua nak pegi buat tour aktiviti kann..


Ini budak pompuan dah macam kambing..dia cuma makan cereal ngan salad jek..
roti dia takmo makan..suka hati..jangan bising ngan mama lapor..laporr...lapor....


Papa hanya makan roti and fruits semata..hahahaa..
baru tau..kalau kat umah..tak mungkin dia nak breakfast roti..bila kat tempat orang, boleh pulak kannnn..


salad and cereal area...insya allah boleh makan..sebab nie vegie kannn..


nie comfom ketat2 tak boleh makan..nampak menarik kann..
bila gulungan telor tu dah siap di masak macam meriah dengan isi2..
tapi awas..daging merah berdadu2 itu adalah daging babi yer..uwekkksss!!


Dah siap makan semua,
mari kita sambung aktiviti kita di bilik.
owhhh...kain baju semua dah siap kemas..
bagusss!!
thumbs up kat papa..setiap kali berkemas memang tu kejernyer.
dia sangat cerewet bab mengemas2.
jadi sila bagi kat dia.
buat semua!!!! hohh!!

mari kita buat aktiviti kuak lentang lagi.
sekarang baru pukul 8.15am.
mama bagi masa semua naik atas pukul 11am yer..

hamboiii..semua senyum.
termasoklah aku jugak.
ada masa lagi nak berendam untuk 3 jam lagi.
gunalah kesempatan yang ada.
nanti tak jumpa lagi facilities pool yang superb ni kat mesia...








Sempat main susun2 batu bagai..huhuuu..


Mama surrender dekat2 pukul 10.30tu.
dah sejuk woiii..
kecot dah seme.
kalau babat hilang sekali takper.
haros aku berendam lagi.
so, aku naik mandi, siap2.

Dah setel semua pukul 11am++ macam tu baru anak bapak tu naik.
happy yerr..
longgok semua barang kat tepi.
round2 lagi bilik check takot ada barang tercicir.
dah puas hati,
aku dok balik atas katil..check passport voucher bagai.
ermm..semua complete. bagoss!!!
dalam hati..lambat pulak 2 beranak nie bersiap..haishhh


mari bergambor ngan tshirt baru kami.

 

we're trully happy family....muuhahahaa


nie jer barangnya..beranak satu beg jer..oklah kan..
mission aku berjaya...percotian yang bermakna yang tak perabis duit utk shopping2..
tema chill and relax betol2 success!!


senyum tanda puas hati.
sesi perasmian mengunci pintu sebelom ker lobby.

 
hambooiiii..laju tol anak aku berjalan..feeling stewardess katernyerrr..:p


okeh. mcm yg dijanjikan. kitorang tiba kat lobby kol 11.45am.
aku lak sibok return kunci.
baru nak laboh bontot, teksi dah sampai
OMG...incident kat Hatyai terjadi lagi.
aku tak sempat nak bergambor kat lobby ananta burin niehh..huwaaaa!!!


giler cepat orang teksi datang.
comfom balik  ngan voucher.
then teros punggah barang masok bonet kete.
perjalanan adalah 1/2 jam ok.

dalam perjalanan tu sunyi sepi jer.
melayan perasaan seme.
sedih dowh nak tinggalkan bumi thailand.
sekejap jer dah 6 hari.
bermula dari Hatyai yang sangat happening tu....T__T

Jejak airport kol 12.30pm...errmm..masa banyak lagi. Flight aku kol 2.30pm yer.


macam biasa keje papa print boarding pass. nie edisi malas nak berator kat kaunter.


okeh.sekelip mata boarding pass dah siap.


airport nie comel jer..tapi nampak modern la.

 
Duit syiling bhatt yang tinggal.

 
okeh.kira lagi. Total ada dalam 200bhatt = rm20. okeh, cukup beli jajan

 
sesi perabih duit bhatt hingga ke titisan terakhir.


meanwhile nak tunggu departure to KL tu,
kitorang dok jer la diam2 kat waiting area tu.
aleeya sibuk ngan jajannya.
papa pulak sibok ngan henponnya.

paling tak boleh blah ada dua couple belakang aku nie.
perghhh..sangat sakit hati dowh.
very annoying.
baru kawen kottt. honeymoon katernyer.
memekak macam orang jakon. bodoh.
yang pompuannya menggedik semacam. menggelitat.
hello..awak tu dahlah pakai tudung.
tak payahlah nak gedik2 macam tu.
mengilai2..cakap kuat2.
macamlah korang jer yang berjalan ke krabi nie. bodoh.
dah malas..nak cakap pasal orang bangang macam tuu.
buat penat aku nak menaip jer.

lagi 15 minit nak 2.30pm dah ada annoucement departure to KL.
ermm..best..
gerak awal lagi.
sure sampai cepat nanti kann.
jom kita berator.


sesi sedih ulang tayang. babai krabi...uhukk!! T__T


Budak ini buat keje biasa dia.
Asal plane gerak jer, comfom dia akan tido.
tido yang tak bangun2 sampai touch down KL nanti.


Mama macam biasa..akan layan citer p.ramlee.
yesss..lets enjoyyy..nujum pak belalang in d house!!!


touchdown lagi 15 minit nak 3.30pm.
ermm..cuaca bagus, jadinya sampailah awal.
sangat suka.
alhamdulillah safely arrived malaysia.

habis sudah coti2 thailand.
new experiences as well.
any tips i akan update later okeh.

till then.
babai.
thanks for reading.