This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, April 7, 2013

Hatyai Trip - Colorful Hatyai's Nightlife

Kat Thailand nie..kalau jam dah pukul 6.30pm,
memang la dah gelap macam pukul 8pm.
Mana taknyer, pukul 6am pagi pon terang benderang..
Bila dah pegi negara orang nak sesuaikan diri tu mcm susah sikit.
bila gelap susah..terang susah...
nak2 bila jam kat tangan nie tak diubah.
still time Mesia.
Jadinya, asal tengok jam tu musti nak ala2 tekejot..hahahaa
terlupa sebenornyaaa...

Bila jam tu pukul 6pm.
tetiba musti nak cakap...ehhh dah gelap..nak hujan kerr??
banyaklah ko nak hujan.
dah terang2 ko kat tempat orang.
memang gitulah gayanya.
Masa travel gie Indonesia dulu pon cenggitu jugak.
Saja jer nak buat muker tepanjat gegerl..choiiii..:p

Ok..sambung citer.
Balik dari Floating Market tu, tak teros balik hotel.
kononnya nak teroskan explore race tu laa.

Asalnya pakcik van terus nak hanto kitorang balik hotel.
Tapi kitorang tak nak.
Soh dia hantor pi Lee Garden balik.
org kata, kat sini malam2 best. Meriah.
So aku nak rasa jugaklah kannnn...ngeeeeee...

Serious la..
memang happening kat sini.
No wonder orang kata hatyai nightlife memang best.
pada aku sekadar gain new experience ngan coci2 mata dah oklah....^___^

Meriah kan kat sini...pada saper2 nak datang sini makesure dtg masa weekend...meriah okeh.

Kitorang mula2 tak teros beli apa2 barang ponn.
tengok2 dulu.
sat lagi baru return.
Kitorang planning nak beli apa yang patut jer since gie Hatyai pon bukan nak shopping2 bagai.
sajer jer nak merasa and jejak kaki kat sini...:)

Setiap gerai kat tepi2 tu aku jengah nak tengok apa yang ada.
kebanyakkannya nampak menarik la.
nak beli boleh..tak beli pon boleh.


Belakang tu Pink Lady Complex..tempat shopping2 baju yg kebanyakkannya baju pompuan la. Kecik jer pon..Masa masuk dlm tu, kat hujung jalan kena naik tangga tinggi sikit ada Pink Hotel. Tengok pon macam scary sebab kat situ kalau tak salah ada pub jugak..kat depan pintu tu ada gambo ramai pompuan2 cantek..konon2 korang boleh pilih nak yang mana..so korang rasa boleh pikir sendiri tak apa yang aku cakap tuuu...syyyyyy...


Sajer jer amek gambo nie sebab cantek..aku pernah nampak orang jual ni kat Melaka.

Boleh try pulut mangga kat Rabiah nieh...first time makan..macam jakun sangat..kat Mesia pon ader sebenornyer..sajer jer tak nak try...hahahaa

Kakak manis nie buat laju giler...korang boleh pilih mangga ikut size...setiap size harga tak sama. Consider satu bekas tu ada pulut+sebiji mangga...Papa macam biasa dia pilih mangga yang paling besor..80bhat=rm8.

Tu diaaaa......sebijik mangga ngan pulut...serious sedap..kitorang beli 2 bekas buat balik makan kat hotel.

Tengah jalan2 tetiba tejumpa segala udang2 niehh...wahhh...takjubb!!!

Sekor udang nieh harga dia 400bhat=rm40...ada beran???
Aku tak beli ponn...membazir jek rasanya...saper2 nak beli nanti kakak tu panaskan balik..dia punyer besau adalah besau lengan aku...boleh imagine tak??


Rambang mata kannnn...makesure bargain yer kalau nak beli...

Yerr...sila pilih....:)

Jalan punyer jalan terjumpa satu kedai jual bag travel backpack yang cantik dan coloring sangat.
Aku terpandang kaler turqoise ngan pink yg meletop canteknyer.
Belek2 jer kot, takderlah nak beli sangat pon.
tetiba orang kedai tu cakap kelantan ngan kitorang.
Kitorang syak dia orang Cina Thai, tapi pandai cakap melayu kelantan.

Beria dia soh kitorang beli beg tu.
Tapi well knownlah bukan original okeh beg tuh.
Kitorang dah nak lari, tapi uncle tu panggil2 soh tengok jugak beg tu.
Ok, fine layankan jer la.
aku cakap "Uncle..i tengok dulu tauu!"

Aku tak tawar pon.
Dia yg letak harga.
Dari harga 180bhat dia turun 150bhat.
lepas tu kitorang taknak..teros dia panggil lagi.
"Mu ambil lah...100bhat"
Aku dah boring..aku  tak nak beli pon..sebab takder quality pon beg tuh.
Masa nak blah..uncle tu teros cakap.."ok!ok! last...80bhat!"

Perghhhh...dari 180bhat jadik 80bhat ngkoo..
tapi sorry..i tetap tak mahu.
ko yang sibuk2 panggil soh masuk kedai kann.
last2 dia tengok kitorang muker tak excited, dia terus tanya.
"Mu nak berapa?"
Aku jawab "Taknak apa2"
Sekali jer..dia tarek muker ngko..
macam marah sangat ngan kitorang.
dari ramah giler jadi bengis sangat muker dia..
apalagi..kitorang pon cabotlah...hahahahaaa

Kat sini macam2 ada..tapi awas..kalau tak nak beli jangan gatal2 nak tanya harga ehh..

Jalan punyer jalan sampai kat hujung2 tu ada tempat jual2 kekacang.
wooo..bestnyer.
Macm kat pasar gituh.
tapi bukan pasar la..kedai2 biasa jer.
tapi banyaklah kedai2 kacang tepi2 tu.
Kalau jalan siang sure panas kat sini kan.
Tapi aku jalan malam, takderlah panas sangat..best..nyaman jerr..

Macam2 kacang ada kat sini.
kacang gajus..badam..pistachio...bla..bla..
sorry, i failed nama2 kacang nieh..huhuuu..

Memang merambang mata lerrr..tapi aku tak beli kat sini....gagagagaaa

Aku beli kat sini...dapat tawar lagi...suker..:)

Konon2 nak beli kat sini..tapi ramai pulak orang dah menunggu..terus blah jer..

nampak menarik kannn???

Last2 beli kat sini jer. Nasi lemak yang femes giler depan Lee Garden nieh. Saper datang sini kena try nasik lemak nie plus air teh tarik dia...super heaven!!!!!
Kalau baca blog, ramai yang rekemen makan nasik lemak akak nie..iollss pon tak ketinggalan jugak..:)

Rasa dia taklah hebat macam Nasik lemak Mesia..tapi oklah no bad..special taste from Thailand..memang kena cuba kan..Tapau sebungkus then bawak balik hotel...:)

Yang nie serious korang kena cuba...sorga tekak!!!! Teh O limau dia sedappppp sesangat...Teh tarik dia lagi mak aiiiii.....sedap nak mampos guling2...tak pernah aku jumpa teh tarik sedap macam nie..ya ampunnn!!!
tau tak apa rahsianya???
Satu is serbuk tehnya la kan..yang lagi satu rahsianya  ialah air daun pandan..cer tengok periok besor sebelah tuu...airnya sikit, tapi daun pandanya lagi banyak dari air...tu yg buat wangi melampau + jadi perasa original yg super sedap melampau!!!  tetiba aku terasa nak minom teh tarik abang nielah....huhuuuuuu...T__T


Ok lepas dah puas ronda2.
Konon2 nak naik tuk2 jer balik.
Tapi bila pikir2, bodo betol la ko nie..hotel dekat jer kot.
jalan kaki dahlah.

Dengan barang yang banyak kanan kiri tangan,
Mohlah kita balik ke hotel.
Perot yang kenyang makan kat Floating Market tadi pon dah lapor balik.
Tak sabor pulak nak makan nasik lemak ngan pulut mangga tuh..adehhh.

Jalan 5 minit dah pon sampai hotel.
mandi2 teros, and letak suratkabor atas karpet then terus makan makanan yang beli tadi.

Muker semua ada sunyum sambil makan.
Best giler makanan kat Hatyai nie ek...
Takderlah susah sangat nak carik makanan halal kat sini..ngeeee...

Nie jer pon ole2 yang kitorang beli..tshirt 3 beranak+fridge magnet+pistachios+sotong gula+longan kering..:)

Lepas makan,
terus kemas apa2 yang patot.
Besok pagi2 dah nak travel gi Krabi pulak.
kaki nie jangan cakaplah sakitnya kan...hahhaa
jap lagi sapu balm CNI baiklah tuuuu.
tapi apa aku nak cakap...serious puas hati laaa.
even short trip jek, tapi kalau planning betol2..insya allah sure best jugak.

Ok Uolss...besok pagi punyer citer sambung next entry yer.

Babai :)




No comments:

Post a Comment