This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, April 5, 2013

Hatyai Trip - Explore race

Ok. Mari2 seme kita buat explore race.
Dah pukul 3.00pm nie.
tak ada masa lagi nak bersantai2.
rugi kalau bersantai banyak sangat.
Sekarang kita kat Hatyai okeh.
ada satu hari jek kita nak jalan2.
Besok pagi dah pegi Krabiiiii!!!

Betol2 ayat penyata aku buat untuk dua beranak tuh.
hamboii..seronoknyer golek2 atas katil..

Macam biasa aku akan soh semua orang masok toilet dulu.
buang apa2 yang patot.
takmo bising2 kat luor nanti carik toilet.
panggg kangggg!!!

Masa tengah siap2 pakai tudung nampak Aleeya kuor toilet.
muker kelat2.
Aku tanya naper?
pastu tengok suor kaler pink dia ada basah2 air gitu.
basah kat paha ngan tang bontot.
Aku tanya lagi kenaper?

Last2 baru dia cakap,

Aleeya : Saya jatoh mama! sakit!
Aku : Laa..macam mana boleh jatoh?
Papa : Awak tu tak nak hati2..mesti awak lompat2 dlam tu.lantai kan licin.
Aleeya : Mana ada lompat2. dah nak jatoh kannnnnnn...:(

Tetiba budak pompuan tu nanges.
kesian pulak aku tengok.
aku tanya macam mana cara dia jatoh?
dia kata dia tergelincir then tangan pegang sink and dagu terhantuk kat bucu.
puas aku nak imagine..heh!!

Tapi serious dagu dia bengkak uollss.
ada merah2 gitu pastu ada cedera sikit.
macam terkopek sikit kulit dia.
sian pulak aku tengok.
bila cuit sikit pon dah sakit dagu tu.
macam2 la budak nie.

Puaslah aku memujuk..nanti sakit tu baik laa.
Kita keluar carik minyak buat sapu kat dagu.
dia pon okeh jer..but still ngan mata merah2 ngan muker sememeh.

Pastu teros keluar jek.
keluarkan map google simple yg aku print kat opis.
then mulakan perjalanan...macam best jer kann.
jalan ikot mana kaki melangkah....hahahaaa


Jalan dan jalan dan jalan dan jalannnnn....

Sekali jer tengah jalan2 tu aku ternampak Lee Garden.
Memang pon aku nak tuju kat situ.
Tapi tak sangkalah dekat giler ngan hotel aku.
hahahahaa...ketawa besor puas hati.

Aku : Pa..dekat giler kot ngan hotel kita. Mama ingat jauh sikit.
Papa : Kenapa? masa mama booking macam mana?
Aku : Mama check kat google macam kena menapak jauh sikit dari hotel ker Lee Garden.
         Rupanya sekangkang kera jekkk...hahahhaa..sunggoh puas hatii!!! dekat jer ponnn.
Papa : Macam2 la mama nieh..

Niela google map aku tuhh...siap tanda2 sana sini....ngeeeee....sampai renyuk aku kejekann...:)

Okeh. dalam senyum sorang2 tu tanda bangga diri,
ternampak lak travel opis nie.
kalau baca blog rata2 memang soh carik ticket krabi kat area sini.
murah sikit katernyer.
Yer..sayer menurut perintah blogger2 semua...:)

Masok dlm tu, kautim2 harga untuk 3 orang pegi Krabi besok pagi.
member bagi harga 270bhat/pax sampai Krabi.
Tapi aku nak sampai Ao Nang..so kena topup lagi..total 350bhat/pax.
errmmm..oklah..memang tu pon harganya kalau ikut kata blogger2 lain.
So teros deal nak pagi2 pukul 9.00am besok.

Aku deal ngan minah pakai baju merah yang dok depan tu..dia pandai cakap melayu sikit2..tapi bila cakap lebih jer dia blur..hahahaaa..last2 tepaksa jugak speaking london.. 

Then minah tu tanya nak pegi Floating Market tak?
ehh..mestilah nakk.
dia bagi harga 500bht satu kereta.
emm..bila pikir kalau naik tuk-tuk cost dlm 400bhat.
Tapi panas dalam tuk-tuk tu.
pikir2 balik, takperlah naik kereta jer la.
ada aircond. selesa...
dasar tak boleh berpanas sikittt...:p

Then janji ngan minah tu pukul 4pm kitorang datang balik.
dia pon okeh. 
Dia kata nanti kereta tunggu kat situ.


Nir tour agent tu..located depan Hotel Centara..area2 Lee garden tu laaa..

Lepas dah booking seme, teroskan menapak lagi.
Benda pertama nak buat is beli minyak dagu..
eh salah..minyak untuk dagu Aleeya yang bengkak dan luka tu.
pi carik farmasi..mintak ubat tapi sorang pon sepatah haram tak paham english..ohh pitam..
nak jer aku soh dia bukak astro.
nengok ohmyenglish ngan mr middleton..hahahaaaaa

Then jalan lagi, 
gi kedai ubat ala2 singseh tuh..
pon haremmmm...tak paham jugak apa aku nak...haishhh..

Ok fine. Aku carik sendiri.
Pastu jalan depan sikit dari Lee Garden tu, terus nampak Watson.
Dalam watson kan ada farmasi jugak kan.
so, aku pilah tanya pasal ubat luka tu.
ponnnnnn tak paham..hampeh tol.
aku speaking london dia balas balik speaking thailand.
sudahhh...sudahhh...aku carik sendiri kat rak ubat tuh..puiiii :p

Geledah punyer geledah terjumpa satu minyak.
bukan minyak senyonyong. bukan minyak pengasih
tapi minyak entah apa2. aku pon tak tahu...hahahaa
yang aku tahu botol kecik comel jer.
ada gambo bunga teratai.
nak cari cop halal memang takder laa kan.
minyak gamat kita pon takder cop halal..:p
so, yakin dan tanpa was2 aku beli teros.
positif saja yg memang minyak tu minyak bunga teratai.
ala2 vegie gitu.
baca bismillah terus sapu kat dagu Aleeya.
Alhamdulillah..sapu 2/3 kali bengkak tu susut and luka pon kering..:)

Akhirnya dapat jugak beli ubat tu kat Watson..:)

Lepas dah beli ubat seme,
teroskan perjalanan meronda lite2.
nak tunggu pukul 4pm pegi Floating Market tu lama lagi.
So, decide masok Lee Garden Plaza jer la.
dalam tu sejuk sikit sebab aircond kan..hahahaa

Well known dulu2 kat sini ada tragedi berdarah yg bom meletop tu.
so, rasa sedih pulak bila kenang2.
yer la..cubalah imagine.
sini bukan area club malam sangat pon.
cuma tempat tumpuan pelancong jer.
tapi still jadi sasaran pengebom.
Jadinya, bila nak masuk dalam plaza tu, masing2 kena scan satu badan.
gara2 takot bawak bom...aisehhh..

Teringat masa kat Bali...
nak masok Discoverer Plaza kat sana pon kena scan satu badan.
macam2 kan?
pengalaman betol...

Opposite Lee Garden Plaza...saper amek gambo depan sini maknanya comfom dah sampai Hatyai..hahahaaa.

Nielah tuk-tuk...kalau naik nie dlm bandar Hatyai, cuma 20-30bhat/pax...kalau nak gi Floating Market, average dorang charge 400-500bhat to/fro.


Colorful kan ATM dia...sukerr..

Singgah jap kat Swenson makan aiskrim dalam Lee Garden Plaza tuh.
Nak mengabiskan masa kononnya.
Tapi serious Swenson ni punyer aiskrim memang murah sesangat.
puas hati makan..ngehhhh..

Camwhore dulu before tunggu aiskrim datang..

Instag pic : Aiskrim Mama ngan Aleeya dah sampai..weehooooo..
objektif utama makan aiskrim sebab nak pujuk budak pompuan tu yang jatoh tergolek kat toilet hotel tadi....gagagagaaa..

Pas dah sejuk2 kan tekak, tengok jam dah nak dekat2 pukul 4pm.
so ronda2 jap dalam tu.
Pastu teros keluar tuju balik kat travel agent tadi.
dah janji kan nak pegi Floating Market kol 4.00pm.

Jalan punyer jalan.
Sekejap jer dah sampai...hahahhahaa..

Sesi menunggu kereta datang amek kitorang gi Floating Market.

Tunggu jap kat dalam tu dalam 5 minit.
pastu ada uncle tua yang sepatah haram pon tak tahu speaking london.
Dia bawak kitorang naik kereta dia.

Sekali jer dia bawak kitorang naik van beso.
van toyota yang macam Alphard to uollss.
Giler tepanjat gegirl akak.
cakap ngan Papa..mungkin ramai kot yang booking nak pegi sana jugak.

Sekali jek, takder orang lain pon uolss.
Kitorang 3 beranak jer macam mem kat belakang tuh.
Ohh heaven.
Selesa giler.....sukerr okehhhh :D

 Sambung kat entry Floating Market ------->


No comments:

Post a Comment