This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Sunday, April 7, 2013

Hatyai Trip - Freshness Morning of Hatyai

Selamat pagi Hatyai....gagagagaaaaa :)
Mata aku nie pagi2 dah segor.
Pukul 6.30am waktu Mesia aku dah bangun.
Maknanya kat Thailand baru pukul 5.30am.
Wehhh...subuh sesangat tuh.

Selak langsir..dah nampak nak cerah2 sikit.
kat hujung jalan nampak macam orang dah start jual2 kat tepi2 jalan.
Dalam hati, apa tu????
tengok dua beranak tu..
bergumpal lagi dalam selimut atas katil...haishhhh


 Pemandangan pagi dari bilik hotel. Nampak macam happening sangat kan. Rasa tak sabor nak explore apa yang ada kat situ. Tapi aku syak, comfom bukan muslim area la yg senang nak carik breakfast..T__T


Mata dah segar bugor.
Teros start mengemas apa2 yang patot.
sambil2 tu kejot Papa ngan Aleeya.
Soh bangun pagi2 sebab konon2 nak melilau kat bawah carik sarapan.

Semalam cakap ngan Papa takmo sarap kat hotel caffe.
Adalah lebih bagus kalau kita pi berjalan2 tengok suasana Hatyai pagi2.
Kita tengok apa yang ada.
Sambil2 tu boleh carik tempat sarapan muslim kannnn?

Macam biasa, Papa okeh jer..dia selalu setuju sesangat ngan planning aku.
rasa terbangga pulak hoihhhh...:D

 Pukul 6am. Dah cerah kann?? Rsa sejuk ngan tenang jer..

Dekat2 pukul 6.30am waktu Thailand semua dah siap.
Moh kita gerak tengok apa yang ada kat bawah nung.
Rasa fresh sangat pagi2 nieh.
kaki pon tak sakit lagi.
Muker semua ada sunyum sebab nak explore benda baru lagi pagi nie.
Even kena balik before pukul 9am sbb nak ke Krabi,
tapi iolls okeh jer..target 8.30am musti dah sampai hotel balik..ngeeee :)


 Pic depan hotel. Special review sat naaa...


 Tenang giler pagi2 kat sini depan hotel. Kejap lagi hamek ngkoo...kete tak berenti2 jalan.


 Jom start explorace carik breakfast..hahahaa

Jalan beberapa tapak dalam 4/5 minit teros nampak orang jual2 tepi jalan.
Yer..seperti yang kupikirkan sebelom nie.
memang nie semua area tak halal belaka.

Takper2...kita teroskan perjalanan. Tengok apa yang ader..:)


Banyak bunga2 fresh kat sini..semua cantek2...aku syak diorang buat sembahyang kottt...


lama jugak aku dok belek2 bunga kat sini...


Sebenarnya nie adalah kawasan pasar pagi..aku tak ingat apa nama pasar nieh..tapi memang meriah..memasing pagi2 dah sibuk nak berbelanja barang dapur..




lawa kannnn....aku suka pic nie...


Yang ni pon lawa...


Aleeya sempat derma 20bhat masuk dalam kotak tu, untuk orang2 susah...pastu Papa nak amek gambor..tetiba dorang boleh sporting giler teros pose nak bergambor...hahahaaa


Nenas kat sini comel2 and manis2...aku biasa tak boleh  makan nenas banyak..makan 2/3 ulas pon lidah dah lidas-sakit...tapi nenas thailand makan banyak2 pon selamber jekkk...best!!!


Belek2 jer...belinya takkk..


kat sini banyak CIMB bank...saper nak korek duit silakan la yer..makesure aktifkan dulu ATM kad tu utk guna kat obersea..


Nie lagi satu kalung orang sembahyang..


Sambil berjalan2 tu kitorang carik jugak restaurant2 muslim yang kitorang boleh breakfast.
Gigihlah bertanya dengan org2 muslim yang berjualan kat situ.
tapi kebanyakkan tak paham english.
Kitorang banyak pakai bahasa isyarat je.
giler la kannn...dah macam orang bisu...hahhaaa..
paling best bila ko beria speaking london, 
dia balas balik speaking thai..hahahaaaa

Carik punyer carik tak jumpa jugak.
Cakap ngan Papa kalau tak jumpa jugak kita balik hotel jer la sarapan kat sana.
Papa okeh jer.

Tapi hati tu kuat, nak jalan jugak carik restaurant muslim sampai dapat.
betol2 hati waja aku anak beranak nie..hehehee

Jalan punyer jalan tetiba ternampak satu restaurant ada tanda halal.
Yahooo!!!! Alhamdulillah.Tak sia2 berjalan pagi2 nieh..


Laju jer kaki melangkah...tak sbor niehh...nak tuju kat restaurant yang ada abang baju coklat  tengah duduk tuuuu...


Sebenornya kaki dah penat berjalan..tak sabor nak carik kerusi nak duduk..hahahahaa


Nielah  restaurant tu..ada bau2 nama I sikit kan uollss....owner ni orang Kelantan.
So senanglah sikit..boleh cakap melayu...


Kakak nie tebor roti telor untuk Papa ngan Aleeya..


Tu diaaaaaa haihhh....


Lauk campur pon ader...simple jer..tapi rasa dia mengancam uollss..


Nie I punyer...I memang suker makan nasik pagi2..bior cepat kenyang sampai petang..
Apa yang aku boleh cakap..serious sedapppp!!!!!
Kari dia meletop pedas ngan betol2 kena ngan selera aku..suker :)


Sarapan betol2..nanti dah nak jalan jauh gi Krabi..


Aku macam biasa..musti order teh tarik yang super sedap nie...buihnyer jer menggoda iman...
Kalau kat Mesia, susah bebeno aku nak minom teh tarik tau..


Papa senyum tander puas hati...ehh..ye ke Paa ???

Total damage makan breakfast tu 200bhat = rm20...erkkkk...???
Macam mahal kan??
Tapi takper..semua puas hati..redho jer la..
berbaloi2 200bhat tu ngan penat berjalan plus kesedapan makanan tu.

Bila dah siap makan semua,
mohlah kita balik ke hotel.
Jam dah pukul 8am.
Ada lagi 1/2 jam jek.

On the way nak balik ke hotel tu,
barulah ternampak restaurant muslim lain.
Aku pernah baca dalam blog.
Restaurant Salmah ngan Hamed ---> area Lee Garden.
Agak femes jugak ngan orang2 Mesia.
Tapi ada yg advise jgn makan situ sebab mahal.
Ermm...memang aku tak nak makan situ pon.
Nasib baik aku terjumpa Restaurant Mariyah tuuu.

So, kitorang melintas jer buat tabik hormat kat Restaurant Salma ngan Hamed tu..hahahaa 


Restaurant salma ni dah bukak pagi2..


Restaurant Hamed tak bukak lagi..

Nasib baiklah bila jalan2 tu..pusing2 kat situ jugak.
Semua dekat ngan hotel.
tetiba depan hotel tenampak orang jual2 baju.
haros singgahlah kannnn..


Sni pon wajib tawar menawar...ngam2 depan hotel aku...syokk kannn???
Baju dia pon cantek2..tak jumpa kat Mesia...ngehh..ngehhhhh...

Dah beli2 semua, teros balik hotel.
Ada lagi 15 minit van Krabi nak datang.
Apa lagi...memecut la semua naik hotel,
kemas barang sikit2 then terus turun balik tunggu van.

Ngam2 nak check out pulang kunci bilik orang van Krabi dah sampai.
Alaaaaaa...tak sempat nak amek2 gambo area lobby hotel.
giler cepat ko sampai.

Ermm..bila pikir2 positif, bagus jugak awal.
maknanya ko menepati masa.
Punggah semua barang masuk van.
Then ready to Krabi.

Hi Krabi!!!!...here we come!!!!!








1 comment:

  1. Salam Kak, saya nak jenjalan ke krabi bulan januari nih, jadi tengah mikir samada nak gi ngan kereta terus sampai krabi ataupon naik public transport.. Kalau public transport, sy nak tau Hatyai ke krabi kalau by van or bas brape dia punya kos. dan macam mana nak book tiket ke..

    ReplyDelete