This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Saturday, April 6, 2013

Hatyai Trip - Klonghae Floating Market

Okeh. Sambong balik explore race kat Hatyai nieh.
Jom tuju kat Klonghae Floating Market.
Tempat yang aku tunggu2 nak pegi.
Tengok gambo blogger2 yang dah pernah pegi buat aku tak sabor giler...hahahaaa...

Taraaa...nielah van besau yang kitorang 3 beranak naik pi Floating Market tu.....best kannn??? Cost van nieh 500bhat=rm50 , 2 jam kat Floating Market tu..kos pegi dan balik..:)

Kat Hatyai area nie, kabel wire diorang memanglah bersimpang sior...ngeri aku tengok..
Papalah org yang paling concern bab2 nie...membebel tak sudah dia..

Perjalanan tu memang seronok la.
lalu celah2 bangunan jer.
aku ingat nak pegi sana kena lalu kampung desa hutan belukar bagai..
yg aku perasan macam kat area2 situ jugak.
tapi oklah...taklah bosan sangat perjalanan tu kann.

On the way ke sana kan banyak jugak tepat menarik yg sebenornya aku boleh pegi.
tapi masa tu takderlah.
takperlah..nanti kalau ada rezeki datang lagilah..hahaaa..
kalau aderrr.....:p 

Yaahuuuu!!! dah sampei kiter yerr...

Pakcik van tu parking area sini...ni area temple2 kecik...so sempatlah aku nak posing2 kat sini..hahahaa

posing lagi...

Camwhore jap...kuikuikuikiiiiii

Sebelom ke Floating Market area tu,
kena lalu dulu kat area orang2 jual2 jugak.
ala..macam pasar malam tu laa..
banyak jugak orang berjualan.
tapi aku suspek ni area tak halal.
So, just look see2 jer la..
beli taklah kott..
macam pelik2 jer aku tengok.


Nie daun pandan okeh. Diorang create jadik roses..Nampak cantek sangat. Dorang jual bouquet style, buat semayang kott..tapi serious memang cantekk+wangi1 lagi...suker tawww..:)

sajer jer belek2...rm8 jer kott..kat pasar malam masjid india aku nampak rm15 ngkooo.

Terjumpa benda nie....goreng sampai garing...hahahahaaa

Lipas goreng agak oily..sure banyak kolesterol...kuikuikuiiii

Nie ulat gendon yang macam kat Sabah tu kot...tapi version pedas sikit..sebab ada cili tuuuuu...

Nie ulat apa aku tak tahu...tapi rupa macam ulat yang selalu Papa bagi makan ikan kelisa..ulat yg makan roti tu...geli aku tengok..

Nielah abang yang jual segala serangga bergoreng tu..selamba badak jer cedok benda tu masok plastik..ada jugaklah orang beli..kebanyakkan ayatnya " i just wanna try...".....suka hati ko la labuu..

Klonghae Floating Market dari arah jambatan yang ala2 nak roboh..hahahaa..



Bila dah sampai betol2 kat area Floating Market tu,
korang boleh cuba segala makanan kat situ.
Insya Allah halal.
Kebanyakan yang berniaga tu pon orang Islam Hatyai.

Kebetulan masa aku sampai tu hari Ahad.
so orang yang datang tu punyalah ramai.
yang aku perasan almost orang kitalah..orang Mesia...hahahaa..

Ada separoh peniaga pandai cakap melayu.
ada yang tak tahu.
ada sorang orang Malaysia tu sepuas2 la cakap Melayu.
Tapi mampos orang tu tak paham.
Last2 aku jadi translater kat situ.
susah jugak kan kalau pegi negara orang tak pandai speaking london.
kalau terror bahasa sendiri jer, jadinya macam ayam ngan itik  jer laa...

Ok jom nengok gambor...
Suker tau kat sini, walaupon panas meletik..tapi happening giler.
semua nampak bewarna warni....auwwww...sukerrrr....:)




Aku syak ni halwa or manisan...tak beli pon..sebab benda manis2 macam ni aku tak suka sangat..

Adik manis nie jual sushi...bercoloring semua..nampak cantik kat mata...

Nampak macam best...ni telor puyuh okeh..satu bekas tu 20bhat jek...

kat sini ada jagong pelik..first time aku nengok jagong kaler purple..apa ntah rasa..tak cuba ponnn..

Sini wajib cuba air teh dia..sedap..rasa lain sikit dari kat Mesia...korang boleh pilih cawan apa yang korang nak...masa ni pilih yang kecik jekk...20bhat = rm2.....best kann..

Pastu dengan ketamakkan..beli lagi air...air kelapa pulak..kali bekas dia besau sikit...kalau besau macam nie 30bhat=rm3 jekk.....ngehhhhhh..


Beli lagi air..air laici pulakkkkkkkk....hahahaaa...

Saper nak diet boleh makan makanan kukus2 nieh ehhh.. 

Nie mee sup...tapi giler meriah mee sup dia..macam2 ada..

Nie macam steamboat...besttt!!!

Nie steamboat bakor2...

masa ni aku nak beli telur puyuh goreng..akak tu tanya nak pepper ke tak...aku cakap "want..want..want.." sambil anggok kepala...lawak tol..



Okeh..jom kita lepak2 dulu...panas sangat..tak tahan..

ni aku punyer telor puyuh...awesome ok!!! 20bhat..


Nie pulak otak2...rasa dia lain sikit dari otak2 kat Mesia...tapi sedap jugak..aku beli sampai dua kali..hahahhaa...saketol ni harga dia 20bhat

Ooo..yang nie sangat superb...ni daging bakar...sangat lembuuuuuuttttt dan moistttttt...tak ingat harga dia berapa...ngeeeee..

Nie pon super sedappppp!!! ikan goreng kecik2...fried fish...pastu dia letak sos thai..20bhat..

Budak pompuan ni sangat suker telor puyuh ituuu...

Papa dan keverangannyaaa...

Korek2 isi kelapa tak dapat2...aisshhhhhhh..



Orang tersangatlah ramai...

Kenal tak saper niehhh???? FIMIE DON a.k.a Putera Shazlan...Aleeya minat bebeno ngan mamat nieh..

Matahari pon dah turun....

Makin petang makin ramai orang...masa ni dah selesa sikit sebab dah redup and tak panas..

Masa on the way nak ke parking lot tu ada baby gajah..comel jekk..

Okeh jom balik...jadi mem balik..ngehhhhh..

Giler seronok la...tak boleh nak cakap.
first experience kann..
future kalau ada rezeki boleh datang lagi..hahahaa

At the end..tak beli apa pon kat sini..
banyak beli makanan jer.
semua makanan tu pon dah masok perot.
giler kenyang...hahahaa..
puas hati dapat rasa makanan baru yang tak pernah jumpa sebelum ni.
jakun tu jangan cakaplah.
serious jakun tahap dewa.

Ok..saper nak pegi boleh pegi.
Senang jer kan kalau korang follow flow yang aku citer tuu.
Booking transport --> deal masa --> bayor --> then teros pi jalan.

Biasa booking dealing tu termasuk pegi balik.
2 jam berjalan kat situ dah okeh dah.
Janji ngan korang punyer pak supir pukul berapa korang nak balik.
termasuk pegi balik 1/2 jam+1/2 jam total semua 3 jam..just nice kannnn...:)
Oo..lagi satu timing Floating Market tu hari Jumaat, Sabtu , Ahad jer okeh.
Start pukul 4pm sampai malam --> tak tau pukul berapa..kuikuikuii 

Okeh..next entry pon best jugak.
Aku nak citer pasal Hatyai's Nightlife..
lite2 jer aku nak citer..tapi still best laa..
Yang penting,
experience aku boleh jadi experience korang jugak :)

Till then.
Jumpa lagi.
Babai.





2 comments:

  1. Kak superb citer akak. Sy baca lagi & lagi dg perasaan xsabar2. Hehe

    Nk ge Krabu nek keta May nih. Jd citer akak mmg usefull sgt2 lah. Cume nk tanyer. Dr area hotel ke float market ni ambik mse bpe lame ek nek Van tu? Sbb ingat nk drive jer sendiri. Time kasih kak~

    ReplyDelete
  2. *Krabi <<<--- ni typo sbb dh over excited bace cter nih. Xsabar nk selak page sblh. Haha

    ReplyDelete