This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, April 5, 2013

Kajang memori terindah.

Okeh lepas hanto adik bongsu aku tu kat Melaka.
kitorang teros heading gi Kajang.
last aku jejak sini 4/5 taon lepas.
Macam biasalah kan..Kajang ni jalan dia dah pelik sikit.
Berlingkor2 highway.
Ada certain tempat tu aku cam lagi la.
Sg Ramal..Sg Chua..seme aku ingat lagi.

Makanya nielah nak citer nie.
Apa yang bestnya pasal Kajang ni??
hahahaa..

Untuk aku ngan adik beradik memang bestlah dok sini.
kitorang besor kat sini masa zaman kecik2 dulu.
sekoalah bagai semua kat sini.
Sebelom Kajang kitorang dok kat Bangi.
Pastu abah ngan mak beli umah kat Kajang,
so semua lepak kat Kajang jer la kannn.

Happy giler bila dah nampak signboard nie...ngeeehhhhhh

Sambil2 dok perati kanan kiri. Mulut tu jangan cakaplah.
memang membebel tak sudah citer zaman mude dolu2.
Aleeya la orang paling excited nak dengor.
Macam2 soklan tanya.
Aku happy jer nak jawab..hahahaa
Papa dia mcm biasa..sampuk sikit2 jer..
sebab mungkin dia dah dengor doploh kali sejarah lampau aku tu.
Ok aper Papa...at least mama punyer sejarah silam tu seronok and happening untuk didengor okehh..:p


Dah lepas Sg Chua. Ermmm...hati bermunge2..
Kajang dari dulu sampai sekarang sam jek..jam manjang..mencik..


Melintas simpang rumah lama dulu. Sabor yer..aku check in dulu. Nanti aku datang balik...ngeeee..:)

Lepas Sg Chua tu..comfom lalu depan simpang umah lama aku tu.
Happynyer hati ni bila tengok jalan tu sama jer macam dolu2.
Tulah jalannya aku gie sekolah hari2 tau naik beskal.
nak gi sekolah naik beskal amek masa 15 minit.
agak2 dalam 5-7km macam tu la.

Dulu aku selalu gie sekolah berjemaah ngan Mastura.
Kadang2 ngan si kembar Ayu ngan Nan.
Semua dah beranak pinak kott..hahahaa

Bandar Kajang still macam dulu lagi, tak banyak yg berubah.
Cuma aku perasan yg bangunan Dato' Nazir tempat aku lepak ngan dating dulu dah jadi markas satay Samuri...hahhaa..
Dulu satay samuri tu gerai dia tepi2 stadium tu jekk.
Tiap2 hari aku lalu naik beskal kat gerai Samuri tu.
nanti ramailah mamat2 bujang yang dok main phewit2 kat aku.
buat bodo sudah..dah terang2 masa tu aku budak sekolah..hahahha

Lintas jer Balai Polis belah kanan, kedepan sikit teros nampak hotel kitorang.
Bestnyer..boleh lepak2.
Badan dah rasa penat dah.

Kitorang lepak kat sini satu malam jer. Sebab besok dah peghi LCCT nak travel gie Thailand pulak.
Serious murah lepak sini. Harga below budget hotel tapi facilities mcm hotel 4 bintang uollsss..Nanti aku wat special entry pasal hotel nie yekk..:)

Lepas check in..konon2 tak nak keluar teros.
Papa pon mcm dah penat drive.
So memasing relax2 jer la.
Aleeya nengok tibi. Aku layan fesbuk.Sekali pandang belakang Papa dah berkeroh...cehhh..

Aku ngan Aleeya dah saspen,
matiklah kalau Papa Tido.
bukan senang nak soh dia bangun kejap lagi.
Lagi2 kalau dah sejuk berekon2 kann.
Takper.satgi aku kejot.
Papa janji nak bawak pi makan kat Sg Ramal.
Kena pegi awal, sebab hari ni hari Ahad.
Orang comfom ramai macam ulat.

Bila jam dah pukul 5.00pm.
teros kejot Papa.
Muka aku dah tarik sikit. Konon2 nak merajok.
Papa janji nak bangun pukul 4.00pm.
Kejot2 pukul 5pm barulah nak terjaga konon2.
Aku dah cakap..kena keluar awal kalau nak makan satay Willy tu.
takot nanti org ramai lecehlah pulak kannn.

Last2 5.30pm baru keluar hotel.
Boring betol.
Papa kata nak pegi Tesco nak beli seluar kecik katanya.
Aleeya pon sama...haishhhh.
So, geraklah seme pi Sg Kantan carik Tesco.
berpusing2 carik Tesco.
adoyaiii...hampir2 luper ingatan jalan kat sini.
dulu senang jer nak carik...heheheee
*statement nak mintak lempang.

Dah siap2 beli barang seme.
Cakap ngan Papa.

Aku : Pa...jom masok taman rumah lama dulu.
Papa : Ingat ker jalannya tu.
Aku : Hello..see the leg ok.
Papa : Ok..ok..ok...

Then teros gie rumah lama dulu.
Aleeya pon tak sabor nak nengok umah mama masa kecik2 dulu.

 Sila abaikan gambor bulan puteh ijo tu...

Masuk dalam taman tu..jalan semua still sama.
Rumah jer dah berubah banyak. Sebab dah banyak renovation sana sini.
Jalan pon aku rasa dah sempit sikit, sebab pokok kanan kiri dah besau2.
Kete pon banyak parking kanan kiri.
Macam rasa dah tak best dah. Macam congested gitu.
Dulu2 macam tenang ngan bersih jekk.

Teros masok lorong umah lama tu.
Cakap ngan Papa.
boleh ker Pa mama amek gambo umah tu.
naper lak tak boleh.
Yerlah..takot lak..org ingat kang aku nak skodeng merompak pulak kan..hahahah

Masa Papa melintas depan umah tu..cepat2 aku snap gambo.
Perggg..betol2 macam perompak.
Amek gambo laju2 masa Papa berenti kejap depan umah tu.
Giler betol ngkooo...ketawa guling2 seme org dlam kete..muuhahahaha

Dah buruks dah umah nie. Ermmm...rumah lama kitorang satu family...amek gambo curik dah macam paparazzi uollss..hahahaaa
Rumah teres 4 bilik abah ngan mak beli 50k tahun 1992 masa tu..rumah ni best sebab kitorang adik beradik dapat sorang satu bilik...ngeeee...tapi, sekarang rumah tu dah jual...:(

Nak masuk Taman Muhibbah kena lalu Taman Sri Jambu yang tak berapa jambu dulu..ngehhhhh

Lepas dah pusing2 mengimbau kenangan silam,
terus ajak Papa lagi makan satay.
Nak pegi satay Willy macam dah lambat sangat.
sure cramp ngan orang ramai.
So, decide gi satay Samuri yg depan mata tu jer la..

Pi kat bangunan Dato' Nazir. Parking kete kat tepi stadium tuh.
Naik tingkat atas, teros dapat tempat.
Well known ehh..satay samuri ni  memang mahal okeh.
sebab dah glamer sangat kottt.
Tapi kan, hati ni macam tak berat sangat nak kesitu.
Masuk dalam tu orang punyerlah ramai.
tetiba hati macam cakap..tak bestlah makan kat sini.

Aku : Tak ada hawalah Paa..
Papa : Naper..nak makan tempat lain?
Aku : aahhlah..macam boring jek. Tekak ni nak satay Willy.
Papa : jomlah gi sana.
Aku : Jomlah..lantaklah..ramai pon ramailah..pegi jerrr..

 Dulu bangunan nie nama dia Bangunan Dato' Nazir..ada library kat sini..tempat aku melepak ngan dating zaman sekolah dulu2...ngehhh..ngehh..ngehhhh..
Skang dah jadi medan Satay Samuri lak..Dulu Satay Samuri ni kat gerai tepi2 jalan jerrr...


Makanya, kitorang anak beranak teros gerak pi Sg Ramal tu.
Jalan tu ingat lagi. So takder masalah sangatlah.
Perot lapor jangan cakap.
Sabor jer la....
Aleeya kat belakang dah guling2 tido kepenatan...aishhhh

Dari tepi highway turun sikit dari Tol Kajang boleh nampak signboard ni kat sebelah kiri - Sg Ramal 

At last..sampai jugak kat Sg Ramal tu.
jam masa tu dah pukul 9pm dah.
giler meletop2 perot aku.
Papa teros carik tempat and aku bekejor pi oder satay.

Serious orang memang ramai.
berator tu comfom.
Sampai giliran aku konon2 nak oder variety sataylah kann.
sekali jer tinggal kambing ngan ayam jer.
hantamlah labu. penat dah nieh berator ngan org ramai.
Mamat kaunter tu amek order pastu cakap "1 jam eh kak!"
Wahhhh...serious??
Dia sengih jekk.
yolah dik...
Nak buat macam mana.
orang memang ramai adernyer ponnnnnn.

Instag Pic : Dah macam pesta bakor satay

Same time Papa order side dish lain.
Papa order burger bakor, takoyaki ngan nasik goreng.
Aku order satay jer pon tak siap2..hahahaa
Tapi dari jauh tengok papa pon kena berator macam aku jugak.
Seme gara2 nak makan burger bakor tu ler... 

Macam biasa kena berator yerr...Papa sanggop okehh..



Instag Pic : This is the real burger bakar...pure from Abg Burn..giler sedap and tak sama ngan burger bakar kat mana2...tak sesia Papa berator panjang2 macam ketapi.
tetiba terasa nak makan pulak beger nie...huwaaaaaaaa...:O

Takoyaki ni sedap...tapi kecik sangat la..kalau kat KSL tu besau2..puas makan..tapi still sedappp.

Nasik Goreng Kampong nie pon serios sedappp..

Makan dulu apa yang dah sampai dulu.
nak tunggu satay tu..kentot lapan puloh kali pon tak sure bila boleh datang mengadap.
Ngam2 makanan habis. Air pon habis.
tengok jam pon dah berlalu 1 jam, barulah nampak ada sorang aweks bawak pinggan satay gi meje kitorang.
nasib baik ko dik...akak dah berasap lapor satay dah niehhh..hahahaa

Bau satay tu memang sedap ngkooo.
Giler lama aku ngidam nak makan satay nie.
Baca blog..fesbuk bagai orang dok citer pasal satay willy nieh.
nak jugaklah akak merasa kannnn..


Pada aku, satay Willy ni boleh tahan la sedapnya..sebab aku pernah jumpa satay lagi sedap dari satay ni..tu yg susah nak bagi rate bintang2 kat satay nieh..hahahaa
Bestnya satay kat Kajang nieh..sizenya besau2 belaka..comfom cepat kenyang kalau makan..hahahaa..
Tu yg I sayang sangat kat Kajang nieh...

Hamekk ko...kalau dah datang sini..diet tolak tepi..muuuhahahhaaa

Dah kenyang seme, mohlah kita balik.
Aleeya mata dah kelat2.
besok pagi nak bangun nak pi airport lak.
marilah kita seme balik ke hotel yer.....

Sampai hotel masing2 berebot mandi.
Barang pon malas nak kemas.
campak sana sini jek.
pasang alarm bangun kol 6am.

Tido malam ni dah boleh senyum.
Even sekejap jer pon kat Kajang ni, still puas hati.
banyak tol kenangan2 kat sini.
memang aku akan ingat sampai bila2....zzzzzzz......








1 comment: