This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Wednesday, April 10, 2013

Krabi Trip - Phi Phi Island Tour ---> Bamboo Island

Okeh, 2nd day kat Krabi dah uolsss..ngeeee
Macam biasa. Pepagi aku dah bangun, then terus pegi mandi.
Aku tengok jam masa tu baru pukul 6am, waktu Thailand la.
Tapi dah cerah la kat luor tu.
Lepak kat balkoni sorang2 layan perasaan.
Tenang jer jalan depan tu.
Tak sibuk sangat kenderaan.
Yerlah pagi lagi kott.
Kalau kat Mesia, gelap gulita lagi kan.

Dok sorang2 kat luor tu, susanananya tenang. Sunyi jer.
Tetiba ada dengor bunyi pelik.
bzzz...bzzz...bzzzzzz..
Woii..bunyik apekah??
Jengah dalam bilik, nampak Papa dah bangun.

Aku : Pa..mandilah..kita pi carik breakfast kat luar.
Papa : Abih Aleeya macam mana?
Aku : Biorlah dia tido. Nanti kita balik pon comfom dia belom bangun lagi.
Papa : Yolah..
Aku : Pa..cuba dengar..bunyik apa kat luar tu?

Papa keluar and cuba nak jadi penyiasat.
Then, aku pon ikot nak kepoh jadi assistant.

Papa : Bunyik karenlah yangg..Cuba dengar betol2.
Aku : Perghh..serious?
Papa : Yer..cuba dengar lagi.
Aku : Mak aiii...scary u..betul la bunyik karen..bzzz.bzzz...
Papa : Siap ada api2 percik2 tu..
Aku : Wuuuu..takotnyerrr..

Ha..amek ngkoo.
Bunyik bzzz..bzzzzzz..tu bunyik karen okeh.
Kat situ, kabel elektrik diorang memang lawak la.
Kalau tengok takder safety langsung.
Lupa plak aku nak snap gambo kabel elektrik kat sana.

Then Papa masuk dalam and pi mandi.
Dah siap2, teros kitorang pi keluar cari breakfast.

Kalau nak carik breakfast sebenornya banyak kat area masjid kat atas nung.
Tapi malas lak nak ke atas tu.
Jadi kitorang turun bawah ke arah pantai jek.
Ada baca blog, kat area pantai tu ada makcik ngan pakcik jual sarapan.
Jomlah kita pi tengok apa yang ada kat sana.


Sunyi sepi..masa ni pukul 7am..

Tak jauh mana nak jalan ke pantai tuh.
Dalam 5 minit jalan lengang mak limah, dah sampai ponnn.
mata melilau carik kelibat makcik pakcik tuh.
Nampak jugak ada orang2 yang dok tepi pantai tu macam tengah makan2.
Memasing dok menyengih bila nengok kat aku.
Aku pon bantailah sengih balik.
Giler lawak.


Best giler...rasa syahdu jer nengok ketenangan pantai pepagi nieh..udara sejuk jer..


Bila dah menyengih2 tak tentu pasal ngan orang2 kat tepi tu,
jalan kedepan sikit barulah ternampak makcik pakcik tu.
Wooo...suka hati bukan main aku.
Maka, betol la apa yang aku baca dalam blog tu.
betol2 membantu...sukerrr hatiii.

 

Makcik tu jual2 opposite ngan kedai2 nieh..

First time tengok orang Islam Krabi jual makanan yang macam pelik sikit.
Tapi bila dah sampai sini haroslah coba kan.
Kitorang belek2 dulu semua makanan yang ada kat situ.
Makcik pakcik tu tak pandai english.
Gigihlah kitorang main tunjuk2 jer ngan bahasa isyarat.
bergoyang2 satu badan nak buat bahasa isyarat tu okehh...giler tol.
bergegar lemak tak boleh blah.

Kemain Papa belek2. Hamboiiii..macam mak bapak sendiri punya kedai dibuatnya...hohh!!!



Telor masak sambal. Sedap tapi manis la..ada rasa macam sos Thai dalam tu.

 

Aku dok belek2 apa ada dalam plastik ni....tapi rasa2 macam masak asam rebus kot...


Dah siap membeli belah bagai.
Jom balik hotel.
nanti tak sempat nak makan lak.
Tak beli apa pon.
beli ngam2 untuk makan.
Nanti kang kalau beli lebih. Rasa pulak pelik2, 
tak tertelan dah membazir pulak kan.
So, haros berwaspada dan jangan membazir.
membazir itu amalan syaitonnnirajimmm.


Ok. Moh balik and jalan cepat2.
nak kejut budak pompuan yg terbongkang tido tu lagi. 
mandi makan bagai. Semua masa adalah dikira sesangat.
orang tour pulak kata nak pick up kol 9am nanti.
ermmm..haroslah cargasss!!

Aku punyer..nasik putih yang super sedap ngan sambal telor jerr..burrppp..Alhamdulillah kenyang..:)



Papa ngan Aleeya..nasik ayam kuning..rasa ala rempah2 sikit..bolehlah not bad..tapi Aleeya tak suker dan dia makan sikit jer..dia kata rempah tu kuat sangat..adehhh
 



Air2 nie semua manis2 belaka..sampai kitorang minom bersulam air mineral..huhuuu...


Dah siap makan semua.
lagi 10 minit nak pukul 9am kitorang dah turun dok kat bawah.
Tunggu orang tour pick uplah konon.
Tapi bila dah dok depan tu,
aku nampak ramai orang tour datang.
Tapi takder pulak yang nak sebut nama aku.
memasing bawak tourist sendiri yg comfom dah booklah kan.
Jadinya sementara nak tunggu tour tu datang,
jawabnya memang kitorang bergambor syok sendiri jer la.
Tourist jangan cakaplah.
Main keluar masok jer.
Tu musti nak gie tour la tuh.
Kalau tak tour island sure gi elephant trekking.
takpon gi mandi emerald pool.
takpon gi main rafting atv bagai.
takpon gi kayak2. Eh…climbing2 kottt.
woii..motip ko nak tahu semua aktiviti orang..choiiii.


Jom aku brief sikit pasal tour aku untuk hari nieh.
Activity name : Phi Phi Island Tour (Speed Boat)
Normal Rate :  1500-1300bhat/pax ----> aku dapat 900bhat = rm90
Duration : One day  --->  9am to 4pm
Sightseeing : Viking Cave, Phileh Bay, Monkey Bay
Swimming : Bamboo Island, Maya Beach, Lo Samah Bay
Lunch : Phi Phi Don Island
Snorkelling : 2 times --->  Hin Klang Phi Phi
Please bring : Sunscreen, hat, sunglasses , camera, swimming suits
Tour includes : Meal, drink, fruits, insurance, snorkelling equipments
Actually ada jugak tour island yang lain macam ;
Hong Island Tour
4 Island Tour
James Bond Island Tour
So, korang pilihlah nak yang mana satu.
sedia duit, bargain, book then tunggu jek kat hotel.
kalau tak nak buang masa and perjalanan lancar,
sila pilih speed boat.
Kalau nak ala lembab2 macam sipot vavi tuh,
konon2 nak menikmati kehidupan air masin,
sila pilih long tail boat…..gagagagaaaaa..


Aleeya dah sunglasses barunyer..baru beli malam tadi..huhuuu


camwhore lagik..
Syok2 menebeng bergossip bagai tetiba datang sorang tour guide.
kurus2 gitue and ala2 auww…
english ok..tapi biasalah essence Thai adalah pekat melekat.
hantamlah labu.Yang penting aku paham apa ko cakap,
even kekadang aku macam blur,
sampai kena cakap "..come again???.." or "..sorry..cant get u!.."
gigihlah diorang explain kat aku lagi..ngeeeee…
Masa nak comfom tu,
mamat tu sepuas2lah tanya.
T.Guide : u got another glup? (u got another group?)
Aku : Correct. One group in Grand Inn Hotel.
T.Guide : ok.ok.u wait here.i chet thit. (Ok. Ok.U wait here. I check this)
Aku : Yes. Please comfirm. We don’t want to separate. 
T.Guide : Ok confirm. We will pit up your glup. Polo me.
               (Ok confirm. We will pick up your group. Follow me) 
Ok. Lawak kan?
Ya lawak. Mari ketawa…hahahaaa..
Gitulah diorang kalau bercakap.
nampak comel jer.
Then, aku anak beranak follow that tour guide.
Sepatutnya naik van or tuk2. Tapi kena jala n kaki daaaa.
mana dia nak bawak aku nie?
La..situ jer poonn.
Rupanya tour guide tu bawak pi office dia.
dekat jer kot ngan hotel aku.
Patot pon jalan kaki jer…ngehhhh..



Kitorang semua kena berkumpul kat sini. Tunggu2 group Kak Chah tak sampai2. Risau gak.
Then datang satu bas buruks besor, kitorang semua kena naik bas tu. Alamak! Group Kak Chah macam mana?
Nekad jer la naik bas buruk tu. Kak Chah datang kemudia kott.


Yer sila lihat bas di belakang itu. Papa panggil bas zaman bukit kepong..muuhahahaaaa
Bas tu berentikan kitorang kat tepi pantai. Aku syak ni Thara Beach kot. Sebab air laut tu cantek and nampak bersih compare tu Aonang Beach tuh. Aku tengok ramai mat saleh mandi manda kat situ.



Okeh. Mari kita dengor taklimat. Muker yang kononnya paham sangat2 apa yang tour guide cakap..hahahaa..



Nielah mamat kurus yang ala2 auwww tuuu...suker dengor english dia...gigih tau dia explain pasal boat ngan bagi2kan group ikot boat.



Okeh2..i dah nampak group Kak Chah..lega!!



 Tu diaaa..Abg Zul hubby Kak Chah...nampak jer Papa tengah dok snap gambor dia..



Kitorang punyer group no.15...sama gak ngan no boat kitorang..so lepas nie jangan sesat barat eh naik boat orang...hahahaha



Dalam boat tak boleh pakai selipor. Dorang tak suker kotor2 pasir. So kena coci dulu ngan air laot then silalah berjalan kaki ayam dan naik ke atas boat.


Group Kak Chah yang meriah and sporting giler...:)



Mamat ni kiut tau..dialah boat guide kitorang masa tu...suka sangat membebel. English dia bagus tapi penoh ngan essence Thai laa..memang tak boleh blah..even kekadang aku dengar macam merepek jer bunyinyer..hahaahaha....layan jer la...:D
Paling tak boleh blah kalau dia nak berjalan or amek perhatian dia akan cakap .."kiss me...kiss me...." muahahahaaa...tu maksodnya "excuse me..excuse me....."..giler Thai sangattttt!!!!



Ohh..aku adore sangat ngan budak comel nie. Dahlah comel, cantek, keletah, tak buat perangai, baik, dok diam2 jer..tak melalak menages bagai. Sangat awesome ini budak. Umor almost 2 yrs old. Sangat adventure ok!




Kat sini pulau2nyer jenis batu2 tongkol macam nie..nampak cantek. Ala2 Guilin kat China tuh.


Dok diam2 eh jangan gerak2. Bermulalah perjalanan yang superb laju dan terentak2 sakit bontot..weehuuuuuu...

First persinggahan is Bamboo Island.
tersangatlah bamboonya.
Nak tahu sejarah silalah google sendiri.
Akak tak koser nak jadi cikgu sejarah ngan alam dan manusia kat sini.

Kat sini dia bagi 45minit untuk berkuak lentang.
Ehh..ye ker 45 minit..entah, aku pon dah luper.

Mari kita mabok gambor.
Tak ader apa dah nak cerita.
Sebab pemandangan ngan laot yg super awesome membuatkan aku tak mampo mentaip.
Sila pakai swimming suit anda..
dan bersuriram2 la anda di laot yang super jernih itu.


Bamboo Island uollss..



Hey youuuu...interprem lebih2 ehhh..biasa diaaa!!



Successfully landed here...biasa dengor kawan2 jer citer pemandangan awesome kat sini.
Now, i am so grateful to be here..:)




          Group bapak2...hahahaa         



Waaa.....extravaganza kannnn...

OMG...it was really fun to be here..:)




Baywatch mungkin??



Done my work as baywatch...muuuhahahaaa..


Masa ni aku dah tak nampak anak aku....kukikikiiiii


Yess Papa..Semangat giler nak melompat..hahahaaa


One more shoot...gagagagagaaaa..




What are you doing Pa? ...your pusat also nampak awesome..muuhahahaa


Budak pompuan yang sangat takjub dan terkagum kalau jumpa air..



Super cystal clear water...amazing rite?



Suker yerrr....:p


See the sea tone...amazing kann??


Memang seronok giler laaaa....


Ok..muntah darah tak tengok gambo banyak2..muuahhaaa
Sharing is caring maaaa..
So, tak terasa nak pegi sini ker.
Yer silalah rajin skodeng AA okeh.
Sure tak menyesal punyer.

Belom habis lagi entry nieh.
Sambung episode lain kat next stop lak.

------------> Viking Cave..Phileh Lagoon...Monkey Bay..Maya Beach..Lo Samah Bay...









6 comments:

  1. Menarikkannnnnnnnnnnnnnnnnnnn..............
    Sangat tak menyesal pilih ni sbg tempat Honeymoon kiteorang..

    Then kiteorang tak tau pun pasal pak cik mak cik tu........................... tak dpt rasa..
    Tapi hotel kiteorang ada B1st Buffet, jadi setiap pagi kiteorang bedal tu le.. heheee...

    ReplyDelete
  2. assalam sis... bole sy tau brapa lama perjalanan dr Krabi ke Phi Phi Island & Bamboo Island naik speed boat? ktorg ni laki bini mabuk laut.... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends...ada yang 30 minit..45 minit..tapi best speed boat..laju..cuma sakit bontot..hahahaa

      Delete
  3. salam, kami akan duduk di J hotel pada 25th dec ni, interested sangat nak tahu kat mana awak kat mana awak beli phi phi island speedboad package tu? tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emimin..saya tak ingat beli kat hotel mana..tapi dalam entry krabi tu memang ada cerita tempat saya beli tu..cuma tak ingat which entry..hihihihii

      Delete
  4. Nice view, nice trip. Akak in sha allah next weekend. Do follow me back lizaboarding.blogspot.com

    ReplyDelete