This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, April 15, 2013

Krabi Trip - Jungle Tour--> Hot Stream -->Emerald Pool

Weeehuuuu...sambung lagi entry yang berjela2 nieh.
Carik hawa nak start hapdet balik..huhuuu

Ok. Day 3 in krabi.
last activity ngan group Kak Chah.
Besok ada lagi satu hari penoh.
Kita pikir kemudian apa nak buat yer.
Jom citer benda interesting on day 3 nieh.
Activity darat yang awesome sangat2...gagagagaaaa

Pakej untuk hari nie,
Jungle Tour or Safari Tour.
Aktiviti banyak untuk nature laa..
Ada 4 tempat yang kita pergi nanti.
Hot stream+Emerald Pool+Tiger Cave+Elephant Trekking
Semua nie start dari 8.30am - 4.30pm yer uollss.
Standard rate dari 1500bhat-1800bhat.
but well...iolls dapat special rate 900bhat saja.
hebat tak???
harus diakui kehebatan ituewww....muuahahahaaa
Tajam2 8.30am, ada orang jemput kitorang 3 beranak kat hotel.
Dah comfom ketat2 ngan guide.
mohlah kiter naik van yang best sesangat tu.
guide tu kater nak amek lagi satu group kat Aonang Grand Inn.
yes comfom..tu group aku tuh..muekekekee..


Naik van besor yang akan bawak kitorang semua sehari suntuk nieh...:)


Singgah jap kat Aonang Grand Inn amek group Kak Chah.
Nampak lama bebeno si guide tu nak comfomkan.
semua gara2 bahasa.
Sampai kena pakai translater.
Aku siap lambai2 dari dalam van.
Haremmmm...Kak Chah tak nampak.
Cermin van tu gelap katernyer...hahahaa
patotlah ponn.

Last2, dekat 6/7 minit baru nampak Kak Chah gerak ke van kitorang.
Tu pon lepas atas bantuan orang Thai yang ada kat situ.
Oh..guide kitorang tu sepatah haram pon tak paham english.
Sebab tu dia bawak anak pompuan dia yang umor 13 tahun tu.
Kononnya boleh membantu la.
Tapi sikit2 simple2 boleh la kot.


Bila group Kak Chah dah naik...huru haralah dalam tu. Meriah giler.
Ketawa bergelak sakan sampai begegor van tuh...hahahaaa..giler ngkooo...:D
Van yang super besor tu ngam2 cantek2 untuk group kitorang, terbaeklah kannn...
tak payah campor ngan orang lain...ngeeeee


Bila semua dah ader.
mohlah gerak pi Hot Stream dulu.
tour guide kater perjalanan dalam 45minit.
Lantaklah labu..jalan jer teros.
Bagi ahkak tido dulu. Syok tido sejuk2 nieh..kukikukikukiii


Sampai sini dalam pukul 10am macam tu la..Hot Stream ni jeram air panas. Bukan yang macam kolam air panas tu yer..ni jeram punyer cerita...

briefing dulu pasal Hot Stream nie...tak boleh dok lama2 dalam air panas tu..dia kata nanti jantung boleh berhenti..boleh kena strok..limit dalam 10 minit jer kalau nak berendam badan tu..kalau kaki nak rendam lama2 pon okeh jewww...hahahaa
Mamat guide nie english dia superb!! tak macam guide van aku tu..sepatah haram pon tak paham apa yang kitorang cakap..sabor jer laaa..



marilah kita bergerak secara berjemaah ke dalam hutan tuuu...

 
I pandai baca tulisan rumi jekkkk...yang thai tu, doploh taon lagi i pi study smart2..

 

Kena jalan atas trek nie dalam 7-8minit baru boleh sampai kat hot stream tuh..jadi harap bersabar..
bermulalah era jungle trekking yang tak seberapa nieh..muuhahahaaa
tak sempat nak bakor kalori lol sebab tetiba dah sampai...:p

Tu diaaa....hot streamnyaaa...terbaek kannn??

Hamek koo...memang best..

I layan perasaan sorang2 jeww...rendam kaki i ala2 manja2 gituh...
heavenlah uollsss....weeeee...

 
That is my kaki gebu..
cuber tengok air sebelah sana..cantek kan kaler dia..super hijau2 gituh..


Kat bawah..Papa gigih melayan Aleeya mandi..oppss luper nak cakap...
bahagian atas jeram adalah air panas..bahagian bawah adalah air sejuk..dia macam canal/terusan sungai gitueww..i macam terkagum kejap..
Sebab tu la tour guide tu cakap..kalau rasa lain macam masa berendam dalam air panas tu..silalah terjun ke dalam terusan di bawah itu untuk menyejukkan badan..


Korang suker2 kat bawah tu..mama tukang hamek gambo..tak aci betol..huhh!!


Syok kan berendam2 nieh..berperasaan konon2 di jacuzzi...

 
Bawah nie air sejuk..macam air sungai tu..

 
Air dia jernih sebenarnya..since kat situ memang keliling pokok2..jadinya nampak mcm kaler hijau lumut jer air tuu...

 
dah sejam berendam..mohlah kita  balik..

 
menapak lagi dlm 7-8 minit...
Pak aji ngan mak aji pon datang sini okeh..ternampak pompuan seksi..tunduk bawah jewww..

Okeh..bila semua dah ada.
Kita pie heading kat hutan lain pulak.
Kata jungle tour.
Lama dah aku tak jungle trekking ni.
last masa zaman belajor dulu gie hutan negara.

Lepas ni kita nak gie Emerald Pool.
Antara tempat2 terkagum untuk diterjah dan dilawati kalau kat Krabi nieh.
Puas aku google apa seronoknya tempat nieh.
Haa....sabor yer..
nanti aku citer sikit2..ngeeee


Kitorang terlambat untuk dengar briefing pasal Emerald Pool nie. Tapi takper..iollss dah tahu apa tempat nie sikit2..oklah kann..

Emerald Pool nie location dia kat tengah hutan nie.
tapi kat tepi2 tu adalah jeram okeh.
yang super2 bersih dan cantek.

Kalau korang tak nak masuk sampai dalam hutan,
korang boleh berendam2 kat jeram tepi2 tu..
awesome giler!! 

Nak ke Emerald Pool tu korang kena menapak lebih kurang 1.4km..macam jauh kan??
but dont worry. nak masuk dalam nie, ada trek dia sendiri.
So tak payahlah korang nak jalan atas tanah panjat2 akar pokok bagai.
So boleh jimat masa and korang akan lebih enjoy ngan surrounding kat situ.




Masa dah nak dekat sampai pool tu dah terdengar bunyi2 bising suara orang.
hamboiii..happy nampak?
sebenornya aku pon dah excited giler nie.
Biasa aku study dalam google ngan tengok you tube jer.
Nie nak tengok dengan mata aku sendiri.
betapa emeraldnya pool itu..kannnnnn

Masa dah nak sampai, ternampak ada kaler turquoise shining2 depan mata aku.
Wahhhh...itu ke dia??
perghhhh...memang benda ajaib dalam hutan la uollss.
menjakun aku kejap...gagagaaaa

Dah nak sampai dowh..

Yess..dah sampai. Comfom belakang tu emerald pool.

Macam biasa i rendam2 kaki jer...hahahaa..
tak kisah tak mandi yang penting i dah sampai sini..:)


Cantek kan kaler dia...comfom kaler emerald..

 
anak beranak nie macam biasa...sakan berendam kuak lentang bagai..
Tapi awas..emerald pool ini dalam okeh..

 
suker sesangat...

 


Dah dok 1 jam dalam tu.
kenalah balik ke pangkal jalan semula.
Menapak lagi 1.4km..huhuuuu

tapi masa jalan balik tu, perjalanan tu macam menurun bukit sikit,
so kaki tu mcm laju jer melangkah..hahaaa..
tetiba..eh dah sampai dahhhh...kukikukukiiiiii


Amek gambor kejap sebelum balik..

Serious, future aku akan datang balik sini.
Nanti bila datang sini, comfom aku lepak sini satu hari.
Aku sanggup chartered satu kereta datang sini ok.
Serious best.
jeram2 kat tepi tu super amazing ko...
lagi best dari tempat kita kat sini..huhuhuhuhhh..

Since dah tengah hari,
jomlah kita lunch dulu.
Pakej yang aku amek ni, siap dengan lunch meal.
So mari kita makan dulu.
tadi dah berkubang, sure lapor kan.

 
Kat depan pintu masuk tu ada restaurant halal..so kitorang makan kat sini jer..

 
Sila amek tempat masing2..

 
Lunch tengah hari tu....seafood fried rice...giler sedap sampai juling mata makan.


Nie pulak super awesome tomyam...makkkkk oiiii..kenapa sedap sangat niehhhh!!!!!
bersantan...masam..manis..masin..melekat kat tekak..sampai mimpi2 aku dowh..
tak pernah makan tomyam sedap macam ni seumur hidup aku..phewwww!!!

 
Kerana lapor sangat plus nasik goreng tu pon sedap..sampai Aleeya makan 1/4 lagi portion aku..


Lepas dah berpoloh2 makan.
jomlah heading next activity.
Ada lagi 2 benda nak buat lepas nieh.

Puas hati giler dowh makan kat sini.
benda simple jer kot masok perot.
Tapi dia punyer rasa..perghhh..menyengat tinggalkan kesan kat tekak nieh..
Macam kena mandrem jekk..huhuuu

 
Papa verangan konon2 dia tokey tour group nieh...puiii..:p


Okeh. Stop dulu kejap.
setakat nie aku puas hati betol.
even penat pon tapi apa yang aku rancang tu memang betol2 menjadi la.
belom lagi ngan harga pakej yang super murah aku dapat nieh..muahahahaaa
thanks to kak chah yang berjaya bargain untuk group nie.

heyyy..blom habis lagilah jungle tour nie.
sambung next entry lak.
i dah penat nie dok nak mengingatkan balik apa yang jadi masa tu...muekekekeee..

Ok. Jumpa lagi.
Babai.





12 comments:

  1. Kak.
    Meh email saya pasal Krabi ni.
    Nak tanya beberapa soalan.
    2 minggu lagi turn saya pula ke sana. Hahaha

    zacharyzaireen@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. zach..nak tanya aper tu?...bukan awak ke yang patot email akak?..hahahahaha

      Delete
  2. blog yg byk info. tq. betollah tu utk org atas tu. apahal le pulak empunya blogger nak kene blog awak.

    -iman-

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoyaiiii...kannnn..pening kepala akak layan reader2 nie..hihihiiii

      Delete
  3. toilet ada ke tempat2 dalam hutan tu,,,kalau emergency nak ketoilet cam mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toilet ada..no worries...Emerald tu macam hutan lipur kita jugak..yg ala2 air terjun..semua kemudahan ada..

      Delete
  4. Wah best nyer tq kak utk smua entry2 yg awesome ni!:-)

    ReplyDelete
  5. Best blog awak. Tgh baca krabi. Nak ke sana juga.

    ReplyDelete
  6. akak...nk tnya...kalau saya bw anak saya umur 3 thn pakai stroller masuk ke jungle tour emerald, sesuai tak...ok x condition jln kat sana? anak saya malas nk berjalan....manja kededek....

    ReplyDelete
  7. Disebabkan baca entry mu yg super osem ni menjadikan akak tak sabar2 giler nk gi krabi nih.....krabi..mu tunggu ku dtg..heh..heh....

    ReplyDelete