This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, April 12, 2013

Krabi Trip - Lunch Phi Phi Don --> Snorkelling Hin Klang

Weehuuu...makan time!!!
That time around 1pm kalau tak salah.
Lunch tu kat Phi Phi Don Island.

Masa jejak kat Phi Phi Don tu..
owwhh..besor rupernya pulau nie.
Rupernya pulau ni memang pulau yang ada kampung sendiri.
yang aku dapat tahu 90% penduduk pulau ni adalah orang Islam
Kat sinilah semua yg join aktiviti pulau akan datang lunch.

Phi Phi Don nie pon ada banyak hotel.
Ramai jugak yang suka lepak kat sini.
Tempat shopping pon banyak.

Eh..jom citer dulu apa yang kitorang makan hari tu.
nanti baru kiter sambung citer yer.
Gambo tak banyak sangat masa tengah makan tu,
sebab dah lapor sangat kan.
otak dok mikir nak telan nasik jekkk..:)


Makan buffet yer..jangan berebut2..sebab makanan adalah cukup belaka. jangan tersalah masuk group boat ok! sebab lain group lain tempat makannya, tapi still dalam pulau yang sama laaa..
So, hari tu makan nasik puteh yang super sedap tu..ada lauk sotong, sayur campur,tomyam, ayam sweet sour and drummet makan ngan sos thai. Alhamdulillah..makan memang banyak sebab laporrrrrrrrr....


Lepas makan, jom jalan pusing2 pulau Phi Phi nie.
Kita tengok apa yang ada.
Kalau nak tau, ramai jugak mat salleh lepak sini.
Ingat tak dgn minah salleh baju biru yang aku dok borak masa taransit kat Pekan Krabi dr Hatyai tu?
Haa....kat sinilah dia dok mastautin.
Mcm yang dia cakap, dia dah dok kat Phi Phi nie for 6 mths.
ermmmmm...betul2 enjoy kan dia kat sini..

Kitorang berjalan area2 jual2 tu.
Wuiiii...macam2 ada.
sama gak macam kat Aonang tu.
patot pon semua suka dok melepak kat sini.


Meriah kan kawasan nie..macam happening jer ngan orang2, kedai..ada hotel..room for rent..ada farmasi...tempat makan...huhuu...best..best..







nasib baik redup..syok sikit berjalan...

Jalan punyer jalan..tetiba ternampak banyak ferry besor2.
apa dia buat kat situ?
oowwhh..rupernya niela jeti Phi Phi.
tempat orang turun naik pegi tanah besar or darat.
nak pegi Phuket pon boleh pegi dari sini tau.
Ok..future planning tu...gagagagaa...


yer bukti saya dah sampai kat Phi Phi Island....weeehuuu!!!



Banyak kan long tail boat...nie untuk saper2 nak sewa pi buat aktiviti kat pulau..
 








Rasa macam dah banyak gambo yang Papa amek.
Mohlah gerak pi tempat berkumpul ngan geng 15.
Jalan laju2 then terjumpa Kak Chah.
Ohh..Kak Chah nak carik signboard Phi Phi Island yang aku dok bergambo tadi...hahahaa

Then, kitorang anak beranak pon teruskan perjalanan.
Yang best tu duit kitorang tak keluar pon beli barang2 kat situ.
mungkin pasal apa yang ada kat situ sama jer kot apa yang ada kat Aonang.
So, nanti beli kat Aonang jer la...ngeeeeee..


Lepak jap minum air panas, free jer..tak payah bayar.


Papa takmo minom. So mama ngan Aleeya jer minom...syuhhh..syuhh..papa pi main jaoh2...



Hamekk ngkoo..merah2 muker sunburn..muahahahaaa..

Bila semua dah berkumpul, dah cukup orang, jom balik.
Nampak orang2 boat sibuk tarik boat kitorang kat tengah laot.
masa tu dah nak surut, tu yang boat susah nak landing dekat2.
semua hanyut ke tengah.

 
Okeh.naik sorang2 yer. Baju baru nak kering. Sekali jer basah balik sebab masok dlm air..hahahaa

Last trip..pegi snorkelling..yahoo!!!!
Aleeya yang paling happy la kann.
memang hantu air nengok ikan berenang2 dlm air.
Tadi pon ada snorkelling jugak kat Phileh Bay area.

tapi aku tak suker sangat area situ sebab ombak kuat.
Asik terminom air masin jer.
Tak enjoy sangat nak tengok ikan...huhuhuhhh..

takper..jom kita layan snorkelling kat Hin Klang nieh.
laot open okeh...ada beran???

mak ngan anak.





Bapak ngan anak pulak. Aleeya sangat berani swimming kat laut open. Even terminum air banyak sampai batuk2 pon tak serik2..huhuuu
Dia satart suker snorkelling masa pegi Tioman...aku dah campak dia dalam laut masa tu umor dia 5 tahun...pastu terus every year pegi snorkelling tak kiralah pegi tioman ker..langkawi ker...memang dia sangat adventure and berani nak try semua benda...vavavavaaa...



Giler banyak ikan kannnnn...sukerrr!!!!



Ikan lagi...huwaaaaaa...





kapten boat tangkap sekor landak laot..landak nielah yang cucuk tapak kaki Papa masa snorkelling kat Tioman..kukikukiiiii....sedapppppp!!

Dah cukup 1 jam.
Semua kena panggil naik.
Anak aku muker paling tak puas hati.
Dia cakap kenapa sekejap sangat?
Hello...dah dok dlm air main ngan ikan 1 jam pon sekejap ker???
mama ngan papa lagi sekejap ok main ikan.
gilir2 turun nak jaga awak...haishhhh..


Mula2 muka happy..lepas tu macam tak puas hati...citttt...

Yang sedihnya..nielah aktiviti terakhir untuk hari ni.
Jam pon dah pukul 3pm++
Masa untuk balik ke darat dah..huwaaaaaaa

Masa dalam boat, untuk makan petang,
semua dijamu buah nenas ngan tembikai yang manisssss..
sedap ngko buah Thailand nie.

Pastu makan kek lagi.
Memang best..
semua makan kongsi2.
Dalam boat tu pon semua dah saling kenal and berbual2 mesra.
Sebab sehari suntuk sama2 kan..hahahaa
macam satu family gituuu..:)



makan buah sedap and manis2 belaka.



Drink memang ada eh..sepanjang hari melantaklah minom sampai kembung..hahahaa







Duta coca cola...

 
Geng 15





Huyeahhh!!! we're happy family..sure will come again!!!

Best tak???
jenoh tau akak nak abiskan entry Phi Phi Island tour nie.
berepisod2..berangkai2.
Kalau bantai wat satu entry jer kang panjang berjela pulak.
Tu yang kena wat entry by entry tu.

So, apa yang aku dapat dari pengembaraan nieh?
Of coz lah keseronokkan tak terhingga.
Lagi2 kalau korang dapat spent dengan orang2 tersayang kann??
Sekali sekala lupakan hal keje..hal opis..
Berjimbalah dan hargai masa2 yang ada dengan orang terchentaaaa...

So lepas nie ada entry apa lagi?
Tunggu entry Jungle Tour yer..
Bagi akak bernapas dulu.
capek dehhhh!!!

Jumpa lagi.
Daaa..





6 comments:

  1. tak sabar nak tunggu n3 lepas2 ni .. sbb kiteorang dpt g Phi Phi Island Tour je...
    hukhuk, waktu amat terhad.. 4 hari 3 malam je..
    tp Insya-Allah we will come back..
    Mana tau boleh wat trip together2.. ;-)

    ReplyDelete
  2. kak.. bole tak nak compress kan phi2 tour and elephant trekking je in 1 day? sempat x?

    ReplyDelete
  3. Tak boleh dik...Phi2 tour tu pon dah makan masa satu hari..dr pukul 9am-5pm..
    elepahant trekking kalau tak nak amek pakej tour boleh amek yang 1 jam ride jer..tapi rugi la..

    ReplyDelete
  4. Akak, mse kter snorkling, swimming tu sumer brg2 mcm camera, fon sumer spe yg jage ek? Bleh ke bior gitu jer atas boat?

    ReplyDelete
  5. bestnyaaa kak! sy nk g buln 5 ni.agak2 ok dak?

    ReplyDelete