This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, April 12, 2013

Krabi Trip - Viking Cave --> Phileh Lagoon --> Monkey Beach --> Maya Bay --> Loh Samah Bay

Terbantut2 nak buat sambungan entry.
Aku dapat pm yang tak sabor nak tahu berapa budget aku kat Hatyai Krabi tuh.
Korangg...cubalah bawak bersabor.
Banyak lagi entry tak lepas nie.
Tu final entry la eh aku buat summary.
Aku wat ngan tips2 sekali.
Bagilah aku can siapkan dulu 2/3 entry lagi yang banyak sangat tergendala tu.
Nanti lama2 kang terbasi pulak.
Ngan aku2 pon jadik pemalash nak menhapdet.
kannnnnnnn...

Ok. Mari kita sambung.
lepas dah main2 air, lompat2 katak bintang semua kat Bamboo Island,
Jom pi gerak ker Viking Cave area.

Masa tour guide kitorang dok bercerita pasal viking cave nieh,
aku tak dengor sangat.
sebab terkagum ngan takjub sangat ngan air2 kat situ.
shining2 berkaca2 ngkoo...
lawa sangatt2.

Macam biasa, saper2 nak tahu pasal Viking Cave nie,
sila2 lah google sendiri.
Cave nie pon ada sejarah dan cerita tersendiri.
Aku pon tak sempat lagi nak google2..hahahaa
sangat kejam.

Viking Cave nie sigtseeing jer.
Tak boleh turun.
So memasing amek gambo dari dalam boat jer la yer.
jom layan gambo.
Takder citer sangat nak kongsi adanyer ponnnn.



Beromabak air boat tuh masa nak landed kat Viking Cave...tetiba terpana sekejap..




Giler lawa kannn....:)



Nie lagi....ada pulak boat kayu yang nak melintas...



Boat nie aku syak private booking punyer..slow motion jer dia jalan...boat ni ala2 long tail boat tapi yang kecik punyer version...
Eh korang...cer tengok air kaler turqoise tu...macam berkaca2 kannnn....sukerr..:)

 
Ok..boat kecik tu dah jalan jauh sikit...hahahahaaa



Dah look-see2,
Boat gerak pulak kat tempat lain. 
tour guide kater, tempat yang nak pegi lepas nie pon cantik jugak.
Wuuuuuu....tak sabor uolls.
Tapi aku syak musti best and terkagum2 lagi la..
Ok..ok...jom standdby camera.  

Bila dah sampai kat satu area yang bergunung kanan kiri.
yes..comfom ketat2 memang inilah tempatnya.
Phileh Lagoon nama tempat yang tersangat2 cantek nie.
Dia bentuk berkelok yang biasa orang panggil lagoon.

Ohww...memang teruja nak mampos aku.
Berebut semua orang nak amek gambor.
Tapi tetiba tour guide terjerit

TG : kiss me...!! kiss me!!......
       (excuse me...excuse me...)
       Dont mut too had..the boat not belen. Is danger.
       (Dont move to hard. .the boat not balance. Is danger )
     
Kukikikukiiiii...comel jer kan.
Jom gelak lagi...muuuhahahahaaa..

Then, sambil2 ketawa tu..kitorang gerak pelan2 panjat tempat duduk tu serentak.
barulah boat tu balance.
kalau semua berebot, ada gak yang terbalik boat tu kang..hahahaa

Orait uolls..jom layan gambo lagi yang super2 cantek tu.
terbangga jap sebab sampai gak aku kat tempat yang super amazing nieh.





Huhuuuu...macam nak menanges tengok...super2 awesome!!!













 

Berkaca2.....





Errm.....takder cerita yang nak aku ceritakan kat korang pasal Phileh Lagoon tu.
Sebab cerita tu semua ada dalam gambor tu...
datanglah sini kalau nak rasa apa yang aku rasa...gagagagaaaa

Pastu, gerak pi Monkey Bay pulak.
Nie consider tempat monyet2 la.
Aku tak excited sangat sebab aku tak heran dengan monyet2 nieh.
Kat umah mak aku lagi banyak monyet..hahahaaa


Monkey bay...


Kat Monkey bay nie pon air dia berkaca2...



Lepas sightseeing kat Monkey Bay,
next stop kat Maya Bay.
Nie pon tempat yang aku eager sangat nak pegi.
Saper pernah tengok citer Leonardo de Caprio tahun 2000 tau la..
Ada satu movie famous "The Beach"
Huuuu...aku tengok citer tu 2 kali masa tahun tu.



Masa tu memang terkagum2 la.
Sebab tanya diri sendiri ..apa tempat yang cantek sangat nieh??
serious tau..kalau tak percaya korang pi tengok citer tu.
memang sangat10x cantek laut dia.



Dan...nielah tempat tu..Maya Bay.
Super awesome!!!!


Orang jangan cakaplah..memanglah ramai. Peak period kan...


Kat sini sightseeing + swimming + snorkelling pon boleh...Tapi kitorang tak swimming2 la...jalan2 jer amek gambor...sebab rasa rugi pulak kalau tak amek gambo kat sini...:)



Pose tak abis2...gagagagaaaa


Ehh..tetiba terselit gambo Papa....biasalah photographer biasa muker dia memang jarang2 ada dalam camera...hahahaa



Jalan2 jap kat dalam tu..macam hutan kecik sikit...orang kata dalam tu ada Bay yang cantek..boleh swimming kat situ.. 



Kena panjat sikit nak tengok Bay tuh...ok...mari gigih memanjat..



Yaaaa.....inilah Loh Samah Bay....wuuuuuu....kalau tengok ngan mata, lagi meleleh air lior ngkooo...


Lepas puas masok belantara yang tak berapa belantara tu,
mohlah cepat balik ke boat.
ada 15 minit lagi kot mcm yang dah janji ngan tour guide tadi.

Sumpah. Dengan orang yang ramai kat situ,
aku dah tak nampak dah geng2 boat 15 aku.
Papa kata. jomlah naik boat dulu.
Aku ok jer..mata melilau gak carik bayang Kak Chah and group...hampehh..

Since tak ada orang sangat atas boat.
marilah kita bergambor bersama kelorga.
Adeh..susah betol nak amek gambor bertiga ni kann.
Since ada orang kat situ,
bolehlah mintak tolong orang amekkan...:)






Heyyy you...orang nak amek gambor la...tetiba dia kuak lentang masok dalam camera aku..hoihhh!!

Lepas dah snap gambo banyak2.
Sempat lagilah aku bergosip ngan Papa.
gelak sampai aku rasa boat pon bergegor.
tetiba something missing.
naper tetiba anak aku takder?
kemanakah??

Habis satu boat aku carik si Aleeya ni.
jengah ke kanan. jengah ke kiri.
Hati mula rasa, dia turun boat balik nie kottt.

Bila aku berdiri and pandang keluar kat tangga nak turun tu,
tetiba nampak budak pompuan pakai baju merah.
Hamboiii...seronok yerr main suriram2....
Anak....anakkkk.....

Budak pompuan nie boleh turun balik semata2 nak main air..jadinya ramailah yang sibuk dok menyakat and nak main ngan dia..
Bagos abang boat!! cantek posing kat situ yer...tima kasih sebab jaga anak saya ituewww....ngeee..


Lepas dah jimba2 kat tempat super amazing super awesome itu,
masa lunch pon dah sampai.
lapor jangan cakap ler.
rasa nak baham sekor lembu.

Mohlah kita ker Phi Phi Don Island pi mencekik.
huhuuu..sangat lapor..

Sambung lagi next entry yer...--------> Lunch at Phi Phi Don and snorkelling time!!





6 comments:

  1. Loh Samah Bay tu kena masuk dalam belantara masa kat Maya Bay ke???

    Kalau ye, mampuihh I , kalau hubby tau...
    sbb masa tu org dah pening2 lalat, gara2 sblm Maya Bay ada Snorkeling..

    Hubby ajak gak jalan2 kat situ, tapi org dah pening2 mmg tak layan lah nak kemana2, elak dari muntah je..
    huhuuuu..

    So hubby kena lah temankan Wifey yg suka mabuk ni.. lolz...

    ReplyDelete
  2. Dear 4 island ngn phi pi island mna lg best

    ReplyDelete
  3. Hi slm dear menginap kat hotel mne yer,..ade itinerary krabi tak? Blh email kat sye .. pinksweet8410@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Hi slm dear menginap kat hotel mne yer,..ade itinerary krabi tak? Blh email kat sye .. pinksweet8410@yahoo.com

    ReplyDelete