This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, April 5, 2013

LCCT To Hatyai and Krabi's trip

Makan breakfast banyak2.
Nanti kat LCCT tak payah makan..
boleh ker cakap macam tu?..hahahaa

Tahun nie sempena coti sekolah aku and family decide gi travel kat Thailand.
ubah angin sikit.
Travel ni pon sempena birthday ngan anniversary aku jugak.
rasa bermakna gituh.

Cadangnya nak pegi Krabi jer.
Tapi dah alang2 coti lama, aku rasa nak jejak Hatyai jugak.
sehari pon cukuplah before heading to Krabi.
So, gigihlah aku study semua pasal Hatyai ngan Krabi.
itenery tu molek2 cantek2 aku buat.
bior tak nyusahkan seme orang lagi2 aku ler.

Papa macam biasa, memang lepas seme kat aku.
Dia okehh..manjang.
takpon ayat dia..bagus mama..teruskann..sebab tu Papa sayang mama..
haishhhhhh...

Jadinya,
Lepas breakfast teros check out.
kena sampai awal kat LCCT sebab takot jam kat situ.
Almaklom tengah ada F1 kan.
Polis jangan cakaplah kan..bersepah2 on duty tepi2 jalan.

Kitorang sampai LCCT ngam2 pukul 10.00am.
Macam biasa, Papa dropkan kitorang dulu then dia pegi carik parking kat Tune Hotel.

Tapi serious la..
bila sampai LCCT tu memanglah ramai omat manusia.
kebetulan coti sekolah kann.
semua orang dok melancong or balik kampung.
biasalah AA nie kan dok canang promo manjang.
so, now everybody can fly la konon.

Tunggu Papa lama sangat,
sempatlah aku anak beranak bergambor sana sini...:)

Instag Pic : Budak nielah yang paling happy sebab dapat jalan2. Mama ngan Papa dulu umur awak takderlah nak jalan2 macam nie tau...awak asal coti sekolah jer Mama ngan Papa bawak jalan..Dulu mama paling kuat pon Atok ngan Wan bawak balik kg jewww..

Papa setting camera dulu. Tukor lense. Katernyerrrrrr..

Nasib baiklah aku dah check in ngan print boarding pass awal2 masa kat opis minggu lepas.
kalau tak giler ngko nak berator panjang.
boarding pass dah ader senang jer keje.
teros naik atas..scan bag and chop passport.

Aku pulak memang tak masok luggage kat kargo.
semua kabin jer.
so senang lah kann.
yer la..tempat yg aku pegi ni pon bukan ala2 Bandung nak soping2 bagai.
So, bag tu ala kadarlah yer.
**sebenornyer kedekot nak bayor fees luggage tuuuuuu..:P

Sementara nak tunggu flight kol 12.00pm tu masing2 buatlah aktiviti sendiri.
main fesbuk ker..you tube ker..coci  mater ker..suka hati lah..:p

Lagi 10 minit kol 12pm AA dah announce utk departure gi Hatyai.
Bagosss!!! gerak awal sampai awal.
Takder delay2. Suka sangat...weeehuuu!!!

suker yerrrr....

 
Kitorang dapat kapal terebang cantek fancy2....hari tu semua kabin staff pakai sempoi jerr..tshirt and jeans..tak tahulah sempena aper..F1 kotttttt...

Sempat lagikan camwhore..hahahaa

Macam biasa isi whitecard dulu...woii..gebunyer jari2 aku tuu...

Aleeya sempat snap gambor awan...rasa cantik sangat sebab macam buih sabon...

Yeahh..dah sampai Hatyai dahh...comel jer airport dier...:)

Arrived Hatyai airport dalam pukul 12.00pm waktu Thailand.
macam terasa jam tak bergerak.
Tadi kat LCCT pon pukul 12pm,
nie sampai Hatyai pon kol 12.00pm..giler ko..masa tak bergerakkk...hahahaa

Thailand punyer masa lambat satu jam yer dr Malaysia.
Sebab tu la..masa sampai tu waktunya sama jer kat situu...best kannn..
macam patah balik belakang..gagagagaga

Lepas cop passport teros gerak carik kaunter teksi.
Nak selamat amek teksi airport jerla.
carik kaunter sebut nama hotel then teros bayor.
nanti dia bagi voucher mcm bill siap nama hotel kita.
mampos aku tak paham sebab dia tulis bahasa Thai...hahahaha

Teksi dari airport gi Hatyai central citu cuma 350bht yer.bersamaan ngan RM35.00
boleh lah tu..
perjalanan lebih kurang 1/2 jam..tak jauh mana ponnn..just nice jekk.

Dalam teksi siboklah menjakun pandang sana sini sambil mulot pot pet tak abis.
pakcik teksi tu pon bukan paham pon apa kitorang cakap.
aku tanya dia pon dia tak tahu nak cakap aper..hahahaa
dah macam ayam cakap ngan itik.

Kitorang lepak kat sini 1 malam. Nanti aku buat special entry.
Best hotel ni sebab dia betol2 kat tengah bandar Hatyai. Tempat best semua walking distance jek. Berbaloi giler rasanya. Besok2 kalau datang lagi, memang aku lepak sini jeww.

Pompuan baju pink tu aku geram betol..muker jer cantek tapi tak reti nak cakap lembut2..
ada ker nak simpan passport aku..helloo,nyawa tuhh...kat obersea mana valid mykad aku..kalau kena tahan tepi jalan semua nak nengok passport jer. Kalau ko simpan passport aku apa nak jadi, jadi pendatang haram kang aku anak beranak...cittt..
Kalau yerpon cakaplah elok2, kalau tak nak bagi passport kena bagi deposit 500bhat..tu pon susah nak cakap...lempang kang baru tau..hohh!!

Beg2 aku semua bell boy yang bawak naik atas.
Masuk bilik hotel then dia explain satu2 barang dalam bilik tu.
pastu sempat nak offer aku naik teksi dia pegi floating market.
Dahlah mahal sampai 600bht. mintak tawar tak bagi.
Boleh blahh laa..aku boleh carik sendiri kat luor okeh.

Mamat tu macam tak puas hati sebab kitorang tak amek offer dia tu.
aku buat bodo jer.
konon tunggu depan pintu dengan harapan aku nak bagi tips.
boleh jalannnn.
Papa say thanks then teros tutup pintu..hahahaa..
dahlah macam kuong ajo sikit..ingat nak tipu aku la tu.
nasib baik aku dah study pasal Hatyai nie.
Silap orang la ko kannn.

 
Scenery dari tingkap bilik aku...errrmmmm..membangun betol Hatyai nieh.. 

Papa gitulahh...selalu jadi org pertama yang sepahkan katil..huhh..

Masa tengah relax2 tu tetiba tenampak kelibat org kat luor..
haishhhh..
org basoh bangunan laa.
Papa tekon tengok org basoh bangunan tu.
Pastu dia membebel2. Aku ingat apa sangat.
Rupanya Papa membebel pasal safety la..bahaya la..tali la..blaa..bla...

Yer la..serious takder safety orang tu.
bila pikir2 balik, pekerja basoh bangunan kat Malaysia lagi cukup safetynya.
Bertuahnya pekerja kat Malaysia kann.
Orang kat sini sanggop bersabong nyawa carik rezeki..ermmm...

Senyum sikit bangggg...eehh..mulut di tutup ngan kain macam mana nak nampak senyum..ngeeeeee...:)

Hebat tol..sendiri yang kontrol tali tu okeh...ko mampooo???

Lepak2 jap dalam bilik.
kat luar pon barul kol 2pm.
jap lagi kol 3.00pm baru kita kuor ehh.
Ronda2 carik apa2 yg patot.

Dalam diam2 seme berehat2 ada tragedi berlaku lak.
haishhh..macam2 betol laa..
apa cerita tu?
nanti aku story mory next entry yer...hahhaaa

Apa nak buat nanti?
Cadang2 nak beli ticket van gi Krabi sekali nanti..eemmm...:)








No comments:

Post a Comment