This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, May 28, 2013

Teambuilding Day 3 - Sibu Island Resort

Sambung balik day 3 kat Sibu Island.
Ohh..hari ni semua rasa tenang jer.
sebab semua schedule dah completely done.
hari ni kita buat aktiviti free & easy yer.
ferry balik pon katanya pukul 2pm.
so..memang terbaeklah kan.
mari kita berjimba2…yeeehaaa!!!
Bangun pagi macam biasa.
Sebab memasing dah janji nak breakfast pukul 7am.
lagipon dah planning nak gie snorkelling kat pulau kukus.
jadinya semua gigihlah isi perot.
nak menyelam ke dasar laut carik ikan ngan coral katernyaaa..

Tengok2 ramai lagi yang takder.
ermm..semua bantai bangun lambat la nieh.
jadinya tunggu kejap la kat lobby.
konon nak cukupkan korum dulu baru pi front desk tanya pasal snorkelling tu.
Lambat la pulak bebudak nie.
bosan menunggu, decide gie jenjalan dulu main ngan rusa lagi best.
lagipon awal lagi kot..baru pukul 7.45am.
saper lak lah yang nak snorkelling pepagi ni kann..hahahhaa

Nie pon special treatment jugak...suker..:)









Dah siap2 main ngan anak rusa nani tu, muka memasing dah excited.
sure dah ramai ni kat lobby.
pi front desk tanya pasal snorkelling trip.
tanya punya tanya, tetiba muka memasing jadik kelat.
lagi kelat dari jambu air yang muda  kaler hijau tuuu.
kata abang front desk,
AFD : snorkelling start pukul 9am..tapi boat gerak pukul 9.30am.
Aku : kenapa?
AFD : air cetek..belum pasang..so gerak lambat sikit la.
Aku : berapa lama masa nak snorkelling tu?
AFD : 2 jam kat Pulau Kukus …tapi……
Aku : Tapi apa? Kenapa?
AFD : Sekarang ni tengah musim jelly fish. Kita pon tak berapa advise 
            guest untuk pergi snorkelling.
Aku : Abis..tak  boleh pegi ke?
AFD : Boleh..tapi tak digalakkan la. Sebab Jelly fish nie merata2.
Aku : Alaaa…kalau tak pegi snorkelling apa nak buat?
AFD : Snorkelling kat beach 2 pon boleh. Cuma amek life jacket ngan snorkel.
Aku : Boleh ker?
AFD : Boleh.!..situ pon ada ikan..tapi coral takder la..



 Sesi bersoal jawab ngan kaji selidik ngan abang front desk..


serious kempunan la kot.
beriya nak pegi snorkelling.
dah planning cantek2 nie nak menyelam dasar laut..cewahh!!
tetiba jer hati sentap gara2 jelly fish tu.
ok..ada jelly fish memang tak boleh snorkelling eh.
tobat..aku dah kena masa kat Tioman dulu.
berbilai badan aku kena libas ngan itu jelly fish.
tidaklah wehhh..
last2 kitorang plan snorkelling kat beach jer.
tak yah gi pulau2 laaa..
kalau itu jelly2 datang sempat jugak nak lari.
cuba imagine kalau kat tengah laot..
mana ko nak lari??
giler kannnn..hahahaha
So, memasing gigihlah bayor pi sewa snorkel ngan life jacket.
amek kat ofis dive center.
ok..hilangkan semua rasa sentap dan terkilan itu.
kita buat cara kita sajerrr..hahahaa


serious tak sabor nak pakai jacket...laut belum sampai lagi tuuu...hahahaa


konon jer muker happy...hati tu tak ikhlas sebenornya nak suriram2 kat tepi laut jerrr...


ada tu gie fishing2 jer...lepas gian kott..


merpati berjoli2 ni konon2 berkayaklah kann...tak mencabar langsung...hahahahaa


Nie ler ghupernya Beach 2 tu...hellooo..jangan main2 ok..kitorang main kat taman larangan sebenornyerrr..


cantik kan.....jernih kan air diaaa...:)


 Sebab apa aku kata taman larangan?
Beach 2 ni sebenornya private beach Sultan Johor kalau datang sini...aku dapat berendam kat sini..ko ader??


Sampai saner even dah complete nie ngan safety jacket bagai.
hati still rasa tak best.
gara2 jelly2 tu laaa..
hangen betol jiwa raga nieh.
cuak gak kaki nak cecah air...hahahaha



tinjau2 dulu..pastikan takder jelly fish berkeliaran..
untuk keselamatan katernyerr....hahahaha


serious..perosak keamanan betol ini haiwan...citt..

 
Since ramai renjer yang jaga kitorang masa bersuka ria tu,
so, muka takot memasing letak tepi jer.
dalam masa menyelam tu, mata melilau jugak.
paling tak boleh blah,
asal ternampak jelly2 berenang2 ke tepian jer,
memasing mencicit lari..hahahaaa..
lawak betol.
Nasib baik ada renjer tak bergaji.
Papa Borhan ngan Abg Man.
dua orang hero nielah yang jaga kitorang kat sana.
asal jelly2 datang jer, 
memang nahaslah Papa ngan Abg Man bunuh dengan kejam.
memang sangat kejammmmm…muuuhahahaha


Masa nie memasing belom kena libas ngan jelly2 lagi..ngehhhhh..




 bini saper la ni pakai seluor kulit ulorr...haishhh....


Boleh dikatakan ada 4/5 ekor jugaklah jelly fish tu yg nak manja2 ngan kitorang.
tapi kesian semua arwah.
tapi sebelum jadi arwah..ada sekor tu sempat jugak Cik Kiah pijak.
terpenyek sudahh…hahahha
Bila dah penyek..tau jer la kan.
bengkak tak sudah kaki tu.
tak pasal2 kena panggil bomba.
eh salah..panggil medic.
bagusnya sibu island nie memang provide medic utk kes2 emergency mcm nie.
giler ko cik kiah.
comfom tobat nak turun laut tu..hahahaa
Jangan kata dalam ramai2 tu sorang jer yang kena ngan jelly2 tu.
95% kena okeh.
hamek ngko.
rasa jugak kena libas.
even hanya sesungut jer pon.
perit gatal merah2 badan masing2..hahahaa
tu pon lagi tak nak naik darat.
sibok lagi nak berendam…haiiihhhh..
Dah puas suriram2…memasing dah penat dah.
10.30am macam tu semua decide nak balik bilik.
barang pon tak siap kemas lagi.
pukul 12.00pm dah nak check out.
memasing selamber badak jer.
termasoklah aku..kukikikii..

Dekat2 pukul 12pm semua dah keluar bilik.
terus tuju lobby pulang kunci bilik.
letak beg and terus pi lunch dulu.
Masa tengah makan baru rasa badan penat.
paling best..tengah makan pon aku boleh nak tido.
ngantok giler.
konon nak tido dalam feri jer nanti.
tapi feri pukul 2.00pm kot.
lama giler nak tunggu waktu tido..waaaaaa..






Tengok tu..minah kuku tercabot....kemain dier yer...




Nak membuang kan masa tu aku sibok dok bergambor.
pastu jalan sorang2 tepi2 laut tu.
kalau kat pulau2 nie..bila tengah hari adalah masa yang paling best.
masa tu korang boleh tengok air laot sangat2 cantik.
hijau2..biru2 kaler dia.
aku perasan start aku pegi Redang dulu.
pastu gi Tioman pon sama.
Krabi pon sama jugak.
lagi panas cuaca, lagi catek kaler laut..
suker okeh.
I am pencinta pulau..weeeeee…:)





lawo kannn....tu lahh...kan aku dah cakap..berpeloh2 aku tau nak amek gambor nie..dahlah panas menyengatt...


Dekat2  pukul 2pm giliran kitorang naik ferry.
second team.
dalam hati tak sabor nie nak tido…hahhaa
Sampai darat pukul 2.30pm.
tunggu beg and tak buang masa terus carik bas.
ok..serious..aku cepat2 sebab tak sabor nak sambung tido.
masuk dalam bas..setting2 aircond, and sambungla tido balik.
nyaman.
Sampai ofis pukul 5pm.
sesi tunggu supir amek pulak.
oo..serious penat dah badan nie.
kan bagus kalau aku sampai jer Papa dah tunggu.
kebetulan Papa kena keje pulak hari tu.
jadinya melangoklah  depan tu lagi satu jam.
bapak boring.
Sabarlah hati nak tunggu lagi satu jam..huhuuu..
Habis sudahh trip+teambuilding+dinner tahun nie.
tahun depan nak pi mana pulak??
iolls ok jer…mana2 pon I okeh..ngehhhhh..:)






No comments:

Post a Comment