This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, May 13, 2013

Tips bercuti atau melancong ke Krabi, Thailand


Dah masok soon novel nie.
tu yang dah berapa hari aku tak hapdet entry.
mengadap novel yang masuk jiwa memang begitu.
jadi sangat taksub dan lupa diri.
tunggu jerla sampai ada orang sound.
mama..tolonglahhhhhhh….
kihkihkihhhhhh…:)
Aku sebenornya nak citer pasal tips Krabi nieh.
sekalilah ngan budget2 yang patut dan tak patut.
macam biasa, tips aku adalah untuk budget traveller.
pada yang nak baca..sila baca.
yang tak nak baca, silakan baca entry yang lain yer…peace..:)



# Ticket Promo AA
Benda pertama korang kena buat --> beli ticket murah.
time promo punyer. Jangan membazir beli yang mahal2.
normal promo rate Krabi adalah dalam lingkungan RM30-RM70.
lebih dari tu dah consider mahal la.
Nak beli pon jangan main hentam beli jer.
Silalah kaji cuaca Krabi tu.
Jangan beli time musim hujan. Masak kang korang.
Cuaca terbaik start dari Jan-Apr.
Ha..kalau korang nak tau, itulah time peak periodnya.
kebanyakkan hotel jadi mahal.
tapi kalau rajin survey..ada jer yg murah and affordable…;)


# Booking Hotel
Hotel sangat banyak. Toksah risau.
survey jer online. Ada macam2 harga and macam2 patern.
makesure tengok area yer kalau nak book.
Jangan tersalah book.
kang terbook dalam hutang kang.
takpon kat kawasan pedalaman.
takpon korang terbook kat pekan krabi…hahaaa.
Nama jer yang nak pegi ni Krabi.
Tapi sebenornya area yg sebetulnya adalah Aonang yer uollss.
Keras kang korang kalau book hotel kat Krabi.
Krabi adalah bandar mati.
Kecuali kalau ada pasar malam la time tuh.


Yang kotak merah tu mcdonald and starbuck ok.
Carik hotel2 yang menghala ke pantai untuk kesenangan korang di kemudian hari..kukikukikukiiii


Book hotel kat  3 area famous nieh.
1. Area Thara beach ---> luxurious hotel. Aku lepak 1 night kat SINI
2. Aonang side beach ----> luxurious + budget hotel
3. Aonang side mcdonald area ---> luxurious + budget hotel
So, pada akulah kan, 
is better korang book hotel area Mcdonald ngan Starbuck tu.
hotel yang menghala ke bawah/pantai.
kalau booking area situ insya allah, senang hidup korang…hehehee
Antara budget or < 2 bintang hotel kat area Mcdonald/Starbuck.
Hotel rate from RM50-RM120 (per room)
1. J Hotel ---> aku lepak kat SINI
2. Aonang Smile Hotel
3. The Dream Garden
4. Verandah Hotel
5. Adam Bungalow
6. PK Mansion
7. Aonang Village Resort
8. Aonang Grand Inn
9. Top View Mansion
10. Seaworld Guesthouse
Ni pulak antara hotel > 2 bintang kat area Mcdonald/Starbuck
Hotel rate from RM120-RM800 (per room)
1. Aonang Orchard Resort - Halal
2. The Palace Aonang Resort
3. Krabi Tipa Resort
4. White Sand Krabi Resort
5. Krabi Heritage Hotel
6. Phra Nang Inn Hotel
7. Aonang Princeville Resort - Halal
8. Vogue Resort and Spa
9. Somkiet Buri Resort
10. Aonang Tropical Resort

#Passport/AA itenery
Macam biasa pasport jangan dah nak expired pulak.
makesure bernyawa eh.
AA itenery pon jangan lupa. 
Lainlah kalau korang dah check in via web kat umah kan.

Masa kat sana makesure passport tu bersama ngan korang 24hours.
jangan tinggal kat hotel or kat mana2 pon.
jaga passport elok2 since tu nyawa korang.

Ada certain hotel mintak passport sebagai cagaran.
and jawapan untuk itu adalah "NO" ok.
don let them keep your passport as a deposit.
if dorang nak jugak, soh fotostate jer.
Nak jugak deposit, tabur duit as deposit depan dia.
nanti masa check out dia kena pulang balik duit tu.
kadang2 hotel2 kat luar nie banyak cekadak.
gitu jer la makan dia.
#International adapter/plug
Wajib kena bawak nieh nak wat charge gajet2 canggih korang.
Hubby I siap modified extention plug yg panjang tu tau.
so bolehlah cucuk banyak sikit.
Boleh cucuk henpon..tab..laptop..power bank..camera..bla..blaa..
special tau hubby I buat..ngehhhh.
#Ubat2/minyak2.
Standby ler minyak2 urut/angin yer.
sini banyak sangat ler aktivitinya…laut darat bagai.
Kalau banyak duit boleh massage everyday kat sana.
ubat demam/batuk/selsema pon bole bawak.
kalau dasar pemalas beli jer kat farmasi yang bersepah kat sana.
#Pakej/tour aktiviti
Tak payahlah susah2 nak book via online.
takpon book dari Mesia.
lupakan jerlah semua tu.

Sampai sana nanti korang boleh survey and book sendiri.
Bersepah2 ok tour company kat sana.
kanan kiri, depan belakang, ceruk2 semua ada kaunter tour tu.
Takut korang termuntah jer sebab tak larat nak survey ngan bargain..huhuuuu
Kebanyakan hotel pon ada sendiri punyer pakej.
Errm..tapi yang aku perasan, harga mahal sikitlah.
better korang carik kat luar hotel jer la. selamat sikit duit.



Harga pakej lebih kurang macam nielah.
kalau malas nak bargain, rembat jer la apa yang ader.
kalau korang jenis kedekut macam aku.
silalah bargain sampai dapat rate yang korang nak.

 
Ni pon ada contoh pakej lagi...


Nie pakej transport pulak..


#Makananan Halal
ermm..makesure kalau nak beli roti ker maggi ker ada cop halal yer.
alaa..halal Thailand tu la..
kalau bawak dari Mesia, takdelah risau sangat kan.
Tapi, kalau nak makan kat restaurant,
kat depan Aonang Smile hotel ada 2 restaurant halal.
takderlah besor mana restaurant tu.
dia ala2 caffee jer.
harga tak mahal tak murah..consider harga pelancong la..ngehhhh..

Turun sikit dari Krabi Tipa Resort tu ada Jamai Restaurant.
Tu pon halal jugak.
Kalau korang nak makan yang version halal hotel.
boleh pegi kat Orchird Resort ngan Princeville Resort.
Korang boleh masuk caffe dia yg location kat tepi jalan jer.
bayor le mahal sikit eh kat situ.
nak makan kat hotel katernyerrr…:p
#Transport
Pergerakan kat sana banyak gunakan kaki yer.
So tak pakai duit. Banyak guna kederat jer.
Sila keluarkan peloh anda yg dah berkurun tak kluor.
Tapi kalau korang memang pemalas nak berjalan kaki,
boleh naik tuk-tuk diorang yg best tu.
ada 2 jenis tuk-tuk.
Ada yang patern motor - boleh naik 4/5 orang
or naik patern tuk-tuk beso van tu..boleh naik ramai lagi.
murah jer..satu kepala dalam 20-30bhat jek.
silalah mencuba yer.

Kat sana pon bole sewa motor.
rate start dari bhat250 = rm25 sehari.
tegoklah patern motor apa yang korang nak. Harga tak sama.
So, bole merempit sampai ke bandar Krabi.
takpon pilah jelajah kampung2 kat situ.

Amaran : Jangan tinggalkan passport sebagai cagaran/deposit motor.
letak duit sebagai cagaran takper.
kalo dorang menganjing lebih sangat, tinggal jer tempat tu.
pegi jer carik tempat sewa motor lain.
banyak lagi tempat sewa motor kat sana. No worries.
Passport tu nyawa okeh. Jangan luper tu.

#Shopping
Rajin2 ler bargain kalau nak dapat harga super murah.
kalau diorang tak bagi, korang blah terus.
Kalau orang kedai tu nak jual barang tu,
dia akan panggil balik.
Kalau tak korang jalan terus jer.
Banyak lagi kedai lain yang korang boleh tawar menawar.
Bawah nie range harga yang aku dapat kat sana.
T-Shirt dewasa ----> RM12-RM15/sehelai
T-Shirt kanak2 ----> RM10-RM12/sehelai
Beg kain macam gambo atas tu ----> RM12-RM15
Seluar baggy yg besor2 tu ----> RM20-RM30/sehelai
keychain ----> RM2-RM5/seketul
fridge magnet ----> RM3-RM4/seketul
waterproof bag small size  ----> RM45-RM60 
waterproof bag big size  ----> RM70-RM100 
Ok??
pandai2 lah korang nak budget and bargain.
Harga setiap kedai memang tak sama.
mulut manis pandai tawar dapatlah harga best kan? Hahahahaa….


#Extra Tips.
Pada saper2 yang datang tak ramai tu.
berdua ker..atau pon group kecik 3/4 orang.
silalah carik geng, bermula dari kat airport lagi.
rajin2 la berbual ngan mereka2 yang comfomnya sure nak buat aktiviti yang samer kat sana.
buat satu group besor.
pastu boleh buat booking beramai2.
baru dapat harga murah. 
Sebab konon2 korang ramai kan?
tapi hakikatnyer datang berdua jewwww..:p


Nak baca trip penuh boleh masuk kat bawah nie.

Krabi Part 1
Krabi Part 2
Krabi Part 3
Krabi Part 4
Krabi Part 5
Krabi Part 6
Krabi Part 7
Krabi Part 8
So, selamat berholiday yer semua.
Krabi memang syok.
pegi 2/3 kali pon tak jadi hal kalau bagi aku.
sebab tempat dia tak membosankan.
ermm..tengah pikir2.
bila lagi nak pegi sana.
Tapi future kalau pegi aku nak naik ferry gi Phuket.
nak berhappening kat sana pulak..kukikikiiiiii…
Selamat semua yerr….daaaaaa….:D








67 comments:

  1. Thanks maria..nak guna info u untuk my krabi trip...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila..sila.....kalau sesi nak berjimat boleh folow jer..ngehhh :)

      Delete
  2. he He He....Next time pergi nak ambil pakej water rafting pulak...Tak sabar nak ke Phuket pula Maria

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol kak chah!!..next trip kita nak try water rafting..masa tu aleeya dah beso sikit..nak pegi hong island sekali..ermmm...tak sabo pulak..

      Delete
  3. best! thanks kak for sharing the info :)

    yuyurashidi.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. harga tu berape kalu duit kita.. dia kira bath thai or dolar us., biasanya tempat gini guna dolar .. mcm nk g je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sini seme guna thai bhat.
      senang jer nak kira.
      kalau 100bhat = rm10
      kalau 1000bhat = rm100
      buang kosong kat belakang tu jer...hehehee

      Delete
  5. wah..good info.. so kalau gamble je gi sna pun ok ye..
    tak yah susah2 amik pakej travel ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol sesangattt...terjah pon okeeeehhhh..hihihii

      Delete
  6. Info yg lengkap psl cuti2 krabi.mesti pergi ni!hehe.Thanks!
    Done following ur blog^^

    ReplyDelete
  7. Hi dear
    Terjumpa your blog while looking for tips to Krabi.
    going there this wednesday tapi satu hape pun x survey lagi. tiba2 neves plak

    anyway great entry!!
    really helpful!

    Thanks dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome...harap bermanfaat...happy holiday uollsss...^__^

      Delete
  8. Replies
    1. konon2 4 hari 3 mlm = flight+hotel+meal+transport+aktiviti = RM2k (untuk 3 org eh)

      Delete
  9. sy nak ke krabi boleh tak cik bantu sy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...add wechat i..nanti i tolong..otherwise u bole email..:)

      Delete
  10. Terbaik dri ldang info ni...tpi klo pngunaan bhasa tu klo trsusun g smpoi kot....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you. Bab penggunaan bahasa tu tak dapatlah akak nak tolong since akak suker yg sempoi2 jer..konon2 mcm tengah berbual ngan orang...even masa SPM dulu BM ngan BI dapat A1, tapi rasanya cara macam nie lagi dekat ngan reader akak kot.
      Anyway tq atas teguran yang membina. :)

      Delete
  11. Thank you nice article.
    your next trip…Phuket is the best choice for you!!
    I love here Surin Beach Hotel This hotel is very nice clean and the people are friendly. VERY nice hotel with helpful staff.
    And I really love white sand, crystal clear waters at Surin Beach too.
    Thank again.

    ReplyDelete
  12. Salam, the price for one day trip (island hopping) kira per person atau macam mana ye?

    ReplyDelete
  13. Alamak!... bestnya baca blog nie... penuh dengan maklumat dan surprise element... i like!.... berkali2 saya baca.... gambar pon cantik2....plan nk pegi krabi hujung dec nie.... ok ka cuacanya waktu tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sure cuaca masa tu macam mana..huhuu..tapi mintak2 okey la kann. Kalau tak, tak enjoy nanti..huhuhuu

      Delete
    2. Akk ikot trip ke ? Fligt tu akk amik ble promosi ke?

      Delete
    3. Niza..akak amek trip kat saner jeww...flight tu comfom ketat2 amek masa AA promo..ngeee

      Delete
  14. thank you gurl share info! eksaited baca... macam nk g sana cuti skolah ni tu yg cari info dlu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. most welcome!! harap boleh membantu..:)

      Delete
  15. sy akan ke sana weekend ni
    thanks for the info and tips...

    ReplyDelete
  16. Hi Sis,

    nak tnye la.. cmner sis dpt ticket flight murah?
    sy check mhl jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa...tu la dia..tahap kerajinan yang maksimum adalah perlu yerrr..sentiasa memantau perkembangan promosi AA..hihihihii :)

      Delete
  17. hotel di tempah hotel awal..bagai mana cara bayaran...

    ReplyDelete
    Replies
    1. booking awal pakai online and cara bayaran pakai credit card..

      Delete
  18. kalau korang nak prgi ikut agen ,korang tgk dekt facebook JS VAN TOURISM SERVICE...meang terbaik service diaorg murah pun murah...

    ReplyDelete
  19. Hi Sis..

    Sy planning nk g krabi bln 3 tp kan sekarang Thailand kecoh psl bom..
    Sis rase selamat x if sy pegi.. Sbb xtau area tu ok kr x..
    Need ur advice..

    ReplyDelete
  20. Hallo..seronok bace awak punye citer..sy nk g mac ni, klu for island hopping n elephNt trekking knk2 dpt half price x..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihii..budak2 tak dapat half price..tapi kureng sikit ada ler..ngeeeee...:)

      Delete
  21. Thanks for sharing. Nak pergi Korea, hubungi la kami :D

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikom. Saya baru melancong ke krabi pada 21 hingga 25 feb 2014. Nasihat saya kpd yg bercadang nak kesana jagan menginap d NONG EED bungalow @resort kerana saya ada pengalaman buruk meninap 4 mlm disitu. Tengok komen2 dlm internet untuk pengesahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq for the info..takper future bole pegi lagi...:)

      Delete
  23. Thanks. Nak ke sana tak lama lagi. Salam kenal.

    ReplyDelete
  24. Saya baru balik dari krabi... seminggu disana
    Memang terbaik.. dari segi permakanan jangan risau..banyak halal
    Tapi sekarang nak sewa motor semua tempat kena bagi passport..
    Saya menginap diq hotel pavilion Queens..hotel tu pun terbaik..
    Kalau ada apa2 nak tanya sila kan..

    ReplyDelete
  25. Assalam sis..klu g island hoping tu bwk ank2 umo 5thn & 3thn ok ke naik speedboat or longtail boat(btl ke nmenye longtail?huhu bot y pjg tu)

    ReplyDelete
  26. Salam,
    Jom pegi bandung 235rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *Check out Hotel
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *included entrance fee tangkuban perahu sahaja
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *rate 6 pax~239rm, kalau 4 pax~289rm, kalau 2pax~349rm
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    sila contact kami untuk sebarang pertanyaan di :
    whatsapp : +62 838 2178 9103 (fast response)
    email : icanyorke@yahoo.com
    Bandung Amanah Tour & Traqnsport

    ReplyDelete
  27. Salam. Jika ada yg berminat untuk ke Krabi Hatyai 4h3m pd 30Apr-4May 2015, sy masih ada kekosongan. Harga RM690 termasuk pengangkutan dri KL, hotel, mkn, snorkeling, emerald pool, floating market dan tour. Berminat hubungi saya / whataapp Aini 0162178290. Terima kasih

    ReplyDelete
  28. tq k. maria yg ohsem... nk g krabi soon. dok baca sn sini.. ok sy akn igt passport tu nyawa, baik k. mariaaa...

    ReplyDelete
  29. Thank you for your detailed travelogue. May Allah Bless You Kak

    ReplyDelete
  30. Thanks for the tips. Nak buat reference nnti ke krabi jan16. May Allah bless u sis

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    https://www.facebook.com/riko.kitaholidays

    Wassalam

    ReplyDelete
  32. Thank you for your detailed travelogue kak. complete sesangat memandangkan saya pon kedekot gak n kind of backpackers nanti in April. So thanks fr the info.

    ReplyDelete
  33. Tq.. Berguna sgt info ni. Tgh merancang nk ke sana

    ReplyDelete
  34. Salam saya nk tny ckit... Klu kte smpi krabi baru cri hotel boleh x? Sbb sy trpksa buat plan lain khuatir agen yg kami nk ikut ni tipu... Nk book nnt kne byr double klu agen tu OK... Tlg Bantu saya

    ReplyDelete