This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, June 14, 2013

Hidup yang perlu diteruskan.

Hermm…
ingat tak pasal cerita konon2 nak holiday sempena coti sekolah tu?
tak tahulah nak cakap apa.
hati ni memang berat nak pegi.
Tapi bila dah bincang baik2 ngan semua orang,
Kita proceed jer.
since semua dah book.
flight ticket.
kondo homestay.
transportation.
Lagipon urusan berkaitan arwah abah semua dah selesai. 
Alhamdulillah, semua dipermudahkan. Syukur.
Flashback.
Masa arwah abah ada lagi.
Kali terakhir melawat dia hari ahad tu,
aku dah rasa tak sedap hati.
Papa lagilah tak keruan.
Aku   : Pa..kita cancel jer Langkawi tu.
Papa : Papa pon risau jugak. Takper, kita tengok dulu macam mana.
Aku   : Risaulah..abah uzur sangat. Nampak dah tenat.
Papa : Insya Allah, takder apa2. 
Tapi benda takder apa2 tulah yang berlaku juga.
Kuasa Allah.
bila pikir side positif,
sekurang2nya kitorang ada untuk uruskan jenazah abah,
rather than kitorang dah sampai langkawi nanti.
lagi banyak masalah rasanya.
memang rezeki kitorang anak2 dpt uruskan semua.
Amin Ya Allah.
at least tak rasa terkilan.
sesungguhnya perancangan Allah itulah yang terbaik untuk hambanya.
Bila keadaan kembali tenang,
semua urusan dah selesai.
kenduri tahlil pon dah buat.
tibalah masa untuk teruskan kehidupan.
meneruskan perancangan yang tertangguh.
Nampak macam melampau bila percotian tertangguh nak diteruskan jugak.
Lagi2 bila suasana masih lagi dalam kesedihan.
kalau pikir side negatif memang banyaklah benda tak baiknya.
tapi kalau pikir rasional,
agaknya memang arwah nak anak2 semua tenang teruskan kehidupan.
sebab tu dia pergi di kala semua ada lagi di keliling dia.
bila pikir2 itulah hikmahnya.
Jadinya, percotian langkawi diteruskan.
Cuma dlm keadaan sedikit tertekan dan serba salah.
Tapi nak sedapkan hati, pujuklah diri sendiri.
motivate diri sendiri.
hidup harus diteruskan.
jangan ikutkan perasaan.
setiap yang berlaku Allah dah tentukan.
Pada aku, apa yang lebih penting,
kita still ingat org yang dah tak ada.
jangan lekang berdoa dan kumpul pahala banyak2 untuk arwah.
Jadinya setiap kali kebaikan yang aku buat, 
aku berdoa buat untuk arwah, 
semoga ganjaran pahala jugak dapat padanya.
Amin Ya Rabb.
Pada saper2 yang tepanjat berok nampak update status masa kat Langkawi tu, 
diharap janganlah pikir yang kitorang ni semua anak derhaka.
dikala dalam suasana berkabung, sempat lagi kitorang jimba2.
bukan sengaja nak buat macam tu.
perancangan percotian ni semua dah dibuat 5 bulan awal.
If untuk keluarga aku ok jer kalau tak pegi since ni kali ke-3 kitorang ke sana.
tapi untuk family lagi satu, adik lelaki Papa ler.
nie consider 1st time dia nak gi sana.
so, agak jakun dan taksub untuk ke sana.
lagi2 naik kapal terbang pulak.
pon 1st time jugak. Lagilah melampau taksubnya..huhuu..
Oleh kerana kesian,
duit dia pon dah keluar almost 2k utk booking purpose.
so, teruskan jer laaa…buat win-win situation kononnyer..
niat di hati masa tu, janganlah ada orang tersalah sangka.
tapi kalau ada salah sangka pon aku tak marah.
sebab bukan orang tau masalah kita kann?
Update percotian Langkawi nanti later2 aku buat eh.
Bagilah aku bernafas sikit.
rasa sesak dada nieh..huhuuu..
Pagi tadi Papa whatsapp, next trip mama?
eh..tetiba kann……;P



percotian kontroversi..huhuuu...




No comments:

Post a Comment