This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, July 2, 2013

Langkawi Lagi Day 4 ~ Back To Nature.. World Of Mangrove

Malam tadi Papa dah buat appointment ngan orang Mangrove tu.
mati2 kitorang ingat untuk aktiviti nie,
akan ada orang pickup kat homestay.
tak ada ok!
pandai2lah korang terjah jeti kilim tu sendiri.
Mula2 macam nak hangen jugak sebab takder orang nak pickup.
lagi2 orang mangrove tu kater dia kat area ayer hangat.
Adehh..
3 kali pegi Langkawi, serious..kitorang tak pernah jejak ayer hangat tuh.
so terpaksalah cakap ngan Papa..
"Pa..kita joe jambul jer la..tengok signboard"
then Papa pon ok.




Ok. jom kita race ker Jeti Kilim naik kete pinjam Cikgu Cipon...:)


So, besoknya pagi2 lepas breakfast,
teros gerak ke ke jeti kilim tu.
Great. Signboard bersepah2.
so, follow jek.
sebelum ni tak pernah nak menghala ke sana.
bila ada tujuan nak buat, barulah perasan yang banyak rupernya signboard ayer hangat nie.
serious iolls suker hati..:)

Senang jer kot nak gi jeti kilim nie.

jalan straight jer start dari traffic light pekan kuah yang ada mall Hj Ismail tu.
dalam 20 minit sampai sana.

Ramai betul manosia.

rombongan mak jemah pon ada.
rombongan sekolah pon ada.
tapi aku tak kisah sangatlah, since we'olls pon chatered satu boat.
apa yang nak direbutkan kannnn?

Sampai jeti Papa terus carik person incharge.

bayor balance lagi RM200.
then tunggu giliran sampai dipanggil.




 Nampak macam bizi sesangat suasannya..





Tunggu dalam 5 minit gitu,

pastu ada orang panggil soh naik boat kat bawah.
owhh..ok..excited melampau dah nieh!!
First time uolss nak bermangrove nieh..cubalah paham..haiihhh..

Aktiviti mangrove yang aku amek nie consider untuk 2 jam punyer.

chartered boat RM220.
Pada aku mahal sebenornya.
sebab RM220 for 2 hours.
berbaloi ker?
tak kann..
tapi since ni first time nak mencuba.
layankan jerlah.
since ada 2 family kan, so bolehlah kongsi2.
kalau kenanya family aku sorang,
mati idop balik doploh kali pon aku tak.
baik aku wat duit tu pi shopping cekelat lagi bagos.
tapi it was good experience la.
back to nature kan.
since aku ni pon memang pencinta alam sekitar...ngehhhhh.



 Naper anak mama buat muka cenggitu..tak comel okehh...
You Aleeya..was copy paste orang kat sebelah tu. Saper tu laling?..hehehee


Feel naik boat?

mustilah best.
tapi pada saper yang tak tahan ombak2  manja tu, confom mabuk ok.
tapi iolss ok.
i dah biasa sangat naik boat cenggini.
paling hebat speed boat masa gie krabi haritu.
sakit bontot ok. kalau dah speedboat tu terbang2 di angkasa..apa cer??

Ok. First stop kat Gua Kelawar.

Apa ada dalam tu?
of coslah kelawar.
malam2 merayap. Siang2 tido. tulah kejenya.

Dalam Gua Kelawar nie pon ada batu2 yang dah juta2 tahun.

yang stalakmit stalaktit tuh..
eh betul ker aku eja tu.
sori..iolls dah luper. Citer zaman sekolah tu semua...hahahah


















 Jalan dalam gua tu gelap..konon2 feeling kat Gua Niahlah kan...hahahaa.


Ok. Lepas dah bersuaikenal ngan segala batman dalam gua tu,
mohlah kita gerak ke tempat lain.
abang boat kata nak bawak kitorang ke sangkar ikan.
entah...aku pon tak tahu.
tak minat sangat ikan2 ni.
aku suka nak ronda2 ngan boat jek.
ngan angin2 segar..ngan pokok2 hijau..awan cantik..
tu semua aku admirer la.
untuk ikan??..owhh pelissss..i tak suka.
i ni bukan pencinta haiwan macam darling i tuuu.







Nampak tak ada macam rumah2 kat hujung tu? Tulah sangkar ikan yang kita nak pegi.
sebelum tu jengah dulu la yatch i yang dah lama tinggal itu...auwww...feeling orang kaya sekejap...:p









 meh bergambor bersama kelorga tercintaaaaa..:)



 suka pemandangan kat sini..cantek...hermmm..:)



 Siannn dua orang mak bapak nie..sibuk dengan anak2 kecil..ngeeeee..
















Bukit batu belakang tu dah berusia beratus tahun..perasan tak atas tu ada ruper turtle...unik kan?




Nie kat area Gua Langsir..ada macam tasik ala2 Dyang Bunting..tapi air laut adanyer ponn...tapi serious cantek kat sini..senyap sunyi...




Giler ngko turun naik bukit..huhuuu...


Ok. Bergambo lagi. Back to nature katernyer.


Cantik kan scenery dari atas bukit nie..nampak tak pulau kecik kat belakang tu..tu Pulau Kasut ok..namer pon dah comel..kukikukiiii


The real of Pulau Kasut..ngeeeee...



Rasa macam nak mandi manda jer kat sini..air super jernih..


Dah habis 2 jam sightseeing naik boat,
mohlah kita balik.
eh...tak balik homestay ponn.
tapi gie coci mata kat tempat lain.

Aku ajak Papa gi Beras Terbakar nak beli gamat ngan lotion pink tu.
situ jer kot murah.
Tempat lain semua mahal.
Ok mari kita gerak ke sana.


Sampai sana masa panas berdengkang..serious berpeloh2. I is tak suka peloh2. Manjang carik kipas dalam kedai nanti.




Ronda2 dalam tu kejap.
beli minyak gamat and segala2 kelorga gamat kat sini.
pastu borong sotong gula yang sedap tu.
owhh..sotong tu murah. best.
Memang wajib beli banyak2...kukikukiii

Nak balik umah macam awal lagi.
so ajak Papa pi makan cendol. Awesome!


cuaca panas + cendol = heaven


Aleeya with her char kue teow season 3


Lepas dah bergossip bagai.
perot pon dah kenyang, tekak pon dah tak haus..mohlah gerak semua.
Kita pi underwaterworld.
orang adalah tak ramai so nak carik parking adalah senang.

Sebenornya aku tak masok pon dalam tu..hehehe
Pozie and family jer masok.
then aku soh Aleeya teman Pak Lang dia tu.

Naper aku tak masok dalam tu?
boringn ok. Aku dah masok dalam tu 2 kali dah..
benda yang sama jek.
so, adalah bagos aku pegi berjimba ngan Papa berdua.

Sementara nak tunggu diorang meronda dalam tu,
aku pi masok The Zone la.
tak beli apa pon.
coci  mata. jek.
soon nak shopping giler belom sampai lagi..hahahaaa



Backpack travelling nie ada offer. siboklah memilih konon2 nak beli.
Siap snap2 gambo nak tengok actual size kalau dah pakai.
Papa kata senang nak jalan, takmo bawak beg roda rodi lagi. Ok Pa..kalau duit dah cukop yg konon2 nak tour korea tu baru kita beli yer...jangan kata korea..jepang..rome..seme kita boleh pegi..syaratnya kepala agong kasi cukup dulu naaaa...:p



Lepas dah puas coci2 mata, rasa boring pulak.
then ajak Papa gie McD yang sebelah The Zone jer pon.
beli air beli fries.
mari kita bergossip lagi.

Sementara nak tunggu si Pozie ni keluar underwaterworld tu,
habis dah 2 set large fries tu.
perabih duit aku la ko nie pozie.
cepat keluar boleh takk??
lagi lama ko dok dalam tu lagi banyak aku makan nanti. aptb!!



 



Bila semua muka nampak happy dah tengok ikan2 dalam tu.
mohlah kita balik haihhh.
penat sudah.
kata nak mandi swimming fooool.

sebelum balik umah, singgah jap kat depan nak makan laksa katernyer.
tak tahulah apa rasanya laksa kat situ.
we'olls semua nak mencoba saja...hahahaaa


Tu diaaaaaa......seriously my feveret ok. Laksa all the way..:)


OMG..this girl order char kue teow lagi...aku dengar pon dah pingsannnn..

Budak yang sangat comel nie memang senang keluar air mata..sedih katernyer...hahahaaa


Makan dan makan dan makan dan makan...
Aleeya tak habis2 ngan char kue teow.
Kat JB tak sedap diorang buat katernya.
bila kat sini itu saja yang dimakannya.
*geleng kepala saja..

Dah siap semua jom balik.
jangan citer2 lagi pasal makan.
nak buat aktiviti kuak lentang pulak.
bakor segala kalori2 yg dah membuak tu.

Bila sampai kat umah nak tukor baju.
tetiba jadi malas nak gi swimming foool tu.
alamak..swimming fooool Cikgu Cipon ni jauh la..
malas tol nak menapak.
gitulah kiranya kannn.

Bila telinga ni dah kena bising,
dah kena asak.
nak tak nak mohlah kita berkuak lentang.
layan sajer...

Eh ok..iolls tengah closing period nieh.
banyak tol nak settle.
nanti sambung lagi entry yer.
daaa....:)












 






No comments:

Post a Comment