This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Friday, July 19, 2013

Review Abang Pedas - I love You Stupid...Melur Jelita

How to say?
aku dah habis baca novel ni since last week.
1300++ pages. sungguh giler kentang.
aku gigih habiskan baca dalam seminggu.
baca kat ofis time free, and kat umah time malam before tido.
tak sabor nak abiskan baca,
sebab jalan cerita yang sangat2 awesome.
sangat2 meleleh otak.
sangat2 meleleh perasaan.
sangat2 meleleh akal.
semua sangat2 laaa...

Patot pon Cik Mat Gebu teruja baca buku nie.
sebab nama dia ada uolls dalam tu.
i pulak yang teruja..sebab Mat Gebu tu feveret i jugak..ngeeee..

Jom citer sikit pasal novel ni.

Lepas citer Awak Suka Saya Tak?,
again, Melur Jelita buat aku huru hara.
sampai termimpi2 abang pedas yang sangat 'parfait' tu..

Citer dia kisah anak jutawan and kawan2 dia yang super divas.
terjumpa pulak ngan sorang mamat yang penuis bayangkan sebagai :
1- Hensem
2- Segak
3- Tegap dan sasa
4- Sangat stylo
5- Ego dan disiplin
Hanya seorang Polis traffic yang sangat bergaya dengan motor besornya.
cehh...skang pon aku dah imagine nak rak..

Inspektor Ebrahim. Mr Parfait to Iris Nur anak jutawan tu.
Dua2 makhluk nie degil.
kuat fight each other.
berlagak..suka nak menang. Takmo kalah.
tapi memang kelakar giler..hahahah.
Tapi malangnya incident gaduh2 goda tu tak lama.
terpisah jua kerana tuntutan kehidupan.

Selang beberapa tahun tu,
Iris buat satu misi kemanusian ke Kemboja.
wakilkan bapak dia dan orang2 kaya lain.

Bermulalah episod pengembaraan kat kemboja yang rata2 semuanya unpredictable.
Paling tak boleh blah, since Iris ni anak jutawan,
so dia kenalah dijaga bodyguard yang super hebat dari kemboja jugak.
guess what??
saper bodyguard tu?
dialah..Firman..
mamat kacukan banyak negara tapi berjatidiri Kemboja atau Melayu Champ.

And Fiman tu jugak adalah inspektor polis traffic tu yg Iris pernah jumpa dulu.
kebetulan kan??
nama penuh dia - Firman Ebrahim..atau nama glamer dia Abang Pedas.
kenapa Abang Pedas?
sebabnya, bila dia dah bercakap..berdas2 ayat keluar.
serba serbi pedas..meletop2..berbisa2..
dan apa yang dia cakap tu semuanya betol.
dan Iris akan terpana sekejap..termasoklah aku yang membaca nieh..huhuuuu
Oh Abang Pedassss....

Banyaklah incident yang seram sejuk..thriller..
kelakar seram..romantik..hishhh..macam2 la..

kalau romantik..sampai naik bulu roma membacanya.
kalau kelakar seram..sampai ketawa tak hengat donia.
sorilah pada saper2 yang dengor aku ketawa mcm langsuir tu.
serious..memang tak  boleh control..hahahaha

Time nak mengambil hati, kemain romantik bersuap2 makan bagai.
time bergadoh sampai berbunuh2an.
tapi tak mati2 jugak. giler ah..

Banyak giler adengan pengembaraan diorang tu.
semua untuk bantuan kemanosian.
serious best nak mampos ketat2.

Pada aku cukup rencah dalam nie.
korang bukan jer boleh diawangan2,
korang jugak boleh kecot perot bila baca.
belum lagi belajar unsur sejarah kemboja dalam tu.
superb!! amazing!! awesome!!

Korang boleh try baca..serious tak rugi.
Melur Jelita is gifted from Allah.
She is brilliant and super genius as well.

Berapa bintang nak bagi?
I bagi banyak2 bintang atas langit......

Owhh.. Abang Pedas!!!
Madly in love with you....muahhh..muahhh..muahhh..


Insta Pic - My breakfast pagi2...kenyang ok...^__^




P/s : Dia ada sambungan tau.
       Irish My Precious, nanti aku wat review eh..:)











No comments:

Post a Comment