This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, August 27, 2013

IRISH ANNABELLE my new lover.

Yeaahhh...
representinggggg..tingg..tinggg..tinggg...
our new lover in our family..
IRISH ANNABELLE...^__^

Umo dia sebulan++
sangatlah baby..comel..adourable..
saper tengok sure sayang giler ketat2 rasa nak gigit2 jewww.

Start dari before puasa,
memang dah cakap ngan Papa "jomlah bela kucen balik..."
5 tahun dulu aku pernah bela kucen jantan persian.
nama TOMMY.
tapi dah arwah..huhuu..
so, rasanya macam nak start balik bela.
barang2 TOMMY pon ader lagi simpan.
so marilah kita pakai balik semua rete benda TOMMY.

Aku berani nak bela hewan2 ni pon sebab Papa.
Papa adalah penchenta haiwan sejati.
sangat loving and concern pasal hewan seluroh doniaaa.
kalau aku tak layan itu kucen, 
Papa dengan rela hati seluruh jiwa akan menatang itu kucen bagai air laut yang melimpah2.
itu akan memudahkan lagi keje aku..ngeeee..

Aku beli IRISH nie kat mudah.com
bargain nak rak jugak.
sebab memang tau harga dia mahal.
jarang2 orang nak turunkan harga kalau patern gini.
nasib baik masa malam tu aku gie umah owner terus bayor deposit.
janji ngan owner tu, besok aku datang balik.
kalau tak buat cenggitu, sure aku nanges kuor air mata darah.
sebab lepas aku datang ada singaporean datang jugak
asalnya dia nak beli kucen aku tu,
nasib baik aku dah letak deposit..huhuhuuu
last2 singaporean tu beli kaler kelabu adik beradik IRISH.
selamattt...pheewww!!

Harga boleh tahan.
tapi so far kalau ikut pasaran IRISH nie paling murah aku dapat.
berapa harganya..jeng..jengg...rahsia laa..:p
market price semi flat nie RM800-RM1500.
giler tongong tak harga dia?
tapi saper yang gemor kucing, tak kesah tu semua.

Ok..from now on,
nanti aku update how IRISH membesor.
everyday rasa tak sabor nak balik sebab nak tengok dia...huhuhuu...

IRISH ni baka Persia+Maine Coon
end up...dia jadi kitten yang super comel ngan muker semi flat.
huhuu...sangat geramm iollss ok!!

Here my lovely IRISH...















Berat IRISH around 500gm++
nanti dah 1kg baru bawak pi clinic cucuk vaksin ngan amek ubat cacing.

Now, dia dah jadi subject utama dalam umah.
Apa2 pon..IRISH..
everything was IRISH..
kalau whatssapp ngan Papa,
soalan Papa..."apa Irish buat kat umah ek?"
Bolehh?
Sabor jer laaa....




Friday, August 23, 2013

Syawal Day 2 - Purple day katernyerrr.

Ehh...tetiba nak cerita pasal syawal day 2.
Menarik sangat ker syawal day 2 tu?
haa..nielah nak cerita  nie.
lepas beraya sakan semalam, teros balik umah jer..
tak tido pon umah mak.
almaklom umah iollss nie dekat jer ngan umah mak..
kalau bawak kete 150/kmj sampailah dalam 15 minit..hahahaa
tapi memandangkan kitorang berhemah,
15 minit tu boleh jadi 45 minit,
atau mungkin boleh jadi 1 jam..hahahaa
tengoklah tahap kerempitan papa memandu..heheehe

So, after balik tu before tido, dah decide nak pakai baju apa esok.
belek2 baju dalam almari jadi drooling mata...
ada mcm2 kaler.
yang best tu, baju raya tahun lepas ada 2 pasang lagi tak pakai.
campur tahun nie ada 3 psg lagi tak pakai.
total tak pernah pakai ada 5..
wahhhh...hebatt kann..

Tapi paling tak boleh blah, tetiba tangan aku tercapai kaler purple.
emmm...
naper kaler purple?
entah aku pon tak tahu..hihihiii
Paling tak boleh blah lagi baju tu baju lama.
umor pon dah 9 tahun.

Melampau ko Maria.
Baju baru ada 5 pasang lagi yag tak terusik.
tapi naper nak capai jugak baju lama?
cissssss...

Entah..serious, aku pon tak tahu.
tapi memang hati aku nak pakai sangat baju tu.
kebetulan Papa pon ader baju purple jugak.
mulalah nak menggedik sedondon kann.
rasa sehati sejiwa gitu....meowwwwwww.....

Tapi yang paling best,
baju tu selesa sangat aku pakai.
teringat beli baju tu masa Aleeya umor setahun.
alahai kocik bonar anak mama masa tu...huhuuu.
so nak kata apa lagi?
sudah kuruskah aku?...heheheee..
best sesangat uollss.

Ok..jom gosok baju.
Papa macam biasa akan jadi penunggu setia.
i love u papa..:)

Day 2 Syawal nie kitorang decide nak gie beraya rumah mertua2.
macam biasa kalau mertua aku kena gerak ke Kota Tinggi.
kalau mertua Kak Long kat Tampoi.
Kalau mertua Erul a.k.a Encik Toyota tu kat Gelang Patah.
so yang mana nak pegi dulu?

Since Kota Tinggi lagi jauh..
semua nak gerak ke sana dulu.
Ok..mohlah kiter ke sana..ngeeee..



 Nampak purple sangat tak????  kannnnnnnnn.....sukerrr..



 Hero iollsss...jangan tergoda eh...iollss punyer okeh..


Pertengahan jalan nak ke Kota tu,
tetiba perot lapor.
nie yang tak suker nie kalau tak pose.
mulalah mulut nie gatal2 nak makan.
kalau pose takderlah nak lapor2 mintak makan.
tapi, ader ker kedai sarapan bukak day 2 syawal nie?
taklah kannn...huhuhuuu..

last2 tak sanggup menahan lapor  marilah kita ker McD sajer..huhuu
bersarapanlah penuh kenikmatan di sana.
mcEgg ngan hash brown..super heaven.
perot lapor adernyer pon..sebab tu heaven..cisssss..

Dah kenyang seme mohlah kita gerak ker umah Tok Wan.
yang lain2 tu datang kemudian.
aku planning nak raya rumah dekat2 area umah mak mertua aku tuuu.
eemmmmmm...

Jejak kampung, memang langkah kaki kanan.
rumah Alang Asim wat makan2.
tapi malangnya aku tak boleh makan.
sebab tadi dah makan mcD kan.
kenyang lagi kottt.
so, aku tengok jer la Papa makan sorang2.
huhuuu...Papa sangat berselera makan..hishhhh

Sementara nak tunggu family aku yang lain sampai nak beraya umah mak mertua ku,
sempatlah jugak aku anak beranak beraya 3 rumah.
jadi la kann...heheheee...

Dekat2 kol 12pm,
barulah nampak kete adik beradik aku datang nak beraya.
hampeh la korang nie.
dah tengah hari kot.
tau jer la korang nak makan kan.
Sat lagi dah solat jumaat.
Apa pon tak bley laaaaa...

Dok bergossip tak hengat.
Mana yang puak lelaki dah siap2 nak gie solat Jumaat.
yang pompuan dok menebeng dalam umah. Nice.
Sementara nak tunggu yang lelaki balik, mohlah kiter makan dulu yer.
Nanti diorang balik, kita terus gerak beraya ke tempat lain jer..hihihiii




Muker2 nie kalau dah dok menebeng tepi dinding..tau2 jer la kann...boleh retak dinding tu kena sandar sambil sembor gossip...gagagagaa


Bila semua dah ada,
lunch pon dah sudah, mohlah kita gerak ke tempat lain.
tetiba kata tak jadi nak ker Gelang Patah.
Ok takper.
Jom ke Pasir Gudang.
Rumah iollss..weeeee.....

Sebelum ke Jalan Sentosa tu,
kita jejak dulu Jalan Harmoni yer semua.
Rumah atok sedare katernyer.
Adik beradik arwah nenek.




Kat umah nenek sedara ku...Kak Long, My niece Eryn and me...weeeee...





Sempat snap pic depan umah nenek..
sedondon katernyerr....mana ntah anak aku..dari tadi tak nampak kelibat interprem pulak...huhuuu


Lepas rumah Atok baru kita gerak ke Sentosa,
Sorga aku sekeluarga...gituewwww...

Bila dah ramai2 masok dalam umah,
memanglah huru hara kan.
almaklom rumah den kocik yo.
macam nak roboh umah kalau semua pakat nak bercakap serentak..

kena pulak a few minutes lepas tu,
ada satu group lagi kata nak datang.
Iolls ok.
Since tengah panas raya kedua kan?
surelah keterujaannya melampau...hehehee

Tunggu group Uncle aku dari Desa Cemerlang ngan Auntie dari Puchong.
Ohh..great...adun Puchong dah jejak umah aku in day 2..
best giler la kann.

Tak tahu nak masak apa.
since aku pon tak standby apa2 pon.
nak senang ngan tahap pemalas aku nieh, aku goreng nugget jer..boleh?
hahahahah
Bolehlah..semua dah penat pon nak makan2.
tak larat katernyer.
so i provide yang lite2 jer laaaa...ngeeeee...
dasat iollsss..

Lepas umah aku, memasing nak terjah umah Kak Long kat Sierra Perdana.
Ok uollss gerak dulu yer.
Bagi iollss kemas umah dulu.
Nanti iollss sampai ler ke sana.




amek pic dulu before group uncle2 aku nie gi umah Kak Long...


Rumah Kak Long consider umah terakhir utk day 2.
rasa nak hancur tulang belulang.
penat kotttt.
tapi enjoy la kann.
bukan selalu nak seronok2 macam nie.
setahun sekali jer.
pasni dah takder.
kena tunggu lagi tahun depan.
huhuuuu...lama lagi jemah...

Habis sudah day 2 Syawal aku.
gumbira ria kan??
gitulah...yang penting happy and semua ada senyummmmmm.....^__^


























Wednesday, August 21, 2013

Syawal Day 1...

Pagi subuh aku dah bangun.
dah siap2 semua baru kejut dua beranak tu.
bawak turun barang seme bagai.
Papa lak sibuk setting camera.
nak amek gambo raya family katernyer.
since mmg takder orang lain yang nak amekkan.
tepaksalah pakai tripod.

Bila dah pakai camera bapak gajah nie,

memanglah iolls menyampah.
nak setting2 bagai..aperture..iso bagai..
choiiiii..sangat membuang masa.

Ok2..sudahh..pakai note mama jekk.

and u know what?
memang amek gambo pakai note aku jer sudahnyer..hahahaa
ok..sila campak itu dslr dalam longkang..
menyampah tol..hohh!!






Adoii..banyak giler noise dlm pic nieh...kurang lighting...















 habihh senget tudung mama tau Aleeya niehh..hishhhh...


Sampai umah mak lukut a.k.a my MIL or ibu mertuaaakuuu almost 8.00am.
emm..just nice..
jap lagi sempatlah Papa gie solat raya.

tengok atas meje dah banyak laok paok.
emm..betol2 raya niehh.
bukan mak kata tak sihat ker?
awat banyak sangat masak nie cheqqq?

rupanya kak long a.k.a kakak ipor aku baru jer berangkat ke KL.
nak beraya di sana katernyer.
ok..i no hal..
tiap2 tahun memang cenggitu ponnnn..huhuuu

Lepas Papa gi mesjid,
aku dok melangok kat umah.
jam berjalan..tapi aku pelik naper Papa tak sampai2 umah nieh.
eemm...otak dah ligat mikir.

Bila dok terjengah kat luor.
baru nampak kete Papa masok halaman.
muker ada sunyum.
ntah apa la tuu.

Papa : Dapat makan rendang ruso mama. sodappp!!
Aku : eemm..patotlah cepat sangat sampai umah.menyinggah rupernyer.
Papa : Yer..makan kat umah Alang Asim.
Aku : yer laaa..

Gitulah dia..
balik dari maner2 kalau tak ngulor and menyinggah bukan suami aku ler namernyer.
geng merata2.. haroslah orang sana sini menegor kan.
anak jati kampung katernyerr...huhuuuu

Lepas makan..sesi salam2 nanges kuor air mata darah bagai.
mohlah kita bergambor yerr..
part paling best..hahahahaa...


Here my in laws family...Yang takder dalam nie, family Kak Long ngan Family Nett...yang sohihnyer tahun nie kurang sorang..arwah abah takder..al fatihah..:(






Lepas sesi bergambor...pi kubur arwah abah...moga arwah abah ditempatkan dikalangan orang2 yang disayangi Allah...Amenn..


Dah setel semua..
nak gerak pi kampung kempas pulak.
kampung terchenta aku okeh..hihihihi...sukerrr...
hati bermunge2 nak jumpa mak ngan abah..weeeee...

Sampai saner Erul takder..Kak Long pon takder.

masing2 wasap on the way balik sini.
ok. nice.
iollss tunggu jer..

Nak tunggu diorang sampai, jomlah makan lagi.

makan lagi uollss...hahahaha
second trip after umah MIL tadi..
makan taklah banyak maner.
perot ketat lagi cos pose kan.
so selamat lagi laa...hihihii

Tengah hari sikit, Kak Long ngan Erul sampai.

emmm..sesi salam2 kuor air mata darah season 2.
tak sanggup....huhuuu
biasalah kan..banyak sangat dosa, syahdunyer lebih sikit..
abislah make up aku..huhuhuuu..



 Yahooo!!! sesi bergambor bersama my lovely family ever after..sorang takder...my younger brother Achik, keje tak dapat coti..huhuhuu






 Group pompuan miang...




Ok..cepat2 berator..Auntie Long ngan Auntie Ngah nak bagi duit raya...serious, gedik giler muker tuu...huhuhuuu...



Sesi bagi duit raya setel.
mohlah gerak cepat2 pi umah gathering adik beradik abah.
lambat sangat dah nie sebenornyer..huhuu
gathering tu pukul 12pm.
biasa ada sesi marhaban adik beradik abah.
acara tahunan katernyer.
Tapi nak buat mcm mana kan.
memang comfom terlepas acara tu.
ingat senang ker nak deal tajam2 masa yang dah setup tu.
almaklom seme dah bekeluarga kan.
so, banyaklah cekadak dan masalahnyer..huhuuu


Heading to family gathering...


Jejak umah Pakcik Umat area2 kol 2pm gitu.
hoh..giler lambat kann??
nak buat macam mana..teroskan jer laa..

sampai saner, still ramai lagi pakcik mokcik yang lain.
salam2 bagai.
gossip sikit2..then mana yang sampai awal tu, semua dah pakat gerak.
tinggal la group2 yang tercicir kedodol yang lembab nieh..huhuu

Biasa acara tahunan macam nie,
memang adik beradik abah akan buat.
bergilir2 rumah masing2.
saper ader rejeki terlebih boleh invite and masak apa2 yang patot.
eemm..nampak seronok.
sebab masa nielah kitorang berkumpul ramai2.

owwhh..paling tak best..takder sesi gambor beramai2.
sebab memasing datang timing tak ngam..sodehh.
tapi yang paling aku ingat,
masa gathering kat umah family aku 2/3 tahun lepas,
ada pic beramai2 tu...
weeee...suker...
ada jugaklah kann.
berjaya jugak event kat umah mak bapak tu,
compare to umah pokcik mokcik yang lain.



Eh ada pic sesat kat umah Pakcik Umat laa....hihihiii



After umah Pakcik Umat,
kitorang gerak pi beraya umah pakcik2 lain.
mana yang sempat kitorang singgah.
lagipon gerak pon macam dah petang sangat kan...hhuhuuu..

Oklah uolls, abes dah day 1 syawal aku.
sori...terlambat bebeno aku menghapdetnyer.

Kalau tak lambat lagi..sempena Syawal yang ke 14th hari nie,
naklah wish jugak kan..ngeeeee

Selamat Hari Raya semua,
Maaf Zahir Batin ya...^__^












Tuesday, August 20, 2013

Malam Raya 2013

Korang hari nie dah day 13th raya.
Sori...
patotnya rabu malam khamis tu aku wat entry wish2 nie..
tapi almaklom, bila dah malam raya,
memang ahkak bizi melampau.
bukan bizi mengemas rumah.
tapi bizi jadik pemerhati Papa yang sibuk mengemas.
rasa nak nanges guling2 tengok Papa buat keje sorang2.
tapi nak buat macam mana.
ahkak masa tu dilanda sakit kepala.
gara2 tido lepas sahur yang tak boleh blah.
natijahnya aku kena pening lalat sampai ke sudah...hehehee

Curik tulang?
owh tidak....
cuma sengaja menjadikan diri manja2 gedik.
memang takmo buat keje.
sebab aku buat keje super lembab.
kalau aku dok dapor susun kuih dalam balang,
Papa lak dok depan buat housekeeping sampai 4/5 keje.
sila bagi keje menyapu, mengemop, mevacuum, buang habuk sawang bagai,
menyental garaj kete sampai berkilat dan keje2 extra lain.
tu memang Papa superb.

aku lak dok menggodam dapor tak siap2.
kadang2 rasa bosan.
kenapalah aku nie lembab sangat buat keje.
berangankah...tak fokus kah..buat keje main2 kah..hishhhhh...


 keje aku yang lite2 jer...lap2 habuk gitu...keje paling bodo dan ringan dalam donia..
habihh...sakit kepala katernyerrrrr...:)


Yang heavy2 papa buat...thumbs up to Papa.
Mama dok kat sofa, snap pic then hapdet dalam instagram wechat bagai.
baru sesuai dipanggil mem....auwwwww....^__^


Tapi at last siap jugak semuanya.
even aku punyer penyertaan terpimpin hanya 5% sahaja.
selebihnya papa yang buat..hehehee..
tengkiu banyak2 kat Papa...suker sangat.
luv u bery stwonggg la Papa...ngeeee...



Dah siap kemas baru ader hawa sikittttt...
umah samer jer kott..tapi shinning sikit laa...ngeeee....


Petang tu, keluar jap beli barang dapor sikit kat Tesco.
bila dah petang sangat..jawabnyer memang ler kena berbuka kat luar kan.
so decide makan steamboat jer la.
tak koser nak makan2 yang heavy sangat.
memang dah feveret ever after,
so, berselera ajer la kann..ngehhh..

Lepas berbuka, kononnya nak balik umah and kemas2 baju.
ingatkan nak balik umah MIL malam tu jugak.
sekali jer, Papa kata nak basoh kete.
hmmm...jawabnyer memang la kannn.
siap basoh kete bagai dah 10.30pm.
ada harapan ker nak balik kampong?
tak kannnn....

Dan buat pertama kalinya dalam hidop aku,
malam raya aku kat umah sendiri..
huhuuu..macam nak meraung2 nanges kuor air mata darah.
macam tak percaya pulak malam raya aku still jat umah lagi.
biasanya kalau kat umah mak, aku still tercongok kat dapor tolong mak masak.
pastu sambil2 makan ketupat ngan bergossip ngan mak.

Tapi malam tu, rasa sayu sangat.
taulah..kampung aku tu takderlah  jaoh maner.
tapi still terasalah kannn.
patotnya malam2 raya bergumbira ria.
and bukannya aku takder orang tua lagi kan.
bila pikir2,
rasa dasat la diri nieh..huhhuuuu..

So melayan perasaan mengemas kain baju masok dalam beg.
iron baju bagai.
konon2 nak tido awal gitu.
iyerlahh..besok pagi2 subuh nak bertolak ke kampung Kota.
mohlah kiter tido yerr..

Selamat Malam Raya uollss...waaaaaaaa...:(






Wednesday, August 7, 2013

Last day puasa 07/08/13

Hmmm..last day puasa.
sedih ker?
sure sedih kan..
kena pulak last day puasa ni tak terbangun sahur.
bangun dah ngam2 imsak and sempat capai air putih jek...huhuhuu..
sangat tak boleh blah.

Bulan nie consider bulan kelemauan aku.
biasa orang seronok nak sambut raya.
tapi aku so-so jek.
preparation pon tak sehebat yang lepas2.
semua consider last minit beli.
kebetulan last saturday sunday aku sempat gi KL,
so sempatlah perabih duit sikit kat saner.
boleh lah kan.
lemau2 bulan pose pon,
nak jugak ada baju raya.
theme merah uolls.
takmo kalah..hahahaa

hari nie apa planning?
kater last day puasa?

hmm...housekeeping ler uolls.
tapi housekeeping sangat.
sebab aku sempat laboh bontot buat entry nieh..hahahahaa

Tapi serious, konon2 bagun pepagi nie nak mengemas apa2 yg patot.
tapi tetiba boring pulak.
kemas punyer kemas pon cenggitu jugak umah aku.
tak berubah apa2 pon.
langsir jer kot tukor kaler.
kalau ada magic, aku nak tukor cat dinding umah nieh.
tukar kaler pelangi mungkinn...
bior berseri2 jiwa aku yg dok lemau manjang nieh...huhuuu

Sofa pon aku nak tukor.
eh!...tak tukor body.
tukor sarung dier jer.
dah 10 tahun pakai yg samer.
adakah kerana brand fella design nie bagus ataupon,
aku yang dasar kedekut takmo tukor?
Tapi Papa kater semua elok lagi.
kaler pon tak turun..macam baru pon yer jugak.
ke ilusi semata2 jer..
tapi motipp kalau nampak baru even dah seploh tahun?
entah..aku pon tak tahu.

Tunggu Papa bangon sat lagi.
keje Papa kemas hall ngan buang habuk mop bagai.
iolls sangat sori.
memang tak suker nak mop2 bagai.
penat.
nanti poloh2.
tak suker.
so, kiter tunggu jer putera buluh betong tu bangon tido.

Ingatkan tengah hari sikit nak gi Tesco,
nak beli barang dapur yang dah gersang sesangat.
mamposlah kalau ada org datang masa raya nanti, 
sebijik bawang pon takder nak masak maggi.
Bila check2,
banyak jugak yang nak dibeli.
ada harapan aku tapau satu tesco semua nanti kang..hehehee

Eh..kenapa tetiba mengantok nie.
adoii..
apa nak jadik housekeeping akuuuu..
terbengkalai lagi jawabnyer..huhuuu

Ok uolls. Iolls nak beradu dulu.
tak boleh tahan pulak mata nieh.
tetiba macam nak tertutup sudah.

Selamat Hari Raya semua yer.
Maaf zahir dan batin.

love olls..muahhhhh!!!!