This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, September 23, 2013

Bila bulu2 berguguran.

Wehh..lama giler tak hapdet woi..
banyak kongkang citer aku nie,
semua manjang tersumbat dalam draft entry.
confirm la aku bior jer.
tak koser haih nak bukak satu2 edit bagai.
so aku pi rembat yang best2 jer la..hihihiiii

Nie la nak citer nie.
Anak kucen comel aku tu.
hampeh tol orang yang jual tu tau.
sian si dompot Irish.
sakit rupernyer dia.
patotlah dia nak lego cepat2 jer kucen tu.
dah berpenyakit rupernyerr..
aku curse jugak kang orang tu..cehhh

After a week kat umah, suddenly bulu2 si Irish berguguran.
aku pon pelik.
naper lak kucen nie.
so Papa bawaklah dia pi jumpa vet.
perghh..vet bole kater si Irish dah kena jangkitan fungus.
sebab tu bulu2 dia gugur.
adoyaiiii...
Vet kater, penyakit tu memang dah lama ada..
cuma kita tak tahu jer.
memang serba serbi sengal la aku  nie,
lagi2 ngan ilmu kucen2 nieh..huhuhuu

Oklah. Dah macam tu, vet teros check the whole body Irish.
surprisingly, rupernya almost badan dia ada fungus.
OMG!!!!!
maner nak nampak kan?
bulu2 irish kan lebat..mana nak nampak kulit dier yg ada fungus tuuu.
jawabnyer..ada certain part kat badan Irish tu kena kikis.
or dalam bahasa lain, dibotakkan oleh vet tu.
Seriously..sedih giler aku.
sebab Irish dah tak comel lagi..huhuhuu
Vet bagi medicated shampoo, fungus lotion and bagi ubat cacing sekali.
eemm..ok laa...

A few days kat umah,
Papa layan Irish macam tuan puteri.
kene gentel manjang sebab nak dia baik betul dari fungus tu.

Nak dijadikan cerita,
one day, Irish jatoh sakit.
Aku percaya tu semua gara2 lotion yg disapu kat badan dia tu.
keracunan kot.
well known kan, kucen kan suka jilat2 badan dia.

Benda tu memang nightmare la.
Irish jatuh sakit terok.
Dia sampai berak2 kena sawan bagai.
takot dia demam,
teros kitorang bawak gie vet balik.

Vet mengecheck..amek sample najis Irish takot dia kena virus.
Alhamdulillah..dia tak demam and takder virus.
vet bagi macam2 ubat.
vitamin la..antibiotik..ubat keracunan..bla..blaa...
perghh...giler macam anak aku sakit dolu2 masa kecik2...huhuhuu
Siap belikan dia susu ngan makanan dalam tin yang lembut sikit tu.



Nie makanan Irish..mmg utk haiwan yg sakit..kena suap ok! aptb!



 Obat2an...kelasss ko Irish..perabit duit tuan tanah kedaung nieh..


Buat test virus FPV jugak..virus yang palling ditakuti...huhuhuu


So, kat umah..
Papa gigih menjaga Irish macam menatang minyak yang nak tumpah meleleh2.
jaga makan ubat..2/3 jam sekali bagi makan ngan air.
sebab apa yg aku perasan,
since Irish sakit, dia dah lupa nak buat routine job dia.
sampai nak makan pon dia luper..kihkihkihh..
terbengong kejap itu kucen.

Jadinya, for the whole day sunday tu,
everybody gigih dok umah sebab nak mengkautim itu haiwan comel yang sakit.
all the day Irish tido manjang.
paling best dia tido tak bangon2..pastu nak dipelok.
ok, tak boleh blah itu kucen. sangat manja uollssss.


Ok. Tido nak kena pelok. Dapat lak tangan aku yang gebu tu..huhuuuu


Tido lagi...haishhhh...


Ok takper.
harap bertabah menjaganya.
hopefully, Irish boleh recover cepat.

Aku lak tak habis2 ngan kerisauan.
saper nak jaga Irish besok..everybody dah keje ngan skool.
saper nak monitor makan dia..minum dia?
nanti dia lapar macam mana?
berak kencing dia?
adehhhh...pitammm..

Rupernyer..dalam diam2, Papa la orang yang paling risau sekali.
malam isnin tu, dia tak lena tido.
2/3 kali dia bangun jengah anak kucen lovely dia tu.
takut pengsan ka?..terbongkang ka?
pergghhh...giler tegar penchentaaa hewann..huhuhuu

Emm...agaknyer, dengan layanan kasih sayang kitorang tu,
pagi isnin yang indah tu,
dah nampak Irish macam dah sihat sikit.
nampak cergas sikit walaupon tak sepenuhnya.
dah boleh ingat cara nak makan macam mana..hihihihii

jadinya dapatlah kitorang gi kerja dengan senang hati,
walaupon berdebar2 nak menebeng kat opis tu untuk 8 jam sementara nak tunggu balik umah.
semua tu gara2 terlalu banyak google pasal kucen yang sakit,
dimana bila balik umah, kucen tu dah terbongkang keras tak bernyawa.
sangat menakotkan dan menghibakan okeh.
tak sanggop nak mengadap situasi sedemikian.
takper..doa banyak2...huhuhuu

Cukup seminggu mengabiskan segala ubat yang vet bagi,
alhamdulillah..itu kucen comel dah sihat lebih 100% dah.
terhover aktif pulak dia.
kulur kilir melompat2 mengejar kaki orang.
sangat comel...hihihiii

For the time being, kitorang tengah gigih nak rawat kulit ngan bulu2 dia tu.
since banyak bulu2 dia gugur pasal fungus tu.
tapi takper..now, bagi Irish makan vitamin ngan kolagen.
Okeh..kolagen ok uollssss.
i pon tak makan kolagen tawwwww.
Papa siap belikan dia vitamin kolagen untuk kulit dier..
Helloooo Papa....iollsss punyer kolagen takder ker cayang?
takmo iollss shantek jugak kewwww???
cissss...

Now, dah nampak dah improvement Irish.
bulu2 pon dah mula nak tumbuh.
hopefully semua ok la..
vaksin pon dah bagi..ubat cacing 2nd time pon dah bagi.
tinggal monitor kulit ngan kesihatan dia jer.



Tak sabor nak tunggu dia kembali gebu macam dulu2...



Moral of the story.
Susah sebenarnya nak jaga anak kucing baka kacuk2 nieh.
sedialah duit lebih2 yerr..
banyak modal nak kena keluar..huwaaaaaaaa...:(










3 comments:

  1. Visit us for books for you and yours....
    http://bangibookseller.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Salam kenal MH..JM sebenar nya mencari tip travel ke Krabi...tiba2 jumpa blog ni..pastu ternampak nama blog Jari Manis : Travel List tersenarai dalam list My Feveret Blooger..tarharu lah pulak...heee...so terus JM add blog MH dalam feveret coz nk jadikan rujukan utk ke krabi next year..

    Sorry..komen tak ada kaitan ngan entry heee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi JM...salam kenal jugak....weeeeeee....:)

      Delete