This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Monday, November 11, 2013

Ada ketamakan di situ.

Baru lepas belek2 and susun novel2 kat shelf tu.
Mata tu macam terpusing2 bila terpandang buku yang tersusun kat situ.
Eeh..banyak lagi rupernyer buku yang aku belom baca.
Tapi persoalannya, 
buku banyak tak baca lagi,
tapi naper aku menggatal membeli lagi?

Aku dah cakap.
aku tak bole masok lagi bookstore.
Patotnyer bookstore tu letak pengawal pakai senapang.
macam pengawal kat kedai emas tu.
kalo nampak aku, halau jer.
kalo takmo halau bole jer tembak aku.
Tapi janganlah pakai senapang yang betol2 tu.
pakai jer la senapang air.
matilah kot kalo tembak betol2.

takperlah kalo baju aku basah kena tembak.
aku rela taww.
dari aku membazir duit beli dan beli dan beli....
bacanya tak jugak.
tamak jer lebey...huhuhuu

Unsur dramatik ketamakan melampau yang tak boleh blah.
haros dilempang laju2 dan berkali2.
biar ada kesedaran disitu.

Tapi entah kenapa, perangai buruk tu tak bole elak la.
sebab rasa tak bahagia gitu kalo tak buat.
kalo dapat buat...
perghh...macam dapat jongkong emas la kiranyer...ngeeee

Aku pernah gak kena sindir kat ofis.
baca buku tebal2 penoh ketaksuban.
pantang termengantuk sikit time buat keje,
cepat2 aku sambar novel tu nak baca.
nak hilangkan ngantok katernyerr.
ofismate pon siap geleng2 kepala tengok aku.

Tu belom lagi ada yang siap cakap,
"Maria..kalo ko baca quran dah katam 2 kali kot"
tak pon cakap macm nie,
"Maria..ko tak muntah hijau ker baca buku tebal2 nie?"
cakap macam nie pon ader,
"Sanggup ko baca buku nie? Kalo aku dah terlentang tido dah"

Macam2 la statementnyer.
Aku macam biasalah.
buat muker tak bersalah jer.
Ada aku kesah?
tak terjejas pon hawa napsu aku nak membaca.
teroskan sajer...hehehee

Eh korang,
semalam kan aku ada beli novel lagi.
tak banyak pon.
Beli dua jer. cukuplah kot.
sebab minggu lepas aku dah beli 3.
Oh my!!
Maria!..dalam masa seminggu ko beli 5 novel??
Kenapa jadi begitu?

Oooppss..sori2..tak sengaja okeh...huhuhuu
Satu novel tu kawan aku yang rekemen.
satu lagi novel memang aku dah verangan lama nak beli.
tetiba kan bila sampai umah,
baru aku perasan dua2 tajuk novel tu sangat scary.
Ehh..apekah??
kebetulan jer kott.
Takder kena mengena ngan hidop mau pon yang dah arwah.


Tajuk tak boleh blah. Scary okeh.
 Dua2 story pasal suami yang tak favor...huhuhuu


Tadi masa kelebet2 novel yang ada.
rasa nak tertonggeng tengok banyak novel yang belom baca.
yang belom bukak plastik pon ader.
nampak dara gitu.
cakap dalam hati...buroknyer perangai ko Maria.
sudah2 la tu.
stop buying okeh.
dont tamak2.
setllekan apa yang ada tu dulu.
tamak tu kan amalan syaitonirrajimmm.
cuba elakkan okehhh...
*susahnyer permintaan tahap dewa nieh..huhuhuu


Nie semua belom baca....huwaaaaaaa...T__T


Paling best bila minggu lepas aku start balik baca novel Cik Bunga tu.
novel tu kelakor melampau.
Dah baca banyak kali pon nak ketawa lagi...haishhh..
tapi yag tak bestnya, 
buku2 baru yang dibeli tu bila pulak nak dibacanyer?
Pusing2 buku lama jugak yang dicarik dan dibaca...aptb.



Tak lama lagi macam kena tambah shelf jek...huhuhuu



Eh, tetiba terasa macam nak membaca la.
tetiba kannnnn...hahahahaa

Ok lah. Stop dulu.
jom layan perasaan yang super heaven nie.
nanti bila perasaan tu dah hilang,
terkinja2 pulak nak korek2 punca kehilangan tu.
tak pasal2 ko meroyan macam mak kucen hilang anak.

Ok. Jumpa lagi.
Babai.














No comments:

Post a Comment