This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, January 2, 2014

Ho Chi Minh Part 1 - Kelakar seram tinggi selangit.

Mari kita mula bercerita.
Hopefully tak merepek la kan.
Tapi kan kalo tak merepek, bukan blog meyahoney namernyer..kihkihkihhh

The day before nak gerak vacay tu dah ada drama dah.
hampeh tol.
Cadangnya memalam nak lepak umah mak.
since umah mak dekat ngan airport.
so, plan nak soh Encik Toyota yg antor ke airport besok paginya.
tetiba jer mamat hampeh tuh bole takmo pulak.
ada jugak yang kena kekah nie kang.
suka hati jer takmo. poyo sangat.

Ok second option is soh abah antokan.
Ehh..abah tak bole pulak?
mamposs..
abah kata ada keje sikit besok pagi.
so, takot tak sempat nak anto.
adoyaiii...
malapetaka apekah ini????

Ok deal ketat2.
text Papa cepat2. Buat sedey2 cakap mintak rescue.
That time kol 12 tgh malam hokeyy.

Aku  : Oppaa...Erul tak bole anto besok.
Papa : La..naper pulak. Dah janji kan?
Aku  : Tu la. Tetiba kata takot tak sempat nak anto.
Papa : Nak soh Papa anto ker? Tunggu jap. Nanti Papa sampai.
Aku  : Love u Opppaa...^__^

Tengokkkkkkk..
last2 darling aku yang volunteer anto taw.
even awal2 tu aku yang takmo dia anto.
yer la, nie kes kesian sebab nanti dia nak kena pusing jauh.
Jauh tu nak patah balik dari Senai gi Pasir Gudang.
Kesian okeh laki aku tu.
Tapi takper.
Sayang dia ketat2 sebab dialah penyelamat aku untuk pepagi esok...hehehe

So, pagi2 tu memasing semangat bersiap.
gerak dari umah kol 6.15am.
flight aku gi KLIA kol 8.30am.
oklah tu..just nice jek.
lagipon aku kena pikir pasal papa jugak.
sebab dia nak kena return back to PG sebab keje kan.
so, jangan kejam sangat boleyyyyy??

Dari umah mak nak gi airport tu dekat jer.
15 minit dah sampai ikot jalan shortcut..ngeee..
Jadinya, yang tak best tu, 
tak sempat aku nak tido dalam kete even that time ngantok gaban.
Giler tak ngantok, malam tu tido kol 3am bangon  kol 5am.
mata tu baru nak telelap,
tetiba...ehh..dah sampai ker??
alaaaaaa.....ngantok hokeyyyyy...T__T

Jejak sana 6.30am.
emm..giler pagi. Gelap pon yer jugak.
nak check in luggage macam awal sangat.
then kak long ajak pi breakfast.
oklah..jom ler.

Kalo dah dengan Kak Long nie, menggiler jer.
dua2 gonjeng.
ada jer mata nie nak pandang.
kalo pandang jer takper la.
nie nak pakej mengutuk sekali.
adehh..apa pon tak boley laaa.


Menyampah tol tengok pompuan nieh. Rasa nak lempang jeww.


 Ok. Nie first pic berdua utk HCM trip nie. Lepas nie korang akan muntah darah tengok banyak lagi pic berdua macam nie. Almaklom pic snap sendiri kan. Selfie katenya...ngehhh


Biasalah bila dah sesi makan.
kalo tak bergosip memang tak boley.
aku rasa, time tu tekak kitorang jer yang rabak.
ketawa terkekek2 tak boleh blah.
kalo bercakap tu mcm orang nak bergadoh.
orang2 kat situ pon tak abis2 pandang2 kat kitorang.
tapi yang pasti pandang bukan kerana kitorang retis.
tapi pandang sebab menyampah kot.
musti dorang kata "pompuan nie annoying giler..memekak jer"
kalo lah aku terdengar,
aku akan jawab balik "ada aku kesah?"
takpon..nak lagi belagak aku jawab ongputeh "do i care?"
haaaa...gituewwww....


Pompuan nie semangat makan roti canai.


Ni nasik goreng kampong aku. Pedas super meletop.


Dekat2 pukul 8am baru gerak pi check in luggage.
Masa nak check in, abang MAS kat kaunter tu ajak borak lak.
tetiba datang lak lagi sorang.
kemain beriya citer pasal Vietnam.
paling tak bole blah, 
terlebih ramah lak nak tunjuk video Vietnam kat henpon dia.
adehh..apekahh??

Ok dengar saja.
nak layan borak sangat takder hawa.
sebab aku kejap2 tengok jam.
Ehh..nak dekat pukul 8.15am la.
layan mamat MAS nie memang tak sudah la nanti.


 Boarding Pass to KLIA

Boarding Pass to HCM pon dah siap sekali.


Sampai kat departure gate dekat2 kol 8.30am.
tetiba dengar announcement kata  flight to KLIA delay till 9.00am.
Ok bagos.
aku ingat AA jer manjang delay.
MAS pon samer daaaa.
Ok, takper.
Mari kita duduk2 saja sementara nak tunggu dorang calling for departure.


Selfie lagi before departure...ngeeee..


Touch down KLIA dekat2 pukul 10.00am.
tetiba kepala kusut...hahahaa..
mana taknyer, satu hal lagi nak tunggu departure gi HCM.
KLIA nie transit jer uollss.
so, marilah kita menebeng sajer.
buat la apa yang patot untok mengisi masa yang terluang.
Flight to HCM kol 5.00pm nanti.
sila senyumm..7 jam lagi waiting time.
tak boley senyum la..nak nanges ada laaaa....huwaaaaa...T___T



Selfie tak sudah...kak long pulak dok membantai baca novel. 
Novel aku tak bawak, malas...buat berat bag jer. Dah la seme tebal2..huhuhuu..


Penat dah membesarkan bontot.
rasanya sampai dah takder citer dah nak citer..hahahaa
dah boring dok menebeng kat arrival hall tu,
pindah pulak kat foodcourt.
situ sejuk dia just nice jek.
tak macam kat arrival hall, sejuk beku tahap nak telentang kat situ.
ada harapan bole pitam macam orang daki everest.
bibir kuku bole biru lebam sebab nak tahan sejuk.
haa..tu drama jer..saja nak sedapkan citer..muahahahaa
tapi yang sohihnyer departure hall tu memang sejuk lahanat.

Pukul 4.00pm macam tu teros gerak pi departure hall.
tak check in luggage sebab seme dah buat siap2 masa kat Senai Airport tadi. 


 Our flight to Ho Chi Minh City departure kol 5.10pm




 Semangat tol tengok passport sendiri plus ngan boarding pass nie.
tak sabor hokeyy...mana taknyer first time kot nak gi vietnam tuuuu..jakon sangattt!!


Dan bermulanya episod cerita kelakar seram tahap 7 petala langit 7 petala bumi.

Dengan boarding pass yang menunjukkan departure gate kat G2.
terang2 memang G2...bukan G3..bukan G4..bukan G5..
sila lihat kembali boarding pass di atas jika anda ingin katakan yg saya

1. penipu
2. buta hurup
3. bangang
4. buat2 tak reti baca
5. sengal sungai udang

Okey. Comfom kan?
betol kan?
mari sambong bercerita.

Lagi 40 minit macam tu sebelom departure,
aku ngan Kak Long berlenggang kangkong menuju ke gate G2.
tau jer la kan..KLIA tu punyerlah bapak besar.
tapi banyak signboard senang jer nak cari.
walaupon aku rasa macam dah jalan 1 km tapi tak sampai2 jugak...haaihhh..

At last jumpa jugak G2 tu setelah gigih menapak lebih dari 100 tapak.
Eh ye ker 100 tapak..bukan lebey?? hihihihii
turun naik eskalator jangan cakap.
ngan mata melilau mencoci mata tengok benda menarik kat situ.
bak kata abang pedas...EYE MO...kihkihkihh..

On the way ke G2 tu ada satu insiden yang aku rasa macam lawak giler.
Got satu kedai yg jual2 perfume tu la.
ramai lak pekerja lelaki dia.
budak2 melayu, muda2 belia pulak.
Muka jambu jangan cakap.
Ada dalam 5/6 orang.

Tapi paling sengal tu,
muka jambu2 boleh lak dok bederet kat luar kedai.
ingatkan nak buat apa.
rupanya memasing menyinsing seluar nak tunjuk bulu kaki saper paling banyak.
boleyyyy??
kebetulan aku ngan kak long lalu situ.
apa lagi, bantai ketawa tak hengat la kitorang.
apa punyer sengal la.
muka jer hensem2..otak takder..kesiannnn..

Pastu muka memasing dah kelat.
malu letewww kitorang gelakkan super dewa.
padan muka.
ntah papelah korang.

Gigih carik G2 sampai jumpa.
Bila dah sampai mari kita lepak2 sat,
sementara nak tunggu dorang bukak tali penghadang tu.
Mari sambong bergossip sambil ketawa tak sudah.
ada jer benda nak citer...haishh...

Bila jam dah gerak pukul 5pm,
tetiba rasa macam pelik lak.
mana pegi passenger lain nieh?
takkan la kitorang berdua jer nak pegi HCM nieh.
Giler tak pelik ker?
pelik kan??
Kak Long pon terus gi kaunter G2.
tetiba orang tu cakap, nie gate for Phuket..WHATTTT????

Aku teros tunjuk boarding pass yg kata gate G2.
orang kaunter tu teros roger2 geng dia pakai walkie talkie.
dia kata, gate for HCM dah tukar tempat lain.
Dia sebut tukar kat H0002. OMG!!!
Pastu dia teros soh kitorang gie gate sana.
Giler ngkoo.
Apalagi..merempit tak hengat la kitorang time tu.

Masa tengah sibok berlari,
kena tahan ngan officer MAS lagi sorang.
dia pelik tengok kitorang berlari.
tercungap2 citer pasal tukar gate tu.
dia belek boarding pass kitorang.
comfom tak tipu ehh...memang G2 okehhhhh.

Muka officer tu macam cuak.
teros calling2 member dia pulak.
pastu dia cakap. Ok, cepat..flight tak lepas lagi.
pegi gate H0004.
OMG!!!!!..which one sir?
H0002 or H0004??
Then dia comfomkan lagi.
OK..deal H0004. Ketat2 betol.

Perghhh..malapetaka bencana super kejam betol.
mari kita lomba lari lagi.
naik turun eskalator tak hengat.
bapak jaohhhhhhhh!!!!!!

Giler ko MAS, nak replace tak cakap.
kalo AA, sure dah email or sms.
Serius giler kentang aku ngan Kak Long lari tak cukup kaki.
penat siott lari.
lama giler tak lari.
Paling kuat pon jogging cap ayam tahap pemalas jer aku buat.
Nie nak merempit hokeyyy.
nak menanges aku that time.
Nasib jiwa kuat dan kental....haishhh..

At last jumpa jugak itu H0004.
Ko nieee!! asal dok jaoh sangat?
penat taw lari...lempang kang...huhuhuu

Sampai sana seme org dah ada.
Nasib baik flight nie ada lagi.
Kalo tak nanges kuor air mata darah aku ngan Kak Long...huhuu

Giler kelakar seram kan?
tulah natijahnya kalo tak alert.
well..first experience katenya.
sebelom nie tak pernah kena.
so, lepas nie memang comfom ketat2 aku extraaaa alert.

Moral of the story.
Saper2 yg amek pakej penerbangan non stop macam aku.
make sure korang double check yer boarding pass kat kaunter masa transit tu.
dont play2 benda macam nie. Penting sangat!!
dont harap penerbangan korang akan carik ko sampai lobang cacing,
semata2 nak bagitau pasal pertukaran gate departure.

Nasib baik la tak buat insiden lambaian ratu cantek masa masok dalam flight tu.
kalo buat...haishhh...muntah darah korang dengar citer aku..hehehee..
apa yang aku tau masa tu,
syukur sangat2 la even berlari tak hengat, 
tapi rejeki nak ke HCM tu ada lagi rupernyer..Alhamdulillah...^__^



 Perot sebenornya dah kenyang sebab dah makan lunch tadi. Tapi makan jer la..even tak abis pon.
Nasik briyani ayam katenya. Ok, makan saje. Rejeki depan mata kan.


Lepas makan, masa untok layan telinga lak.
apalagi..menjiwang la barang 10 lagu adernyerr ponnn.
Masa tengah layan, tetiba mata nak terlelap.


 Haaaa...nie yang paling osemm..penyudahnya marilah kita tido...heaven gilerr..

  
Jejak airport HCM dalam kol 6.00pm gitu waktu Vietnam.
Kalo kat Mesia dah pukul 7.00pm.
Ingatkan bole la amek pic HCM dari atas flight.
hampehh..
masa tu dah gelap sangat.
lupa lak aku yang Vietnam nie seropa Thailand sajer.
cepat jer gelapnyer.

Jom cepat2 buat keje.
amek luggage bagai.
nanti lambat kang. Tau jer la. Nie malam krismas. Jem nanti kang.

Benda pertama kitorang buat,
carik simcard Vietnam sbb nak pakai internet.
Tau jer la, internet takder..masing2 muka ada tarik.
so, haros kita carik simcard dulu.
Guna idea minah nie.
Tapiiiiiii..kedai tu dah tutup la.
hancossss.
belom malam kot, cepat nao nak tutup..huhuhuu

Dahlah..at this moment, kita pakai wifi hotel dulu.
later2 kita carik kat area2 hotel tu.
takkan takder kan?
musti ada punyer.

Then teros keluar and carik taxi vinasun yang super glamer tu.
Recommended by blogger and Vietnamese.
Pada aku taklah betol sangat ratenya.
sebab macam kena tipu jugak la.
sebab kat meter tunjuk lain,
bayor lain pulak..haishhh..
sabor jer la.
nasib dah malam taw. Malas dah aku nak argue2.
lagi satu rate ko still within buget aku even kena tipu pon.
malapetaka betol la vinasun nieh...cehh..

Sampai hotel dalam pukul 8.00pm gitu.
Penat jangan cakap la.
penat abiskan masa kat perjalanan jer.
nasib baiklah itu anak owner hotel sangat hensem dan baik hati.
humble and giler friendly.
So hilang penat aku seme.

Same time tanya2 pasal simcard.
and luckily, kawan dia kat sebelah hotel ada jual simcard ngan internet.
ok..great..mari kita beli.
satu nombor plus dengan Dong50k dalam tu dalam RM15.
tak taulah betol ke tak harga tu...huuhuu..

Amek kunci bilik, then mari masok bilik.
sound Kak long awal2 jangan sepahkan bilik,
sebab aku nak snap gambor.
biasalah..nak buat special entry pasal hotel kan.
macam tak biasa pulak..haishhh..



Kitorang lepak kat hotel nie..5 hari 4 malam..special entry akan menyusul later yer...


Ok la..kita sambong lagi nanti yer.
habis dah first part HCM nie.
pic tak banyak sangat, sebab belom tiba masanya lagi...hehehe
jangan aku taruk banyak2 pic nanti,
korang memekak..siap ea...panggg kanggg!!

Ok. Peeps...
penat dah jari jemari iollss nie.
dari malam tadi mengarang tak siap2 taw.
banyak nao pengaruh2 and anasir luar yang menganggu gugat keimanan iollss.

But, at least siap jugak kan entry nie..huyeahhhh!!!
Orait then..jumpa lagi ya..
daaaaaa....

























6 comments:

  1. mmg klako! lagi2 part lari2 cari gate.. waiting 4 ur next entry.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. giler tak klako..nak telentang kepenatan taw tak..huhuhuhuu

      Delete
  2. Kak.. hotel tu ok tak??

    ReplyDelete
  3. sim kad line sne ok? lju x tenet?

    ReplyDelete
  4. naik je la taxi... ngengada sgt...

    ReplyDelete