This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Saturday, January 4, 2014

Ho Chi Minh Part 3 - Hard Rock Cafe & Night Market Life

Still kat Day 2 lagi.
Alaaa...janganlah membebel.
suka aku la nak buat aktiviti satu hari sampai 2 entry.
problem la korang nie.
yang penatnyer aku kan.
korang tinggal baca jer pon.
kalo rasa menyampah nak baca tak payah baca.
lagi senang. Simple as that..:p

Ok. Mari sambong cerita...lalalalalaaa
Lepas dah jalan dan jalan dan jalan.
Tetiba terasa confuse.
Eh..nak terus ke nak belok kanan nie?
bayang HRC pon aku tak nampak lagi.
Kalo ikot map, HRC belah kanan.

Sekali jer kan, masa kepala aku terteleng ke kanan,
tetiba ternampak sesuatu.
Eh..apekah?
Yer la..betol...
gitar tuuuuuu..
haaaa...at last dari simpang tu, teros ternampak gitar.
Trademark si HRC ketat2.

Huyeaahhhh!!!
mission success.
giler suker aku taw.
Teros tarik tangan Kak Long tuju kat tempat yang aku over excited nak pegi.
eemm..bestnyerr.
senyum jer aku that time...:)

Okeh. Kat sini takder apa sangat nak cerita.
Kita tengok gambor jer la yer.
kalo takder caption, sila buat caption sendiri yerr.
create caption yang best2 jer eh...ngeeeee..^___^


Tempat wajib amek gambor.








Aku beli tshirt yang design macam kaler merah kat belakang tu. Tapi akunyer kaler biru turquiose.
suker taw kaler tu..aku beli harga dia USD39.



Suker sangat bear nieh. Comel nak mamps. Rasa nak gigit2.
Harga dia aku tak tengok sebab nanti kalo tengok, takot lak aku terbeli kang..huhuhuu...nahi..nahi...T___T




Dah dapat dah apa yang aku nak...jom balik.



Susah tol nak amek pic berdua macam nie. Terpaksalah buat muka tak malu,
mintak tolong guard kat situ amekkan.
Me ok jer kalo nak soh diorang snap pic..sebab guard2 kat sana seme muda belia. 
Seme good looking...hehehehhe



Gitar nie la trademark HRC.


Dah puas bergambar sakan kat HRC tu,
mari kita balik ke pangkal jalan.
cuaca macam nak hujan jer.
adehh..janganlah hujan.
Nie nak menapak dalam 1/2 jam nie nak balik.
Tu kalo jalan tak berenti.
kenenya berenti2 sebab nampak benda menarik.
1/2 jam pon bole jadi 1/2 hari..huhuhuu

Dengan berlagaknya masa nak balik kitorang dah tak tengok map.
giler eksen.
jalan asal boleh jer. Agak2 katenya...hahahaa
sambil2 tu cuba nak mengingat balik trademark2 yang aku pernah lalu tadi.
ada certain jalan tu aku tak pernah lalu.
tetiba rasa cuak.
sudah sesatkah?
oh tidakkkk...
teroskan saja perjalanan.
jalan punyer jalan jumpa gak bangunan yang sepatutnya kita kena nampak...hahahaaa.

And at last dalam kol 3.30pm macam tu,
sampai la kitorang kat Ben Than Market.
super awesome.
sampai jugak akhirnya.
dengan otak sengal bodo2 alang kitorang nie.

Tapi kitorang tak teros balik.
singgah money changer kejap.
nak kena tukar duit dong lagi.
nak abis sudah.
So, aku tukar lagi 1 juta dong.
Murah jer kot rate kat sini 1 juta dong = RM156.
murah tak???
kalo kat mesia masa aku beli 2 hari lepas,
mahal babas.
okeh..kita detailkan lagi yer.
beli di Johor Bahru, Mesia 1 juta dong = RM170.
mahal tak?
perghhh..bapak mahal hokeyyyy.
ntah pape.
bila pikir2 balik, sakit pulak hati kiter niehh.

On the way nak balik ke hotel tu.
Ramai orang jual buah tepi2 jalan.
sedapnyerrrr.
Dahlah perot lapor tak makan lagi.
nampak lak buah2 feveret aku tuh.
rasa nak nanges hentak2 kaki..huwaaaaa..


Lagi berapa tapak nak sampai hotel..Kak Long tenampak pulak durian nie.
dia punyer merentan nak beli macam tak penah makan durian.
haishhh..sekeh kang.
Dah sudahhh..pegi beli cepat!!



Pas dah kelebet2 durian tu, Kak Long pon belilah.
satu pack tu RM10. Pada aku macam mahal.
tapi member nak makan sangat durian vietnam.
layan kan jer la.kempunan lak kan sampai mesia nanti
satu keje pulak aku nak pi cop nama vietnam kat durian tu nanti.
padahal durian batu pahat jer ponnnn..kweng..kweng..kwengggg

Pastu singgah kedai makan Basiroh pulak.
laok paok dah almost nak habis.
tibai la. Aku tak kisah takder laok sangat.
janji ada sayor cukup la.
Kenenya nasib aku ngan Kak Long baik hari tu.
kebetulan orang kedai tengah goreng ikan.
jawabnyer gigihlah aku tunggu kan?
dah macam kucen miang tunggu ikan..muahahahha

Lepas dah complete seme,
marilah kita pulang ke hotel.
Alaaa...hotel aku tu depan kedai makan Basiroh tu jer.
dekat sesangat.
jejak lantai bilik dalam pukul 4.30pm macam tu.
ngam2 sampai, bilik baru lepas housekeeping.
owhh lega. Aircond pon dorang tak tutup.
memang super heaven masok bilik yang sejok lepas dah penat2 berjalan dan kepanasan.



Pukul 5.00pm baru lunch....heheheee...
tetiba nampak macam sedap jer nasik ngan laok tu.


Lepas makan sesi berehat2.
pulihkan balik tenaga lepas dah penat guna kederat seharian.
so, marilah kita berehat2..menenangkan fikiran sambil dengar lagu hindustan.
nak tengok tv, sepatah haram aku tak paham.
seme bantai cakap vietnam. matiklaaaa..
ada kang aku jadi translator.
suka hati aku jer kang nak buat caption..hahahaa..

Kitorang decide malam nie nak gie pasar malam jer.
nak gi Ben Than Market pon dah nak tutup.
so, kita coci mata kat pasar malam jer la yer.
Pasar malam start pukul 8.00pm.
yang jual2 pon orang yang sama jer ngan kat Ben Than market tu.
Pasar malam murah sikit la.
yang penting kena pandai bargain.
silap hari bulan bargain sampai bergaduh..haishhhh..

Dekat2 pukul 8am macam tu.
siap2 teros turun.
tapi tak teros pegi pasar malam.
gi lobby jap sebab nak book tour untuk besok.
konon2 besok nak pegi Mekong Tour.
apa yang ada kat sana ek...emm...wondering jugak.


Aku amek pakej no 1 tu...USD19


 Thanh Thu Hotel aku waktu malam



 Nie pemandangan tiap2 malam kat depan or lorong hotel aku. Happening kan? Me loikeee..



Nie pulak kedai2 depan hotel aku. Beli kat sini lagi murah dari kat Ben Than Market ngan nite market.


Okeh. Madam bizi tengah bargain. Boleh ke uollss?? 



Souviners


Suker bag2 dia..very coloring



Nie pon souviners.



Malam2 melantak buah tak hengat. sebungkus nie USD1.
Serious sedap and manis menanges...T___T




Lepas dah dapat semua apa yang nak.
mohlah kita pulang ke hotel.
nasib hotel dekat jer.
kalo jaoh, menangis jugak nak menapak..huhuhuu

Beli kopi femes and lagi sedap ini kat depan hotel aku.
orang siap berator lagi hokeyyy nak beli kopi  abang kopiah nie.
rasa dia?? sangattttttttt owesomeeeeeee!!!



 Abang kopiah yang hebattt


sedap menggiler kopi nie...kalo datang sini korang kene try hokeyyy.



Tu jer la yang berlaku masa day 2 kat HCM nie.
ultimately fun giler.
tak penat and everything flawless.
mari kita berehat2 di bilik sambil sambong gossip yang tak habis siang tadi.


Adehhh uollss.
rasa nak muntah dah type banyak2.
biar korang yang muntah.
jangan aku yang muntah.
abis tebarai and tertangguh seme entry2 aku nanti.

Next part aku citer pasal my awesome journey to Mekong River yer.
nak carik ABANG PEDAS..kihkihkihkihh

Wokey uollss.
sampai ketemu ya.
daaaaaaa...















8 comments:

  1. wowoot.. cam sedap je kopi abg kopiah tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. serious sedap dik..nasib tak bawak balik abang kopiah tu, boleh soh jadi tukang bancuh kopi kat umah..muahahahaa

      Delete
  2. Kakak minum kopi yang penjual dia pakai baju color oren ,...yg ada kat Night Market..itu pun awesome jugak ..bayar je RM3..Tapi akak frust tak dapt gi HARD ROCK..sebab tersesat jalanlah pulak......

    ReplyDelete
    Replies
    1. HRC tu kalo tak ye2 memang boleh sesat barat...tapi tawakal jer la ikot kaki katenya..nasib sampai jugak..muahahahaa

      Delete
  3. Salam travelling

    Terbaekk lah... saya dah 2 kali pegi pun, masih tak sempat nak jenguk HRC.

    Ceritera yg menarik...

    -- > https://www.facebook.com/zainuddinmu

    ReplyDelete
  4. Salam..sy akan HCM sept ni...so mmg perlu tukar duit USD jugak ke?sy ni bukan la kaki shopping pon...tp buatnya perlu terkapai2 plak nnt...hehehehe....

    ReplyDelete