This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Saturday, January 18, 2014

Ho Chi Minh Part 6 - Drama anak beranak & Last Minute Shopping


Still in day 4.
After balik dari Chu Chi tunnel around 4pm sampai hotel.
Naik bilik jap, nak tukar baju katenya.
carik dressing yang paling sempoi.
Nak gi pulun shopping uollss.
haroslah seme dalam keadaan yang ringkas dan selesa kan?

Benda pertama turun hotel yang aku nak buat ialah melunaskan edisi penyiasatan.
pi kat area buah2 depan Ben Than Market tu,
nak carik kawan Mr Izz seperti yang dijanjikan since dari Mesia lagi.
berpandukan info dan map yang tak bole blah.
bermulalah mission yang aku rasa kelakar nak mampos abad ini.

Mission :
Mr Izz soh carik mamat Vietnam nie (ada pic)
dia terhilang contact no mamat Viet tu.
so tugas aku, pi carik mamat Viet tu and bagi contact no Mr Izz.
tu jer. senang kan?

Ok. Drama pon bermula.

Ternampak sorang mamat nie tengah belek2 and susun buah kat gerai dia.
and dgn penuh sopan santunnya aku pon tegur.

Aku : Excuse me sir, im looking for this guy. (sambil tunjuk pic kat hp aku)
MV : No...no...
Aku : Is it u sir?
MV : No...no...

Terpinga2 aku.
Apa hal lak mamat nie.
Salah orang kot. Izz kata budak tu student engineering.
tapi mamat nie tak serupa itu mamat engineering tu.
dia langsung tak paham apa aku nak. English pon hampeh.

tetiba, datang sorang pompuan tetiba rampas henpon aku.
tepanjat gegel sekejap.
dia membebel2 tengok pic kat henpon aku sambil  ketawa2.
pastu bawak henpon aku dengan selambanya kat sorang pompuan tua.

Dia cakap ntah ape kat pompuan tua tu sambil tunjuk2 henpon aku.
pastu tunjuk2 kat aku.
ketawa2 lagi.
datanglah pompuan tua tu kat aku, dengan 3/4 orang lagi pompuan Viet.
Dah seme dok keliling aku.
Tetiba aku fefeeling retis kat situ.
dikelilingi  peminat katenya...muahahahaha
*lempang diri sendiri laju2.

Pompuan Viet tu, tunjuk2 kat pompuan tua tu  kat aku.
"Mama..mama..."
aku jadik konpius kejap.
dia cakap bahasa insyarat plus bahasa Viet dia.
mana aku paham lol.

Aku : Yes..come again. Sorry, dont understand. (sambil senyum sumbing)
PV : Mama...mama...mama...(tunjuk henpon aku and tunjuk pompuan tua tu)
Aku : Owh..meaning to say, she is mama to this guy?
PV : Yesss..yess..mama...mama..mama..(sambil tepuk2 bahu pompuan tua tu)
Aku : Ok. Great!! (bermunge2 muka aku that time)

Pompuan tua tu nampak happy sangat masa dok depan aku.
manjang senyum even dia tak tau nak cakap apa.
macam rasa very honourable coz ada orang tanya pasal anak dia.

Aku : Auntie, me from Malaysia. Im looking for your son.
Auntie : Ok..ok...(senyum tak putus2 sambil pegang tangan aku)
Aku : I want to see him. Could u please let me know where he is?
PV : U here..here..(tunjuk jam pukul 8pm soh datang balik situ)
Aku : I see..meaning i should come here again at 8pm?? (sambil tunjuk no 8...hehehhe)
PV : Yess..yesss..
Aku : Ok..understood.

Tetiba auntie - pompuan tua tu tunjuk tangan tanda soh tunggu.
hamboi...main bahasa insyarat sajer..hahahaha
Auntie capai henpon and teros call somebody.
Owhh..call anak dia kot.
then dia pass kat aku.
Aku yang terpinga2 terus sambut bila dia bagi bahasa isyarat,
yang tu anak dia yang aku carik tu.

Aku : Hello there.
Son : Hello..yes.
Aku : I believe your mom already told you what was happen here rite?
Son : Yes. U're from Malaysia?
Aku : Correct!! Previously my fren came here and met you. 
        Do you still remember him? Around last week. 
        Unfortunately, he had lost your number.
        Appreciate if we can meet. Any possible time fo u?
Son : Im sorry, too busy at this moment. i cant make it.
Aku : I see. Or maybe just forward your contact number to me?
Son : Yes. Miss, could you pass the hp to my mama?
Aku : Yeah, one moment please.

Entah apa yang diborakkan dua beranak tu.
tetiba auntie tu berlari carik kertas ngan pen.
Owhh.okeyyy...rupernya dia nak tulis contact number anak dia kat kertas tu.
lepas tulis, terus tunjuk2 kat aku.

Aku : Yes auntie, tq so much. Appreciate it! (Sambil tunduk2 macam orang jepun..hahaha)
Auntie : ok...ok...(senyum2 tanda puas hati sambil pegang2 tangan aku)

Rasa terkagum2 ngan diri sendiri.
senyum sambil ucap terima kasih kat semua orang kat situ.
macam YB pulak rasanya.
orang berbudi kita berbahasa kann.
jangan buat malu negara Mesia weyyyy...hahahaa

After that drama, aku teros blah ngan Kak Long.
terkekek2 kitorang ketawa.
masalah bahasa yang sangat ketara.
macam dinosour ngan burung kelicap bercakap.
sudahnya, guna bahasa syarat jer..kihkihkihh.
sempat gak aku cakap ngan Kak Long.
"Kak..auntie tu punyer suker and gembira macam aku nak jadi menantu dia"
gelak besor kitorang lepas tu...muahahahaha

Penat dah ketawa.
lunch tak lagi.
teros ajak Kak Long gie Lunch kat Restauran Serai.
redah jer la carik sampai jumpa restaurant tu.
Masa tu dah pukul 4.30pm hokeyyy...
giler kentang baru nak makan.
jadinya, lunch cum dinner letewwww.





 Very the oily one..jahanam diet haku..


 Another minyak tumpah...mamposhh


Simple dish for our dinner...just nice jer...



After kekenyangan, cakap ngan Kak Long.
kita kena cargass dan pantas.
sebab tinggal berapa jam jer lagi nak soping nieh.
wahhhh!!! kemain cakap cenggitu kan..

Well, at the point of time dah pukul 5.30pm
Ben Than Market dah nak tutup dah.
haros merempit nieh carik apa yang terpandang kelmarin nak dibeli kejap lagi.

Jalan laju2, kita terjah tempat kopi2 dulu yer.
dah lama aku ngidam nak kopi vietnam yang super original dikisar.
bau wangi semerbak memukau jiwa yang gundah gulana.
tapi yang tak boleh blah, aku bukan penggemar kopi pon.
tapi bila kat Vietnam nie, aku bole layan pulak.
mistik tak??
penangan kehebatan kopi Vietnam. 
Super owesome!!



 Mari pilih apa yang korang nak?? Kasik juling bijik mata.


 Aku beli kopi Vietnam nie - tokey bagi 50k/100gm
wangi hokeyy bau dia...


 Nie kopi Luwak gred AAA. Aku beli jugak. The best kopi in the world.
Sangat sedap bau dia...tak bole tahan. Tau pasal kopi nie sebab masa pegi Bali siap pegi ladang kopi tengok  pembuatan kopi Luwak. Super mahal babas kopi Luwak tu...haishhh...
Aku beli nie 500gm...tokey kedai bagi 100k/gm...senyum jer aku...ngeeee...



 Blend and bungkus di situ...aku dok jauh pon bole bau keharumannya....heaven....:)


After dah puas hati soping kopi,
merempit gi kedai kasut yang aku dah berangan dari hari tu lagi.
nak beli All Star katenya.
All Star aku dah koyak kat tepi.
All Star Papa elok lagi sebenornya.
Converse Aleeya pulak dah sempit sikit kat depan.
So senang citer, kita beli untuk semua yer.
sama rata, so takder yang sentap and jeles2 tahap gaung nanti.

Kaler banyak.
So, macam biasa aku akan jadi sangat rambang dan sesak napas nak pilih kaler.
semua kaler aku suka.
Jadinya semua kaler aku try kat kaki...muahahahaa

Well, bukan aku pakai sendiri pon,
orang kedai yang gigih pakaikan aku kasut tu, ikat tali2 tu semua bagai.
Biasalah member nak buat sale kan.
biorlah dier..
Aku dok diam2, tadah kaki jer...kihkihkihhh



Pink ngan merah. Dua2 aku suka...T___T
*Effect memijak kaki yang sangat owesome sekali...sebenornya kaki aku floating jer kat atas..heheheee
Banyak tol kitorang beli kasut kat situ tau. Total beli kasut kat situ 7 pasang...hamekkk nggkoooo!!!
Kasik kaya tokey kedai....haishhhh...


After dah memborong kasut,
mohlah kita keluar.
kedai pon banyak dah tutup. 
Tak sempat dah nak beli yang lain2.
Takper, kita carik kat pasar malam jer la.
takpon kat kedai2 tepi hotel kitorang nginap tu.

Nak dijadikan cerita.
Pic2 belambak masa soping tu semua dalam henpon aku.
pic2 tu pulak seme dah enam jahanam...huwaaaaaaaaa!!!!!!
sedih sampai ulu hati tau...T____T

Aku ngan Kak Long memborong kain cotton, tshirt, kemeja, baju kurung dah siap.
Apa lagi ek...
Haa...souviner yang cantik2 ada beading tu.
Kopi Ngu Yen yang best tu.
Bag kulit lagi.
lagi aku pon tak ingat...hahahaaa

Tapi kain ngan baju2 kurung dah siap tu,
aku beli kat kedai2 area hotel aku jer.
lagi murah ngkoo nak compare ngan kat Ben Than Market ngan pasar malam tu.

Nak tau harga ke?
nanti aku buat special entry harga barang2 kat TIPS HCM ea.
harap bertabah...heheheee



 Aku beli 3 bag sling kulit nieh. suker kaler dia yang colorful tu. Yang 2 atas tu aku punyer.
Bawah tu Aleeya punyer. Berhempas pulas nak tawar harga tau. Sampai gaduh2..haishhh..
Well known bag kulit kan mahal...tapi aku memang sengaja nak murah jugak.
Harga asal 3 ketoi tu RM180...tapi aku mati2 nak RM100 jer.
bertikam lidah dan hampir2 tak dapat harga yang aku nak. 
At last aku boring, aku pon bukak langkah...baru 2 langkah dah kena jerit ngan tokey kedai.
Dia agree ngan harga aku...senyum lebor aku tau...muahahahahaa
*Harga bukak kedai yang simply awesome, kalo tokey tak jual, suwey sepanjang hari katenya..haishhh



 Taraaaa...nie kasut yang aku beli. Grey kaler untuk Papa. Purple ngan Pink untuk aku ngan Aleeya.
Aku ngan Aleeya bole tukar pakai. Sebab size kasut kitorang sama.....opsssss...
This is original All Star made in Vietnam. Aku beli kat butik Converse pon made in Vietnam jugak.
Yang nie gred bagus punyer. Cer teka harga dia berapa?..kalao kat Mesia harga sepasang nie rate dia between  RM150 ke RM200..tapi yang aku beli tu sepasang baru RM45, beli 3 pasang RM135.
Tapi aku nak murah lagi. Tokey mati2 takmo bagi. 
Last2 dengan pujuk rayu yang memukau tahap nak membelah bumi, aku dapat jugaklah 3 pasang tu RM100..perghh..giler kentang...cukup puas hati...^___^



 Nie antara yang aku beli..untuk diri sendiri hokeyyy..takder beli untuk orang lain pon. Harap maklom.



 Vietnam Coffee...Trung Nguyen Coffee...Weasel Coffee (Luwak Coffee)



Bila dah dikumpul2...segini banyaknya barang soping aku..natijahnya, kena beli bag extra lagi satu.
Beli yang rege RM7 sudahh. Asal tak koyak ngan bobos dah bagus la tu...heheheee...


Okeh? Cukup?
Cukuplah tu.
Dahlah aku buat entry nie separuh hati jer ngan pic yang dah jahanam tu.
kalo tak mau muntah darah korang hadap pic soping aku tau.
selamat korang.
tapi aku yang menjeruk rasa....T___T

Korang, besok nak balik dah.
Flight kol 11am.
besok last day la kalo nak makan Pho' Noodles tu.
Haros aku rindu setengah mati...huhuhuu...

Jomlah tido.
pukul 2am dah nie.
giler kentang mentaip pepagi buta.
macam takder hari esok dah...haishhh..

Lagi 3 entry menyusul lepas nie.
* Ben Than Market
* Than Thu Hotel 
* Tips

So, harap bersabar ya.
hopefully besok aku rajin nak mengkatamkan 3 entry tu.
pray hard la...hehehee.

Ok. See u then.

Daaaaaa...


























3 comments:

  1. as salam sis...nk tny kedai kasut converse yg sis beli kat area mn ye...esk flight sy ke vietnam so nk cr kedai kasut ni..harga dia sgt murah la sis.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam Ben Than Market..which kedai tak ingat la..sebab dalam tu memang banyak kedai..take note harga tu and try search kedai2 yang boleh bagi harga yang sama yer..good luck!

      Delete
  2. Kopi luwak memang sedap tapi proses utk membuatnya menggunakan binatang sejenis musang dipanggil luwak, kopi diambil dr najis luwak dan diproses ;)

    ReplyDelete