This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, January 30, 2014

Tips Melancong or Bercuti ke Saigon @ Ho Chi Minh, Vietnam

Penutup tirai 2013.
Haroslah carik yang meletop kan.


Ok. Mari kita bercerita tentang tips percotian tak boleh blah dua beradik yang gonjeng ini.

For the first time aku bercoti tanpa Papa ngan Aleeya.
kali nie memang giler ketat2 aku memaksa diri untuk bergerak sendiri.
konon2 nak berdikari.
dapat pulak bercoti ngan Kak Long aku yang well known jarang2 bercoti ke oberseas.
Jadinya, dengan pengalaman yang tak seberapa aku ada tu,
aku gunalah utk percotian kali ini.
Moga2 sukses la kann.

Pegi ngan Kak Long.

tau jer la kalo pegi ngan Kak Long yang penyoping tegar nie.
aku nie penyoping lite2 jer.
still tak bole lawan dewi soping tu.
Kalo aku lawan, aku bole muntah darah tahap kritikal.
langgar sumpahan dan pantang katenya...kihkihkihh

Okeyy.

Come buat check list apa yang perlu dibuat kat sana.
Most of tips and check list nie, experiences aku sendiri.
kalo nak rasa aku membohong ke menipu ker, terpulang.
kalo nak rasa aku buat drama pon, suka hatilah.
Aku cuma sampaikan jer apa yang aku rasa perlu...heheheee



1) Ticket/Flight


Aku book ticket via Wego.Com.

Choose MAS instead of AA.
Nasib aku baik, booking via Wego.Com aku dapat normal rate.
berapa sangat normalnya tu?

Ok. Well known kan.

Bila book ticket last minit nie, somemore jumpa krismas ngan new year.
harganya sangatlah melampau mahalnya.
Aku survey AA, all in dia mau RM1200.
Sama ngan MAS, all in pon mau RM1200.
Haishhh...tu baru ticket jer...hotel..makan..soping apa cer??

Jadinya selepas bertungkus lumus kelebet sana sini.

Last2 Kak Long suggest book via agent.
So, aku pon skodeng itu Wego.Com.
Memang nasib baik, benda yang aku nak terpompang depan mata.

Senai-KLIA-HCM-KLIA-Senai all in RM750 jer.

apa lagi..laju la aku membookingnyer.
memang rejeki itu hari la...suker hokeyyy.

Mari kita lihat itenery and flight schedulenya yerr..




Sila compare harga tersebut. Ternyata MAS lebih murah kan? Ok. Sila booking laju2.


Flight details itenerary katenya.


Summary.




Budget for 5 days 4 nights
Ex rate : USD1 = RM3.20 & Dong1m = RM160 (Jb Area)



2 ) Hotel 

Basicly hotel nie sangat subjektif la. Sebab ikut hawa masing2 kan. Ada yang nak murah, ada yang nak mahal. Ikut keselesaan katenya. But for me, aku prefer to hotel yang ada good recommedation. Ciri2 hotel yang selalu dalam otak kedekut aku.

a) Harga/rate
b) Location
c) Facilities inside/outside hotel
d) Good recommendation from others traveller.

Macam biasa for buget hotel, rate tahap kemampuan akal adalah between RM50-RM120.
Rate for hotel bintang2 pulak between RM150-RM500.
Tengok poket sendiri pastu bookinglah dengan bijak.


Sila google dan search hotel area Ben Than Market, District 1.



3) Taxi

Trusted/recommendation taxi meters among travellers and Vietnamese
a) Vinasun
b) Mai Linh Group

Disini penggunaan Vietnam Dong adalah perlu yer.
Rate from Airport to HCM's Hotel within 150k to 200k
Airport to hotel (+ -) 30 minit
Let you know, above taxi also got hidden charges. So pandai2 la yer standby extra money.

4) Currency

3 currency yang boleh digunakan kat sana    -  USD. MYR & Dong Vietnam

a) USD - guna masa untuk bayar tour. Nak shopping pakai USD pon boleh.
b) MYR - pakai currency MYR nie masa shopping. Lagi senang nak kira/compare.
3) Viet Dong - Untuk sesi makan2 ngan bayor duit taxi


USD & Vietnam Dong



5) Meal/Makan

Makanan kat Vietnam adalah super mahal babas. Sila sediakan duit Dong secukupnya.
Untuk sesi makan2 penggunaan Dong adah perlu dan wajib.

Tapi masa last day, kitorang kehabisan Dong..buat muka selamba nak bayar in MYR..hehehe
nasib baik ok. Incident tu kat berlaku kat Kedai Hajah Basiroh.

Citer pasal makan, of cozlah memasing nak yang halal dan tekak boleh makan kan?
Most of makanan halal located kat area Ben Than Market.
lagi2 kat area depan hotel aku tu.
Consider banyak kedai halal berlonggok kat situ.
Kat tempat2 lain pon ada, tapi jauh2 la.

Standby wit lebih untuk meal sebab makanan kat sini adalah mahal babas.
rate per meal between RM12- RM20 untuk sorang makan.
Sediakan currency Vietnam Dong untuk makan2 yer.

Experience aku kat sana,
first day breakfast nasi goreng seafood + milo panas = RM20...T__T
mahal kan??
so, moral of the story, standby wit lebey yer. WAJIB.


Wajib try...Pho' Noodles...sedapppp!!!!



6) Shopping.

Well known, orang datang sini memang nak shopping.

sama gak kalo gi Bandung or Guangzhow China tu.
So..meh buat summary sikit pasal shopping.

a) Cotton - Bole beli kat Ben Than Market. Ada berjuta kedai dalam tu.
    Jangan korang muntah darah sudah. Harga ikut quality cotton sebab cotton banyak jenis yer.
    Selain tu boleh beli jugak kat pasar malam (night market).
    And boleh jugak beli kat kedai2 area hotel2 yang aku lepak tu.
   
   * Satin Cotton 3.5m = RM25-RM30
   * English Cotton = RM23-RM27
   * Japanesse Cotton = RM30-RM40
   * Viscose Cotton = RM23-RM25

b) Baju kurung dah siap - Aku survey2, kat kedai2 area hotel aku lagi murah dari Ben Than Market
    ngan pasar malam.

   * Baju kurung cotton (without beading) = RM25-RM28
   * Baju kurung cotton (with beading) = RM30-RM35
   * Baju kurung cotton bunga berkaki = RM30-RM35

c) T-Shirt - Benda wajib korang yang biasa korang beli kan?
    Beli kat pasar malam lebih murah. 
    Tapi aku beli kat kedai depan hotel aku, lagi murahhhhh...ngeeee..

   * T-shirt good quality - kain tebal  =   RM12-RM15
   * T-shirt low quality - kain nipis sikit =  RM5-RM10

d) Seluar Pallazo corak2 cantek - seluar nie ramai orang yang kena tipu. 
    Ada yang beli RM30, RM25 pon ada..
    Tapi aku dapat beli RM12 sahaja...
    diulang sekali lagi..RM12 sahaja...muahahahaha..
    Kuasa bargain korang haros hebat yerr.

e) Souviner - wajib beli sebab sumer lawa2.

   * Cosmetic case 1 pack ( ada 6 pcs) = RM10-RM15
   * Fridge magnet - 1 pcs = RM1-RM2

Moral of the story, jangan terus beli. Is better korang round and make a survey dulu.
Seriously, harga memang tak sama.
Sure korang nanges kang kalo terbeli yang mahal tapi kat tempat lain lebih murah.
Kena kuat semangat kalo nak bargain.
Paling best masuk pagi2, dapat harga bukak kedai...ngeeee...

Orait.
At this moment tu jer yang teringat.
kalo ada apa2 yang tercicir nanti aku update balik. Okiessss??

See u then.










    









23 comments:

  1. salam kenal. wah best nya melancong ! nanti saya recap baca travelogue awak yang ada list kat tepi2 tu. heeee ~ ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jewww...memang untuk dibaca pon...kihkihkihhh

      Delete
  2. Salam maria, jm tercari2 tips nk g krab sekali masuk blog ni dan info sgt lengkap suka sgt pastu terperasan nama blog jm pun ada kt sini terharunya. Blog yg menarik dan ini yg buat jm terus melekat ni heee

    ReplyDelete
  3. salam,beli converse tu kat mana ye???terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat ben than market...kedai yg mana tak ingat..tapi rata2 kedai kasut ada converse tu..cuma kena pandai bargain..

      Delete
  4. Assalam, thanks sharing this info! i gonna be there next week! tq dear

    ReplyDelete
  5. Salam...blh sy tahu awk dok hotel mana di vietnam?

    ReplyDelete
  6. full of info..the most informative i found so far! good job! tq!

    ReplyDelete
  7. salam, boleh tahu hotel ape yg RM 90 tu, terus untuk lawatan tu kite pergi sendiri ke ade hotel atur kan tq, now dah ade air asia terus ke ho chi min dari senai kan

    ReplyDelete
  8. Oktober nannti ke ho chi min....tq for da info..

    ReplyDelete
  9. A licensed Loan Lender, We offer Affordable Loan at 3% interest rate available for local and international borrowers, Are you seriously interested in getting a genuine Loan without stress? Do you need this Loan for business and to clear your bills? Then send us an email now for more details via:majidvijahlending@gmail.com


    LOAN APPLICATION FORM.

    (1)Full Name:
    (2)Country:
    (3)State:
    (4)Address:
    (5)Sex:
    (6)Occupation:
    (7)Amount needed:
    (8)Loan duration:
    (9)Loan purpose:
    (10)Telephone

    Email Us:(majidvijahlending@gmail.com)

    ReplyDelete
  10. askum sis, nk tnya sgt tentang vietnam ni, sbb kami rs book sdri lebih murah berbanding pakai travel agency..tp byk plak kisah kurang sedap dengar pasal vietnam..kalo kta nk gi sdri, nk bcakap ngan dorng tu nk guna bhasa omputih bleh ke? ha lagi 1 sis, mcm mn nk book hotel yg sama yg sis duduk tu? tq sis..hope to get reply from u ;)

    ReplyDelete
  11. tq 4 the tips,apa nama hotel yg sis duduk 2 ye?nak jgak dpt beli brg2 yg lg murah kt ngan hotel sis stay 2

    ReplyDelete
  12. Tq utk perkongsian ni. Jemput visit blog sy juga ye;)
    http://naziramiswan.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. Salam..
    Boleh hubungi Abdolloh, seorang tourist guide muslim berbangsa Melayu Champa dan fasih berbahasa Melayu utk sebarang pertanyaan mengenai pakej atau sbrg lawatan di Ho Chi Minh (Mekong, Chu Chi Tunnels, tmpt2 shopping, tmpt2 menarik di hcm dll). Dijamin berpuas hati.

    No Hp / Whatsapp: +841269930648
    Fb: Loh Aeda
    Email: abdollohvet@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Hai jika anda berminat untuk percutian ke vietnam 2015, boleh lawati

    PAKEJ 2015 JOIN TOUR

    PAKEJ GROUND 2015

    kami menyediakan pakej berkumpulan atau ground tour tanpa hidden charges. Tq.

    ReplyDelete
  15. Salam, ini travel agency yng uruskan muslim tour di ho chi minh ( tourguide muslim melayu-champa n fasih cakap bahasa malaysia)
    Email: amantravelvn@gmail.com
    Tel: +84 932 617 292
    Wsp : +84 938 629 767 ( zaharah)

    ReplyDelete
  16. Salam, ini travel agency yng uruskan muslim tour di ho chi minh ( tourguide muslim melayu-champa n fasih cakap bahasa malaysia)
    Email: amantravelvn@gmail.com
    Tel: +84 932 617 292
    Wsp : +84 938 629 767 ( zaharah)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
  18. LEARN MORE : http://asiatripblog.com/top-10-vietnam-tour-packages-malaysia-singapore/">vietnam tour packages from malaysia

    ReplyDelete
  19. eee...bestnyer..details info..thanks ya..sgt membantu bagi yg sedng wat persiapan ni..hihi

    Perlukan Perkhidmatan Kereta Sewa? Jom Singgah...
    http://keretasewarawangselayang.blogspot.my/

    ReplyDelete