This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, September 8, 2016

Hari berehat dan makan2 before cyst operation

Day 2 kat ward.
Consider hari releks2, senyum2, makan2.
Awal2 pagi aku dah terjaga.
Tapi pelik mata tak ngantuk sangat even malam tadi tak cukup tido pon.
agaknye sebab dah biasa kot.
Orang bekerje kan. 
Memang la hari2 bangun pagi.
Masa bangkit tido tu mamai2 capai towel terus mandi.
lepas siap mandi tu Papa call tanye nak breakfast ape.
aku cakap nak nasik kerabu kat bawah pokok area umah tu.
Papa kate okay and nanti die tapaukan.
Tak sabar nak makan nasik kerabu tu.
memang sedapppp!!!
Around 7.30am macam tu Papa sampai bawak breakfast.
Papa tarik meje gerak roda2 tu letak breakfast atas tu and ajak makan sama2.
Aku pon excited la nak makan. Acah2 dah lapor.
Masa bukak plastik tu, hati tu tetibe macam tak  best.
Eh, akak nasik kerabu tu bungkus tak macam nie?
kenapa beso sangat nie?
kenapa macam berat sangat nie?
Then aku pon bukak pack tu, ermmm..comfom!!
bukan nasik kerabu yang aku nak tu.
sedih…:(
Aku tanye papa, beli kat mane?
Papa cakap beli kat Dahlia. Yang kat umah tu takde.
Pastu aku cakap, kalo takde tak payahla beli.
Papa cakap nak makan ke tak? Kalo tamo, tak payah makan.
Pastu aku sedih sangat.
Aku cuit2 je nasik kerabu tu…T___T
Bila Papa dah gi keje, tinggal lagi aku sorang2.
Meh la hadap tv sampai lebam
bosan hadap tv, hadap henpon pulak
datang kakak misi kuar masuk bole la sembang2
takpon sembang ngan makcik cleaner, pon bole.


Sesi bertenang, berangan dan makan2

Petang Dr. Rabin datang tanye condition aku.
Then explain pasal procedure operation besok.
malam kang dah kena start puasa, makan ubat bersihkan usus semua.
Aku dengar and angguk je la. Konon2 paham.
Kang kalo tak paham aku tanyelah lagi kakak misi..heheee
Bila dah tau nak kena puasa, aku kemain mengade la.
semua benda nak makan masa siang tu.
lagipon lepas operation tu dah kena berpantang kan?
So haroslah telan je apa yang nak ditelan.
Dr Rabin dah pesan start pukul 6pm dah tak bole makan heavy.
The most is aku Cuma bole makan bubur kosong je pukul 7pm tu.
Iyo lahhhhh….
Memang betul pukul 7pm tu dinner aku sampai.
bubur putih kosong ala2 bodo je.
aku pon pandang je la. Kuis2 ngan sudu jek.
Pastu tutup balik ngan cover.
tengok pon takde hawa. 
7.30pm Papa sampai ngan si kakak.
Heyyy...die bawak KFC laaaaaa.
ko rasa aku nak tengok jee?
memang tak la kan. 
Tangan aku laju je rembat seketol KFC tu..hahahaaa
Pastu papa jeling.
Papa cakap, nie patern orang degil tamo dengar advise doktor.
nanti merasalah masa nak proses bersihkan usus perot tu.
Haihhhhhh….bising jerrrr..
Dalam pukul 9pm macam tu, kakak misi datang bawak 3 botol beso air mineral.
kat tangan die pon ada botol kecik kaler putih.
die pon mula pesan.
Sekarang dah bole start minum air nie, makesure abiskan 3 botol.
Pastu minum separuh botol kecik ubat nie. Lagi separuh pukul 6am besok.
Aku senyum je la. Okayy boss!!
Aku pon start minum air ubat tu.
makkkk!!! Masin likat rasa die. Payau lagi. Choiiii sangat!!!! T_____T
minum sampai kuar air mata.
buruk siot rasa die.
tu ubat bersihkan usus. 
Lepas nie hamek bahagian mencirit la ko...T_____T
Kakak misi tu pesan tadi, air tu kena habiskan sebelum pukul 12am.
Huwaaaaaa…..nangis lagi aku.
Memang giler la kan kena abiskan 3 botol air dari start pukul 9pm - 12am.
dengan suhu bilik aku yang kemain sejuk tu.
air tu pon sejuk sangat jadinye.
aku dahlah tak minum air sejuk macam tu.
tahap menangis kuar air mata darah nak mengabiskan..huhuu
Start pukul 11pm aku dah start masuk toilet.
gila la weyyy..berapa kali nak berak ngan kencing nie?
dari aku pakai suar panjang sampailah aku kena pakai kain batik..adoiii!!
gilaaa…gilaaa..gilaaaa!!!
Dalam pukul 2am macam tu baru perut tu rasa okay sikit.
Dah tak rasa nak berak ngan kencing semua.
Die punye letih ngan stress tu toksah cerita la.
Kakak misi pon kuar masuk bilik nak check condition aku.
Cuma bole pujuk aku soh sabar je sebab dah memang procedure macam tu..huhuu
Bila rasa perut tak meragam baru bole lelapkan mata.
sambil tu otak pikir untuk esok sebab nak kena operate perut nie.
entah ape yang aku pikir pon tak taulah.
Takut? Tak kot.
Sebab dah pernah ada experience buang appendiks dolu2 kat KPJ Puteri.
Takpe, kite tunggu je besok eh.
Sambung lagi next entry eh.
Babai.

No comments:

Post a Comment