This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, September 6, 2016

Sakit meleret and berkunjung ke hospital tak sudah.

Okay, jom sambung balik cerita haritu.
Dengan surat refer pakar tu, aku bawak gi KPJ area umah aku nie.
nasib dekat ngan umah. Alhamdulillah.
kemain pagi masa tu.
sampai sane, klinik pakar tu tutup.
rupanya doktor tu ada seminar.
nasiblah seminar tu dalam bangunan KPJ tu je.
PA doktor kesian tengok aku, die pon panggil doktor consider emergency.
aku senyum je..hehheee..sayang doktor!!
Okay aku panggil Dr. Nik je.
very motherly type. Rasa selesa je nak sembang.
macam biasa, untuk entah keberapa kalinye aku kena cerita balik masalah aku tu.
then Dr. Nik terus soh aku baring and start buat ultrasound dari dalam.
tak berapa nak seram sebab 5 tahun dulu aku pernah buat procedure yang sama masa appendiks.
Aku kemain kepoh bertanye, and Dr. Nik gigih explain.
die memang best sangat. Satu2 die explain.
memang ada benda bulat dalam perut aku tu.
Tapi tu hanya rahim yang kosong. Nothing inside.
Tapi bila berkaitan ngan kesakitan perut aku tu, doktor nak buat checkup jugak melalui darah.
So, first step die soh aku check darah sebab nak tau platlet darah aku.
bila semua dah ready and okay, doktor advise and bagi aku antibiotik.
hopefully okay la kan masalah aku tu.
Lagi 2 hari hari Dr. Nik soh datang balik sebab nak check darah lagi.
In a meantime, dapat 3 hari MC soh rehat kat umah.
Dapat pulak nak MC kan?
aku gi keje je macam biasa sebab keje aku banyak.
tapi sametime sakit perut tu still ada..huhuu
owhh lupe nak cakap.
sakit perut aku tu belah kanan.
so kalo sakit tu datang, aku cuma tekan kat area situ je.
kalo berjalan pon kadang2 sampai terbongkok2.
pehhh…sadisss!!
Sampai hari ketiga tu follow as appointment aku gi lagi KPJ.
Pagi2 dah tercongok kat KPJ tu nak amek darah.
Amek darah kejap je tak sampai berapa minit, lepas tu aku masuk keje balik.
PA doktor soh datang balik pukul 2pm sebab nak baca result.
aku cakap okay jek.

Breakfast dulu depan hospital before nak check darah.

Sampai ofis buat keje macam biasa.
kemain ramai pulak tanye nape aku masuk lambat haritu.
malas tol nak jawab..hehh!!
Buat la ape2 keje yang patut sementara nak tunggu pukul 1pm tu.
Dalam kepala, dalam hati still pikir bukan2.
sakit perut ada lagi tapi buat bodo jek.
Jejak KPJ around 1.30pm macam tu.
Papa teman since masa tu lunch time die
tunggu doktor kemain lama. Okay sabar.
Dr. Nik sampai klinik around 2.30pm.
Papa tak boleh tunggu lama sebab lunch time dah abis.
So, die jumpe doktor kejap je pastu tinggal aku sorang2 kat situ.
bertabahlah…:(

Dok diam2 sampai Dr Nik datang.


Dr Nik scan lagi sekali perut aku tapi bahagian atas je.
and die compare ngan yang record lama.
die tanye bleeding okay tak, sakit lagi tak?
aku jawab bleeding tak stop and sakit still ada lagi.
muka die suddenly berubah.
die cakap, supposedly aku tak sakit lagi sebab antibiotik tu bole tolong.
sambil2 tu die baca result darah aku yang amek pagi tadi. 
Overall reading darah okay, takde masalah.
Tetibe die cakap aku ada masalah lain, and need further and complete checkup lagi.
Die call another doktor which is pakar sakit puan jugak kat situ, Dr Rabin.
Dr. Rabin datang senyum and greeting aku.
sweet smile.
duduk sebelah aku, and bermulalah discussion antara Dr. Nik ngan Dr. Rabin.
ada yang aku paham. Ada yang tak paham.
So aku sengeh jek duduk situ diam2.
giler ko, memang la tak paham. 
Dorang banyak cakap guna terms medic.
Korang ingat aku tau??
After dah discuss, Dr. Rabin pandang aku and advise yang aku kena buat another scan.
aku tanye nape?
Die cakap, scan yang aku nak buat nie nama die CT SCAN which is more clear and almost tepat bacaanye.
and for CT Scan aku kena warded.
pastu keluar tande soal ????? Kat kepala otak aku.
macam blur jap.
Dr. Nik bagitau die kena pass kes aku pada Dr. Rabin sebab die more specialise ngan jenis penyakit aku.
Owhh okay..barulah aku tau yan Dr. Nik tu specialise untuk maternity part.
Okay paham.
Then Dr. Rabin invite aku pegi klinik die sebab nak buat further discussion and explanation.
Sampai klinik Dr. Rabin, mulalah die kuarkan semua image tru google and story sikit2 masalah aku tu.
Ada certain tu die lukis2 atas kertas sebab nak bagi aku paham situation aku yang sebenar.
Aku kemain tanye macam2 sebab nak tau sangat apa masalah yang aku hadap nie.
Dr. Rabin explain satu2.
Saya nak puan warded. Buat procedure CT Scan untuk tau masalah sebenar.
At this moment, yang saya bole cakap puan ada masalah Cyst yang membengkak.
benda tu berhampiran kilang telur or ovari belah kanan puan.
Tu yang sebabkan puan selalu sakit sebelah kanan perut.
Jika comfom, kita akan buat laparoscopy operation untuk buang cyst puan.
Dr. cakap cyst nie tak bahaya, tapi bole jadi bahaya kalo die pecah kat dalam.
Boleh bawak mudarat and certain cases bawak kematian. Oppsss!!!
Lebih kurang macam tu la Dr. Rabin cakap.
Entahlah..masa tu aku tak rasa pape.
yang aku tau aku jawab okaylah Dr. I follow je.
sengal tak?..hahahaa
Aku suka Dr Rabin nie.
Even doktor lelaki, tapi sangat soft spoken.
cakap slow and sangat berhati2 .
Very informative.
Pastu aku suke die sebab die melebihkan kebajikan pesakit die.
Consider memang best la. 
rezeki aku dapat doktor best yang incharge penyakit aku.
So, macam biasa buatlah procedure insurance semua.
sementara tu aku kena cucuk kat tangan sebab nak amek darah.
Nak buat complete test untuk semua result darah Dr. kate.
Dok melangok lagi sorang2 nak tunggu bilik sambil tu tengok perangai orang
kuar masuk pastu senyum sorang2..heheee


Meanwhile nak tunggu insurance approve and dapat bilik tempat aku nak lepak tu,
aku pon bagitau papa and ofis pasal kena warded.
memasing macam tekejut jugak.
Yerlah tak sangka kan penyakit aku nie sampai kesitu tahap seriusnye..huhuu
Okay stop kejap.
nanti aku sambung experience CT SCAN aku yang super hazab kaedahnye.
janganlah ada sakit apa2 lagi lepas nie. Serik giler aku..hohh!!
Okay, babai.

No comments:

Post a Comment