This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Wednesday, May 31, 2017

Spring at Seoul, Korea - Seokchon Lake & Hard Rock Cafe Lotte World Mall (Day2 Part1)

Pukul 5am dah terjaga. Pastu teros tak bole tido balik.
Tak tau lah, dah puas tido ke, excited nak berjalan ke.
Aku pon musykil jugak nieh.
Kalo kat umah, bom meletop kebabom pon aku tak bangun2 kalo nak pegi keje tu.
Since Kak Long pon tido lagi,
aku pon sambung keje semalam yang tertunggak.
Pi upload pic dalam instagram..hehee
Kat sini 5.00am dah terang dah.
Kat luar tu sejuk macam mane pon aku tak tau la.
Aku check kat fon temperature kat luar 8'c. 
Giler sejuk ngko.
Yang aku tau, kitorang tak on ekon pon dalam bilik.
Takde pulak rasa panas ke berkuap ke. Takde pon.
Okay2 jek.
Around 7am macam tu, memasing dah siap dah.
heyyy..hari nie misi nak carik cherry blossom.
Kena kejar laju2 dulu.
yer la kan, memang la kitorang datang masa musim bunga.
msim bunga pon bole tahan panjang jugak.
tapi cherry blossom tu tak koser la haihhh nak tunggu korang lama2.
nie memang masa hujung2 die nak gugur nie.
so kena carik and kejar dulu.
Rugi weyy, datang Seoul masa musim bunga tak jumpa sakura nama kampung tu.
Alang2, ko kena cargasss. 
Tapi kan, semalam ujan lebat.
Aku syak bunga sakura tu banyak dah takde.
bunga tu soft tau. Ringan je tekstur die. Memang senang gugur.
Ada angin pon die bole gugur macam salji.
Lagi la kalo hujan. Lebat pulak tu. Ko ghaseeee??
rasa nak nangis pulak..huwaaaaa…T____T
Kak Long kate,
takpe..insya allah ada la sakura tu.
Doa je la banyak2.
Kemain berdoa aku sampai berbuih mulut.
Mintak2 ada la sakura tu.
Menjakun nie. Tak pernah jumpe depan mata laaaa…
Guesthouse ada provide breakfast.
light breakfast la, roti, telur, cereal, hot coffee.
Bole la kan?
tapi kitorang tak sempat makan pon.
sebab breakfast tu dorang prepare pukul 8.00am.
hurmmm..
Takpe, kitorang memang dah ready ngan breakfast sendiri.
pagi tu Kak Long panaskan nasik lemak sedap.
giler sedap nasik lemak tu.
Pastu hadap megi cup lagi.
Fuhhh!! Breakfast like a king konggg!!


Banyak giler makan. Kasik perot kenyang2. Nak jalan jauh nie.


Siap2 makan jom la kite gerak.
Nak pegi carik cherry blossom..yeayyyy!!!
Pagi nie punye plan,
1. Cherry blossom - Seokchon Lake
2. Shopping - Hard Rock Caffe, Latte Mall
3. Makan - Yang Good Lamb
Nie semua kat area Jamsil.
So bila nak pegi sana, semua tempat nie kena pegi.
Petang karang punye plan,
1. Itaewon - Muslim area
Itaewon dah area lain, so kite pegi lewat sikit la kan.
Acah2 nak  makan ngan shopping barang makan sikit.
Subway route to JAMSIL from Myeongdong.
  • St. Myeongdong (424)(Line 4) - Carik arah ke Chungmuro
  • Stop kat St. Dongdaemun History & Cultural Park (Line 4) 
  • Transfer train to Line 2
  • Carik arah ke St. Sangwangsimni (207) (Line 2)
  • Last stop kat St. Jamsil (216) (Line 2)


Kat subway orang tak ramai sangat dah. Sume dah pegi keje.
Kalo saing2 dorang, memang huru hara sikit la. Tapi aku okay je.
Bole tengok oppaa2 hensem.


Tenang je kan? best la gini. Ko pon dapat tempat duduk..hihikk


My lovely ahjumma. Macam mane kalo tengok kat drama tv, macam tu la
dorang kat depan mata. Dengan rambut kiting2 tu. Tapi dorang nie lovely and motherly taw.
Very willing tolong korang kalo tengah susah, nak tanye2 ke, sesat ke. Haa..dorang
ala2 mak yang akan tolong korang dengan penoh kasih sayang. Gituewww...


Acah2 nak snap orang tengah tido. Sekali die bangon daaaaa...


Sampai Jamsil terus merayap.
consider underground Lotte Mall.
Haaa..kat sini banyak Lotte Mall, aku pon sampai naik confuse.
So, alang2 dah sampai kitorang jalan je la kat Lotte Mall tu.
Kat sini ada indoor Lotte Park tu.
Banyak games kat sini.
Macam Trans Studio kat Bandung tu.
Kitorang tak  masok pon dalam tu.
Sebab takde dalam agenda kan.
So jom la carik Seokchon Lake..lalalalaa….

Nie  masa baru sampai station Jamsil. Selpie tu wajib.


Selpie lagikk..hahahaha


Pose la sikit kat underground yang lawo nie.
Subway Jamsil nie bersambung ngan segala Lotte2 Mall kat sini.
Memang best giler. Senang hidup.


Syok je nak jalan kaki gi Seokchon Lake tu.
Sebab pemandangan bandar die cantik.
ngan angin sejuk yang tampo2 muka tu kan.
time datang gedik tu, tejerit laa..'makkk sejukkk'
masa tu dah sebok la gosok2 pipi…hahahaha
kemain merah pipi ai masa tu taww..
Sejuk katenyeee..:p
Korang tengok gambo je la yer. 
banyak membuak nie.
Biorlah gambor yang cerita. 
Kalo rajin baca caption kat situ..hahahaa


Nama je musim bunga, tapi kalo nasib korang baik bole jumpe
pokok autumn nie. Lawo bukan?
Memang nasib aku naik sangat la bole jumpa..hahahaha
Jalan kaki tu lebih kurang 7/8 minit nak pegi Seokchon Lake. Tapi,
tak rasa lama pon sebab dalam on the way tu pon dah cantik sangat pemandangan die.


Yeayyy..dah nak masuk kawasan Seokchon Lake.


Bunga tulip memang banyak je dorang tanam bila time spring nie.




Seokchon Lake nie memang jadik tumouan bile spring season.
Bukan kena bayo pon.
Sini memang tempat orang riadah lepak2, jogging2.
Kalo time spring,  merimbun la sakura die..

Kejar punye kejar, masa sampai lake tu,
cherry blossom aku tinggal satu pokok je yang berbunga..huhuh
tanye orang2 situ, semalam hujan lebat banyak dah gugur.
Consider aku lambat dalam sehari je la.

Takpelah, consider dapat jugak begambo.
Hilang sikit kempunan tu.

Takpe, kite kan Seoul lagi.
Masa panjang lagi kan?
bole carik lagi sakura munge2 cinta tuuuu..


Hai laaa pokok. Nasib baik ko tunggu aku. Tinggal nyawa2 ikan je sakura tu.


Selpie sikit.


Close up sikit.


Haaa..lagi close up


Nie pic member aku kat Instagram. Nak tunjuk kat korang yang kalo tengah
peak blooming tu, gini la ruper cherry blossom tu.
Lawo kannnnnnn????


Marilah pose bersama2.





Pic nie macam gedik. Rasa nak lempang je.


Nie pon sama mengade.


Santai2 je kat sini.


Cantik kan swan tu?








Datang giler macam tu la perangainye.
Dah macam sesumpah, nak acah2 kaler sama ngan bunga.


Dah puas hati kat Seokchon Lake, jom la carik Lotte Mall.
Nak soping barang HRC pulak.
Setiap kalil travel, memang kena carik HRC.
rembat la baju selai dua. Katenyeee..


Nie toilet die. Dok menebeng lama2 pon takpe dalam nie.
Bersih, spacious, wangi, cantik. Best betol lah!!


Rugi tak selpie kat cermin besau nie.


Hard Rock tempat wajib pegi.


Bukti weyyyy dah sampai sini!!





Pusing2 sikit dalam tu.
Nak beli2 barang lain takde hawa pulak.
sbb die ala2 pavillion, mahal kedaung.
kenenye ngan currency kite, lagi jahanam kang aku nak bayo.
Tengok jam baru pukul 12.30pm.
alamak lama lagi nak tunggu pukul 3pm.
Restaurant Yang Good Lamb tu bukak pukul 3pm.
takkan nak tunggu lama2 kat sini,
buang masa kot.
Citenye, kitorang tak jadi la nak makan kamben tu.
decide balik myeongdong je. Bole jugak jalan tempat lain.
Masa itu emas intan berlian tawuuuu?
priceless omputeh kate.
Jadinye jom ler pulang.
Kitorang decide nak balik guesthouse, makan2 then move tempat lain.
Pegi Namsan Tower je la senang.
Dekat sikit ngan guesthouse kitorang, jalan kaki je.
Lepas gi tower baru kite jejak Itaewon.
Planningnye begitu la.
Rombak balik planning untuk hari nie.
Takpe…small matter je.
So, nanti kite sambung kat entry Namsan Tower yer.
Panjang sangat dah nie.
penat korang nak hadap.
Jumpa lagi.
Tata.


Thursday, May 25, 2017

Spring at Seoul, Korea - Myeongdong & Nandaemun (Day1 Part2)

Guesthouse aku tu dok kat tengah2 Myeongdong.
So teksi yang bawak aku tu memang payah kalo nak nyelit kat situ.
Banyak sangat lorong, jadinye ada confuse di situ.
Ujung2, Kak Long cakap.."ahjussi..ahjussi..stop here..stop here.."
asik berpusing2 je kat lorong tu payah jugak.
makin bergerak pulak meter teksi tu..haihh
Ahjussi driver tu paham, then die stopkan teksi. 
Tak bayar pakai cash pon, aku bayo pakai T-Money je.
Kena charge won7,500. Anggap la macam RM7.50.
Turun je dari teksi terus mata melilau.
Aku cakap ngan Kak Long, kite carik sendiri je guesthouse tu.
Since dah sampai pon kan. Musti area2 sini je.
Ke depan ke belakang berputar2 mata kitorang merewang.
kemain happening area sini la. Meriah ngan ramai orang.
After dah berpusing 360 degree jumpe jugak guesthouse tu.
Tengok jam masa tu baru pukul 1pm.
Dalam hati doa2, hopefully dapatlah check in awal..huhuu

Nie la K-Grand Hostel. Located kat tengah2 Myeongdong. Superbb!!

Leganye weyyy dah sampai. 
register semua and luckily org guesthouse allowed kitorang check in awal.
wahhhhhh!!! Daebakk!! Daebakk!! Sukeee!!
Since memang dah rasa lelah sikit. 
Dengan sejuknye lagi kat luar tu. Hujan lagi.
Lapar jangan cakap laaa..
Memang best la dapat check in awal. 
Alhamdulillah….:)
Kitorang ada problem sikit ngan cable adapter tu..huhu
Biasa kalo travel memang bawak yang biasa tu, international adapter.
Rupanye kat Korea nie tak bole pakai yang tu.
Ada satu patern lagi yang bulat2 tu....huhuu
nasiblah guesthouse ada spare.
Dia bagi pakai ngan deposit sebijik won10k.
Kitorang amek 2 bijik.
check out nanti pulangkan adapter tu die pulang balik deposit.
citenyeee, free je la tu kaedahnye..hehee

Nie bilik aku ngan Kak Long. Comel je bilik nie siap bole langgar2 bontot lagi.
Tapi giler bersih and comfort. Selesa yang amat!!
Nanti aku buat special entry pasal guesthouse aku ni yer..:)

After kemas2 ape yang patut,
Kak Long terus gi pentry nak panaskan makanan.
Lapor kededek nie weyy.
Sambil2 makan sembang ngan orang guesthouse.
Emily nama die.
English essence die best. US punyeeeee..daebakk!!
banyak benda kitorang tanye.
Since kitorang dah ada basic info pasal Seoul nie,
so tanye2 detail sikit mana yang perlu.
Rasa confident lebih sikit la kan.
Nak berjalan sendiri katenye.

Makan nie dulu. Kak Long panaskan kat microwave. Nasik segera tak sempat beli lagi, japgi baru beli. Yang aku makan nie frozen food beli kat Tesco kat Mesia nun. Kat Seven-E pon ada jual.
Sesuai sangat untuk travel. Pastu rasa die memang kebabom sedappppp!!!!! Puas hati giler :)

Kitorang tak pakai agent yer.
Semua sendirian berhad.
Info semua amek dalam blog2 yang berjujai.
Amek2 mana yang perlu. Study sikit2.
Penting wooooo…ko ada ilmu sikit,
Banyak benda ko bole buat and save.
Save a lot hokayyyyyy uollss
nanti buget travel aku buat special entry.
Dah siap makan and amek info ngan Emily, jom la kite tour.
kemain confident tahap dewata niehhh!!
Luar pon dah renyai2 je, tak lebat macam tadi.
Check temperature 12'c.
Hokayy..bersedia ngan kesejukan kat luor tu..huhu


Aku simpan lagi benda nie. Time tu memang 12'c pastu ujan renyai. Sejukkk!!!!

Masa nak naik guesthouse tu tak berapa nak pandang sangat apa yang ada keliling.
Bila dah keluar tu, woww..sini memang best.
meriah..happening..sukeee!!!!
Tak silap pilih guesthouse nie. Semua walking distance.
Kitorang plan nak gi Nandaemun Market.
tempat femes nak soping2.
And yet, murahhhhhhh..
Tapi kitorang Cuma nak look see look see je.
tak berani nak spend duit lagi since baru day 1 kan.
Lek2 laaaaa labuuu..
Mula2 ingat nak naik train jer. 
Tapi pikir rugi pulak naik train.
Baik jalan kaki bole jugak tengok suasana Seoul  kann..ewahhh

With Kak Long, my travel buddy. Lebiuuuuu!!


Nie selpie kat tengah2 traffic light..hahhaa

Sebab tu tak sampai2 Nandaemun tu. Selpie je dah 800 keping..kahkahkahhh!!!

Nandaemun market nie tak jauh pon dari guesthouse aku.
Jalan kaki tak sampai 10 minit pon.
memang ko tak sedar masa berjalan sebab ko dah sibuk pandang sana sini.
Kan aku dah cakap, area aku lepak tu besttttt!!!
tapi plus minus ngan selpie2 ko jejak jugak la 20 minit nak sampai Nandaemun tuu..kahkahkahh
Haa..lagi satu nak cakap, Nandaemun nie consider sebelah Myeongdong sajerrr.
Jiran tetangga la ceritenye tu.
Sampai Nandaemun, mata dok merewang sambil survey2.
not bad la harga die.
Sini banyak local produk which is quality die memang superb la.
99% barang2 sini made in KOREA.
Ko takkan jumpe yang made in China ke Vietnam ke.
Memang takde hokayy. TAK ADAAA!!!

Part of Nandaemun Market. Die beso tau. Korang jangan sesat barat eh..

Pastu bila sampai sini ko jangan gatal2 nak convert.
Kalo ko convert memang ko akan,
1. Patah Hati
2. Putus Cinta
3. Berdukalara
4. Jiwa semak
5. Rasa nak bunuh diri
6. Meninggal
No…no..no…
Ko kena paham currency Korea nie 4 kali ganda yer ngan duit kite tu.
Duit kite tu memang merudum jahanam tahap bawah gaung.
Jadinye, sila la positif tatkala nak keluar duit won tu bila nek berbelanja.
Jangan nak pikir sangat RM currency ko yang ntah pape tu.
Jangan sampai jiwa kacau yer.
Anggaplah kalo,
1. Won10k = RM10
2. Won5k = RM5
3. Won2k = RM2
giteeewwwwwwwwwwwww….
Kalo kiraan betul2 die, aku amek average eh,
1. Won10k = RM40
2. Won5k = RM20
3. Won2k = RM8
Kalo ko pikir begini, jawabnye memang muka ko lebam la nak kuar duit belanja..huhuu
Paham ke idok??

Kemain parkinson tangan pegang monopod nak selpie


Cik Pah a.k.a Kak Long orang pertama yang soping. I is tengok je. Oppa tu pon
tengok jer..hihikk

Dah puas rounding2 Nandaemun, moh ler pulang ke Myeongdong semula.
masa tu dah pukul 6pm. Dah gelap hokayyy!!
Die punye sejuk dah sampai ke tulang.
Mulut pon dah kuar asap2 bila bercakap.
Aku check temperature masa tu 13'c.
hokayy..no wonderr..
gigi dah kemain ketap2 gigil2.
Sampai Myeongdong je, terang benderang ngan lampu2 sana sini.
kat Myeongdong nie every night memang ada night market.
memang happening.
Aku suka sini sebab die punye street foods. Memang daebakk!!!
Pandai2 la korang nak makan.
Yang halal pon ada, don’t worry.
ikut suka tekak ngan otak korang yer.
Sape nak mencuba makanan korea..silaaa..silaaa

Myeongdong during night.


comel je kan ai kat tengah2 tu...ngeee


Berseri2 taw muke ai...
effect cahaya terlebih je tu haihhhh

Myeongdong jugak memang femes as a skincare and cosmetics shopping area.
memang tempat pompuan la senang cite.
sini memang manjang ada offer je.
Kat sini jugak banyak boutique branded macam Guess la, Zara la, Levis la, berlambak la.
Aku punyer eksen, aku tak jalan abis pon kat Myeongdong tu.
Sebab aku ada 5 malam kot kat situ.
Kan aku punye guesthouse kat situ. Ape ada hal?
bila2 nak jalan pon bole.

Around pukul 9pm macam tu, aku ngan Kak Long dah surrender.
Sejukkkkk ko. Buat aku sampai tercegat berdiri tegak tak bole jalan. Gigil2.
Kak Long ajak balik bilik je.
Aku pon jom je la. Cakap ngan Kak Long, minum air panas2 musti best nie.
So, kitorang pon balik je la.
Besok2 pon bole sambung jalan kan..hehee
Singgah jap kat kedai serbaneka bawah guesthouse tu.
beli nasik segera banyak2 sikit. Nanti bole panaskan kat microwave.
Beli sekali susu pisang wat stock minum dalam bilik.
besok bole bawak bekal wat jalan2..hehee

Soping nasik segera. Aku suke nasik nie. Sedapppp!!


Sampai bilik, mandi siap2.
sejuk gigil lagi. Siap pakai baju tebal even tak bukak ekon pon.
Kak Long panaskan nasik ngan lauk.

Malam tu Kak Long panaskan lauk segera Brahim kari daging.
Aku memang dah ready masak siap2 dari umah sambal tumis cilia api hijau ngan ikan masin goreng.
Siyes memang sedap. Kak Long makan senyap je sebab nikmati makan malam yang heaven.
Pastu minum air kopi mocha panas2..perhhhhh!!! tak bole nak kata la senang cite...

Dinner!!!


Nie separuh dari instant food yang kitorang bawak. Megi bawak buat syarat je sebab
aku tak suka sangat megi. Ada separuh makanan lagi dalam esbok heheee.
Yang dalam esbok tu frozen food aku beli kat Tesco. 
Beef lasagna la, nasik lemak la, nasi ayam cili la,
memang rezeki tekak la, semua frozen foods yang aku beli tu memang sedapppppp belaka!!
Yang Brahim punyer nie, bole laaaa..takde la sedap sangat. Tapi bole la sebab pasal benda nie semua la kitorang tak pengsan kebulur di bumi Seoul. Tapau semua nie buat kitorang save budget makan around RM400 tau per pax. Kalo 2 orang tak ke RM800?
Sesungguhnye, budget makan Seoul memang mahal kedaung. Nanti aku cite masa special entry tips Seoul hokayyy?..muahhh cikit..


Biasalah kan, before tido sembang sikit2 pasal cite siang tadi.
Dah penat2 pon kemain gelak macam nak runtuh bangunan.
masing2 memang nampak teruja sangat..hehee
tapi muka penat tu memang tak bole sorok.
kemain melebam ngan serabai.

Sempat jugak la arrange plan untuk esok which is kitorang nak kejar cherry blossom.
Tak sabor la wehhhhh!
Jom tidooooooo…
penat siot..
Okay, nanti kite sambung entry day 2 yer.
Tata


Wednesday, May 24, 2017

Spring at Seoul, Korea - Gembira, Sesat, Celaru (Day1 Part1)


Aneyonggggg!!!
waaaaaa….sampai sudah kat bumi south Korea.
korang rasa?
aku rasa jakun tahap menggebu2 nie wehh.
speechless.
macam tak percaya aku dah jejak sini.
but siyes laa, memang real. Tepok pipi bertalu2.
dah sampai nie…wehuuu!!
Alhamdulillah….:)

Entrance wajib snap. 

Sepanjang2 nak gi chop passport tu,
aku teruja giler bila nampak banyak kemain real orkid dorang tanam.
semua yang eksotik2.
lawo bapak arrr..
Cantik je tanam macam tu kat tepi2 dinding tu.
rasa macam nak petik je.

Tapi aku tak sempat nak snap sebab jalan kemain laju nak kejarkan kak long.
tapi mata aku memang dok merewang la.
siyes laa..terkagum2 aku ngan kelawaan ngan kecanggihan airport nie.


Heyyyy Korea...please welcome me pelissss...

Nak collect baggage kena naik train hokayyyy. Negara ko hade? Negara ko
mengamalkan kaedah exercise mengecikkan paha ngan kaki, Sila la jalan tanpa henti sambil ukur 
berapa keping mozek dorang tampal buat korang pijak tu.


Kat luar tu sejuk tau.
Aku selamba badak je tak pakai jacket.
Tapi dah siap ready dalam bag la.
Agak2 kene pakai memang akuk sauk je teros.
Tak sabar nak rasa kesejukan in real tu macam mane.
Biasa ngan ekon je kan. Tak sama kot.
Nie kejadian tuhan kan lain syoknye.
Even sejuk musim bunga je pon kan.
Maybe tak sesejuk winter, tapi sejuk jugak kot kaedahnye.
Tapi, since aku dalam airport lagi tak rasa la sejuknye.
Tunggu la bila dah keluar nanti..eeeee tazabarrrrr!!
Aku ngan Kak Long sengaje pilih musim bunga travel kali nie.
kitorang nak buat misi carik sakura or cherry blossom
Aku bole imagine yang musim bunga nie memang kemain lawa.
sesuai ngan cuacanya. Sejuk nyaman je.
So mane2 kalo aku hapdet, gigihlah #tag
#misicarikcherryblossom
#gengtinggalanak 
Nak syok datang musim bunga masa around 5hb Apr - 15hb Apr
memang sakura tu merata2 la keliling ko
tapi rezeki kitorang datang lewat sikit which is 18hb Apr
Hopefully jumpa la nanti sakura tu kan
penat datang jauh2. Sedih kalo tak jumpe..huwaaaaa…T___T
Masa dalam flight tadi, dengar2 soksek2 pasal tribulance la..hape la..
sowyy.. I is tido
memang tamo hamek tau
kalo hamek tau nanti I seram2 gigil2..huhu
Takpe2, tu cite dah lepas. Kejadian dia awan biru.
kite cite ketaksuban perasaan jejak bumi orang kulit ploles2 nie.
haaaa..siyes sepanjang dalam airport tu memang lawo2 la orang korea nie
tak semua buat plastic surgery yer.
tapi dorang memang lawo ler…huhuu
Ape jelah aku merepek nie haihh..
Okaylah lepas collect baggage sume, kitorang siap2 ape yang patut kat toilet.
cuci muka kasik segar. Gosok gigi. Tukar baju sume. Spray perfume.
wahhhhh…giler freshhh.
I is teruja. Tak mandi pon takpe lahh..hehee
eksaited menggaung sangat nieh!


Okay, muke nampak dah seri2 tu...ngeeee :)


Dah siap2 semua, projek pertama carik portable wifi dulu.
kat Mesia tak sempat nak sewa sebab masa dah suntuk.
so kitorang decide sewa kat Incheon aiport je la.
ikutkan murah je ikut currency die.
tapi bila convert, mak datokk wehh..
okay, redho #sistabah
Kat Incheon Airport nie tak payah risau kalo nak sewa wifi portable
memang bersepah2.  Sana sini memang korang nampak.
pilih je la nak yang mane.
in case kalo korang tak sempat sewa kat mesia la kannn..

 Ko pilih je la. Nak sewa wifi bole, nak sewa henpon pon bole.
Sukati.


 Kak Long tengah discuss nak sewa wifi. Kitorang amek pakej 1 hari won5,500.
amek sampai hari kitorang balik nanti which is 6 hari. Masa balik nanti baru pulang balik wifi tu.


Okay2, sambung balik.
Lepas dah sewa portable wifi tu, pegi beli T Money pulak.
T money tu kad serbaguna untuk naik train subway nanti
bole topup macam touch and go and swap je bila naik train subway nanti
T money pon bole guna naik taxi ngan beli barang kat kedai2 serbaneka macam Seven-E tu.

Since kitorang pon memang tahap kehausan dan kelaparan.
Jadinye sempat gak rembat susu pisang ngan mineral wat alas perut.
nak beli makanan jajan coklat bagai takut tak halal pulak..huhuu

Hadap nie dulu. Japgi baru makan betul2 bila dah sampai Myeongdong.
Yang comel tu la T-Money. Aku dah siap2 top up dalam tu won30k.



After dah settle semua, jom la carik bas limosine yang para blogger sebut2 tu.
Ramai cakap naik bas lagi mudah and selesa.
so follow la macam yang dorang advise.
memang tima kasih sangat kat dorang.
moga berlipat kali ganda pahala dorang sebab banyak bagi info bagus.
semua untuk memudahkan urusan..alhamdulillah..

Aku ngan Kak Long decide nak naik bus limosine je.
shuttle bas la senang cite.
bus tu straight from airport to Myeongdong tempat gusthouse kitorang.
lebih mudah and tak penat.
somemore aku dah book guesthouse yang best kat area myeongdong tu.

Sambil melilau carik tempat tunggu bas tu sambil membebel mulut nie.
mana taknye, banyak benda yang aku takjub kot.
Orang2nya dah la cantik2. Sangat respect and hormat orang.
Tu belum lagi barang2 canggih dalam airport tu.
Adoyaiiii..terkagum2 la haihhh.

If tak sure no bas korang. Korang bole check kat sini. Touchscreen hokay!!


Tak payah nak selpie sangat la haihhhh. Gi carik bas sanee!!

Bukan susah pon nak carik bus stop nie. Sepanjang2 entrance airport kat luar tu memang 
tempat bus stop. If dah makesure no bas terus carik je.
Aku punye 6015 Mapo/Myeongdong..yeayyy!!!


Bus adalah sangat punctual.
Dorang memang follow tajam2 schedule tu.
Tapi toksah risau, bus nie timing die dekat2. Ada je die kat situ.
Korang je yang kena alert lebih. Tawuu??

Kat situ akan ada ahjussi yang jaga bag.
Korang bayo kat die and nanti die bagi tag. Sila simpan tag tu. 
Sticker die lekat kat bag tu, pastu masukkan dalam bonet bas.
Ticket bas won15k sehala yer from Airport to Myeongdong.

Limosine bus nie siyes selesa nak mamps la. Siap ada safety belt lagi hokayyy!!


Fefeeling jap before bas gerak. Time bas gerak baru nak snap jadik
parkinson kang pic selpie aku.


Dalam bas siyes aku tak tido.
Ko giler nak tido?
pemandangan die subhanallah..lawa sangat senah!!!
heloo..ko sekarang kat musim bunga taw.
ko bole imagine tak sepanjang perjalanan dalam bas,
kat tengah2 bandar tu penuh dengan pokok sakura??
ko bole imagine takkkk??
kanan kiri merimbun pokok sakura!!
ya ampunnnn..macam nak menangis aku tengok la weyyy..
lawooooo…T___T
Terpegun2 aku toksah cakap la.
aku sempat amek video sebab nak snap payah bas bergerak kan.
tu pon aku kena edit video bagi slow sikit baru bole nampak bunga tepi jalan tu.

Memang lawa sangat pemandangan sepanjang perjalanan dalam bas tu. Sowyy..pic tak cantik 
sangat sebab dalam bas kan, gerak2 kot.
Haaa..ada cite seram sikit
hahahaaa…
Sebenarnye kan masa naik bas tu penumpang tak ramai.
ada la dalam 8 orang je.
Blogger2 cakap jangan risau kalo naik bas tu.
sebab ada pemberitahuan bila dah sampai bus stop yg korang nak benti.

Yes, aku nak benti kat Myeongdong,
tapi information announcement tu aku tak berapa clear la.
die ada bahasa korea, cina ngan english.
tapi bunyi die pelik..hahhaa
Bila dah sampai area myeongdong,
tak abis2 die announce "mapo/myeongdong"
aku dah jadik confuse.
dah sampai ke?
tanye orang2 dalam tu dorang tak reti english..huwaaaa..T__T
Bila jadi macam tu aku jadik seram la kan.
Nak benti ke tak nie weyy. Announcement tak abis2 cakap myeongdong.
Okay sudahh..aku nekad terus tekan loceng.
Driver benti and kitorang pon turun kat bus stop situ.
Pastu tetibe aku terpikir, nape aku tekan loceng?
kahkahkahhhh...
Yessss….kitorang dah salah tempat benti..hahahaha!!!
aku pon tak tau tempat tu ape.
tapi still Myeongdong area laa.
Kemain tanye orang2 situ macam mane nak pegi guesthouse aku tu.
jahanamnye dorang tak reti englishhhhhhh…madafaka!!!!
macam gajah ngan dinosor cakap. 
Entah bahasa ape yang keluar..huwaaa..T__T
aku rasa nak berguling nangis kat situ.
Kitorang dah abiskan masa around 1/2 jam kat situ.
Adoiiii..buang masa keemasan aku.
Celaru dah otak aku. Kusut. Huru hara.
Kak Long dah risau, sebab cuaca makin gelap.
memang langit nak runtuh nie.
Last2 cakap ngan Kak Long, jom naik teksi.
Aku tak bole tahan dah.
Dengan cuaca sejuk lagi nak lama2 kat situ.
Nak hujan lagi…huwaaa..T___T
Kak Long kata okay then kitorang pon lintas jalan and terus tahan teksi.
Ngam2 bag masuk bonet, hujan lebat pon turunnnnnnnnn!!!
pehhhhh!!! 
Masuk dalam teksi terkagum lagi. Ko tengok!! canggih giler la teksi ahjussi nie.
terkagum lagi..huhuu


Masuk dalam teksi tu, terus pass info pasal guesthouse aku tu.
Bagi map yang aku ada. Tu pon agoda punye..hahaha
Pastu driver tu terus set dalam waze die.
Kat situ mention macam tempat tu tak jauh sangat.
Around 2km je. Takpelah, since kat luar tu pon hujan.
Jalam terus ahjussi!!!

Macam2 la kan.
Tapi siyes pengalaman seram sejuk la.
dulu gi HCM pon ada pengalaman seram sejuk jugakk..hahahah!!
Tapi kan, aku percaya dengan orang tua2 kata,
bila kita dah lalui kesukaran, kemanisan akan tunggu di belakang.
Yesssss….betol2..
Stop dulu eh.
Nanti sambung cite arrived kat Myeongdong…ngeeee,,,
Tata