This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Wednesday, May 24, 2017

Spring Season at Seoul, Korea - Gembira, Sesat, Celaru (Day1 Part1)


Aneyonggggg!!!
waaaaaa….sampai sudah kat bumi south Korea.
korang rasa?
aku rasa jakun tahap menggebu2 nie wehh.
speechless.
macam tak percaya aku dah jejak sini.
but siyes laa, memang real. Tepok pipi bertalu2.
dah sampai nie…wehuuu!!
Alhamdulillah….:)

Entrance wajib snap. 

Sepanjang2 nak gi chop passport tu,
aku teruja giler bila nampak banyak kemain real orkid dorang tanam.
semua yang eksotik2.
lawo bapak arrr..
Cantik je tanam macam tu kat tepi2 dinding tu.
rasa macam nak petik je.

Tapi aku tak sempat nak snap sebab jalan kemain laju nak kejarkan kak long.
tapi mata aku memang dok merewang la.
siyes laa..terkagum2 aku ngan kelawaan ngan kecanggihan airport nie.


Heyyyy Korea...please welcome me pelissss...

Nak collect baggage kena naik train hokayyyy. Negara ko hade? Negara ko
mengamalkan kaedah exercise mengecikkan paha ngan kaki, Sila la jalan tanpa henti sambil ukur 
berapa keping mozek dorang tampal buat korang pijak tu.


Kat luar tu sejuk tau.
Aku selamba badak je tak pakai jacket.
Tapi dah siap ready dalam bag la.
Agak2 kene pakai memang akuk sauk je teros.
Tak sabar nak rasa kesejukan in real tu macam mane.
Biasa ngan ekon je kan. Tak sama kot.
Nie kejadian tuhan kan lain syoknye.
Even sejuk musim bunga je pon kan.
Maybe tak sesejuk winter, tapi sejuk jugak kot kaedahnye.
Tapi, since aku dalam airport lagi tak rasa la sejuknye.
Tunggu la bila dah keluar nanti..eeeee tazabarrrrr!!
Aku ngan Kak Long sengaje pilih musim bunga travel kali nie.
kitorang nak buat misi carik sakura or cherry blossom
Aku bole imagine yang musim bunga nie memang kemain lawa.
sesuai ngan cuacanya. Sejuk nyaman je.
So mane2 kalo aku hapdet, gigihlah #tag
#misicarikcherryblossom
#gengtinggalanak 
Nak syok datang musim bunga masa around 5hb Apr - 15hb Apr
memang sakura tu merata2 la keliling ko
tapi rezeki kitorang datang lewat sikit which is 18hb Apr
Hopefully jumpa la nanti sakura tu kan
penat datang jauh2. Sedih kalo tak jumpe..huwaaaaa…T___T
Masa dalam flight tadi, dengar2 soksek2 pasal tribulance la..hape la..
sowyy.. I is tido
memang tamo hamek tau
kalo hamek tau nanti I seram2 gigil2..huhu
Takpe2, tu cite dah lepas. Kejadian dia awan biru.
kite cite ketaksuban perasaan jejak bumi orang kulit ploles2 nie.
haaaa..siyes sepanjang dalam airport tu memang lawo2 la orang korea nie
tak semua buat plastic surgery yer.
tapi dorang memang lawo ler…huhuu
Ape jelah aku merepek nie haihh..
Okaylah lepas collect baggage sume, kitorang siap2 ape yang patut kat toilet.
cuci muka kasik segar. Gosok gigi. Tukar baju sume. Spray perfume.
wahhhhh…giler freshhh.
I is teruja. Tak mandi pon takpe lahh..hehee
eksaited menggaung sangat nieh!


Okay, muke nampak dah seri2 tu...ngeeee :)


Dah siap2 semua, projek pertama carik portable wifi dulu.
kat Mesia tak sempat nak sewa sebab masa dah suntuk.
so kitorang decide sewa kat Incheon aiport je la.
ikutkan murah je ikut currency die.
tapi bila convert, mak datokk wehh..
okay, redho #sistabah
Kat Incheon Airport nie tak payah risau kalo nak sewa wifi portable
memang bersepah2.  Sana sini memang korang nampak.
pilih je la nak yang mane.
in case kalo korang tak sempat sewa kat mesia la kannn..

 Ko pilih je la. Nak sewa wifi bole, nak sewa henpon pon bole.
Sukati.


 Kak Long tengah discuss nak sewa wifi. Kitorang amek pakej 1 hari won5,500.
amek sampai hari kitorang balik nanti which is 6 hari. Masa balik nanti baru pulang balik wifi tu.


Okay2, sambung balik.
Lepas dah sewa portable wifi tu, pegi beli T Money pulak.
T money tu kad serbaguna untuk naik train subway nanti
bole topup macam touch and go and swap je bila naik train subway nanti
T money pon bole guna naik taxi ngan beli barang kat kedai2 serbaneka macam Seven-E tu.

Since kitorang pon memang tahap kehausan dan kelaparan.
Jadinye sempat gak rembat susu pisang ngan mineral wat alas perut.
nak beli makanan jajan coklat bagai takut tak halal pulak..huhuu

Hadap nie dulu. Japgi baru makan betul2 bila dah sampai Myeongdong.
Yang comel tu la T-Money. Aku dah siap2 top up dalam tu won30k.



After dah settle semua, jom la carik bas limosine yang para blogger sebut2 tu.
Ramai cakap naik bas lagi mudah and selesa.
so follow la macam yang dorang advise.
memang tima kasih sangat kat dorang.
moga berlipat kali ganda pahala dorang sebab banyak bagi info bagus.
semua untuk memudahkan urusan..alhamdulillah..

Aku ngan Kak Long decide nak naik bus limosine je.
shuttle bas la senang cite.
bus tu straight from airport to Myeongdong tempat gusthouse kitorang.
lebih mudah and tak penat.
somemore aku dah book guesthouse yang best kat area myeongdong tu.

Sambil melilau carik tempat tunggu bas tu sambil membebel mulut nie.
mana taknye, banyak benda yang aku takjub kot.
Orang2nya dah la cantik2. Sangat respect and hormat orang.
Tu belum lagi barang2 canggih dalam airport tu.
Adoyaiiii..terkagum2 la haihhh.

If tak sure no bas korang. Korang bole check kat sini. Touchscreen hokay!!


Tak payah nak selpie sangat la haihhhh. Gi carik bas sanee!!

Bukan susah pon nak carik bus stop nie. Sepanjang2 entrance airport kat luar tu memang 
tempat bus stop. If dah makesure no bas terus carik je.
Aku punye 6015 Mapo/Myeongdong..yeayyy!!!


Bus adalah sangat punctual.
Dorang memang follow tajam2 schedule tu.
Tapi toksah risau, bus nie timing die dekat2. Ada je die kat situ.
Korang je yang kena alert lebih. Tawuu??

Kat situ akan ada ahjussi yang jaga bag.
Korang bayo kat die and nanti die bagi tag. Sila simpan tag tu. 
Sticker die lekat kat bag tu, pastu masukkan dalam bonet bas.
Ticket bas won15k sehala yer from Airport to Myeongdong.

Limosine bus nie siyes selesa nak mamps la. Siap ada safety belt lagi hokayyy!!


Fefeeling jap before bas gerak. Time bas gerak baru nak snap jadik
parkinson kang pic selpie aku.


Dalam bas siyes aku tak tido.
Ko giler nak tido?
pemandangan die subhanallah..lawa sangat senah!!!
heloo..ko sekarang kat musim bunga taw.
ko bole imagine tak sepanjang perjalanan dalam bas,
kat tengah2 bandar tu penuh dengan pokok sakura??
ko bole imagine takkkk??
kanan kiri merimbun pokok sakura!!
ya ampunnnn..macam nak menangis aku tengok la weyyy..
lawooooo…T___T
Terpegun2 aku toksah cakap la.
aku sempat amek video sebab nak snap payah bas bergerak kan.
tu pon aku kena edit video bagi slow sikit baru bole nampak bunga tepi jalan tu.

Memang lawa sangat pemandangan sepanjang perjalanan dalam bas tu. Sowyy..pic tak cantik 
sangat sebab dalam bas kan, gerak2 kot.
Haaa..ada cite seram sikit
hahahaaa…
Sebenarnye kan masa naik bas tu penumpang tak ramai.
ada la dalam 8 orang je.
Blogger2 cakap jangan risau kalo naik bas tu.
sebab ada pemberitahuan bila dah sampai bus stop yg korang nak benti.

Yes, aku nak benti kat Myeongdong,
tapi information announcement tu aku tak berapa clear la.
die ada bahasa korea, cina ngan english.
tapi bunyi die pelik..hahhaa
Bila dah sampai area myeongdong,
tak abis2 die announce "mapo/myeongdong"
aku dah jadik confuse.
dah sampai ke?
tanye orang2 dalam tu dorang tak reti english..huwaaaa..T__T
Bila jadi macam tu aku jadik seram la kan.
Nak benti ke tak nie weyy. Announcement tak abis2 cakap myeongdong.
Okay sudahh..aku nekad terus tekan loceng.
Driver benti and kitorang pon turun kat bus stop situ.
Pastu tetibe aku terpikir, nape aku tekan loceng?
kahkahkahhhh...
Yessss….kitorang dah salah tempat benti..hahahaha!!!
aku pon tak tau tempat tu ape.
tapi still Myeongdong area laa.
Kemain tanye orang2 situ macam mane nak pegi guesthouse aku tu.
jahanamnye dorang tak reti englishhhhhhh…madafaka!!!!
macam gajah ngan dinosor cakap. 
Entah bahasa ape yang keluar..huwaaa..T__T
aku rasa nak berguling nangis kat situ.
Kitorang dah abiskan masa around 1/2 jam kat situ.
Adoiiii..buang masa keemasan aku.
Celaru dah otak aku. Kusut. Huru hara.
Kak Long dah risau, sebab cuaca makin gelap.
memang langit nak runtuh nie.
Last2 cakap ngan Kak Long, jom naik teksi.
Aku tak bole tahan dah.
Dengan cuaca sejuk lagi nak lama2 kat situ.
Nak hujan lagi…huwaaa..T___T
Kak Long kata okay then kitorang pon lintas jalan and terus tahan teksi.
Ngam2 bag masuk bonet, hujan lebat pon turunnnnnnnnn!!!
pehhhhh!!! 
Masuk dalam teksi terkagum lagi. Ko tengok!! canggih giler la teksi ahjussi nie.
terkagum lagi..huhuu


Masuk dalam teksi tu, terus pass info pasal guesthouse aku tu.
Bagi map yang aku ada. Tu pon agoda punye..hahaha
Pastu driver tu terus set dalam waze die.
Kat situ mention macam tempat tu tak jauh sangat.
Around 2km je. Takpelah, since kat luar tu pon hujan.
Jalam terus ahjussi!!!

Macam2 la kan.
Tapi siyes pengalaman seram sejuk la.
dulu gi HCM pon ada pengalaman seram sejuk jugakk..hahahah!!
Tapi kan, aku percaya dengan orang tua2 kata,
bila kita dah lalui kesukaran, kemanisan akan tunggu di belakang.
Yesssss….betol2..
Stop dulu eh.
Nanti sambung cite arrived kat Myeongdong…ngeeee,,,
Tata

No comments:

Post a Comment