This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Thursday, May 25, 2017

Spring Season at Seoul, Korea - Myeongdong & Nandaemun (Day1 Part2)

Guesthouse aku tu dok kat tengah2 Myeongdong.
So teksi yang bawak aku tu memang payah kalo nak nyelit kat situ.
Banyak sangat lorong, jadinye ada confuse di situ.
Ujung2, Kak Long cakap.."ahjussi..ahjussi..stop here..stop here.."
asik berpusing2 je kat lorong tu payah jugak.
makin bergerak pulak meter teksi tu..haihh
Ahjussi driver tu paham, then die stopkan teksi. 
Tak bayar pakai cash pon, aku bayo pakai T-Money je.
Kena charge won7,500. Anggap la macam RM7.50.
Turun je dari teksi terus mata melilau.
Aku cakap ngan Kak Long, kite carik sendiri je guesthouse tu.
Since dah sampai pon kan. Musti area2 sini je.
Ke depan ke belakang berputar2 mata kitorang merewang.
kemain happening area sini la. Meriah ngan ramai orang.
After dah berpusing 360 degree jumpe jugak guesthouse tu.
Tengok jam masa tu baru pukul 1pm.
Dalam hati doa2, hopefully dapatlah check in awal..huhuu

Nie la K-Grand Hostel. Located kat tengah2 Myeongdong. Superbb!!

Leganye weyyy dah sampai. 
register semua and luckily org guesthouse allowed kitorang check in awal.
wahhhhhh!!! Daebakk!! Daebakk!! Sukeee!!
Since memang dah rasa lelah sikit. 
Dengan sejuknye lagi kat luar tu. Hujan lagi.
Lapar jangan cakap laaa..
Memang best la dapat check in awal. 
Alhamdulillah….:)
Kitorang ada problem sikit ngan cable adapter tu..huhu
Biasa kalo travel memang bawak yang biasa tu, international adapter.
Rupanye kat Korea nie tak bole pakai yang tu.
Ada satu patern lagi yang bulat2 tu....huhuu
nasiblah guesthouse ada spare.
Dia bagi pakai ngan deposit sebijik won10k.
Kitorang amek 2 bijik.
check out nanti pulangkan adapter tu die pulang balik deposit.
citenyeee, free je la tu kaedahnye..hehee

Nie bilik aku ngan Kak Long. Comel je bilik nie siap bole langgar2 bontot lagi.
Tapi giler bersih and comfort. Selesa yang amat!!
Nanti aku buat special entry pasal guesthouse aku ni yer..:)

After kemas2 ape yang patut,
Kak Long terus gi pentry nak panaskan makanan.
Lapor kededek nie weyy.
Sambil2 makan sembang ngan orang guesthouse.
Emily nama die.
English essence die best. US punyeeeee..daebakk!!
banyak benda kitorang tanye.
Since kitorang dah ada basic info pasal Seoul nie,
so tanye2 detail sikit mana yang perlu.
Rasa confident lebih sikit la kan.
Nak berjalan sendiri katenye.

Makan nie dulu. Kak Long panaskan kat microwave. Nasik segera tak sempat beli lagi, japgi baru beli. Yang aku makan nie frozen food beli kat Tesco kat Mesia nun. Kat Seven-E pon ada jual.
Sesuai sangat untuk travel. Pastu rasa die memang kebabom sedappppp!!!!! Puas hati giler :)

Kitorang tak pakai agent yer.
Semua sendirian berhad.
Info semua amek dalam blog2 yang berjujai.
Amek2 mana yang perlu. Study sikit2.
Penting wooooo…ko ada ilmu sikit,
Banyak benda ko bole buat and save.
Save a lot hokayyyyyy uollss
nanti buget travel aku buat special entry.
Dah siap makan and amek info ngan Emily, jom la kite tour.
kemain confident tahap dewata niehhh!!
Luar pon dah renyai2 je, tak lebat macam tadi.
Check temperature 12'c.
Hokayy..bersedia ngan kesejukan kat luor tu..huhu


Aku simpan lagi benda nie. Time tu memang 12'c pastu ujan renyai. Sejukkk!!!!

Masa nak naik guesthouse tu tak berapa nak pandang sangat apa yang ada keliling.
Bila dah keluar tu, woww..sini memang best.
meriah..happening..sukeee!!!!
Tak silap pilih guesthouse nie. Semua walking distance.
Kitorang plan nak gi Nandaemun Market.
tempat femes nak soping2.
And yet, murahhhhhhh..
Tapi kitorang Cuma nak look see look see je.
tak berani nak spend duit lagi since baru day 1 kan.
Lek2 laaaaa labuuu..
Mula2 ingat nak naik train jer. 
Tapi pikir rugi pulak naik train.
Baik jalan kaki bole jugak tengok suasana Seoul  kann..ewahhh

With Kak Long, my travel buddy. Lebiuuuuu!!


Nie selpie kat tengah2 traffic light..hahhaa

Sebab tu tak sampai2 Nandaemun tu. Selpie je dah 800 keping..kahkahkahhh!!!

Nandaemun market nie tak jauh pon dari guesthouse aku.
Jalan kaki tak sampai 10 minit pon.
memang ko tak sedar masa berjalan sebab ko dah sibuk pandang sana sini.
Kan aku dah cakap, area aku lepak tu besttttt!!!
tapi plus minus ngan selpie2 ko jejak jugak la 20 minit nak sampai Nandaemun tuu..kahkahkahh
Haa..lagi satu nak cakap, Nandaemun nie consider sebelah Myeongdong sajerrr.
Jiran tetangga la ceritenye tu.
Sampai Nandaemun, mata dok merewang sambil survey2.
not bad la harga die.
Sini banyak local produk which is quality die memang superb la.
99% barang2 sini made in KOREA.
Ko takkan jumpe yang made in China ke Vietnam ke.
Memang takde hokayy. TAK ADAAA!!!

Part of Nandaemun Market. Die beso tau. Korang jangan sesat barat eh..

Pastu bila sampai sini ko jangan gatal2 nak convert.
Kalo ko convert memang ko akan,
1. Patah Hati
2. Putus Cinta
3. Berdukalara
4. Jiwa semak
5. Rasa nak bunuh diri
6. Meninggal
No…no..no…
Ko kena paham currency Korea nie 4 kali ganda yer ngan duit kite tu.
Duit kite tu memang merudum jahanam tahap bawah gaung.
Jadinye, sila la positif tatkala nak keluar duit won tu bila nek berbelanja.
Jangan nak pikir sangat RM currency ko yang ntah pape tu.
Jangan sampai jiwa kacau yer.
Anggaplah kalo,
1. Won10k = RM10
2. Won5k = RM5
3. Won2k = RM2
giteeewwwwwwwwwwwww….
Kalo kiraan betul2 die, aku amek average eh,
1. Won10k = RM40
2. Won5k = RM20
3. Won2k = RM8
Kalo ko pikir begini, jawabnye memang muka ko lebam la nak kuar duit belanja..huhuu
Paham ke idok??

Kemain parkinson tangan pegang monopod nak selpie


Cik Pah a.k.a Kak Long orang pertama yang soping. I is tengok je. Oppa tu pon
tengok jer..hihikk

Dah puas rounding2 Nandaemun, moh ler pulang ke Myeongdong semula.
masa tu dah pukul 6pm. Dah gelap hokayyy!!
Die punye sejuk dah sampai ke tulang.
Mulut pon dah kuar asap2 bila bercakap.
Aku check temperature masa tu 13'c.
hokayy..no wonderr..
gigi dah kemain ketap2 gigil2.
Sampai Myeongdong je, terang benderang ngan lampu2 sana sini.
kat Myeongdong nie every night memang ada night market.
memang happening.
Aku suka sini sebab die punye street foods. Memang daebakk!!!
Pandai2 la korang nak makan.
Yang halal pon ada, don’t worry.
ikut suka tekak ngan otak korang yer.
Sape nak mencuba makanan korea..silaaa..silaaa

Myeongdong during night.


comel je kan ai kat tengah2 tu...ngeee


Berseri2 taw muke ai...
effect cahaya terlebih je tu haihhhh

Myeongdong jugak memang femes as a skincare and cosmetics shopping area.
memang tempat pompuan la senang cite.
sini memang manjang ada offer je.
Kat sini jugak banyak boutique branded macam Guess la, Zara la, Levis la, berlambak la.
Aku punyer eksen, aku tak jalan abis pon kat Myeongdong tu.
Sebab aku ada 5 malam kot kat situ.
Kan aku punye guesthouse kat situ. Ape ada hal?
bila2 nak jalan pon bole.

Around pukul 9pm macam tu, aku ngan Kak Long dah surrender.
Sejukkkkk ko. Buat aku sampai tercegat berdiri tegak tak bole jalan. Gigil2.
Kak Long ajak balik bilik je.
Aku pon jom je la. Cakap ngan Kak Long, minum air panas2 musti best nie.
So, kitorang pon balik je la.
Besok2 pon bole sambung jalan kan..hehee
Singgah jap kat kedai serbaneka bawah guesthouse tu.
beli nasik segera banyak2 sikit. Nanti bole panaskan kat microwave.
Beli sekali susu pisang wat stock minum dalam bilik.
besok bole bawak bekal wat jalan2..hehee

Soping nasik segera. Aku suke nasik nie. Sedapppp!!


Sampai bilik, mandi siap2.
sejuk gigil lagi. Siap pakai baju tebal even tak bukak ekon pon.
Kak Long panaskan nasik ngan lauk.

Malam tu Kak Long panaskan lauk segera Brahim kari daging.
Aku memang dah ready masak siap2 dari umah sambal tumis cilia api hijau ngan ikan masin goreng.
Siyes memang sedap. Kak Long makan senyap je sebab nikmati makan malam yang heaven.
Pastu minum air kopi mocha panas2..perhhhhh!!! tak bole nak kata la senang cite...

Dinner!!!


Nie separuh dari instant food yang kitorang bawak. Megi bawak buat syarat je sebab
aku tak suka sangat megi. Ada separuh makanan lagi dalam esbok heheee.
Yang dalam esbok tu frozen food aku beli kat Tesco. 
Beef lasagna la, nasik lemak la, nasi ayam cili la,
memang rezeki tekak la, semua frozen foods yang aku beli tu memang sedapppppp belaka!!
Yang Brahim punyer nie, bole laaaa..takde la sedap sangat. Tapi bole la sebab pasal benda nie semua la kitorang tak pengsan kebulur di bumi Seoul. Tapau semua nie buat kitorang save budget makan around RM400 tau per pax. Kalo 2 orang tak ke RM800?
Sesungguhnye, budget makan Seoul memang mahal kedaung. Nanti aku cite masa special entry tips Seoul hokayyy?..muahhh cikit..


Biasalah kan, before tido sembang sikit2 pasal cite siang tadi.
Dah penat2 pon kemain gelak macam nak runtuh bangunan.
masing2 memang nampak teruja sangat..hehee
tapi muka penat tu memang tak bole sorok.
kemain melebam ngan serabai.

Sempat jugak la arrange plan untuk esok which is kitorang nak kejar cherry blossom.
Tak sabor la wehhhhh!
Jom tidooooooo…
penat siot..
Okay, nanti kite sambung entry day 2 yer.
Tata


No comments:

Post a Comment