This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Wednesday, July 26, 2017

Tips Bercuti Ke Seoul, Korea 6H 5M

Macam biasalah kan.
Bila dah habis semua cerita, baru bole layankan tips2 nie.
Nie tips gaya aku.
Orang lain aku tak tau.
Tips nie consider apa yang aku bole rumuskan sepanjang 6 hari kat sana.
Benda baik and benda tak baik yang korang bole follow or elakkan.
Aku pon before nak pegi aku study giler2 punye.
Bila sampai sana, aku apply balik mana yang perlu.
Sambil2 tu bukak mata, bukak otak, absorb semua benda yang ko gain kat sana.
Cara aku, cara jalan sendiri. Semua buat sendiri.
Consider ko tercampak kat bumi asing tanpa bantuan sape2.
Yang ko ada masa tu cuma,
1. Ilmu yang ko dapat secara teori sepanjang ko study dalam blog untuk ko guna masa kat sana.
2. Itenerary
3. Application yang ko install dalam henfon macam subway apps.
4. Note book and pen
5. Keperluan utama ko, duit Won, pakaian, makanan, ubat2an.
6. Kesihatan yang baik
7. Semangat ngan daya usaha.
Meh aku cite satu2 tips ngan pengalaman aku yang bole digunapakai kat sana. 
Pada aku semua nie penting sangat.
Sebab dari benda2 nie semua la, percutian ko akan jadik lagi teratur and berjaya.
Untuk tips nie, aku nak cerita untuk musim bunga je eh.
jangan mengade nak tanye pasal winter ke, autumn ke, tumbok kang.
Nie untuk MUSIM BUNGA sahaja. Or omputeh kate SPRING.
Ada reti??
Okay jom, semangat nie nak buat list.
1. MUSIM
Mula2 korang kena identify dulu musim apa yang korang nak pegi.
bukan nak pegi indonesia ke thailand ke tawuuu??
tu cuaca die tak payah nak check2.
Now korang nak pegi KOREA. So kena tau pasal musim kat sana.
So, bila ko dah tau musim, ko kena check tarikh pulak.
Untuk musim bunga yang aku pegi nie, musim die agak panjang.
selalunye start from pertengahan March sampai penghujung April.
Dah alang2 ko nak pegi  musim bunga, makesure ko pegi masa bunga sakura fully blossom.
sakura or cherry blossom bukan ada sepanjang sebulan setengah tu.
Die ada in certain time je.
So, korang kena bijak carik tarihk yang betul utk sakura blooming tu.
Pegi study setiap tarih cherry blossom every year.
pastu, untuk tarikh ko nak pegi tu ko agak2 je la tarikh die.
Selalu die lebih kurang je.
Nak check Korean Tourism punya website bole je.
Tapi dorang update lambat. Mane bole tunggu situ sebab korang dah nak kena beli flight ticket kan?
So, pape hal study dulu pasal tarikh cherry blossom tu.
Tahun 2017 punye cherry blossom blooming jatuh pada 07th Apr to 14th Apr
Tapi aku dah terlambat beli ticket since aku beli masa December.
So aku tak dapat tarikh yang aku nak tu sebab ticket banyak dah habis.
Aku dapat tarikh lewat sikit which is 18th Apr, dengan harapan cherry blossom ada lagi.
Yess, memang cherry blossom dah nyaris2 habis.
Masa aku sampai tu dah consider musim cherry blossom nak gugur dah.
Silap aku kat situ, beli ticket lambat.
Tapi kalo ko dapat ticket around that tarikh yang aku cakap tu,
memang lompat bintang kepak2 la.
But rezeki aku, even terlewat sikit still sempat lagi jumpa si sakura tu.
Even bukan masa blooming2, tapi nampak jugak depan mata anda dapat rasa ngan tangan.
Giler ko tak happy.
Macam tu pon aku dah menjakon despacito…huhuu


Tak teringin ke nak fefeeling ngan sakura macam i niehhh...hahahaha

2. FLIGHT TICKET
After dah tau tarikh and musim.
Survey ticket murah. Jangan survey lama sangat.
Cukuplah survey and study a few website then terus book.
Korang bole check dalam website,
www.Cheapflights.com
www.flighthub.com
www.skyscanner.net
www.budgetair.com
www.wego.com
www.traveloka.com
Semua website nie will buatkan comparison untuk korang.
Yang penting kena rajin and gigih untuk survey tru all these website.
3. PASSPORT
Makesure passport korang hidup eh.
Kalo rasa dah nak mati tu pegi renew cepat2.
Penting sangat nie. NYAWA hokayyy.
Macam biasa, kat Korea nanti jangan tinggal kat hotel.
Bagi diorang photocopy je kalo dorang  nak details.
Passport itself mesti korang kena pegang sendiri.
Bawak je la kemana saje korang pegi.
IC kite tak laku eh kat sana.
4. BOOKING HOTEL
Check dulu which area korang nak stay.
Korang nak jenjalan lebih kat mane dan paling mudah.
Aku suka Myeongdong, so aku book hotel kat sana.
Sila refer review hotel yang aku dah buat tu.
Myeongdong sangat2 best.
Semua ada kat situ. Sangat memudahkan pergerakan bila stay kat situ.
Carik yang buget tapi bayar lebih sikit untuk kau happy and senyum sepanjang ada kat sana.
Kat sana memang banyak hotel buget, harga pon macam2.
So pandai2 la korang, sila study google map kalo nak tau keadaan lokasi.


Every night suasana Myeongdong macam nie. Meriah je.
Nak makan carik kat sini je, ada night market. Makan je la street foods tu.


Sila carik hotel korang kat area yang aku square biru tu. This is Myeongdong area.
Kalo korang stay sini sure tak menyesal. Sebab semua benda2 best just around jek.

5. MAKANAN
Kat sana ada je makanan halal.
streetfood kat Myeongdong night market tu pon korang bole makan.
Carik yang korang rasa rasional and logik untuk dimakan untuk tekak muslim.
Yang aku for sure sangat korang takkan kebulur kat sana.
Tapi, aku bawak bekalan makanan segera kat sana.
Air pon macam2 3 in 1 aku bawak. Milo la, nesscafe la..bla..bla..
kat situ ko bole 'save cost' yang banyak since currency die sangat tinggi.
So, aku dah ready siap2 sambal tumis ngan ikan kering.
aku bawak brahim ngan frozen foods brand CP.
Nasik segera aku beli kat sana je. Panaskan kat microwave.
That why aku sarankan korang carik guesthouse yang ada facilities microwave.
Memang save giler.
Makanan korea still aku makan sekadar nak merasa.
Kalo everyday makan tu, memang jahanam wallet.
Makanan korea aku makan masa kat Nami Island ngan streetfood kat night market je.



 Beli nasik segera jeeee.. Kebanyakan minimarket ngan kedai serbaneka ada jual.


 Lauk pauk abang brahim. Tak berapa ngam ngan tekak tapi nasib baik ada
sambal tumis hijau i yang pedas manis ngan ikan kering masin. So semua jadik sedap je :)


Nasik segera panaskan dalam microwave. Simple ngan mudah!!


Nie frozen foods yang aku bawak dari malaysia jugak. Brand CP ada banyak jual kat 
7E ngan Tesco. Nie lagi sedap dari brahim. Brand nie aku beli nasi ayam, nasi lemak ngan spagety.
Masa baru sampai hotel check in, cepat2 keluarkan dari dalam bag and simpan dalam fridge.


Dah siap panaskan tinggal ngap je uollss. Sejuk2 makan benda panas memang 
meletop kebabom pomm pomm pommm laaa..


Kalo korang stay kat area Myeongdong,
tiap hari kat situ ada night market.
Makanan2 street foods bawah nie korang bole dapat kat situ.
Kalo dah penat makan benda yang korang bawak dari malaysia tu,
Korang bole beli makanan2 nie.
Makan la tanpa ragu2. Kalo ragu2 jangan makan eh.
Beli tapi jangan gatal2 nak convert, memang dah tau currency mahal kan.
So anggap la harga die sama je ngan nilai duit kita.
contoh Won5k = RM5...gituuu..


Nie macam luar die roti dalam ada filling macam2..cheese la..nutella la..peanut laa..
kenyang siot makan nie.


Nie nama die bun ape ntah tak ingat..

Kebab nie portion die besar bole makan 2 orang.


Aku makan 3 kali banana nutella creepe nie sepanjang 6 hari kat sana..hehee


Stoberi coklat yang manis ya hampunnnn..sedapp!!!


This is shrimp or udang goreng tepung with sauce. Sedap wehhhh..


6. PAKAIAN
During musim bunga nie cuaca die sejuk.
Tapi bukan sejuk macam winter.
Nie die sejuk best.
Malam die bole mencecah sampai 6'c.
Siang die bole start dari 8'c (awal pagi) hingga 16'c (lewat petang)
Dan semua tu bole berubah2.
Korang kena standby pakaian tebal macam sweater ke, jacket ke, trenchcoat ke.
winter2 kot yang tetebal tu toksah. Amek space bag jek.
hand glove yang tak tebal sangat pon bole standby jika perlu.
Ada  masa2 die, die bole sangat sejuk sampai tangan ko cramp.
Kena pakai kasut  bertutup siap stokin.
jangan mengade nak pakai sandle2. Carik pasal jek.
Slipor pon tak bole.
Aku sarankan korang pakai sport shoes yang ringan.
Kat sana banyak berjalan, kasut yang ringan tu memang sangat membantu.
7. UBAT
Standby sekali ubat jangan lupa.
Ubat demam, ubat batuk, ubat seseme.
Cream kaki pon penting yang untuk urut2 tu.
Kat sana banyak berjalan, sakit kaki tak hengat.
So before tido bole sapu2.
If ada minyak2 angin pon  bole. 
8. INTERNATIONAL ADAPTOR
Hotel kat seoul plug die macam2.
So better korang ready yang international adaptor yang macam2 pin plug tu.
Aku pon bawak sekali socket plug yang panjang tu.
Bole cucuk macam2 kat situ. 
Takde la nak bergaduh sangat nak cucuk tepon la, powerbank la…bla..bla..
9. ITENERARY
Makesure itenerary korang dah buat awal2.
Carik route and plan semua cantik2.
Jangan berjalan ikut sukati je. Kalo tak korang banyak buang masa nanti. 
Pegi satu tempat, and abiskan satu tempat tu completely.


Nie details itenerary ngan budget aku kat sana selama 6 hari 5 malam.
Abaikan typo date tu yer. Suppose 2017 tapi kat situ 2016 pulak haihhh..


Nie summary die. 6 hari 5 malam aku kat sana termasuk makan around RM2,600,
tak termasuk shopping yer. Tu consider benda wajib la yang aku dah keluar.
Duit meals tu tak abis guna pon sebab aku ada bawak bekal..hehee

10. DUIT WON


Duitttttt...duitttttttt..

Prepare duit awal2 dari malaysia.
Elakkan tukar kat sane. Banyak kerugian nanti.
Currency for Korean Won tinggi, 4 kali ganda yer (average)
contoh ;  RM1 = RM4
Kalo nak keluar duit kat sana pakai foreign bank macam HSBC.
Interest rate die tak tinggi sangat compare to other meps.
Tapi dengan syarat korang ada HSBC account la..hahaha
Jangan lupa activatekan pin untuk international usage.
Aku advise korang untuk sediakan duit kecemasan sekali.
Jangan digunakan duit tu kecuali bila perlu.
Kadang2 orang tak perasan hal nie.
Tapi aku setiap kali travel memang aku standby duit nie.
Untuk apa duit kecemasan nie?
1. Tetibe ko kena beli ticket flight emergency bila berlaku kematian especially yg libatkan family.
2. Ko terlepas flight, and ko perlukan duit tu utk beli ticket baru.
3. Wallet ko hilang, duit kecemasan tu yang akan bantu ko.
4. Tetibe ko accident or ko sakit, ko perlu duit utk masuk hospital.
5. Segala bentuk kecemasan yang unexpected. Malang tak berbau kan?
Aku standby duit kecemasan nie dalam RM1k je.
Kalo ada lebih, tak salah kalo korang standby lebih.
Aku pon ada ready duit currency negara lain as backup bila perlu.
Biasa aku bawak sikit duit SGD and USD. Biasa tak guna pon.
Currency macam tu nilai die tinggi kat luar.
Pape hal pon, depends pada pengiraan korang.


11. SHOPPING AREA


Barang shopping aku sepanjang 6 hari kat sana. Total semua nie around RM1k.
Nak aku senaraikan tak barang apa and berapa harga die?..hehehee


Nie barang k-pop anak aku

Nie pon barang k-pop anak aku


For shopping area kat Seoul memang banyak.
Nandaemun, Myeongdong, Dongdaemun, Insadong...bla..blaaa..
Kat area subway2 pon banyak jugak tempat shopping or shoplot2 kedai.
tu semua antara shopping area.

Tapi kalo korang nak beli barang souviner aku rekemen korang beli kat Nandaemun market.
Jangan kate souviner, kalo nak beli bag ke, tshirt ke, aksesori ke, segala2 ada kat sana.
harga kat sini rata2 lebih murah compare ngan Myeongdong or tempat2 lain tu.
Tak perlu risau barnag2 kat sini sebab 98% barang tu semua 'made in Korea'.


Nandaemun Market
Keychain & fridge magnet ~ Won6k - Won8k
Bag lawa2                           ~ Start from Won10k
Bag I Love Korea               ~ Start from Won5k
Stokin comel2 and lawa     ~ Won1k
TShirt                                  ~ 3pcs Won10k
Mask                                   ~ Start from Won1k/pcs
Aksesori                              ~ Start from Won5k

Myeongdong
Keychain & fridge magnet ~ Won8k - Won10k
Bag I Love Korea               ~ Start from Won10k
Stokin comel2 and lawa     ~ Won1k
TShirt                                  ~ 2pcs Won10k
Mask                                   ~ Start from Won5k/pcs (ada mcm2 harga)
Aksesori                              ~ Start from Won15k
barang2 kpop                      ~ beli CD BTS Won18k, brg2 yang comel2 tu start from Won5k

Subway area
Mahal sikit harga die but still okay la.
baju2 die macam blouse tu kebanyakkannye murah around start from Won10k
barang2 kpop pon banyak jugak.

Insadong
Sini pon banyak souviner. Range harga die lebih kurang Myeongdong.
Tapi kalo nak lepak2 and jalan2 sini best.
Suasana die cantik, teratur and tenang.


So far tu je la yang aku ingat.
nanti kalo aku teringat benda2 lain aku edit je dalam nie eh.
hopefully membantu la sikit2.

Okay, nak chow dulu.
Rasa tepu lak otak tetibe.
Lepas nie nak buat entry Ho Chi Minh pulak.
tak taulah ingat ke tak lagi point2 dalam tu..hahahaa

Tq korang sebab baca.
Moga bermanfaat yer.

Tata.




Tuesday, July 25, 2017

Mizo Hotel, Myeongdong, Seoul Korea

Okay…okay...hokkayyy...
Nak review hotel no 2 masa stay kat Seoul haritu.
Nama die MIZO HOTEL.
Tapi yang aku stay nie consider hotel yang berkonsepkan 'hotel'.
Tapi still dalam range buget.
Pastu aku amek konsep 'ondol' which means konsep tido kat lantai beralaskan toto tebal.
Kate kat Korea kan.
Tak dapat feeling stay kat guesthouse ala2 rumah tradisional tu which is sangat mahal.
Buat gaya gini kat hotel buget pon dah best dah.
Sempurnaaaaa!!
Kenapa aku pilih hotel nie? Sama jugak macam review before nie.
Aku still taknak beralih arah dari myeongdong area.
Aku memang dah jatoh chenta sangat ngan area nie, so tamo area lain dah.
1. Location - Seriously 5 bintang kepak2.
2. Facilities - Superb toing2
3. Harga - Sesuai ngan budget aku.
Hotel nie tak sama macam guesthouse. Guesthouse more to mesra pengguna.
MIZO nie die ada kelebihan kat tempat lain pulak.
Tapi, still the bomb la. Aku memang rekemen jugak kat korang hotel nie.
Sape suka suasana yang calm, acah2 nak rest suasana nyaman bole stay kat sini.
1. Location
a) Cerita pasal location die sama je macam K-Grand Hostel  tu. Semua kemudahan keliling.
Food hawker or street foods memang depan mata je. Dah duduknye area night market kan?
Semua depan kiri kanan blakang la…hahahhaa
b) Hotel nie paling dekat ngan subway and bus stop (to aiport). 
Jalan kaki seciput je pastu dah sampai. Best tak???
c) Banyak kedai serbaneka macam 7e tu. So senang korang nak beli barang2 urgent.
d) From this hotel, ko senang nak kemana2. Banyak yang walking distance. 
Nandaemun Market - 8 minit
Namsan Tower - 10 minit
Lotte Mall - 7 minit
All kedai2 kosmetik, butik2 branded and kedai serbaneka memang just around.

Korang tengok location Mizo nie. Sangat2 dekat ngan subway exit 6 ngan bus stop to airport.
Arrow panjang tu aku  nak tunjuk yang if korang jalan straight tu, dah bole sampai 
Nandaemun market. Dekat je around 8-10 minit jalan kaki. Tak rasa penat pon sebab
sepanjang perjalanan tu macam2 ada yang korang bole cuci mata.


Ni consider ruang utama hotel tu. Luckily kitorang dapat kat sini..hehee
Deco die memang shantekkk. Nampak tak bilik kitorang tuuuu!!


Aku booking tru online jekk. Bilik hotel beso nie pon dah segini mahal, korang bole
imagine hotel yang lagi bagus berapa rate die? Memang mahal kedaung!!


2. Facilities
a) Hotel nie takde pantry sendiri. Tapi die ada microwave kat luar bilik tu.
Kitorang guna je microwave tu panaskan nasik ngan lauk pastu makan dalam bilik je.
Air panas/sejuk pon ada dorang sediakan kat situ.
b) Bilik even kecik tapi sangat selesa. Bersih and kemas. Toiletteries pon ada.
Bila ko pakai konsep ondol, after tido tu dah lipat2 toto tu, bilik ko jadi beso la.
Compare to konsep katil yang amek space banyak. Ye tak?
c) Since dah pilih konsep 'ondol' so kite tidolah atas lantai yer berlapikkan toto tebal yag best tu.
Bantal and comforter pon selesa. Bersih and wangi je. Lantai die ada heater yang sesuai masa winter.
Tapi bila kitorang dalam bilik, kitorang on je heater tu. Panas nyaman2 je bila ko dok melengkor atas
lantai tu. Memang best la…
d) Toilet die memang super spacious compare yang K-Grand Hostel tu. Tu la macam aku cakap, 
dua2 tempat penginapan nie ada kelebihan masing2.
e) Kat sini pon free je kalo korang nak try hanbok-tradisional costume.
Bole la fefeeling gadis korea yang lawo sopan santun tuuuuuu…

3. Harga
Aku dapat harga die around RM276.00 inclusive tax semalam.
Mahal sikit sebab die punye location sangat2 bagus.
Kebetulan tu harga peak season which is spring..huhuu
So, kebanyakkannye rate memang naik.
Actually ada je hotel yang murah sikit. Tapi location tak berapa nak best la..huhuu


Barang tido kitorang. Bersih, selesa sangat and wangiiiii...


Ruang tu memang comel sangat. Tapi untuk buget traveller macam aku nie okay je.


Ada small wardrobe ngan fridge.


Bililk air die best. Super spacious. Bersih sesangat.


Shower area.


Nie depan bilik aku je. Sini takde pantry. 
Tapi luckily die provide  microwave ngan air panas/sejuk.


 Asal lalu depan nie je before masuk bilik musti aku dok menebeng kat sini.


Hanbok..korang boleh try. Free jek. Pastu sukati la nak fefeeling gaya macam mane pon.


So ceritanya,
Terpulang pada masing2 punya selera la.
Haa lagi satu aku nak cakap kawasan myeongdong tempat aku nie stay tanah die rata yer.
Bukan patern bukit2 yang condong2 sampai ko lelah nak menapak.
Myeongdong lagi satu area which is opposite night market tu memang area bukit2.
Bole lelah kalo duduk area situ.
Nasihat aku, makesure korang study betul2 area penginapan yang korang nak stay tu.
Jangan dah booked, dah sampai sane baru korang nak bersedih.
Jangan kedekut sangat duit sebab nak berjimat pasal penginapan.
Yang penting semua bole buat save masa, kurangkan  penat menapak.
Knowing eh, kat sini kudrat kaki  memang lebih 100%.
die punye tahap penat bole sampai hilang mood tau.
So mane bole elak cuba elakkan.
Okay tu je nak cite,
Hopefully review bab hotel nie membantu korang.


Thursday, July 20, 2017

K-Grand Hostel, Myeongdong, Seoul, Korea

Yessss..
Nak review hotel nie.
Tapi yang aku stay nie consider hotel yang berkonsepkan 'guesthouse'.
kenapa aku pilih guesthouse nie?
1. Location - Seriously 5 bintang.
2. Facilities - Superb
3. Harga - Sesuai ngan budget aku.
Konsep guesthouse nie aku rekemen sebab banyak kemudahan macam acah2 kat umah berbanding hotel.
Untuk kite as a muslim memang sesuai la since kita banyak bawak bekalan kan.
nak masak la, panaskan lauk la.
So memang sangat mudah.

1. Location
a) Kawasan nie happening. Aku suka tempat2 happening. Kat sini every night ada night market.
so ko nak carik food hawker or street foods memang finger tips la. Tak risau pasal makan.
As long as halal, ko tau kelogikan dan kerasionalnya bole dimakan, yes silakan makan. Korang takkan 
kebulur kalo dok area myeongdong nie.
b) Guesthouse aku pon dekat ngan subway and bus stop (to aiport). 
Jauh die lingkungan kurang dari 1km, jalan kaki around 5 minit lebih kurang.
c) Banyak kedai serbaneka macam 7e tu. So senang korang nak beli barang2 urgent.
d) From this guesthouse, ko senang nak kemana2. Banyak yang walking distance. 
Nandaemun Market - 8 minit
Namsan Tower - 10 minit
Lotte Mall - 7 minit
All kedai2 kosmetik and kedai serbaneka memang just around.


Subway Myeongdong korang kena ikut exit no 6. Exit2 lain pon boleh jugak.
Tapi jangan guna exit 4, 3, 2 sebab tu dah jauh, consider dah exit opposite jalan besar tu. 



Haaa..cer tengok keliling guesthouse tu ape yang ade? Keliling tu semua memang pusat shopping heaven manosia doniawi. Standby wit bebanyak bior tak putih mata..kahkahkahh
every night setiap jalan tu ada night market hokayy. Setiap malam bila kitorang balik berjalan
keluar kat exit 6, kitorang kena tempoh dulu night market baru sampai guesthouse.
Keluar pintu exit 6 je dah ada night market hokayyy. LOCATION SUPERB!!!



K-Grand Hostel 3rd floor


Pintu masuk Guesthouse tu kena jumpa restaurant nie dulu. Naik tangga tu belah kiri
ada lift. Guesthouse tu kat 3rd floor.



2. Facilities
a) Guesthouse nie ada pantry sendiri. Ko bole panaskan lauk using their microwave. Ada air panas/sejuk. Bole laundry baju sendiri - free jek. Pagi pon ada simple breakfast. Makan je la
sampai korang kenyang. Pastu baru bole gi berjalan sakan sebab dah ada tenaga..yeahh!!
b) Bilik even kecik tapi sangat selesa. Bersih and kemas. Toiletteries pon ada.
c) Bawah guesthouse ada minimarket. Bole soping barang kat situ. Harga pon murah, not bad.
Kitorang beli nasik segera ngan susu pisang kat situ je.
3. Harga
Harga die not so bad. Aku dapat harga die around RM230.00 semalam. Tu memang harga kat area2 attraction macam myeongdong nieh. Pada aku harga tu just nice and berbaloi ngan kemudahan ang location yang ko dapat. 


Stay situ 3 malam total RM692.25 siap ngan tax. Satu malam consider RM230 kongsi bayo 2 orang. Bayar mahal sikit sebab kemudahan die yang best meletop2. Memang tak menyesal. 


Nie bilik saye :)
Tido 3 orang bole lagi nie. Bilik tak beso sangat and yang tu aku dah tau. 
Seoul punye area memang very limited and sangat mahal. Sebab tu Guesthouse kecik macam nie harga die pon mantul2. Tapi disebabkan kemudahan die yang superstar dalam tu buat korang letak tepi aura bilik kecik tu. Yang penting, 
1. bilik bersih and semua in order
2. Katil die best. Bantal best. Comforter best. Semua tu buat ko tido tak bangun2..hahaha
3. basic ammenities ada, toilet, fridge, tv, cermin melawo, sangkut2 baju..etc
4. Ekon sejuk
5. Paling penting sangat SELESA


Ada cermin, meje solek, hair dryer, fridge


TV nie selalu terbukak tapi kitorang tak tengok sangat pon..hahahaa


Small bathroom tapi sangat bersih and selesa. Shampoo pon hadeee..


Paling suka kat sini. Tempat kitorang lepak2, makan2, sembang2. Bole panaskan lauk pauk kat microwave tu. Bole laundry jugak. Mesti ada question, bole ke pakai barang2 kat situ. Mangkuk la cawan la pinggan la, sudu garfu lagi?
Kalo ikut logik akal and experience 6 hari aku kat sana, kebanyakkan yang berbekal2 makan nie
semua orang muslim je. So barang2 tu kebanyakkan orang kita yang pakai. Orang2 kafirun kebanyakan dorang makan kat luar/restaurant. Dorang tak makan masak2 macam kita. Sebab pada dorang takde masalah bab makanan tak macam kita yang carik halalan toyyiban. Lagi satu kos makan luar ada la mahal kededek dari yang bawak sendiri. Hellooooo..aku save makan around RM500 yer sebab bawak bekal sendiri kat sini...malas nak cakap *libas tudung


Simple breakfast. Ada roti, toaster, telur, cereal. Consider more than enough for me.
LOVE it!!!!


Haaa..kat guesthouse nie pakai yang international plug jenis 2 pin. 
Aku punyer international plug langsung tak suit.
Last2 pakai yang guesthouse punyer 2 bijik. Consider sewa la, sebijik Won10k. So masa kitorang
check out pulang balik plug tu then guesthouse refund balik duit. Senang kan?


Haa..gini rupa bentuk muka bumi dieee..


Nie lorong2 kat myeongdong - suasana pagi 7.00am


Jalan straight kat depan tu, belah kanan dah subway. Pagi memang sunyi sepi je, jap lagi pukul 9am dah meriah dah. Start pukul 5pm lagi la meriah...weehuu!!!


Model i tengah berjalan kaki tu

Tips aku - kalo korang nak carik hotel or guesthouse sila carik yang dekat ngan subway. Kat sini 
memang korang banyak berjalan. Subway yang dekat ngan pintu guesthouse/hotel memang sangat2
membantu. Takdelah korang stress sangat time nak menapak balik tu..huhuu

Lepas nie aku buat review entry untuk Mizo hotel pulak. Dua2 ada pro and cons die. Tapi pada aku dua2 bagus. Terpulang pada apa yang ko nak. Yang penting aku dah rasa dua2. Dua2 pon aku rekemennnn kat korang..ecececeehhh..

Tu je la yang aku nak cite. Nak lagi detail korang bole check kat google yerr. Aku tolong review lite2 je nie.

Tata.