This Blog Totally Mine

~ My Life and My Journey is dedicated specially for those who want to share the meaning of peaceful and lovely moments. Holidays..cooks..bakes..families..friends..all about my lovely ones. Do enjoy reading and let it close to your mind..please for do not copy or xerox any pics without my permission..peace!! ~

Followers

Tuesday, July 25, 2017

Mizo Hotel, Myeongdong, Seoul Korea

Okay…okay...hokkayyy...
Nak review hotel no 2 masa stay kat Seoul haritu.
Nama die MIZO HOTEL.
Tapi yang aku stay nie consider hotel yang berkonsepkan 'hotel'.
Tapi still dalam range buget.
Pastu aku amek konsep 'ondol' which means konsep tido kat lantai beralaskan toto tebal.
Kate kat Korea kan.
Tak dapat feeling stay kat guesthouse ala2 rumah tradisional tu which is sangat mahal.
Buat gaya gini kat hotel buget pon dah best dah.
Sempurnaaaaa!!
Kenapa aku pilih hotel nie? Sama jugak macam review before nie.
Aku still taknak beralih arah dari myeongdong area.
Aku memang dah jatoh chenta sangat ngan area nie, so tamo area lain dah.
1. Location - Seriously 5 bintang kepak2.
2. Facilities - Superb toing2
3. Harga - Sesuai ngan budget aku.
Hotel nie tak sama macam guesthouse. Guesthouse more to mesra pengguna.
MIZO nie die ada kelebihan kat tempat lain pulak.
Tapi, still the bomb la. Aku memang rekemen jugak kat korang hotel nie.
Sape suka suasana yang calm, acah2 nak rest suasana nyaman bole stay kat sini.
1. Location
a) Cerita pasal location die sama je macam K-Grand Hostel  tu. Semua kemudahan keliling.
Food hawker or street foods memang depan mata je. Dah duduknye area night market kan?
Semua depan kiri kanan blakang la…hahahhaa
b) Hotel nie paling dekat ngan subway and bus stop (to aiport). 
Jalan kaki seciput je pastu dah sampai. Best tak???
c) Banyak kedai serbaneka macam 7e tu. So senang korang nak beli barang2 urgent.
d) From this hotel, ko senang nak kemana2. Banyak yang walking distance. 
Nandaemun Market - 8 minit
Namsan Tower - 10 minit
Lotte Mall - 7 minit
All kedai2 kosmetik, butik2 branded and kedai serbaneka memang just around.

Korang tengok location Mizo nie. Sangat2 dekat ngan subway exit 6 ngan bus stop to airport.
Arrow panjang tu aku  nak tunjuk yang if korang jalan straight tu, dah bole sampai 
Nandaemun market. Dekat je around 8-10 minit jalan kaki. Tak rasa penat pon sebab
sepanjang perjalanan tu macam2 ada yang korang bole cuci mata.


Ni consider ruang utama hotel tu. Luckily kitorang dapat kat sini..hehee
Deco die memang shantekkk. Nampak tak bilik kitorang tuuuu!!


Aku booking tru online jekk. Bilik hotel beso nie pon dah segini mahal, korang bole
imagine hotel yang lagi bagus berapa rate die? Memang mahal kedaung!!


2. Facilities
a) Hotel nie takde pantry sendiri. Tapi die ada microwave kat luar bilik tu.
Kitorang guna je microwave tu panaskan nasik ngan lauk pastu makan dalam bilik je.
Air panas/sejuk pon ada dorang sediakan kat situ.
b) Bilik even kecik tapi sangat selesa. Bersih and kemas. Toiletteries pon ada.
Bila ko pakai konsep ondol, after tido tu dah lipat2 toto tu, bilik ko jadi beso la.
Compare to konsep katil yang amek space banyak. Ye tak?
c) Since dah pilih konsep 'ondol' so kite tidolah atas lantai yer berlapikkan toto tebal yag best tu.
Bantal and comforter pon selesa. Bersih and wangi je. Lantai die ada heater yang sesuai masa winter.
Tapi bila kitorang dalam bilik, kitorang on je heater tu. Panas nyaman2 je bila ko dok melengkor atas
lantai tu. Memang best la…
d) Toilet die memang super spacious compare yang K-Grand Hostel tu. Tu la macam aku cakap, 
dua2 tempat penginapan nie ada kelebihan masing2.
e) Kat sini pon free je kalo korang nak try hanbok-tradisional costume.
Bole la fefeeling gadis korea yang lawo sopan santun tuuuuuu…

3. Harga
Aku dapat harga die around RM276.00 inclusive tax semalam.
Mahal sikit sebab die punye location sangat2 bagus.
Kebetulan tu harga peak season which is spring..huhuu
So, kebanyakkannye rate memang naik.
Actually ada je hotel yang murah sikit. Tapi location tak berapa nak best la..huhuu


Barang tido kitorang. Bersih, selesa sangat and wangiiiii...


Ruang tu memang comel sangat. Tapi untuk buget traveller macam aku nie okay je.


Ada small wardrobe ngan fridge.


Bililk air die best. Super spacious. Bersih sesangat.


Shower area.


Nie depan bilik aku je. Sini takde pantry. 
Tapi luckily die provide  microwave ngan air panas/sejuk.


 Asal lalu depan nie je before masuk bilik musti aku dok menebeng kat sini.


Hanbok..korang boleh try. Free jek. Pastu sukati la nak fefeeling gaya macam mane pon.


So ceritanya,
Terpulang pada masing2 punya selera la.
Haa lagi satu aku nak cakap kawasan myeongdong tempat aku nie stay tanah die rata yer.
Bukan patern bukit2 yang condong2 sampai ko lelah nak menapak.
Myeongdong lagi satu area which is opposite night market tu memang area bukit2.
Bole lelah kalo duduk area situ.
Nasihat aku, makesure korang study betul2 area penginapan yang korang nak stay tu.
Jangan dah booked, dah sampai sane baru korang nak bersedih.
Jangan kedekut sangat duit sebab nak berjimat pasal penginapan.
Yang penting semua bole buat save masa, kurangkan  penat menapak.
Knowing eh, kat sini kudrat kaki  memang lebih 100%.
die punye tahap penat bole sampai hilang mood tau.
So mane bole elak cuba elakkan.
Okay tu je nak cite,
Hopefully review bab hotel nie membantu korang.


No comments:

Post a Comment